Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chovná kariéra

Nožka se Laureně skvěle zahojila. Po vydatné relaxaci se s přicházejícím podzimem 1996 vydala na Moravu, kde na ni čekala zcela nová role. Počínaje rokem 1997 posílila chovné stádo v napajedelském hřebčíně. I když se jí premiéra nevydařila a o prvorozenou kobylku záhy po porodu přišla, další z jejích potomků na dostihových drahách nejsou neznámými. Plných 11 let se ve zdraví věnovala mateřství a dny trávila společnosti malých střapatých a nezbedných ratolestí, v jejichž žilách bude i pro budoucí generace turfmanů proudit krev s jedinečným francouzským šarmem. Protože ohlédneme-li se zpět, třeba do minulého století, snadno zjistíme, že celková úroveň francouzského turfu byla dostatečně známá daleko za hranicemi střední Evropy. Ten měl své příznivce samozřejmě v oblasti chovu a náš dostihový mikrosvět nebyl výjimkou.

A pro příklad nemusíme chodit moc daleko, v napajedelském hřebčíně jako plemeníci působili Deux Pour Cent, Astyanax, Behistoun či L´Amiral. Jenže po 60. letech na delší dobu zájem o francouzskou krev poněkud pohasl a chovné programy se ubíraly jiným směrem.

Až v již zmiňovaném roce 1991 se k suffixu „FR“ vrátil ing.Václav Chaloupka, dostatečně známý svými sympatiemi k Francii. Dobře znal úroveň francouzského turfu z různých drah, na kterých startoval i tamních hřebčínů a za ta léta zde navázal mnohá přátelství, která mu pomohla jeho představu zrealizovat a získat novou kvalitní krev ze zahraničí. A tak dostalavnučka Sharpen Upa a dcera v grupových dostizích mezinárodního významu umístěného Brustolona, příležitost chovné kvality svého otce, mj. producenta vítěze Gr.2 (hřebce Rachmaninova v Prix Comtesse Vigier) a úrovně Listed (klisna Villa Magna – vítězka OAKS Espagnole), dokladovat také v našem chovu.

 

klisna

 

Ze spojení s plemeníkem Dara Monarchou se v roce 1998 narodila hnědá kobylka, ale krátce po porodu uhynula.  

 

LAUREL


V následujícím roce světlo světa spatřil House Rulesův syn Laurel. Pěkně stavěný hnědák se na dráze představil pouze ve třech po sobě jdoucích sezónách. Jako dvouletý po triumfu ve Slušovicích (III.kat.,1.100m) zabrousil do druhé a posléze I.kategorie, ale bez umístění. Ve třech letech dosáhl na dvě prvenství na vytrvaleckých tratích III.kategorie a pokaždé na slušovickém závodišti. Před odchodem do koňského nebe v lepší společnosti, která se sešla v jedničkovém Moravském derby a dvojkovém handicapu v Chuchli, nedosáhl na lepší než 6. a 7. místo. Poslední dostih v Lysé začátkem srpna 2003 nedokončil. Laurel se bohužel už prohání po nebeských pastvinách.

Kariéra: http://www.dostihyjc.cz/kun.php?ID=29803   

 

 

LAURIANNA

 

Průměrných výsledků, převážně v nižších kategoriích, dosahovala Laurianna, která se po dvou sezónách na rovinách přeorientovala na překážky. Dvojnásobná vítězka dostihů IV. a V.kategorie byla zároveň neúspěšnou absolventkou dvojkového testu na rovině a jedničkového ve steeplechase. Laurianna byla v roce 2007 zařazena do chovu a v únoru 2008 přivedla na svět své první hříbě po Magnusovi, hnědého hřebečka Lautara. V květnu 2009 dala po hřebci Tribal Instinct hnědého hřebečka Lauriana. Laurianna a i Laurian spolu až do odstavu trávili čas u Jitky Matysíkové v Leskovci u Bruntálu. V květnu 2010 se po Tribal Instinct narodil tmavý hnědák Lakar. V roce 2010 byla Laurianna připuštěna Enjoy Planem (USA), ovšem bez úspěchu. Stejně dopadlo připouštění Tiger Café v roce 2011, Laurianna bohužel potratila. Štěstí nestálo při Laurianně ani následně, 15.3.2013 záhy po porodu kobylka po Tiger Café uhynula. Koncem května 2013 byla Laurianna prodána do jezdecké stáje jako rekreační koník. V srpnu 2016 změnila majitele i stáj a nový domov našla na Opavsku u majitelky M.Duškové. V lednu 2019 byla Laurianna importována do Polska.

