Jdi na obsah Jdi na menu
 


28. 7. 2022

o Mistrovi

Karel Gott se narodil 14.7.1939 v Plzni. za svou více než padesáti letou karieru vydal několik stovek alb.

 Jako malí se chtěl stát malířem, neúspěch na Umělecké škole mu však toto přání překazil. Nakonec se rozhodl vyučit elektro montérem a začal pracovat v ČKD.  Touha malovat mu vydržela až do konce života. První mistrova nahrávka vyšla v roce 1957, tu věnoval nejdůležitější osobě ve svém životě a to své mamince. O rok později získal 1 místo v soutěži amatérských zpěváku. V roce 1963, se rozhodl odejít na konzervatoř a tam studoval operní zpěv. 

Pilná práce mu brzy přinesla ovoce. Působil v divadle Semafor, kde představil i svůj první velký hit Oči má sněhem zaváté. 

Koncem šedesátých let přišla spolupráce s Karlem Svobodou, který mu složil jeho nej známější písničku Lady karneval.

V roce 1967 odjel do Spojených států, přesněji do Las Vegas kde získal sedmměsíční angažmá. Tam dostal nabídku zůstat a vůbec se navracet do naší země. Nakonec se ale rozhodl vrátit domů. Roku 1977 byl mistrovi propůjčen titul Zasloužilí umělec a o 8 let později pak titul  Národní umělec, což v tu dobu bylo úplně to nejvyšší vyznamenání. V osmdesátých letech mistrova hvězda  neuvěřitelně stoupala nahoru. Pod jeho největšími hity byly podepsáni Karel Svoboda a Ladislav Štaidl

V roce 2015 oznámil Karel svým fanouškům, že má rakovinu ze které se naštěstí vyléčil.  Režisérka Olga Malířová Špátová o něm natočila dva dokumentární filmy Fenomén Gott a také dokument Karel. Zemřel 1 října 2019 na akutní leukémii. Místem jeho posledního odpočinku je hřbitov na pražských Malvazinkách. k Osmdesátce obdržel od města Plzně soudek s 12ti stupnovím pivem a vzkazem Plzen mistrovy.