Jdi na obsah Jdi na menu
 


DORTY

Příspěvky

DOMÁCÍ SACHRŮV DORT

11. 2. 2023

6 vajec (žloutky+sníh), 150g čokolády (hořká nebo na vaření), 1 lžíce vody, 150g změklého másla, 150g cukru, 150g hladké mouky.
+ pikantní marmeláda, 1 šlehačka, čokoládová poleva
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
-----
Dáme si změknout čokoládu - do hrnce dáme vařit vodu, na hrnec položíme talíř s čokoládou a necháme změknout.
Zapneme si troubu na 180°C.
Zchladlou změklou čokoládu utřeme s máslem, žloutky a cukrem. Lehce vmícháme ušlehaný sníh a pak pomalu, opatrně (aby nám nespadl sníh)  zamícháme mouku.
Těsto dáme do vymazané a vysypané dortové formy a upečeme v předehřáté troubě.
Vychadlý korpus rozřízneme, dobře namažeme marmeládou, přiklopíme, celý tence potáhneme marmeládou (jen "zalepíme" díry) a polijeme čokoládovou polevou. Dáme ztuhnout a pak ozdobíme ušlehanou šlehačkou.

 

DORT HARLEKÝN

11. 2. 2023

Těsto: 4 vejce (žloutky a sníh), 240g cukru písek, asi 12 lžic teplé vody,100g oleje, 260g hladké mouky,1/2 prášku do pečiva, 2-3 lžíce kakaa.
Náplň: 6 šlehačky, 3 ztužovače šlehačky (např. Smeta-fix), 3 lžíce kakaa,  4,5 lžíce moučkového cukru.
+ 50g čokolády na vaření nebo hořké čokolády na ozdoby + kousek čokolády na postrouhání
-----
Žloutky a cukr vyšleháme do pěny, přišleháme vodu a olej a postupně vařečkou zamícháme mouku (smíchanou s kakaem a práškem do pečiva) vymícháme a lehce vmícháme sníh. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy, prostředek trochu roztáhneme do stran a pečeme v předehřáté troubě na 175°C. Pekla jsem cca 40 minut-záleží na troubě. Když se nám zdá, že vršek je skoro upečený,  na několika místech korpus propícháme špejlí, aby se nevyboulil a nepopraskal. Dopečeme, zkusíme špejlí, jestli je těsto upečené a nelepí se, vyklopíme na mřížku a necháme (nejlépe do druhého) dne vychladnout.
Korpus rozřízneme na 3 pláty. Lepší je, když máme dvě zdobičky nebo zdobící sáčky apod. Do jednoho dáme bílou ušlehanou šlehačku, do druhého ušlehanou pařížskou šlehačku. Na spodní korpus střídavě nastříkáme pruhy bílé a pařížské šlehačky. Přiklopíme druhým plátem a naplníme stejným způsobem. Přiklopíme vrchním plátem.
Celý dort potřeme pařížskou šlehačkou a ozdobíme. Postrouháme čokoládou a dozdobíme čokoládovými ozdobami.
Náplň:  Pařížská šlehačka- den předem si svaříme za stálého míchání 2 šlehačky, kakao a cukr. Necháme na velmi mírném ohni přejít varem- pozor, aby nám šlehačka nepřetekla, necháme vychladnout a do druhého dne dáme do lednice. Pak ušleháme.
Bílá šlehačka- do zbylých tří šlehaček vmícháme ztužovače a ušleháme.
Čokoládové ozdoby: je lepší si připravit také den předem, ale nemusíme. Kousek čokolády si dáme stranou (na postrouhání dortu-stačí 2-3 čtverečky).
Zbytek čokolády rozehřejeme ve vodní lázni a když trochu zchladne a není úplně tekutá, dáme do kornoutku z pečícího papíru nebo do sáčku a odstřihneme růžek. Na pečící papír stříkáme tvary a dáme ztuhnout do lednice.

Na 1. obrázku je dort pečený jako dia...místo cukru jsem použila ovocný cukr (Fruktoza, Fruktopur) a na ozdobu dia hořkou čokoládu.