Kariéra: http://www.dostihyjc.cz/kun.php?ID=30426 

 

LAUTARO

Sezóna 2011: únorové zprávy od Petry z Klokočova zněly: „Je to super kůň, ale pořád děcko. Je na něm vidět, že kvůli předešlé operaci pořádně netrénoval a moc toho ještě neumí.“ Mohutný hnědák vynechal dvouletou sezónu a svůj dostihový křest si odbyl v dubnu na brněnské dráze, kde v mílovém čtyřkovém dostihu obsadil 7.místo z 10 startujících. V polovině června zanechal ve svém druhém startu dobrý dojem, ve slušovické „trojce“ dlouhé 2.200m doběhl třetí. Nad jeho síly byli pouze Chieftan a Kordelina. Jenže podle předpokladů neustále rostl a tak ve zbytku sezóny odpočíval.

Sezóna 2012: první start absolvoval v Chuchli 22.dubna v sedle s ž.V.Korečkovou - v handicapu III.kat. dlouhém 2.400m se zpočátku pohyboval na předních pozicích, ale poté se zagalupoval a na lepší než 6.místo navzdory příznivé váze nestačil. 6.května se do Chuchle v sedle s ž.V.Korečkovou na trať 2.400m vrátil. V trojkové společnosti se pohyboval na 5.-6.pozici, ale v cílové rovince mu došly síly a skončil na 8.místě. Další start absolvoval opět v Chuchli 10.června za vytrvalého deště a na měkké půdě, kterou nemá rád. V dostihu žáků IV.kat. na 1.800m udával pod žk.T.Vodrážkou tempo, ale nakonec se propadl až na poslední místo.

Sezóna 2013: první překážkový start absolvoval 24.8. na pardubickém závodišti. Steeplechase III.kat. na 3.900m pod A.Čmielem ale nedokončil. Ani v Pardubicích 14.9. se mu nedařilo ve steeplechase III.kat. na 3.900m. Jezdcem L.Matuským byl v průběhu kvůli podezření na zranění zadržený. LAUTARO ukončil dostihovou kariéru v říjnu 2013 a přestěhoval se do stáje v Městě Albrechtice k paní Vavrouškové. Bude se věnovat rekreačnímu ježdění a lehkému sportování. Po několika letech se tak opět setká s maminkou Lauriannou, která ve stejné stáji pobývá od května 2013.

Kariéra: http://www.dostihyjc.cz/kun.php?ID=43014

 

LAURIAN

Sezóna 2011: Laurian se přestěhoval do stájí trenérky Lenky Syslové v Klokočově. Byl hodně drobný a miminkovský, ale v únoru mi Petra Svrčková napsala: „Laurianek už chodí na lonž a je to šikulka. Všichni ho tady chválí. Vyběhne až později, ale je vidět, že je to ta skvělá rodina – je úžasný, rychlý, ochotný a miluje mě.“ Tak to byly na začátek dobré zprávy. Jak řekla, tak se stalo, i když srpnový termín není nijak pozdní. Laurian se při svém debutu ve Slušovicích ve čtyřkovém mílovém dostihu umístil jako třetí. O měsíc později se mu v brněnské „čtyřce“ na 1.400m vedlo ještě lépe a po boji o půl délky doběhl druhý. Třetí start dvouleté sezóny na konci října ve Slušovicích se mu bohužel nevydařil a skončil na 8.místě z 12 startujících.

 

Sezóna 2012: za prvním zahřívacím startem (pojatým jako rychlou práci) přijel do Chuchle 10.června. Hluboko nemá vůbec rád a možná proto na rozmočené dráze ve IV.kat. na 1.400m dokončil pod žk.M.Machem jako 11. ze 16 startujících. Smůlovatý dostih prožil 29.července v Albertovi v rovině IV.kat. na 1.800m. Jezdec J.Borč ho většinu dostihu jen držel, aby na kluzké dráze neupadli. Petra Svrčková informovala: „Laurian dokončil dnes dostih na 7.místě. Bohužel podmínky nebyly vůbec příznivé. Během dne na velmi tvrdou dráhu napršelo a to dost. Z dráhy se stalo kluziště. Laurian a jeho jezdec se museli hodně namáhat, aby v každém oblouku neupadli. V oblouku před cílovou rovinou mu pod nohy spadla později utracená Sweet Café a Laurian měl co dělat, aby na zemi neskočil i on.“ Možná se tento negativní zážitek na Laurianovi podepsal i dalším dostihu 26.srpna v Chuchli (III.kat.,1.600m). Jak řekl žokej G.Hind, působil nervózně. Doběhl 15. ze 16 startujících. Mnohem lépe se mu vedlo 15.září ve Slušovicích ve IV.kat. na 2.200m (ž.J.Rája). Do cílové rovinky točil na prvním místě, ale nakonec mu došly síly a dokončil jako čtvrtý. Další smůlovatý start potkal Lauriana v Brně 29.září, kde ho jezdil Josef Borč. Dostih IV.kat. na 2.200m popsala Petra: "Měl vše rozehrané na výbornou. Odskočil na dobré pozici, držel se na 4.-5.místě. Jenže po kilometru došlo k pádu jezdce Petrlíka a Shannyna. Dostih musel být zastavený a po 10 minutách se opakoval. Tentro nepříjemný incident se bohužel podepsal na Laurianově psychice. V boxech nechtěl stát a málem se tam i převrátil. Odskočil na zadní pozici a tak taky skončil (10. z 11 startujících). Poslední start sezóny absolvoval pod ž.Janem Rájou ve Slušovicích v dostihu III.kat. na 1.800m. Petra viděla jeho účinkování takto: „Laurian byl celý den velmi nervózní a 7.místem (z 9 startujících) si s největší pravděpodobností řekl v příští sezóně o překážkovou kariéru.“

