Jdi na obsah Jdi na menu
 


DORTÍKY-KE KAFI

Příspěvky

BANÁNOVÁ BLESKOVKA

11. 2. 2023

1 koupený nízký korpus na koláč, marmeláda.
Náplň: 1,5-2 banány, kakaový nebo čokoládový uvařený pudink (0,5 l mléka, 1 pudinkový prášek, cukr podle chuti).
+ kokos na posypání
-----
Korpus potřeme tence marmeládou, poklademe kolečky banánu a zalijeme horkým pudinkem. Posypeme kokosem a po zchladnutí dáme ztuhnout do lednice.

 

ČOKOLÁDOVÝ DORTÍK 1

11. 2. 2023

100g změklého másla, 100g polohrubé mouky, 100g cukru, 4 vejce (žloutky+sníh), 100g změklé čokolády.
+ marmeláda, čokoládová poleva, šlehačka
-----
Máslo, cukr a žloutky ušleháme do pěny, přidáme čokoládu, mouku a nakonec lehce vmícháme sníh. Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané formy a pečeme v předehřáté troubě na 170°C. Vychladlé rozkrojíme, potřeme marmeládou, polijeme čokoládovou polevou a před podáváním ozdobíme šlehačkou.

 

ČOKOLÁDOVÝ DORTÍK 2

11. 2. 2023

Těsto: 200g másla, 200g cukru písek, 200g hladké mouky, 3 celá vejce, 3 lžíce kakaa, trochu vařící vody, 100g čokolády, 1 prášek do pečiva, hrst sekaných lískových oříšků.
Poleva: 100g čokolády, 100g cukru, 100g rozpuštěného másla, 4 lžíce mléka.
-----
Utřeme máslo, cukr a vejce, přidáme mouku s práškem do pečiva. Kakao zalijeme vařicí vodou a promícháme na kašičku, přidáme s oříšky a nalámanou čokoládou k ostatnímu a dobře promícháme. Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané dortové formy,upečeme v předehřáté troubě na 180°C a hned horké polijeme polevou.
Poleva: ve vodní lázni mícháme a rozpustíme máslo, mléko a cukr, přidáme změklou čokoládu a za stálého míchání spojíme, až se čokoláda rozpustí.

 

DORTÍK S BAILEYS

11. 2. 2023

Koupený nebo upečený světlý korpus na dort.
Směs: 1/8 l studené černé kávy, 1/8 l Baileys.
+ 2 šlehačky a 2 ztužovače, čokoláda na ozdobu.
-----
Upečený vychladlý korpus hustě propícháme špejlí, ze směsi odebereme 8 lžic stranou a zbytek nalijeme do otvorů. Celý dort potřeme šlehačkou, nahoře uděláme vidličkou prohlubně (jako u bramborové kaše), pokapeme odebranou směsí a ozdobíme hoblinami z čokolády.

 

DORTÍK S KÁVOVO-OŘÍŠKOVOU ŠLEHAČKOU

11. 2. 2023

Těsto: 3 vejce, 100g moučkového cukru, 5 lžic polohrubé mouky, 5 lžic Solamylu, 1 lžička prášku do pečiva, asi 4 lžíce teplé vody.
Náplň: 2 lžíce instantní kávy, 1 lžíce teplé vody, 2 šlehačky, 3 lžíce moučkového cukru, 2 ztužovače šlehačky (např. Smetafix), 100g mletých lískových oříšků.
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
-----
Zapneme si troubu na 180°C, vymažeme a vysypeme dortovou formu.
Vejce ušleháme elektrickým šlehačem s teplou vodou do pěny, šleháme a postupně přidáváme cukr. Pak vmícháme mouku smíchanou se Solamylem a práškem do pečiva. Těsto přendáme do vymazané a vysypané formy, uhladíme ke krajům a upečeme v předehřáté troubě.
Vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Lepší je, když si korpus upečeme den předem.
Vychladlý korpus rozřízneme, naplníme polovinou náplně, přiklopíme, potřeme zbytkem náplně a zdobíme oříšky a kakaem.
Náplň:  kávu rozpustíme ve lžíci teplé vody a necháme vychladnout. Šleháme šlehačky se ztužovači, ke konci přidáváme cukr a vychladlou rozpuštěnou kávu. Nakonec do ušlehané kávové šlehačky  vařečkou vmícháme mleté oříšky.