 

DORT PODKOVA

11. 2. 2023

Velká forma - podkova
Světlé těsto: 4 vejce (žloutky a sníh), 150g cukru písek, 6 lžic teplé vody,100g oleje, 260g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva.
Tmavé těsto: 4 vejce (žloutky a sníh), 150g cukru písek, 8 lžic teplé vody,100g oleje, 260g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, kakao.
Krém: 1/2 l mléka, 2 žloutky, 6 lžic hrubé mouky, 1-2 vanilkové cukry, 500g másla, 250 g cukru písek.
+ rum, čokoládová poleva (nebo 2 čokolády na vaření a asi 15 dkg Omegy) a kokos na ozdobu.
-----
Zapneme si troubu. Na pečící papír si obkreslíme tvar formy, vystřihneme, vložíme do formy a pak celou formu i s papírem na dně vymažeme máslem  a vysypeme hrubou moukou.
Utřeme žloutky s cukrem, přidáme ostatní a nakonec lehce vmícháme sníh. Těsto vlijeme do připravené formy, trochu shrneme do krajů a pečeme v předehřáté troubě na 180°C. Upečený korpus vyklopíme na mřížku, sloupneme pečící papír a necháme vychladnout.
Stejným spůsobem upečeme i druhé těsto. Je lepší, když si korpusy upečeme den předem.
Pak oba vychladlé korpusy podélně rozřízneme, spodní plát pokropíme rumem (nebo rum trochu zředíme převařenou vodou), namažeme krémem, přiklopíme druhý plát a opakujeme, Celý dort lehce pomázneme krémem, necháme trochu ztuhnout a polijeme čokoládovou polevou. Boky můžeme ozdobit kokosem. Čokoládu necháme ztuhnout a dozdobíme krémem. Dort necháme nejlépe do druhého dne proležet v lednici.
Krém: utřeme máslo s cukrem písek, z ostatního uvaříme kaši a vychladlou po částech zašleháme do utřeného másla. Krém si rozdělíme cca na 4 díly- na naplnění, potření dortu a necháme si na dozdobení.

Na obrázku je dort pečený jako dia - místo cukru jsem použila ovocný cukr (Fruktóza, Fruktopur), na polevu hořkou dia čokoládu.



 

DORT S BANÁNY

11. 2. 2023

VELKÁ FORMA-SRDCE
Těsto: 6 vajec, 2 hrnky cukru, 4 hrnky polohrubé mouky, 2 prášky do pečiva, 1,5 hrnku oleje, 2 hrnky mléka, 6 lžic kakaa.
Krém: 4 tvarohy, 1,5 másla (375g), 10 lžic cukru, 250ml mléka, 3 lžíce hrubé mouky, 1 vanilkový cukr, trochu kakaa.
Poleva: 100g čokolády na vaření, 80g 100% tuku (Omega)
+ 5 banánů a kokos, 2 lžíce rumu+2 lžíce uvařené kávy
-----
Podle formy si obkreslíme tvar na pečící papír, vystřihneme a vyložíme dno formy pečícím papírem. Pak formu i papír na dně vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny, pak přidáme ostatní suroviny (prášek do pečiva smícháme s moukou), zamícháme těsto, dáme do formy a upečeme v předehřáté troubě na 180°C (já pekla 50 minut-záleží na troubě). Zkusíme špejlí, zda je dort upečený, vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Lepší je, když korpus upečeme den předem.

Vychladlý korpus 2x podélně rozkrojíme-na tři pláty. Spodní placku pokropíme rumem (smíchaným s kávou), potřeme světlým krémem, poklademe polovinou banánů, která nakrájíme na tenčí kolečka.

Přiklopíme prostředním plátem těsta, pokropíme rumem (smíchaným s kávou), potřeme kakaovým krémem a poklademe druhou polovinou koleček banánů.

Přiklopíme vrchní část dortu, krémem zarovnáme a zahladíme boky, tence krémem potřeme vršek dortu-jen zatřeme "díry", aby byl potvrch hladký.

Polijeme polevou a necháme ztuhnout. Pak dozdobíme zbytkem krému a lehce poprášíme kokosem.