 

Sezóna 2013: 8.května na Lauriana čekal jeho první životní start na překážkách. Bojoval, snažil se a vůbec nevadí, že doběhl ve steeplechase IV.kat. dlouhé 3.400m (v sedle O.Velek) jako šestý, poslední dokončivší kůň. Pět dalších soupeřů se do cíle vůbec nedostalo. K dalšímu startu došlo v Pardubicích 22.6. Ve steeplechase IV.kat. dlouhé 4.000m ho společně s ž.P.Kašným potkala pořádná smůla, když vybočil se dvěmi dalšími koňmi z kurzu dostihu. Zmátl je volně pobíhající kůň. Všechno si malý bojovník vynahradil 29.6. v Brně, ve steeplechase IV.kat. na 3.600m si s konkurencí pohrál a velmi lehce o 6 délek triumfoval! Další start na Lauriana a jezdce A.Čmiela čekal 24.8. v Pardubicích. Steeplechase IV.kat. na 4000m, kterou vyhrál Čáriray, bohužel nedokončil.

 

Sezóna 2014: první letošní běhání 19.4. Brno - v hlavním překážkovém dostihu, Jarní brněnské steeplechase na 4.100m, doběhl pod ž.M.Novákem na 5.místě. Ve steeplechase crosscountry IV.kat. na 3.300m v Pardubicích byl 24.5. jezdcem A.Čmielem zadržený a nedokončil. Dobře si vedl 28.6. v pardubické trojce na 3.900m, kdy pod O.Velkem doběhl na 5.místě. 12.7. startoval pod M.Liškou na provinčním závodišti ve Světlé Hoře ve steeplechase III.kat. na 3.400m a dokončil na 5.místě. Ještě před novou sezonou, v lednu změnil ještě jako rekonvalescent po zranění šlachy působiště i trenéra. Od Lenky Syslové se na přání majitele přestěhoval k MVDr. Č.Olehlovi.

 

Sezóna 2015: První start v péči nového trenéra dopadl dobře. V Pardubicích se ve steeplechase IV.kat. dlouhé 3.200m pod žk.J.Spáčilem ze zadních pozic propracoval v závěrečných metrech ke konečnému 4.místu. Ve Světlé Hoře 11.7. se Laurianovi dařilo. V sedle s žk.Jakubem Spáčilem lehce o šest délek vyhrál rovinu IV.kat. na 3.300m. 22.8. v Pardubicích ve steeplechase III.kat. na 3.900m měl silné soupeře (adept pro start ve Velké Univerese Of Gracie s ž.J.Faltejskem nebo Gargantus), ale i tak pod ž.J.Bartošem dosáhl na 5.místo. Pěkné 3.místo vybojoval pod ž.M.Zatloukalem ve Slušovicích 19.9. ve IV.kat. na 3.200m. Sezónu ukončil šestiletý Laurian tím nejlepším možným způsobem. V Pardubicích 24.10. v dostihu IV. kategorie přes proutěné překážky na 3200m měl nejlepší finiš. Za poslední proutkou ho rozhýbal Pavel Kašný a lehce o 6 délek porazili loňského vítěze Českého derby Cheeky Chappieho (Josef Bartoš). Radost z triumfu Lauriana trvala pouhý měsíc. Koncem listopadu ho Pořádková komise Jockey clubu ČR diskvalifikovala. V dostihu nesl nižší hmotnost, než měl uvedenou v na přihlášce.

