Jdi na obsah Jdi na menu
 


JÍDLA Z HUB

Příspěvky

HOUBOVÁ PAPRIKA

12. 2. 2023

500g hub, 125ml smetany, hladká mouka, 1 cibule, kmín, sladká paprika, sůl, máslo.
-----
Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, orestujeme houby pokrájené na větší kousky, osolíme, posypeme paprikou, případně i kmínem (nemusí být), promícháme, podlijeme trochou vody a dusíme. Když jsou houby měkké, zahustíme moukou rozkvedlanou ve smetaně, dochutíme a chvíli povaříme.
Příloha: těstoviny, houskové knedlíky, noky

 

HOUBOVÁ "SVÍČKOVÁ"

12. 2. 2023

500g hub, 100g slaniny, 250ml šlehačky, 200ml mléka, citron, cibule, kořenová zelenina, hladká mouka, případně trochu vývaru (pokud chceme více omáčky), nové koření, bobkový list, pepř, sůl.
-----
Houby-nejlépe klobouky necháme celé, velké kusy překrojíme, nožičky podélně rozkrojíme nebo necháme na polévku a uvaříme doměkka v osolené vodě.
Orestujeme slaninu, když pustí tuk přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, nastrouhanou zeleninu a dozlatova orestujeme i s kořením. Zaprášíme moukou, zalijeme mlékem, povaříme a po vychladnutí rozmixujeme. Na zjemnění přidáme šlehačku, přihřejeme, dochutíme citronovou šťávou, vložíme uvařené houby a podáváme s těstovinami.

 

HOUBOVÉ LÍVANEČKY

12. 2. 2023

200g nasekaných čerstvých hub, 3,5 dl mléka, 1 hrnek polohrubé mouky, 2 celá vejce, sůl, pepř, vegeta.
-----
Vše zamícháme a smažíme lívanečky. Podáváme s čerstvou zeleninou.

 

HOUBOVÉ OPEČENKY

12. 2. 2023

30g sádla, 1 cibule, 500g tvrdých hub, 1 žemle, trošku smetany nebo mléka, 40g krupice, 2 vejce, pepř, sůl, petrželka, sádlo na smažení.
-----
Na sádle zpěníme cibuli, houby na plátky a dusíme. Po odpaření vody a zchladnutí přidáme v mléce namočenou žemli a ostatní. Promícháme a necháme 1/2 hodiny odležet. Z hmoty tvarujeme placičky, které smažíme na sádle dozlatova.
Podáváme se zeleninovým salátem.

 

HOUBOVÉ PLACIČKY S KVĚTÁKEM

12. 2. 2023

400g čerstvých hub, 200g vařeného květáku, 1 cibule, 2 housky, 1-2 dl mléka, 50g másla, 2 vejce, 50g krupice, sůl, pepř, kmín, zelená petrželka, olej.
+ strouhanka na obalení
-----
Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené houby, osolíme, opepříme, přidáme kmín, podusíme a necháme vychladnout. Pak přidáme ostatní suroviny (housky předtím namočíme v mléce), promícháme a necháme 10 minut odpočinout. Z hmoty lžící vykrajujeme noky, obalíme ve strouhance, trochu zmáčkneme na placičku a smažíme na oleji.
Příloha: brambory, bramborová kaše nebo jen zeleninový salát

 

HOUBOVÉ RAŽNIČI

12. 2. 2023

Na špejle střídavě napichujeme silnější plátky hub, plátky cibule,  slaniny, salámu a papriky. Smažíme na oleji a podáváme s bramborovou  kaší a zeleninovým salátem.

 

HOUBOVÉ ŠIŠKY

12. 2. 2023

600g čerstvých hub, 100g másla, 100g hladké mouky, 200ml zeleninového vývaru, 200ml mléka, 1 nakrájená cibule, 2 prolisované stroužky česneku, 2 lžíce sádla, 1 lžička kmínu, špetka tymiánu, sůl.
+ hl. mouka,  2 vejce, strouhanka na obalení, olej na smažení.
-----
Na sádle orestujeme cibuli, česnek, přidáme nakrájené houby, sůl, kmín, tymián a dusíme, dokud se neodpaří všechna tekutina.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Rozředíme vývarem a mlékem, uvaříme hustou kaši a spojíme vychladlými houbami.
Z vychladlé směsi děláme válečky nebo malé šišky, obalíme v trojobalu a smažíme dozlatova.
Příloha: brambory, bramborová kaše, chleba...