Krém: pokud máme tvaroh ve vaničce, předem si tvarohy otevřeme a na každý složíme papírovou utěrku a po dvou dáme na sebe-utěrka vysaje přebytečnou vodu. Z mouky, mléka a vanilkového cukru uvaříme kaši. SUROVINY NA KRÉM MUSÍ MÍT STEJNOU (POKOJOVOU) TEPLOTU. Máslo vyšleháme s cukrem a po částech střídavě přidáváme vychladlou kaši a tvaroh a vymícháme hladký krém. Část krému si dáme stranou na ozdobu a na boky, pak krém rozdělíme na dva díly a do jednoho zamícháme kakao.

 

DORT S OVOCEM

11. 2. 2023

Korpus: 6 celých vajec, 6 lžic horké vody, 220g moučkového cukru, 150g polohrubé mouky, 150g Solamylu, 3/4 prášku do pečiva.
Krém: 500g tvarohu, 125g másla, 3-4 lžíce cukru (nebo podle chuti víc), kaše (250ml mléka, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce hrubé mouky, 1 žloutek).
+ 1 jahodový kompot, 1 broskvový kompot, kousek hroznového vína zeleného a červeného, 1 kiwi, 2 banány, rum
Poleva: čiré dortové želé
+ čokoládová poleva
-----
Korpus si upečeme nejlépe den předem.
Celá vejce vyšleháme elektrickým šlehačem s vodou a cukrem do husté pěny. Sypké přísady si smícháme v misce a šleháme a postupně přidáváme tuto směs. Těsto dáme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme v předehřáté troubě na 175°C.
Pokrájíme 1 banán na kolečka a dáme si stranou hezčí komp. ovoce na ozdobu dortu.Korpus 2x rozkrojíme, spodní plát pokapeme rumem smíchaným se šťávou z kompotu, potřeme 1/3 krému a poklademe banánem na kolečka a pokrájeným ovocem z kompotu-jahody a broskve.
Přiklopíme prostřední plát, pokropíme rumem smíchaným se šťávou z kompotu a potřeme druhou 1/3 krému.
Přiklopíme vrchní plát dortu a celý dort potřeme zbylou třetinou krému. ozdobíme ovocem a potřeme rozpuštěným dortovým želé. Nakonec přilopíme na boky čokoládu nebo boky ozdobíme kokosem..
Krém: Z mléka, mouky, žloutku a van. cukru uvaříme kaši, občas zamícháme a necháme zchladnout. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny a postupně po částech přidáváme tvaroh a kaši. Všechny suroviny musí mít stejnou pokojovou teplotu, aby se krém nesrazil.
Čokoláda na boky: na plech si dáme alobal, rozehřejeme čokoládovou polevu nebo čokoládu na vaření s kouskem ztuženého tuku a rozetřeme pruhy na alobal. Dáme ztuhnout do chladna.
Dortové želé si připravíme podle návodu na sáčku.

Na obrázku je dort dělaný jako dia. Místo cukru jsem použila ovocný cukr (Fruktóza, Fruktopur), dia kompoty a dia hořkou čokoládu.

 