 

Sezóna 2016: Předsezónní hodnocení Lauriana trenérem MVDr. Č. Olehlou pro web Turf magazín je více než optimistické: „Laurian loni udělal obrovský pokrok ve své labilní psychice, kterou si rovněž přinesl ze svého předchozího působiště. Dělal mně i panu majiteli radost, zvítězil a třikrát se umístil. Může běhat proutěné překážky i klasickou steeplechase. Je to už kůň pro větší dostihy v Pardubicích, a také může jet do Wroclawi.“ Do Polska se Laurian vydal 24.dubna, ale neměl svůj den. V proutkách na 3.400m byl žk.J.Spáčilem po nevýrazném výkonu zadržen. V Pardubicích 21.5. se mu (opět pod žk.J.Spáčilem) ve steeplechase IV.kat. na 3.900m dařilo a získal 4.místo. V následujícím pardubickém startu 11.6. se podíval do nejvyšší kategorie - NL. Steeplechase na 4.400m bohužel po pádu ž.J.Kouska nedokončil. 25.června konečně prolomil LAURIAN smůlu a 25.6. v pardubických proutkách II.kat. na 3.900m pod ž.J.Bartošem skončil na 3.místě. Výborně se po delší odmlce vrátil na roviny. 9.7. ve Světlé Hoře v dostihu IV.kat. dlouhém 3.300m skončil pod K.Hlubučkovou o 2 délky druhý. LAURIAN skončil 10.9. ve steeplechase IV.kat. na 3.900m pod am.M.Mikšovským v Pardudicích pěkně třetí, ale odnesl si zranění a další dostihová kariéra je pro fešáka s otazníkem.

Ke konci roku opustil řady závodníků a byl prodán jako rekreační/jezdecký koník.

Kariéra: http://www.dostihyjc.cz/kun.php?ID=44784

 

 

LAKAR

Lakar přešel z Leskovce, kde zanechal maminku Lauriannu, do tréninku ke Zdeňkovi Matysíkovi.

Sezóna 2012: nestartoval

Sezóna 2013: dostihový debut 19.května ve IV.kat. na 1.600m vyhrazený 3.letým koním proměnil v Chuchli pod J.Chaloupkou v 6. místo. V dalším startu 8.září, opět v Chuchli, se pod M.Laubem umístil ve velmi silné konkurenci v dostihu III.kat. na 1.400m na 10.místě. Poslední letošní dostih (IV.kat.,1.800m,M.Zatloukal) absolvoval LAKAR 28.10. ve Slušovicích. Doběhl na 8.místě.

Sezóna 2014: první start 11.5. v Chuchli absolvoval ve čtyřkovém testu na 1.400m, pod ž.M.Zatloukalem doběhl na 6.místě. Chuchle 25.5. - IV.kat. na 1.800m (ž.M.Zatloukal) = 5.místo. 7.6. se dočkal! Vyhrál s ž.M.Zatloukalem v Lysé IV.kategorii na 1.700m. 5.7. se po nepříznivém průběhu v Lysé (IV.kat.,1.700m) dostal pod ž.M.Zatloukalem ze zadní pozice na 8.místo. Slušovice 2.8. – IV.kat. na 1.600m, ž.J.Šafář a 4.místo. LAKAR doběhl 31.8. v Chuchli (IV.kat.,1.800m, ž.J.Šafář) na skvělém 3.místě.

Sezóna 2015: bojovné srdíčko po babičce prokázal 17.5. v Chuchli, když v V.kat. na 1.600m pod ž.J.Šafářem doběhl po boji o 1 a 1/4 délky druhý za Amssiem. 31.5. v Chuchli po nevydařeném průběhu doběhl pod ž.J.Šafářem ve IV.kat. na 1.400m až na 7.místě.

