Jdi na obsah Jdi na menu

Desatero ČSSD

DESATERO PRO DOBŘE VEDENOU OBEC

 

Občan volí, zákazník kupuje. Když jde o život v obci, víme, že dobrý starosta, anebo starostka pomohou člověku s úkoly, které přináší každodenní život. Když potřebujeme školku, anebo školu pro své dítě; když hledáme stín na ulici, anebo nejrychlejší cestu domů; když se chceme cítit dobře, a navíc v bezpečí. S tím vším nám nejsnáze pomůže dobře vedená obec a naši zvolení zastupitelé. Za největší peníze nám jejich dobrou práci nikdo neprodá.

 

Ve volbách vybíráme lidi připravené prosazovat to, co sami chceme. Sociální demokracie působí v celostátní, krajské i obecní politice. Na každé úrovni chceme zastupovat lidi, kteří potřebují dobré veřejné služby, protože jenom ze svého by si stejně kvalitní život nikdy nemohli koupit.

 

Politika říká, v jakém městě a státě chceme společně žít. Malé obce potřebují dopravu, poštu, obchod, hospodu a nejlépe i školu. Města zápasí s rostoucími cenami nájmů i vlastního bydlení pro lidi, kteří v nich žijí a nejčastěji se tam i narodili.

 

Pro jedny i druhé přináší nejlepší odpovědi nová sociální demokracie. Leckdo v našich řadách v minulosti chyboval a ještě chybovat bude. Naším cílem ovšem vždy bylo a je, aby měl člověk dobré podmínky i dost času na vlastní život a vlastní rozvoj. Jestli chce být s rodinou a přáteli, cestovat po památkách a učit se nové věci, anebo myslí na dobrou výchovu a vzdělání svých dětí, to už je na každém zvlášť.

 

My nabízíme:

 

1) Levnou elektřinu do každého domu:

Proti vysokým cenám energií pomůže podpora slunečních elektráren na střechách soukromých domů i obecních budov. Kde se to hodí, je na místě stavět i větrné elektrárny. Sociální demokraté budou podporovat zakládání obecních energetických sdružení a družstev anebo výstavbu obecních a městských tepláren na biomasu. Po státu budeme požadovat podporu komunitní energetiky. Odpovědností státu jsou dodávky elektřiny, plynu a tepla za dostupné ceny.

 

2) Skutečně veřejnou dopravu:

Z každé obce se člověk musí dostat do okresního, anebo krajského centra za doktorem, školou i kulturou. Dopravu řeší obce společně s kraji. Sociální demokraté berou jako závazek, že za základními službami a domů se člověk vždy dostane ze sídliště na předměstí i spádové obce. Při plánování měst budeme myslet na pěší, lidi s kočárky i na vozíku. Pak se bude venku snáze pohybovat nám všem.

 

Nedovolíme zlikvidovat České dráhy. Jsou nenahraditelné, když jde o dobrou dopravu do všech koutů Česka za jasně danou a přijatelnou cenu. Veřejná doprava je ekologická, proto ji budeme výrazně posilovat. Díky tomu se také bude všem lépe dýchat. Chceme jasné ceny za dopravu u všech dopravců, využít k tomu lze existující jednotnou jízdenku.

 

3) Bezpečné ulice:

Každý občan se musí ve své obci cítit bezpečně. Posílíme bezpečnostní hlídky a prevenci kriminality tam, kde je třeba. Budeme podporovat rozvoj městské policie. Klíčem k úspěchu je ovšem každodenní práce s lidmi v sociálně vyloučených lokalitách, razantní postup proti obchodníkům s tvrdými drogami, vzdělávací programy na školách. Zlepšíme bezpečnost pro děti v okolí škol a hřišť. Bezpečnost je i to, že žádné dítě nemusí cestou do školy uskakovat před projíždějícími auty.

 

4) Dostupné zdravotnictví:

Nestačí, že máme na doktora nárok, musíme se k němu také rychle a včas dostat. Dostat zubaře, anebo praktika do obce, to je ze zákona úkol zdravotního pojišťoven a státu. Obce mohou pomoci, když nabídnout levnější byty, anebo příspěvek na vybavení ordinace. Nejdůležitější je, že starostové za sociální

demokracii budou společně tlačit na stát, aby plnil, co je jeho povinnost. Naši starostové budou žádat, aby za lidi mimo centra platil stát více peněz. Pak do menších obcí přijdou lékaři snáz a častěji.

 

5) Školství bez bariér:

Zajistíme pro všechny děti místa ve školce v dostupné vzdálenosti. Pro podporu slaďování rodinného a pracovního života zřídíme síť mikrojeslí, které rodiče budou moci využít. Zajistíme obědy pro všechny děti ve školkách a na základních školách, využijeme k tomu dostupné prostředky krajů a státu. Rozšíříme počet bezplatných volnočasových aktivit, které budou děti duševně i tělesně rozvíjet. Základní školy mají být opravdu bezplatné.

 

6) Kultura v každé obci:

Lidé mají zůstávat i v menších městech a pohraničních krajích. Budeme podporovat kulturní a spolkový život občanů pomocí obecních dotačních fondů a zajistíme dostatek prostředků na provoz místních kulturních institucí, jakými jsou knihovny, divadla nebo muzea. Vždy také najdeme prostředky na výstavbu a rekonstrukce školek, škol, sportovišť, nebo domů s pečovatelskou službou.

 

7) Levnější bydlení pro všechny:

Obce pod vedením sociální demokracie budou samy stavět byty a podporovat družstevní výstavbu. Obce musejí stavět. Postavíme nové nájemní byty, které budou nabízeny za rozumné ceny začínajícím rodinám, rodičům samoživitelům a dalším, pro které znamená nájemné podstatnou část životních nákladů. Pro potřeby seniorů v menších obcích budeme zřizovat i malé projekty sdíleného bydlení.

 

Ve velkých městech budeme regulovat krátkodobé pronajímání nemovitostí turistům přes platformy jako je Airbnb, které obchází zákon a zvyšují ceny bydlení pro obyvatele města. Naši starostové budou po ministerstvu pro místní rozvoj požadovat, aby konečně připravilo funkční cenové mapy. Díky jasným datům nakonec klesnou nájmy řadě jednotlivých lidí.

 

8) Město pro všechny:

Stárneme a naše obce se tomu musí přizpůsobit. Zlepšíme bezbariérovou dopravu a usnadníme vstup do úřadů a dalších důležitých budov. I pro rodiče s kočárkem musí být možné dostat se bezpečně tam, kam potřebují. Město musí být bezpečné pro chodce i cyklisty.

 

9) Boj se suchem a horkem:

Voda je strategická surovina a kde bude příležitost, má se vrátit do veřejných rukou. Podpoříme místní samosprávy ve výkupu stávajících a v budování nových zdrojů pitné vody. Město nesmí být jen rozpálený beton. Prosadíme rozšiřování městské zeleně, je třeba razantně navýšit výsadbu nových stromů, které přinesou kýžený stín. Podpoříme vznik komunitních zahrad a výstavbu dalších veřejných koupališť jako alternativy k soukromým bazénům.

 

10) Město krátkých vzdáleností:

Nejlepší způsob, jak omezit dopravu ve městech, je inteligentní urbanismus – veřejná vybavenost v docházkové vzdálenosti a rozptýlení pracovišť, aby se snížila nutnost dojíždění. Zavážeme developery k investicím do veřejné vybavenosti a podmíníme povolení projektu vyčleněním části výstavby pro sociální bydlení. Nejsnáze to samozřejmě půjde, když budou investoři stavět na obecních pozemcích.