JAHODOVÝ DORT 1

11. 2. 2023

Těsto: 3 vejce, 1 hrnek cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3/4 hrnku oleje, 1 hrnek mléka.
Krém: 600ml mléka, 2 vanilkové pudinkové prášky, 3 lžíce cukru (do pudinku), 250g tvarohu ve vaničce, 250g změklého másla, 2 ztužovače šlehačky, zbylé jahody + další cukr.
Na ozdobu: 1 kg jahod (zbytek dáme do krému), 1 dortové čiré želé.
Na pokapání korpusu: asi 1 lžíce rumu a 3 lžíce malinové limonády (nebo jahodový džus, šťávu apod.) - smíchat
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vymazání formy
-----
Korpus na dort je lepší, když upečeme den předem - lépe se s dortem pracuje.
Zapneme si troubu na 170-175°C. Vymažeme a vysypeme dortovou formu.
Vejce vyšleháme elektrickým šlehačem s cukrem do husté pěny. Přidáme ostatní suroviny a znovu vyšleháme. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané doprtové formy a upečeme v předehřáté troubě. Během pečení - když se korpus vyboulí v prostředku - několikrát propícháme špejlí, aby mohl vyjít vzduch a nepopraskal. Upečený korspus vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
KRÉM:
Včas si vyndáme máslo a tvaroh. Tvaroh otevřeme a složíme na něj papírovou utěrku, aby vysála přebytečnou vodu.
Nejdříve si uvaříme z mléka, 3 lžic cukru a pudinkových prášků za stálého míchání hustý pudink, odstavíme, přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout.
Než nám vychladne pudink, připravíme si jahody na ozdobu dortu. Zbytek jahod a odřezky (mně zbylo asi 350g) rozmixujeme ponorným mixérem se ztužovači šlehačky - nemusíme úplně na kaši, já nechala drobné kousky jahod.
Pak vyšleháme elektrickým šlehačem máslo s asi 3 lžícemi cukru. Šleháme a po lžičkách střídavě přidáváme tvaroh a vychladlý pudink. Pokud je potřeba, krém přisladíme.
Z krému si odebereme asi polovinu a dáme stranou - na potření dortu a ozdobení vršku.
Zbytek krému šleháme a po lžičkách přidáváme rozmixované jahody.Pokud je potřeba, krém přisladíme.
JAHODY NA OZDOBU:
z jahod vybereme nejhezčí na vršek dortu,rozpůlíme, spodek jahody šikmo seřízneme a poskládáme si je na talíř - jak chceme ozdobit dort. Z dalších jahod si nakrájíme plátky na boky a spodek seřízneme, aby byly stejně vysoké.
DORT:
Korpus 2x prořízneme, spodní pokapeme zředěným rumem, potřeme polovinou jahodového krému, přiklopíme prostřední díl korpusu, pokapeme zředěným rumem, potřeme druhou polovinou jahodového krému a přiklopíme vrchní díl korpusu.
Celý dort potřeme bílým krémem a zdobičkou ozdobíme po obvodu pusinkami vršek dortu. Já zdobila cik cak a ozdobila i "střapatě" vidličkou boky.
Pak nahoru na dort poskládáme připravené jahody a přilepíme plátky na bok.
Podle návodu si připravíme dortové želé a štětcem jahody potřeme. Dort necháme v lednici ztuhnout a proležet, nejlépe do druhého dne.

Dort na obrázku je dia (místo cukru do těsta ovocný cukr-Fruktoza, Fruktopur, do krému sladidlo a ovocný cukr)



 

JAHODOVÝ DORT 2

11. 2. 2023

Těsto: 6 vajec (žloutky+sníh), 200g polohrubé mouky, 300g cukru krupice.
Krém: 200ml smetany ke šlehání, 200g cukru krupice, 250g másla, 250g čerstvých nebo kompotovaných jahod.
+ 150g čokoládové polevy
-----
Vyšleháme do pěny žloutky s cukrem, lehce vmícháme mouku a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a upečeme v předehřáté troubě na 180°C. Vychladlý piškot potřeme krémem, necháme chvilku v lednici a polijeme čokoládou.
Krém: Šlehačku povaříme s cukrem a necháme vychladnout. Pak do ní vešleháme máslo a vmícháme pokrájené jahody.

 

JAHODOVÝ PIŠKOTOVÝ DORT

11. 2. 2023

4 vejce (žloutky+sníh), 4 vrchovaté lžíce cukru, 4 rovné lžíce hrubé mouky, 2 lžičky rozpuštěného másla.
+ 1 kg jahod, cukr, 250ml šlehačky.
-----
Do sněhu z bílků po částech zašleháme cukr, přidáme žloutky, po částech lehce vmícháváme mouku a nakapeme máslo.
Těsto vlijeme do vymazané formy a upečeme v předehřáté troubě na 180°C.
Vychladlý korpus v polovině rozřízneme, Naplníme rozmačkanými jahodami s cukrem, povrch dortu zdobíme šlehačkou a jahodami.