Sezóna 2016: v lednu změnil trenéra i působiště přešel do přípravy k Martě Bielikové do Radimovic-Levína. První start reprezentantovi stáje FVE-Relay JK Levín v Chuchli 15.5. nevyšel a ve IV.kat. na 1.800m pod ž.M.Laubem doběhl poslední. LAKAR neuspěl v Chuchli 5.6. Nad jeho síly, i když se chvíli v závěrečném oblouku za podpory žk.M.Hroudy objevil v první vlně, byla nakonec V.kat. na 1.800m. Jakmile přes něho přecházeli koně, vycouval a dokončil předposlední. LAKARovi se stále nedaří. Bez chuti závodit doběhl ve Slušovicích 18.6. v dostihu V.kat. na 1.160m pod MVDr.Jánem Machem jako osmý. Nevedlo se mu ani v Mimoni 17.7., kde v dostihu V.kat. na 1.800m pod ž.J.Šafářem doběhl jako šestý. V půli srpna se LAKAR během jednoho týdne představil hned na dvou závodištích. Ve Varech se mu 14.8. určitě líbilo, nebo cítil blízkost své babičky Laureny, a v dostihu V.kategorie na 1.400m pod ž.V.Korečkovou silným závěrem vybojoval současné 3.místo s Matter For Joy. 21.8. si zaběhl dostih žáků v Netolicích, ale v handicapu V.kat. na 1.800m stačil pod žk.B.Hejnovou na předposlední 5.místo. LAKARovi se v Chuchli 11.9. v V.kat. na 1.800m dařilo a pod ž.V.Korečkovou doběhl druhý. Po týdnu se na dráze objevil znovu, 18.9. v chuchelském sprintu V.kategorie na 1.200m. Je vidět, že distance byla krátká, protože pěkným závěrem pod ž.J.Šafářem stihl pouze 6.místo. Na LAKARA se v Chuchli 2.10. nalepila smůla. V dostihu V.kat. na 1.400m žákyně B.Hejnová "zaspala" na startu a veškeré naděje zhasly v cílovém oblouku, kdy jí vypadla noha ze třmenu v okamžiku, kdy to vypadalo, že Lakar bude stihat přední koně. Umístění mezi prvními třemi bylo reálné, takhle bohužel nemohl docválat jinak, než jako poslední. Další chuchelský start 16.10. v dostihu V.kategorie na 1.200m zvládl pod ž.V.Korečkovou na 4.místě. Pilný LAKAR se s letošní sezonou rozloučil 23.10. v Chuchli. Ve IV.kat. na 1.400m pod ž.M.Havelkovou obsadil 6.místo.

Sezóna 2017: LAKAR 2.4. při chuchelské premiéře roku 2017 krásným finišem s jistotou 1 délky zvítězil pod ž.V.Korečkovou v dostihu V.kat. dlouhém 1.400m.

V Lysé 17.4. na vítězství bohužel nenavázal a v dostihu V.kat. na 1.700m pod ž.V.Korečkovou doběhl 10., poslední. 14.5. v Chuchli obsadil ve sprinterském dostihu V.kat. na 1.200m pod žk.D.Liškou 5.místo. Po nevydařeném startu (a jednom proskočení boxu) 28.5. v Mostě ukázal LAKAR bojovné srdce a prokličkoval se pod žk.D. Liškou z poslední pozice v dostihu V.kat. na 1.400m na 4. místo. V Chuchli 9.6.  se mu opět nevydařilo odskočit včas z boxu a v dostihu V.kat. na 1.600m se pod žk.D.Liškou usadil na zadní pozici. V cílové rovince ale zabojoval a s rozdílem 2 a půl délky na vítěze doběhl na krásném 2.místě.

V Lysé 6.7., v dostihu V.kat. na 1.300m, zůstal bohužel pro pád žk.A.Floriana ve zkušebním cvalu mimo dění. Do Varů se podíval 13.8., ale ani lázeňský vzduch mu k dobru nepřišel. V dostihu V.kat. na 1.400m doběhl pod žk.D.Liškou 10. ze 12 startujících. 10.9. obsadil v Chuchli v dostihu V.kat. na 1.400m pod žk.S.Laubeovou 6.místo z 10 startujících. Na pilno má stále, po týdnu se vydal opět do Chuchle, kde v V.kat. na 1.200m překvapil krásným 2.místem, po tuhém boji o nos. V jeho sedle byl žk.D.Liška. Pěkný výkon předvedl 1.10. v Chuchli. V dostihu V.kat. na 1.400m doběhl pod skvěle jezdícím žákem Davidem Liškou třetí, blízko vítězi. 15.10. v Chuchli pod am.J.Fabrisem doběhl v dostihu V.kat. na 1.200m na 5.místě. 29.10. LAKAR v mimořádně nepříznivém větrném a deštivém počasí na mosteckém hipodromu ukázal svou sílu i bojovnost, když se v cílové rovince dostihu V.kat. na 1.400m pod žk.D.Liškou přetahoval o vítězství s Viktorií Vally. Nakonec skončil druhý po tuhém boji o hlavu.

