Jdi na obsah Jdi na menu
 


Homocystein - otázky a odpovědi

Poradna MUDr. K. Erbena

   Mohou používat Vitatonic děti 3 a 5 let? Jsou alergici.
Mohou, z počátku nejlépe každý půl dávky 1x denně, později každý 1 dávku.

   Kamarádka není schopna otěhotnět. Příčinou je, že se jí nevytvářejí vajíčka. Může Fytotonic a Vitatonic pomoci? Je potřeba, aby potravinové doplňky používali oba partneři? Jak dlouho doporučujete užívání Vitatonicu??
Účinek je pravděpodobný. Přípravky by měli brát oba partneři. On normální dávku, ona 2x Vitatonic a 3x Fytotonic po 4 – 5 měsíců pak zkusit dojde-li k otěhotnění, nebo znovu vyšetřit. Ona – v případě otěhotnění brát dál v normální dávce. On nemusí, ale je všeobecně prospěšné v braní pokračovat.

   Kyselina listová je velmi choulostivá na vliv vyšší teploty. Pasterizace (70 ºC) ji nepoškodí?
Zahřátím se ničí jen přírodní foláty. Syntetická kyselina listová je i při vyšších teplotách stabilní. Snáší například upečení v chlebu.

   Jaký je zdroj vitamínu B 12 ve Vitatonicu?
Je to krystalický, uměle vyrobený vitamín s lepší vstřebatelností než přírodní.

   Proč mají dnes lidé nedostatek vitamínu B 12, když jí tolik masa??
Nedostatek B12 mají lidé s nemocným žaludkem, jehož buňky nevytvářejí „intrinsic factor“ nezbytný pro vstřebání přírodního B12; krystalický B12 tento faktor nepotřebuje. Nedostatek B12 mají také vegetariáni.

   Svoji paní doktorku jsem požádala o změření Homocysteinu, ale řekla mi, že se to běžně neměří a je to drahé. Pouze v odůvodněných případech. Co jsou to tzv. „odůvodněné případy“??
VZP hradí toto vyšetření například v případě, že nelze vysvětlit proč došlo k infarktu. Preventivní vyšetření nehradí. Některá odmítnutí lékařů jsou projevem toho, že lékař o homocysteinu nemá potřebné znalosti.

   Proč není denní dávka Vitatonicu ve třech sáčcích stejně jako u Fytotonicu? Někomu se zdá Vitatonic dražší než Fytotonic??
Protože někdo užívá Fytotonic3x denně, někdo 2x, někdo 1x, někdo občas zapomene. Vitatonic je určen ke snížení homocysteinu v krvi člověka a k udržování hladiny v optimálních hodnotách. A k tomu je třeba právě obsah toho jednoho sáčku denně. Dávka vitamínů v jednom sáčku zaručuje účinnost!

   Na základě Vašich informací a práce vznikly různé vitamínové preparáty. Dle Vašeho názoru jsou tyto preparáty z hlediska ovlivnění Homocysteinu rovnocenné s Vitatonicem, respektive v jakém pořadí účinnosti jednotlivé výrobky jsou??
Jsou v podstatě rovnocenné. Výhodou Vitatonicu je, že v případě potřeby lze dávku násobit.

   Pro prevenci by se měl Vitatonic užívat během celého roku každý den??
Chybu v metabolizaci homocysteinu nelze vyléčit, ale trvalé braní Vitatonicu brání jejímu novému rozvinutí.

   PABA je podstatnou částí kyseliny listové – je tedy i ve Vitatonicu??
Paraaminobenzoová kyselina nemá chemicky nic společného s kyselinou listovou, nebo přírodními foláty a není vitamínovou součástí Vitatonicu.

   Má nějaký smysl obohacená alpská sůl kyselinou listovou pro náš organizmus??
Při běžně nedostatečném příjmu kyseliny listové ve stravě má cenu každé její množství přidané k potravinám.

   Je pro člověka důležitá teplá strava či nikoliv – vzhledem k oxidaci tuků??
Tepelně upravená strava je lépe stravitelná, ale je ochuzená o vitamíny a enzymy citlivé na zahřátí. U tuků je nebezpečná oxidace cholesterolu v živočišných tucích při vysoké teplotě a přístupu kyslíku. Nebezpečné je proto jejich smažení, ale nikoli vaření ve vodě. Nepřepálené rostlinné tuky nejsou nebezpečné ani při smažení.