 

HOUBOVÉ ŠKVARKY

12. 2. 2023

1 vanička sádla, 5 tvrdých zdravých hub 8-10 cm velkých.
-----
Houby nakrájíme na kousky asi 2x2 cm. Na slabém ohni rozpustíme sádlo, když začne vřít, přidáme houby a za stálého míchání je necháme 10 minut smažit. Pozor, aby se sádlo nepřipálilo. Potom vše slijeme do 1/2 l hrnku a dáme ztuhnout do lednice. Mažeme na chleba.
V lednici vydrží 3 týdny.

 

HOUBOVÉ ŠKVARKY Z BEDEL

12. 2. 2023

600 g bedel, 200 g sádla nebo oleje, sůl, kmín.
-----
Klobouky hub nakrájíme na větší kousky, posypeme je rozemletým kmínem a zprudka je opečeme na rozpáleném oleji. Hotové škvarky posolíme.
Podáváme s chlebem.

 

HOUBOVÉ TAŠTIČKY

12. 2. 2023

Těsto: 600g jemně strouhaným vařených brambor, 60g hrubé mouky, asi 40g jemné strouhanky, 20g změklého másla, 1 vejce, sůl.
Náplň: hotová a vychladlá smaženice z hub nebo žampionů.
 + hrubá mouka na vál a jemná strouhanka na obalení.
-----
Uděláme těsto, vyválíme na půl centimertu vysoko, nakrájíme na 16 čtverců, do středu dáme houbovou náplň, přeložíme a dobře spojíme. Obalíme ve strouhance, dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C.
Podáváme teplé i studené.

 

HOUBOVÝ BRAMBOROVÝ GULÁŠ

12. 2. 2023

500g čerstvých hub, 500g brambor, 1 bobkový list, 4 rajčata, 2 papriky, 1 velká cibule, 100g slaniny, 1 kostka masoxu, sladká paprika, sůl, vegeta, 1 zakysaná smetana, 1 lžíce hladké mouky, strouhaný sýr, olej.
-----
Slaninu nakrájíme nadrobno a orestujeme na 2 lžících oleje. Když pustí tuk, zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, na nudličky nakrájené papriky, přidáme 2 lžičky sladké papriky, lžičku vegety, bobkový list, nakrájené brambory, houby a rajčata, osmahneme, podlijeme, přidáme masox, občas promícháme a dusíme doměkka. Zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody, povaříme, pak přimícháme smetanu a ještě necháme přejít varem. Na talíři posypeme strouhaným sýrem.

 

HŘÍBKY NA TOPINKÁCH

12. 2. 2023

600 g menších klobouků hříbků, 100 g másla, sůl, pepř, petrželka, 3 stroužky česneku.
-----
Česnek oloupeme a nakrájíme  na nudličky. Houby očistíme, do klobouků napícháme česnek a naskládáme je do pekáčku. Přelijeme je rozpuštěným máslem a necháme asi 2 hodiny stát. Poté houby upečeme na grilu nebo v troubě, osolíme, opepříme, posypeme petrželkou a podáváme na topinkách.

 

KRKONOŠSKÝ HOUBOVEC

12. 2. 2023

300g rýže, 200g uzeného masa, 1/2 l mléka, 200g čerstvých hub, 4 lžíce másla, 2 vejce (žloutky+sníh), sůl, 2 stroužky česneku, 1,5-2 dl vývaru z uzeného masa.
-----
Uzené maso uvaříme a nakrájíme na kostičky. Rýži uvaříme v osoleném mléce, vlijeme uzený vývar a za stálého míchání uvaříme hustou kaši a necháme vychladnout. Houby nakrájíme na plátky a podusíme na másle.
Do prochladlé rýžové kaše vmícháme žloutky, dušené houby, uzené maso, prolisovaný česnek, promícháme a nakonec zlehka vmícháme sníh. Pekáček vymažeme máslem, rozetřeme do něj hmotu a v troubě zapečeme dozlatova.

 

MASOVO-HOUBOVÉ RIZOTO

12. 2. 2023

4 sáčky rýže
Směs: 1 cibule, 300g mletého masa, cca 1/2 talíře čerstvých hub, 50g slaniny, 1 kostka masoxu nebo bujónu, 1 lžíce oleje, 1 lžička sladké papriky, sůl, pepř.
-----
Rýži uvaříme podle návodu nebo si uvaříme  "nesáčkovou" rýži, jak jsme zvyklí.
Na lžíci oleje orestujeme nadrobno nakrájenou slaninu, když začne pouštět tuk, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, houby a maso. Orestujeme, zaprášíme paprikou a podlijeme vodou. Osolíme, opepříme, přidáme masox a asi 1/2 hodiny podusíme.
Pak do směsi postupně přimícháváme rýži, pokud je potřeba přidáme trochu vroucí vody a dochutíme.
Podáváme se zeleninovým salátem.