 

KAKAOVÝ DORT

11. 2. 2023

Těsto: 3 vejce (žloutky+sníh), 1 hrnek cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 2-3 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka.
Krém: 700ml mléka, 2 čokoládové pudinkové prášky, 3 lžíce cukru (do pudinku), 250g změklého másla, 1 lžíce kakaa, 160g cukru (podle chuti), rum.
Na ozdobu: 50g bílé čokolády, 50g tmavé čokolády.
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
-----
Korpus si upečeme nejlépe den předem.
Zapneme si troubu na 180°C, vymažeme a vysypeme formu.
Ušleháme sníh, necháme si ho stranou. Vyšleháme všechny suroviny a nakonec vařečkou lehce zamícháme sníh. Těsto přendáme do připravené formy, uhladíme k okrajům a upečeme v předehřáté troubě.
Vychladlý korpus rozkrojíme na tři pláty. Spodní pokapeme rumem a potřeme krémem. Přiklopíme prostřední plát, pokapeme rumem a potřeme krémem.
Přiklopíme a celý dort potřeme krémem. Zbylým krémem ozdobíme a nakonec zdobíme nahrubo nastrouhanou čokoládou.
Krém: z mléka, cukru a pudinkových prášků uvaříme za stálého míchání hustý pudink a necháme vychladnout (občas promíchneme, aby se neudělal škraloup).
Máslo vyšleháme s cukrem a kakaem a postupně zašleháme po částech vychladlý pudink. Ochutnáme, případně přisladíme a zamícháme najemno nastrouhanou čokoládu.Počítáme přibližně polovinu krému k naplnění a polovinu krému na potření a ozdobu dortu.
Ozdobení: z každé čokolády kousek najemno nastrouháme - abychom měli asi lžíci  od každé - a zamícháme do krému. Zbylou čokoládu nahrubo nastrouháme na ozdobu.

 

POMERANČOVÝ DORT S MANDLOVOU NÁPLNÍ

11. 2. 2023

Těsto: 6 vajec, 250g moučkového cukru, 1 pomeranč, 200g hrubé mouky.
Náplň: 150g másla, 150g moučkového cukru, 3 vařené žloutky,1 pomeranč, 100g oloupaných mandlí, 2 lžíce rumu.
Na ozdobení: 1 pomeranč, 30g mandlových lupínků, 1 sáček čiré dortové želatiny.
-----
Dvě celá vejce a 4 žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny. Přidáme nastrouhanou kůru a šťávu z pomeranče. Ze 4 bílků vyšleháme tuhý sníh a přimícháváme ho střídavě do těsta s prosetou moukou. Dáme do vymazané a vysypané formy a upečeme v mírné troubě.
Náplň: máslo s cukrem vymícháme do pěny, postupně přidáme prolisované žloutky, šťávu z pomeranče, nastrouhanou pomerančovou kůru, oloupané mleté mandle a rum.
Vychladlý dort rozkrojíme, pokapeme pomerančovou šťávou s trochou rumu, potřeme náplní, přiklopíme a celý dort potřeme navrchu i po obvodu. Z pomeranče okrájíme slupku (i bílou) a nakrájíme na půlkolečka. Boky posypeme mandlovými lupínky, vršek poklademe plátky pomeranče a přelijeme čirým želé.

 

STUDENTSKÝ KRÉMOVÝ DORT

11. 2. 2023

12 lžic polohrubé mouky, 12 vajec, 12 lžic pískového cukru, 2 lžíce kakaa, 4 lžíce strouhaných ořechů.
Náplň: 300g másla, 200g moučkového cukru, 2 dl mléka, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 2 lžičky mleté kávy, 2 lžičky rumu, 100g maizeny nebo polohrubé mouky.
+ strouhaná čokoláda, kandované ovoce nebo nakrájené želé, strouhané ořechy, rozinky.
-----
Vejce s cukrem ušleháme do pěny a po částech lehce vmícháme mouku. Těsto rozdělíme na tři díly, jeden necháme světlý, do jednoho dílu přidáme kakao a do posledního dílu přidáme strouhané ořechy. Těsta pečeme každé zvlášť postupně v dortové formě v předehřáté troubě na 180°C.
Vychladlý upečený světlý korpus (korpusy můžeme trochu pokapat rumem) potřeme částí náplně, posypeme čokoládou, ořechy, rozinkami, kand. ovocem, přiklopíme tmavým korpusem, postup zopakujeme, přiklopíme ořechovým korpusem, celý dort potřeme krémem a ozdobíme nebo polijeme čokoládou.
Náplň: máslo utřeme s cukrem, ostatní krátce povaříme na kaši a prochladlou kaši prošleháme s máslem.