 

JABLKOVÝ DORTÍK

11. 2. 2023

4 střední jablka, 4 vejce (žloutky+sníh). 4 lžíce cukru,4 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla, 4 lžíce polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa.
+ marmeláda, skořice, šlehačka, ořechy, kakao.
-----
Jablka nastrouháme, smícháme s ostatním, nakonec vmícháme sníh, vlijeme do vymazané formy a upečeme v předehřáté troubě na 180°C.
Vychladlé potřeme marmeládou, kolem dokola šlehačkou, posypeme skořicí, kakaem a strouhanými ořechy.

 

JAHODOVÝ DORTÍK S VAJEČŇÁKEM

11. 2. 2023

Těsto: 4 vejce (žloutky+sníh), 160g cukru písek, 160g hladké mouky, 4 lžíce oleje.
Náplň: 500g jahod, trochu moučkového cukru.
Šlehačka: 2 šlehačky, 3 ztužovače šlehačky (např. Smetafix), 125 ml vaječného koňaku nebo jiného likéru (oříškový, kávový apod.)
+ 125 ml vaječného koňaku nebo jiného likéru (oříškový, kávový apod.) na pokapání a ozdobu
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
-----
Zapneme si troubu na 180°C, vymažeme a vysypeme dno dortové formy nebo vyložíme papírem na pečení.
Z bíků a cukru vyšleháme tuhý sníh, postupně po jednom zašleháváme žloutky, pak olej a nakonec vařečkou postupně lehce vmícháme mouku.
Těsto přendáme do připravené formy, uhladíme a upečeme v předehřáté troubě.
Z vaječného koňaku si odebereme cca 3-4 lžíce na ozdobu, necháme stranou a zbytkem pokapeme vychladlý korpus. Poklademe rozpůlenými jahodami, lehce je pocukrujeme a na jahody rozetřeme šlehačku. Nahoře ozdobně zubatou stěrkou nebo vidličkou uděláme rýhy a pokropíme odebraným vaječným koňakem. Vychladíme v lednici.
Šlehačka: ušleháme šlehačky se ztužovači a poslupně lehce vmícháme vaječný koňak.

 

JAHODOVÝ RYCHLÝ DORTÍK

11. 2. 2023

Těsto: 4 vejce, 120g cukru písek, 120g polohrubé mouky, 2 lžíce oleje.
Krém: vanilková nebo likérová náplň v prášku
+ 1 šlehačka, 250g jahod, kousek čokolády (nemusí být)
-----
Elektrickým šlehačem vyšleháme vejce s cukrem do husté pěny, pak lehce vmícháme mouku a olej. Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme v předehřáté troubě na 180°C. Vychladlý rozřízneme, potřeme krémem, přiklopíme, potřeme ušlehanou šlehačkou, postrouháme čokoládou, ozdobíme plátky jahod a necháme ztuhnout a proležet v lednici.
Krém: uděláme podle návodu na krabičce, z jahod si dáme stranou hezké větší plátky na ozdobu, zbytek nakrájíme nadrobno a lehce vmícháme do hotové vyšlehané náplně.

 

KÁVOVÝ DORTÍK

11. 2. 2023

2 vejce, 250g polohrubé mouky, 125g cukru písek, 50g čokolády na vaření, 125g Hery, 1/2 prášku do pečiva, 150ml šlehačky, 50ml rumu, 50ml silné kávy.
Šlehačka: 1 šlehačka, cukr, 1 ztužovač šlehačky, 1 sáček inst. kávy-capuccino, café latte, 3v1  apod
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
-----
Uvaříme silnou kávu a necháme vychladnout.
Zapneme si troubu na 180°C, vymažeme a vysypeme dortovou formu.
Heru rozpustíme a necháme zchladnout, čokoládu nastrouháme.
V míse vyšleháme vejce s cukrem do pěny, přidáme ostatní suroviny a vyšleháme těsto. Rozetřeme do připravené formy a upečeme v předehřáté troubě.
Vychladlý korpus ozdobíme kávovou šlehačkou.
Šlehačka: ke šlehačce přidáme zbylou šlehačku, co jsme nedali do těsta, vsypeme ztužovač, sáček inst. capuccina trochu cukru a vyšleháme. Cukru dáme podle chuti a podle toho, zda je inst. káva v sáčku slazená.

 

OVOCNÁ BLESKOVKA

11. 2. 2023

1 koupený nízký korpus na koláč, marmeláda.
Náplň: kompotované nebo čerstvé ovoce (jahody, meruňky, borůvky atd.), vanilkový uvařený pudink (0,5 l mléka, 1 pudinkový prášek, cukr podle chuti).
+ granko nebo strouhaná čokoláda na posypání
-----
Korpus potřeme tence marmeládou, poklademe ovocem (větší kousky pokrájíme) a zalijeme horkým pudinkem. Posypeme grankem nebo čokoládou a po chvilce dáme ztuhnout do lednice.