   Když má někdo předepsané léky na vysoký krevní tlak, v jakém časovém údobí by měl pít Vitatonic??
Nejlepší je ihned po zjištění vysokého krevního tlaku začít brát Vitatonic v dávce 2 denně. Začne-li se brzy po začátku onemocnění, dojde většinou k jeho úplnému vyléčení. U dlouho trvajících hypertenzí již není předpoklad pro vyléčení, lze dosáhnout částečného zlepšení.Při souběžném braní léků je lepší Vitatonic brát 30 min před jídlem, odděleně od léků.

   Mohou brát Fytotonic a Vitatonic lidé, kteří měli mozkovou příhodu a lidé, kteří berou léky na ředění krve??
Lidé po mozkové příhodě by měli co nejdříve brát kombinaci Vitatonic – Fytotonic, aby se příhoda neopakovala. Nasadí-li lékaři Warfarin, sníží tím srážlivost krve, ale komplikují tím přechod na léčení její příčiny.

   Přibývá se na váze po přípravku s vitamíny B a Kyselinou listovou (Vitatonic)??
Nemohu souhlasit s tvrzením, že jedním zdrojem vitamínu B 12 je pouze živočišná říše. Je množství fermentačních procesů. Na konci jednoho z nich je sojový produkt s názvem Tempen, existující tisíce let na této planetě (množstvím B 12 přesahuje mnohonásobně než je v játrech). Někteří lidé přibírají na váze v souvislosti s větším příjmem B12 a aby mohli snížit svůj homocystein jsou nuceni přestavět svůj jídelníček na méně kalorií. V literatuře o vitamínech se běžně traduje, že pro člověka je jediným zdrojem B12 maso zvířat. Možná se to týká také dostupnosti zdrojů pro většinu populace, která nemyslí na to, že nějaký B12 existuje a že by ho měla občas konzumovat. Vaše tvrzení o Tempenu byste měl doložit citací literatury, nebo raději zasláním článku.

   Již více než rok se léčím s neplodností. Po absolvování různých vyšetření a pokusů léčení mi můj lékař naordinoval hormonální léčbu (Clastilbegyl). Mohu kombinovat Fytotonic a Vitatonic s těmito léky? Případně v jakém dávkování mám tyto dva potravinové doplňky používat??
Kombinovat je můžete, ale dojde-li k otěhotnění, nebudete vědět, co Vám napomohlo. Nezajímá-li Vás tato otázka, pak Vám kombinace Fytotonic a Vitatonic braná 3 měsíce před plánovaným početím sníží nebezpečí rizikového těhotenství a poškození plodu.

   Známému po plicní embolii zakázali jíst lékaři veškerou listovou zeleninu proto, že údajně kyselina listová je pro něj nebezpečná. Má to nějaké opodstatnění??
Vaše informace je nepřesná. Tyto zákazy vyslovují lékaři pacientům při léčení Warfarinem – viz výše.

   Mám změřenou hladinu Homocysteinu 7,1. Mám pít také Vitatonic a v jakém množství??
K zodpovězení vašeho dotazu potřebuji znát váš věk, pohlaví, zdravotní stav a dosavadní skladbu stravy. Tyto problémy se lépe řeší v poradně, než na stránkách časopisu.

   Mohu používat Vitatonic při následujících potížích?- slabé srdce + psychické depresivní onemocnění      - bolesti hlavy, zubů   - nedokrvování rukou, brnění, mrtvení 
- silné akné v obličeji současně s alergií přetrvávající ve věku 24 let 
- svalová slabost
- kloubní onemocnění, při bolestech kloubů 
- menstruační bolesti  
- borelióza přeléčená antibiotiky
- nálezy jaterních, ledvinových, štítná žláza, tlusté střevo, slinivka
- křeče v lýtkách, chodidlech
U vyjmenovaných problémů je nutná kombinace Vitatonic – Fytotonic, u svalových křečí přidávat vhodný zdroj hořčíku. Je-li to kombinace potíží u jedné osoby, pak v tom případě nedoporučuji začít léčení bez stanovení výchozí hladiny homocysteinu. Je tu nakombinováno příliš mnoho zdravotních potíží a je možné, že buňky nebudou na Vitatonic patřičně reagovat.