 

NUDLE S HOUBAMI A BRYNZOU

12. 2. 2023

1 velká cibule, olej, 300g čerstvých hub, sůl, pepř, kmín, 200g brynzy, špetka sladké papriky, kousek másla (nemusí být), balíček širokých nudlí.
-----
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené houby, osolíme, opepříme, okmínujeme a dusíme doměkka. Potom přidáme uvařené nudle, brynzu, papriku, máslo  a ihned dobře promícháme. Na talíři můžeme posypat nasekanou petrželkou.

 

PAPRIKY PLNĚNÉ HOUBAMI

12. 2. 2023

8 paprik, 500g čerstvých hub, 50g slaniny, 1 velká cibule, 1 rohlík, asi 2 lžíce strouhanky, máslo, 1 lžíce nasekané pažitky, kmín, sůl, pepř.
-----
Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené houby, osolíme, přidáme trochu kmínu, dusíme doměkka a necháme vychladnout.
Zapneme si troubu na 200-220°C.
Mezitím si nakrájíme rohlík a namočíme vodou.
Do vychladlé směsi přidáme vejce, pažitku, strouhanku, vymačkaný rohlík, přisolíme, opepříme, promícháme a naplníme vydlabané papriky.
Pekáček dobře vymažeme máslem, naskládáme naplněné papriky, malinko podlijeme vodou a upečeme v předehřáté troubě.
Příloha: brambory

 

PLNĚNÉ ŽAMPIONY

12. 2. 2023

Velké hluboké žampiony, olej, cibule, šunka (salám), niva.
-----
Vyndáme nožičky a orestujeme je s cibulí a šunkou na oleji. Do žampionů dáme trochu nahrubo nastrouhané nivy, orestovanou směs a posypeme opět nivou. Pečeme v máslem vymazaném pekáčku asi 10-15 minut, až se niva roztaví a udělá čepičku.
Příloha: brambory, hranolky, pečivo

 

TĚSTOVINY S HOUBAMI A KUŘECÍM MASEM

12. 2. 2023

300g těstovin-kolínek, 300g kuřecího masa, 200 ml šlehačky, 2 vejce, 6 stroužků česneku, 100g strouhaného sýra, 150g hříbků, 200g křemenáčů, máslo, sůl, pepř.
-----
Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Zapneme si troubu. Pekáček vymažeme máslem, dáme polovinu vařených těstovin, nakrájené hříbky, pak na nudličky nakrájené maso, osolíme, opepříme, na maso dáme nakrájené křemenáče, na ně vrstvu zbylých těstovin a posypeme strouhaným sýrem. Šlehačku rozmícháme s vejci, prolisovaným česnekem, osolíme a zalijeme těstoviny. Pečeme v předehřáté troubě na 250°C.

 

ZAPEČENÉ HOUBOVÉ KOTLETKY

12. 2. 2023

4 kotlety, hladká mouka, olej, grilovací koření, plnotučná hořčice, 4 plátky šunky, 4 plátky sýra, máslo, houbová smaženice.
-----
Zapneme si troubu na cca 220°C
Kotlety naklepeme a posypeme grilovacím kořením. Obalíme v hladké mouce a na oleji opečeme z obou stran.
Do pekáčku přendáme kotlety i s výpekem, každou kotletu potřeme hořčicí, dáme plátek šunky, houbovou smaženici, plátek másla a pečeme v troubě. Po chvilce položíme plátek sýra a dopečeme.
Příloha: brambory, hranolky ..

 

ZAPEČENÉ KLOBOUKY

12. 2. 2023

Kloboučky z hub naskládáme těsně vedle sebe do vymazaného pekáčku (nebo kulaté formy -podle počtu hub a strávníků), posypeme nadrobno nakrájenou slaninou smíchanou s nakrájenou cibulí, posypeme strouhaným sýrem a pečeme v troubě doměkka.
Příloha: opékané brambory + tatarka a obloha

 

ZAPEČENÉ ŽAMPIONY

12. 2. 2023

Žampiony podle počtu strávníků, tavený nebo strouhaný sýr, plnotučná hořčice, vejce, anglická slanina na kostičky, sůl, pepř, smetana.
-----
Žampiony oloupeme, nožičky vyjmeme. Kloboučky osolíme, opepříme a dáme péct do vymazaného pekáče (plech).
Nožičky nakrájíme, smícháme s anglickou, vejci, sýrem, hořčicí a smetanou zředíme na řidší kaši - asi jako na bramborák. Směs navršíme na žampiony a upečeme.
Příloha: hranolky, krokety, brambory, tyčinky z listového těsta.