 

PESTRÝ OVOCNÝ DORTÍK

11. 2. 2023

1 koupený nízký korpus na koláč nebo upečeme:
3 vejce, 100g cukru, 120g polohrubé mouky.
Náplň: marmeláda, 1 pomeranč, 1 banán, 100g tmavého+100g zeleného hroznového vína, 5 jahod, 2 kiwi.
Želatina: koupený sáček dortového želé uděláme podle návodu nebo 200ml vody, 10g želatiny, 50g cukru.
-----
Vyšleháme vejce s cukrem do pěny, přimícháme mouku a těsto vlijeme do vymazané a vysypané koláčové formy. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C.
Potřeme marmeládou, ovoce pokrájíme (mimo vína) na plátky a ozdobíme korpus. Ovoce nestřídáme-děláme vždy z jednoho druhu "ostrůvky" a plátky dáváme přes sebe, aby vyčnívalo nad korpus. Přelijeme vlažnou želatinou.

 

POMERANČOVO-MRKVOVÝ DORTÍK

11. 2. 2023

Těsto: 4 vejce (žloutky+sníh), 130g cukru, 4 lžíce oleje,1 balíček sušené mleté pomerančové kůry, 250g mrkve, 100g mletých ořechů, 200g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva.
Náplň: 400ml šlehačky, 3 ztužovače šlehačky, 50g instantního pomerančového nápoje (např. Tang) + rum na pokapání korpusu.
Poleva: 200g moučkového cukru, 1 lžíce pomerančové šťávy, 1 lžíce vařící vody, 2 kapky oleje.
+ máslo nebo tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy + na ozdobu čokol. poleva nebo barevné zdobení, sekané ořechy...
-----
Zapneme si troubu na 180°C. Mrkev oloupeme a nastrouháme najemno (jako na bramborák).
Žloutky vyšleháme s cukrem do husté pěny, přidáme mrkev, mouku s práškem a ostatní suroviny, promícháme a nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh.
Těsto přendáme do vymazané a vysypané dortové formy a upečeme v předehřáté formě. Lepší je, když korpus upečeme den předem.
Vychladlý korpus 2x prořízneme = na 3 pláty. Spodní pokapeme rumem, potřeme polovinou náplně, přiklopíme prostřední plát, pokapeme rumem, potřeme druhou polovinou náplně a přiklopíme vrchní plát.
Celý dort potřeme polevou a ozdobíme.
Náplň: šlehačku ušleháme se ztužovači a práškem na instatní nápoj.
Poleva: cukr prosijeme a vše třeme, až je poleva hladká a lesklá-hned natíráme na dort.

 

VALENTÝNSKÝ DORTÍK

11. 2. 2023

Těsto: 3 vejce, 1 hrnek cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3/4 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 5 lžic mletých ořechů, 5 lžic kokosu, 2-3 lžíce kakaa.
1. krém: 125g másla, 1/2 vařeného-karamelového salka
2. krém: 2 krabičky dortové náplně v prášku-Dr. Oetker-čokoládová s kousky čokolády + mléko a moučkový cukr (podle návodu)
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy, rum a griliáž na ozdobu
-----
Zapneme si troubu na 180°C. Formu si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přimícháme ostatní suroviny (mouku smíchanou s práškem do pečiva).
Těsto si rozdělíme na 3 díly- do jednoho zamícháme kokos, do druhého zamícháme ořechy a do třetího zamícháme kakao.
Do formy postupně lžící klademe kopečky střídavě z každého těsta. Upečeme v předehřáté troubě, pak vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
Lepší je, když si korpus upečeme den předem- lépe se s ním pracuje.
Vychladlý korpus  2x rozřízneme - na 3 pláty.
Spodní plát pokapeme rumem, potřeme čokoládovou náplní, přiklopíme druhý plát těsta, pokropíme rumem, potřeme karamelovým krémem ze salka a přiklopíme vrchním plátem korpusu.
Celý dortík potřeme čokoládovou náplní, ozdobíme a dáme do lednice ztuhnout.
1. krém: nejméně den předem si připravíme vařené Salko-aby bylo studené. Slazené kondenzované mléko (Salko) -zavřenou konzervu dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme ponořené od bodu varu 2,5-3 hodiny. Jakmile se voda začíná vařit, sporák ztlumíme a vaříme jen na mírném ohni.
Zkaramelizované Salko vyšleháme elektrickým šlehačem, přidáme změklé máslo a vyšleháme krém.
2. krém: krém vyšleháme podle návodu na krabičce.