   Může Fytotonic, Vitatonic a Energoton užívat ten, kdo trpí cévní chorobou? Cévní choroba = přílišná tvorba cholesterolu. Pacient má postižené „karotidy“, z 50% jsou neprůchodné.
Měl by tyto prostředky využívat, pokud nechce, aby se stav jeho cév zhoršoval. Doporučuji přečíst v knize „Jak pomoci tělu, aby se vyléčilo samo“ kapitolu o srdečně-cévních onemocněních. Tam je souvislost mezi cholesterolem a homocysteinem podrobně vysvětlena a bude jasné, co a proč má pacient udělat. Užívání Fytotonicu při diabetu II - (v magazínu uvádíte po poradě s lékařem)

   Moje praktická lékařka je nepřítelem různých doplňků. Mám jeho užívání tedy „risknout“?
Vy rozhodujete o svém zdraví, protože jste jeho majitelem a musíte si vybrat čemu a komu chcete věřit. Rozhodování Vám určitě usnadní když si přečtete knížku „Jak pomoci tělu, aby se vyléčilo samo (vydalo nakladatelství Formát). K léčení cukrovky II.typu je dobré znát svoji hladinu homocysteinu a podle ní léčení upravit – to se rozumí poznámkou o poradě s lékařem.

   Může pomoci snížení homocysteinu při cukrovce 1. typu získané v 17 letech? Jak brát F + V??
Při začátku v tomto věku je naděje, že dávkování 2 F + 2 V stav alespoň částečně zlepší. V by se měl začít podávat až po prvním stanovení Hcy.

   Manžel mé kolegyně má nemoc zvanou Crohnova choroba. Projevuje se záchvaty, průjmy, zvracením, totálním vyčerpáním. Trvá to až 4 dny a v této době nemůže nic jíst. Dále nesmí jíst luštěniny a zeleninu (nejhorší je květák a kapusta). Užívá lék Pentanza 5x denně. Je možná pomoc, zmírnění záchvatů, vyléčení??
Crohnovu chorobu by měl určit lékař a ne na dálku a určitě s dvojím stanovením Hcy. Zatím je možné podpořit stávající léčení koloidním stříbrem (z lékárny) 2 x 1 čajová lžička denně.

   Syndrom karpálního tunelu na obou rukách, plánovaná operace letos v dubnu. Víceleté potíže s vyprazdňováním. Co lze doporučit, jakou kombinaci F + V??
Doporučuji 2 V + 1 F + 1 tabl. Pyridoxin (Zentiva). Když operaci odloží, může se stát, že ji nebude potřebovat.

   Jakým způsobem působit potravinovými doplňky na ulcerozní proktokolitidu? Jaké dávkování F a V nebo i E při ozařování a chemoterapii??
2 F denně před, při a po ozařování. V nedávat pře stanovením Hcy. Chorobu by měl určit lékař a ne na dálku.

   Problém s cukrovkou: Cukr vyběhl na 20 jednotek. Po dlouhém přemlouvání začal pít Energoton a cukr klesl během necelých 2 měsíců na 9, někdy i na 6,5. Jak užívat V a F?? Díky.
U dospělého 2 V + 2 F denně.

   Mám problém se štítnou žlázou. Jak brát F a V?
Chybí bližší charakteristika onemocnění a stávající léčení. Doporučení lze napsat až po doplnění údajů.

   Mám vnuka 12 let, kardiaka. Je hodně často nemocný, nejméně 4x do roka má antibiotika. Paní doktorka mu je napíše i když má teplotu jen 37,5 °C. Byl 2x na operaci srdce (v ½ roce a ve 4 letech). Měl málo okysličenou krev. Je často unavený. Jak brát V a F??
1 V + 1 F.

   V roce 2007 se mi posunul 5. bederní obratel a za 2 roky mě začalo zlobit levé koleno nyní se přidalo i druhé. Paní doktorka z revmatologie diagnostikovala oboustrannou artrózu a nyní mi začala píchat Itrium. Má to být na 5 měsíců po sobě. Absolvovala jsem to již 2x. Prosím Vás o názor. Od bolesti užívám čípky. Nyní jsem začala brát Fytotonik (je mi 56 let, žena).
F berte 3 denně. Měla byste mít stanovený Hcy a pak začít brát V v dávce, která se určí podle naměřené hladiny Hcy.

   Můj 35-letý syn zažil v roce 1992 na vojně šikanu a je léčen na schizofrenii. V současné době je v plném invalidním důchodu. Jak brát F a V?
Bylo by třeba znát jeho Hcy a léčit pod kontrolou lékaře. Všeobecně prospěšné u dospělého je brát 2 V a 2 F.