Sezóna 2018: LAKAR zahájil novou sezónu 15.4. v Chuchli, kde v dostihu IV.kat. na 1.600m doběhl s ž.J.Andrésovou třetí. V Lysé 1.5. v dostihu V.kat. na 1.300m (ž.M.Laube) po incidentu ve startovacích boxech doběhl desátý. O hodně lépe si vedl v Chuchli 13.5. v dostihu V.kat. na 1.400m, kdy pod žk.D.Liškou skončil třetí, velmi blízko vítězce. Další 3. místo, tentokrát s vydařeným odskočením z boxů, získal v Chuchli 24.5. v dostihu V.kat. na 1.200m, v sedle s ž.J.Šafářem. Skvělý výkon podal 1.6. v Mostě v V.kat. na 1.400m, a to především díky ž.V.Janáčkovi. Jeho taneční kreace v paddocku nevěstily nic dobrého, ale z boxů odskočil výborně. V první třetině dostihu se z vedoucí pozice stáhl na poslední místo, aby se v cílové rovince probojoval ke konečnému jistému 1 a půl délkovému vítězství. Jako favorit nastupoval s ž.J.Rájou do dostihu IV.kat. na 1.400m v K.Varech 15.6., ale doběhl pátý. Do Varů se vrátil 22.7. do dostihu V.kat. na 1.600m pod žk. S.Laubeovou. Zapojil bojovné srdíčko a z posledního místa se do cíle dostal jako třetí, blízko od vítěze. Do třetího karlovarského startu 5.8. nastupoval jako favorit, ale dostih V.kat. na 1.400m se mu nevydařil. Pod žk.S.Laubeovou dokončil šestý, předposlední. Výborně si vedl LAKAR v Chuchli 2.9., kdy pod ž.V.Janáčkem v dostihu V.kat. na 1.200m bojoval o vítězství. To mu nakonec uniklo o krk. Další prvenství mu uniklo o jednu a čtvrt délky v Chuchli 16.9. v dostihu IV.kat. na 1.200m, v sedle byl A.Florian. V Chuchli 30.9. se mu nedařilo. V dostihu V.kat. na 1.600m pod D.Bořánkovou doběhl osmý. Ani další pokus o úspěch v Chuchli 7.10. se nezdařil. Před dostihem V.kat. na 1.400m prorazil startovní boxy a pro pád žk.T.Mášové pro něho dostih skončil dříve, než začal. Tabule Lakarovi těsně unikla v Chuchli 21.10. v dostihu V.kat. na 1.200m, kdy pod žk.T.Mášovou doběhl na 6.místě. Poslední letošní start na chuchelské hluboké půdě 28.10. se mu vůbec nepovedl a pod žk.D.Liškou v dostihu IV.kat. na 1.400m doběhl poslední, devátý.

Sezóna 2019: V Chuchli 22.4. v dostihu V.kat. na sprinterské trati 1.200m doběhl s ž.V.Janáčkem v sedle 10., předposlední. Lépe se mu dařilo 28.4. v dostihu V.kat. na mílové distanci. V oblouku šel pod žk.L.Charvátem dopředu. Vypadal, že na dotované místo jistě dosáhne, ale ve velmi těsném doběhu několika koní nakonec skonči sedmý, současně se svou stájovou kolegyní Furano. 19.5. pod žk.Z.Míčovou skončil v chuchelském dostihu V.kat. na 1.200m šestý. LAKAR v Mostě 9.6. zazářil! V dostihu amatérů (V.kat., 1.400m) pod M.Kacerovou ze čtvrtého místa v cílové rovině zaútočil na favoritku Zlatonku. Přesto, že nosil o 10kg více, než ona, odkázal ji na druhé místo s jistotou jedné a půl délky. 16.6. si do Varů přijel v sedle s žk.T.Mášovou pro 10. místo v dostihu IV.kat. na 1.400m. LAKAR absolvoval 12.7. s am.P.Kacerovou v sedle další chuchelský start v mílovém dostihu V.kat. V početně silném poli se mu nepodařilo prorazit ze zadních pozic a dokončil jako 9. z 15 koní. LAKAR si nestačil odfrknout a už si to 21.7. mířil do lázní. V karlovarském handicapu V.kat. dlouhém 1.600m skončil s am.P.Kacerovou na 7.místě. Nevedlo se mu ve Varech ani 18.8., když v V.kat. na 1.400m pod ž.M.Laubem dokončil na 8. místě z 11 startujících. V Chuchli se Lakarovi 15.9. v dostihu V.kat. na 1.400m nedařilo. Pod am.M.Kacerovou doběhl na 12. místě ze 13 startujících. V sedle s žk.T.Mášovou doběhl v Chuchli 6.10. v dostihu V.kat. na mílové distanci na 4. místě. Posledním startem Lakarovy bohaté závodní kariéry byl před odchodem do zaslouženého dostihového důchodu dostih V.kat. na 1.200m, kde pod ž.J.Andrésovou doběhl na 4. místě. Po odchodu z dráhy našel svoji parketu v nižších soutěžích všestrannosti.

