Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hoya excavata

Hoya Excavata Teijsmann et Binnendijk, 1863
Hoya Excavator

Habitat : domácí v Sulawesi (Indonésie), ostrov Borneo, oblast Okie, souostroví Molucca.
Z historie : v roce 1981 T. Green, D. Kloppenburg a někteří další vědci uskutečnili botanickou expedici do Indonésie. Na souostroví Molluk na ostrově Boeroe uviděli mrtvý mrtvý strom podél prašné a suché silnice. Na stromě také visela téměř uschlá rostlina. Jeden z členů expedice, David Kleijn, navzdory mravencům, kteří se ho drželi, vylezl na strom a seřízl stonku. Ted Green přinesl toto řezání na Havaj a zakořenil ho. Když rostlina kvetla, vědec určil, že je to H. Excavata.

Popis :
Listy jsou velké, silné, masité, hladké, lesklé, oválně podlouhlé, až 15 cm dlouhé a 9 cm široké. Curly stem - podpora je nutná k udržení.
Květy o průměru 2 cm, korunní lístky jsou měkké a sametové. Samotné špičky okvětních lístků jsou ohnuté dozadu. Malované v krásné žluté barvě s růžovými skvrnami na vrcholcích okvětních lístků. Červená vnitřní koruna vypadá velmi kontrastně. Květy vydrží velmi dlouho, téměř 2 týdny. Vydávají hodně nektaru a vydávají silný vanilkový zápach.
H. Excavata je příbuzný H. diversifolia, také domácí v centrální Sulawesi.

Tipy pro péči o
teplotu: teplé a světlé místo je zárukou bohatého kvetení tohoto druhu. V zimě jí stačí 16 ° C. V létě snadno vydrží 30 ° C, ale zároveň musí být vysoká vlhkost.
Osvětlení : jasné světlo, dobře reaguje na přímé slunce, ale na jižním okně je bezpodmínečně nutné stínovat před přímým slunečním zářením, protože listy se mohou spálit. V zimě - maximální osvětlení.
Polévání : bohaté od jara do podzimu, v zimě mírné. Hliněná hrudka musí před dalším zaléváním vyschnout. Pokud jde o zalévání této hoyy, platí pravidlo - je lepší podplňovat než přetékat.
Funkce:: při nízké vlhkosti vzduchu může být ovlivněn klíšťaty, červy. Lepší je zakořenit v mechu nebo perlitu, může být také zakořeněn ve vodě, ale po vodě se dlouhodobě adaptuje v půdě.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Hoya excavata