   Jak dále postupovat, když kamarádka (45 let) má při používání F noční pocení?
To vypadá na náhodný souběh s jinými problémy. Nenapsala jste, kolik F bere.

   Co a jak brát při zvonění v uších??
2 V a 1 F. Jde o všeobecnou prevenci s malým vlivem na problémy.

   Do jaké míry a jak se dá ovlivnit cysta na mozku u 14-leté dívky. Mentálně je na úrovni 8 let, časté epileptické záchvaty.
Samotnou cystu neovlivníme. Je-li možná operace, tak 1 V + 1 F zrychlí pooperační hojení.

   Jakou pomocnou roli může mít podávání lecitinu při snaze o snížení hladiny homocysteinu, když standardní dávka Vitatonik (2x denně) nestačí? Jak a jestli má smysl ho brát.
Lecitin trochu pomůže. Lepší je dávat přímo Betain, třeba ve formě Kyolicu 2 x 1 )v lékárně).

   Pacient 45 let, psoriáza. Při zhoršení hospitalizován 2-3x ročně. Léčen mastmi s odebráním vzorku kůže. Jak postupovat při kauzální léčbě??
Určitě začít kontrolou Hcy, V až podle hodnoty Hcy, F 3 x 1.

   Muž bere léky na cholesterol, acylpyrin na ředění krve a glybenol. Jak brát V a F??
Určitě začít kontrolou Hcy, V až podle hodnoty Hcy, F 2 x 1.

   V jakém množství brát V a F, případně E v těhotenství??
2 V + 1 F + 1 E.

   Je vhodný V pro děti a od kolika let – jako doplněk při špatné výživě??
1 V je možné dávat od 2 let.

   Má smysl při nasazení Warfarinu dodávat jen B 12+6?
Není důvod dávat také kyselinu listovou. Zákaz se týká vit. K.

   Jaké dávky a jak dlouho brát homocysteinovou formuli u mladé asi 6 týdnů těhotné ženy, která byla léčena psychosomatiky a kouřila??
2 V + 1 F.

   Lze jmenovat typy nádorů, které lze ovlivňovat lépe než ostatní homocysteinovou formulí??
Mezi nádory není v ovlivnitelnosti zásadní rozdíl. Biologická podstata jejich vzniku je stejná. Horší léčebné výsledky jsou u nádorů slinivky. 

  Lze u nádorové léčby nahradit Ravit jinými přípravky obsahujícími enzymy, např. Wobenzym, naklíčená pšenice?
Uvedené přípravky nelze zaměňovat. Každý má jinou funkci a jiný účel použití.

   Vnučka 22 let má špatný cholesterol 8,9. bere prášky Simvor 40 mg. Nejí tučné maso ani moc sladkostí. Má ráda sýry. Jak brát F a V?
Léčení by mělo probíhat pod kontrolou lékaře a mělo by začít stanovením Hcy.

   Před rokem mi byl chirurgicky odstraněn nádor prsu + 7 lymf. Žláz (2 pozitivní). Následovala léčba CHEMO a ozáření. Poté jste mi na mou žádost doporučil 3 F a 2 V + Inocell denně, okol. Lékař 1 tabl. Tamoxifen, Ebene 20 mg. Užívala jsem vše. V listopadu po celkovém vyšetření jsem vyléčená. Hcy v laboratoři (MUDr. Komárek v Brně) 7,7. Co mi doporučíte jako prevenci F, V i E mám, Inocel si koupím. Cítím se dobře, jen mám potíže s jizvou pod paží a s přilehlými spodními svaly paže až k lokti. Děkuji, Kučerová.
Jako prevenci berte 2 V, 1 F, 1 E, 2 x 1 Inocell a 2 x 1 Apiglukan extra.

   Ročník 1954, akutní karidovaskulární syndrom, stend v 11/05, asi 6 léků, některé mu dělají zle. Jeho lékaři jsou odmítaví a skeptičtí k souvislostem s Hcy. Jak brát F a V?
To je stav většiny lékařů (věřme, že přechodný). Je třeba znát Hcy a dávku V stanovit podle výsledku. F 2x denně.

   Jak lze vyžádat změření Hcy bez zjevných potíží?
Je účelné začínat prevenci stanovením Hcy. Většinou je třeba vyšetření zaplatit.

   Lze Energotonem nahradit Fytotonik ve dvojčeti V-F?
Trvalá změna není možná. Každý přípravek má jiný účel použití. Nahrazování bych nedělal častěji než obden.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< únor / 2024 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 11759
Měsíc: 1305
Den: 35