Kariéra: http://www.dostihyjc.cz/kun.php?ID=46276

 

LAUREG

 

Jedním z nejtřídovějších potomků je syn derby-vítěze Reguluse Laureg, účastník Derby (8.místo) a majitel 4. a 5.místa z dalších dvou startů z kategorie National Listed a taktéž dvojnásobný vítěz nižších dostihů. Jako pětiletý Laureg zahájil po celoroční zdravotní přestávce překážkovou kariéru slibným 3.místem v dostihu přes proutěné překážky v září 2007. Zdravotní problémy ho bohužel nepustily k dalším aktivitám a tak byl z dostihového provozu vyřazen a jako rekreační koník působil na farmě Vysoká v Chrastavě u Liberce. V současné době je ustájený v malé stáji ve Sloupu v Čechách. Více novinek o něm má jeho jezdkyně Veronika Baierová: „Laureček se má dobře. Jeho celodenní náplní je mít hlavu zastrčenou uprostřed balíků. Vybírá si to nejlepší seno. Jinak v současné době se věnujeme a trénujeme enduranci, zkoušeli jsme parkury, ale Laurega to očividně nebavilo. Skočí si rád, to ano, ale běhání je prý mnohem lepší. V loni jsme jeli první 40 km jako hobby a byli jsme čtvrtí, asi ze 30 startujících, má k tomu výborné předpoklady. Laureg je prostě vÝjImečný, mám s ním za sebou několik hobby parkurů, jednu hobby vytrvalost, několik Hubertů (někdo přeci ty závěrečné dostihy vyhrávat musí, že), několik Stopovaných, Křižovatek, a vůbec jezdíme všude možně, kde se dá. Myslím, že je spokojený, prakticky se po něm nic nechce. Čím delší je vyjížďka, tím je to pro něho lepší. Vloni jsem s ním absolvovala několik drezurních soustředění s Danielou Diringerovou a několik skokových soustředění s panem Jandourkem starším. Akorát pokaždé na jaře, když sleze sníh a vyleze taková ta první zelená travička, tak si venku trochu vymýšlí. Zkouší zlobit, ale nedám na něj dopustit. Za dva roky jsem z něj spadla jen jednou, je to zlatíčko.“ Laurega můžeme občas spatřit i pod dámským sedlem.

Kariéra: http://www.dostihyjc.cz/kun.php?ID=33835   

 

LAURITA

 

Hnědka Laurita, jejíž otcem je Security Risk, byla ještě před zahájením své závodní kariéry prodána do Kazachstánu.

 

LAURILL

 

Po stopách svého staršího bratra Laurega se docela nenápadně vydal bělouš Laurill. Vyběhl až ve třech letech, tedy v sezóně 2007 a představil se pokaždé ve čtyřkovém dostihu s distancí 1.800m. Svůj červencový debut v Kolesech proměnil ve 2.místo, měsíc poté následovalo mostecké 6.místo. Progres však předvedl opět na mosteckém hipodromu v září, kde ze zadních pozic mohutnou akcelerací v cílové rovince dosáhl na zaslouženou stříbrnou příčku.   

Zdravotní problémy pozastavily valachovu kariéru po celý rok 2008 a tento dlouhodobý výpadek se podepsal při prvním startu 2009 – v Chuchli 12.dubna. Do dostihu III.kategorie na 1.612m odskočil na zadní pozici a náznak progresu předvedl až v cílové rovince, když pod Silvií Casanovou obsadil v poli 14 koní 11.místo. O měsíc později se do Chuchle vrátil, ale trojkovou porci dlouhou 1.400m pod Ilonou Hronovou nezvládl podle představ a skončil jako poslední z 11 startujících.

V prosinci 2009 byl Laurill prodán jako rekreační kůň na Slovensko, ale vrátil se do Čech, respektive na Moravu. Nyní se ve Skržicích u Zdounek se svou majitelkou Luckou Dohnalovou věnuje parkurovému skákání.

Kariéra: http://www.dostihyjc.cz/kun.php?ID=36738     

 

  

LAURA

 

Výrazného plemeníka Rainbowse for Lifa, minimálně co se vizáže týče, nezapřela Laura, kterou závodní a bohužel musím konstatovat, že i chovná kariéra, minula úplně. Z dostihového provozu byla pěkně stavěná ryzka kvůli zdravotním problémům vyřazená dříve, než své kvality mohla prokázat. Od roku 2008 působila v napajedelském stádě chovných klisen, ovšem uhynula, aniž by stačila dát první hříbě. Alespoň takto byla vedená ve Věštníku….

