Jdi na obsah Jdi na menu
 


kapitola první - Troubky

15. 7. 2022

    Troubky se rozkládají podél silnice směřující ze Zdounek do Morkovic v okrese Kroměříž v nadmořské výšce 286 m.n.m.  Do Zdounek je to po silnici necelé 4,5 km a do Kroměříže kolem 15 km.

      V dobách dávno minulých byly Troubky rozděleny na dvě části. První část obce byla samostatným lenním statkem biskupů olomouckých (alod). Druhá část obce patřila zdouneckému panství.

     Obec je původně postavena podél potoka ve dvou souvislých řadách, které tvořily širokou náves. Usedlosti, někdy dlouhé 25 - 30 metrů, v průčelí s obytnými místnostmi, se dívaly na náves. V pravém úhlu do dvora k nim byly přistavěny stáje, chlévy a někdy i hospodářské budovy. Za dvorem byly dlouhé pětiměřicové zahrady, které ukončovaly stodoly.

     Později se Troubky rozšiřovaly  na panských nebo obecních pozemcích, kde byly budovány chalupy, čímž došlo k budování prvních ulic. Odtud vzniklo i pojmenování obyvatel - chalupníci, uličníci nebo hofeři.

    První chalupy byly zbudovány ze dřeva, střechy měly dochové. Bohužel se původní stavy v obci nedochovaly.

Jednoho, do té chvíle nijak významného odpoledne, si za panskými mlaty hráli tři chlapci z Troubek. Napadlo je zapálit si malý ohýnek v blízkosti vyschlých stohů. Protože už se začalo smrákat a večer byl na sestupu, uhasili spěšně oheň a spěchali domů. Nad poli začalo lehce pofukovat a větřík začal jeětě doutnající uhlíky roznášet po okolí ohniště. Několik uhlíků si našlo cestu až k blízkým stohům. Než se kdokoli z dědiny stačil vzpamatovat, tak se oheň rychle rozšířil na první domky Troubek. Chalupy začaly hořet jedna po druhé. Jejich dochové (slaměné) střechy vzplály velmi rychlým tempem. Velké štěstí měli jen v chalupách, které stály opodál. Tehdy vyhořela celá dědina až na tři vzdálené chalupy.

        Na rozvalinách poškozených domů byly postaveny chalupy nové, které již byly vystavěny z hliněných válků, případně se nebíjely ze suché hlíny.

      Hlavní část obce je tvořena dvěmi řadami domů po obou stranách potoka, který se během let tak vymílal, že vytvořil hlubokou zmolu, obrostlou místy křovím.

     Dřívější obecní rada proti dalším výmolům dělala dřevěné zástavy, které brzy zhnily, nebo je voda narušovala z boku, takže neplnily svůj účel. V dobách, kdy obec řídil Místní národní výbor (MNV), došlo na potoce ke stavbě kamenných přehrádek a úpravě potoka, čímž došlo k zabránění dalšího vymílání.  První etapa revitalizace potoka proběhla v roce 1965 a stála bezmála 1 milion Kčs. V potoce, v délce 1290 metrů, bylo zbudováno celkem 7 kamenných překážek a 2 stupně, u Svaté Anny byly vystavěny 3 klešťové překážky.

       Počátkem dvacátého století se obec rozprostírala na 731 ha, z toho 651 ha plochy byly polnosti, 24 ha louky, 18 ha zahrady a 7 ha pastvin. V obci žilo celkem 602 občanů (z toho 2 Němci - správce statku s manřelkou). V  obci bylo 107 domů, ke kterým patřily rozsáhlé až pětiměřicové zahrady. Jedna měřice představovala 1 918,21 m². Stromy v zahradách byly ovocné, velmi vysoké a povětšinou švestky. V některých zahradách  rostly stromy náletové.

     V současné době (rok 2022) se obec skládá z obcí Troubky a  Zdislavice. Katastrální výměra obce činí 1066 ha. V obci je trvale přihlášeno 466 občanů. zdroj: www.troubky-zdislavice.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář