Jdi na obsah Jdi na menu
 


Python

Python je jedním z nejrozšířenějších programovacích jazyků posledních let. Je hodně podobný C++, ale je vytvořený tak, aby měl jednoduchost a efektivnost zároveň. Python je považován jako vhodným programovacím jazykem pro začátečníky, jelikož se v tomto programovacím jazyku lehce vysvětlují základy programování.

Python je hybridní jazyk, to znamená, že umožňuje při psaní programů používat nejen objektově orientované paradigma, ale i procedurální a v omezené míře i funkcionální, podle toho, komu co vyhovuje nebo se pro danou úlohu hodí nejlépe. Python má díky tomu vynikající vyjadřovací schopnosti. Kód programu je ve srovnání s jinými jazyky krátký a dobře čitelný.

run-python-file-in-terminal-button.pngPython má koncovku .py (název.py). Zde na obrázku můžete vidět "nejsnazší" kód, který byste mohli vytvořit v pythonu. Tento jednoduchý program vypíše do konzole "Hello World".

 

 

Můžeme to porovnat s jinými jazyky, např. Java.notepad_helloworld.png Program bude dělat to samé, jen jak můžeme vidět, tak Python krásně ukazuje, jakou má jednoduchost, oproti jiným jazykům.