Rok 2011:

Všechno je jinak. Spoustu otazníků ve mně vzbudila MMS zpráva od Petry Svrčkové, že její kamarádka získala kobylku nápadně podobnou Lauře. Veškeré představy o omylu a podobnosti čistě náhodné vzaly brzy za své. Ten koník na fotce byla opravdu „zmrtvýchpovstalá“ Laura. První šokující zprávu mi Petra poslala 20.dubna: „Bavily jsme se o její nové kobylce. Celý den mi to nějak vrtalo hlavou. Já veděla, že i Laurena měla dceru Lauru. Klárka zjistila, že je to A1/1. Začala jí vyřizovat papíry, které byly zničené. Naštěstí číslo na jejích zádech vše potvrdilo. Předtím stála nějakou dobu v Hlubočci, měla ji jedna slečna, která na ní moc neměla čas. Laura tak vypadala. Trošku vyhublá. Už déle na ní jezdí moje skvělá kámoška (spolužačka) Klárka. Nemusíš mít vůbec obavy, Laura se u ní bude mít dost dobře.“ Po přečtení takové „dardy“ jsem pohlédla směrem k nebi. Laurenčina ztracená dceruška ještě neběhá po nebeských pastvinách, ale je s námi! O dva měsíce později mě potěšila další zpráva od Petry:“ Ta rodina okolo Laurenky je prostě úžasnááá!! Jeden jak druhý přes kopírák. Je naprosto úžasná, charakterově luxusní kobylka a pod sedlem ještě lepší. Strašně při chuti, nedělá bordel jen tahá, ale v pohodě.“ Klárka k Lauře:“ Lauru znám už dva roky, jezdila jsem za ní do vedlejší vesnice. Stala se z nás taková nerozlučná dvojka a já jsem pořád přemýšlela, že bych si ji se svojí sestrou koupila. Stalo se tak. Za dobu co jí máme, se nám zdá, že už se výrazně zlepšila, protože když jsme si ji brali, byla taková celkem pohublá, i když dostávala dostatek ovsa a sena, my jsme to vyřešili speciálníma granulema, co jí pomohly lépe trávit a teď už konečně vypadá jako plnokrevník. Každý den je ve výběhu se svojí koňskou spolubydlící Štikou (Slezský norik, 21 let), kde se spokojeně vyválí a pak celá od bláta se nám přijde ukázat. Hodně času s námi tráví na vyjížďkách po okolních lesích a k tomu jí dělají společnost další koňští kamarádi od známých.

Do budoucna uvažujeme i o hříbátku…“

Rok 2012: Z lednového mailu od Kláry: „Laura dostala nového kamaráda, fríze, hřebečka Lorda. Nejdříve ho moc ráda neměla a pořád se na něho šklebila a kopala. Teď už jsou kamarádi a společně blbnou v ohradě. Udělaly jsme s Laurou nějaké, alespoň malé pokroky. Učí se správné přiježdění a malé prvky drezury. Sem tam si zaskáčeme a na podzim jsme se taky zúčastnily tří Hubertových jízd, na kterých se změnila z hodného koníka na opravdového dostiháka. Ale za to se na ni člověk nemůže zlobit, má to prostě v krvi…“

Život je někdy pes... Fackuje ty nesprávné. Po nešťastném pádu následkem uklouznutí při vyjížďce se v prosinci 2012 odebrala na věčné pastviny.

 

LA PRIMAVERA

 

Bělka La Primavera si pod dohledem trenéra Filipa Neuberga na svůj závodní debut počkala až do věku tří let. Svůj první životní start  2.5.2009 na brněnském závodišti (dostih IV.kat. na 1.900m) proměnila ve velmi lehké šestidélkové vítězství. Poslední květnovou sobotu absolvovala v Benešově pod Milanem Zatloukalem dvoukilometrový test IV.kategorie, tentokrát byla jejím největším soupeřem velmi hluboká půda, na které nesla oproti svému prvnímu dostihu 61,5 kg a na lepší než 6.místo nedosáhla. V Netolicích se 20.června postavila pod Natalií Arendsen na start dostihu IV.kategorie a opět se jí prodloužila distance - tentokrát na 2.400m. Po aktivním průběhu, kdy se držela v předních koních, doběhla na pěkném 4.místě. Začátkem července se premiérově představila na "áčkovém" závodišti v K.Varech a ve čtyřkovém dostihu narazila na velmi silnou konkurenci. Na těžké, deštěm promočené půdě, statečně bojovala podél bariéry a doběhla na krásném 5.místě. 9.srpna se vrátila na provinční dráhu do Mimoně a pod žokejským šampiónem Václavem Janáčkem dosáhla po čtvrt roce druhého vítězství. Stalo se tak ve čtyřkovém dostihu dlouhém 2000m a triumfovala velmi lehce s náskokem 7 délek. Velice dobrého výsledku dosáhla 12.9. ve Slušovicích, kde v dostihu III.kategorie pod am. Martinem Piruchem obsadila těsné 3.místo za Life is Life a Partou (výrok: tuhý boj nos, Primča o půl délky za nimi).Třetí vítězství vybojovala 28.září 2009 v Tochovicích v Ceně Agrobyškovice (III.kat., 2.400m, ž.Janáček). Nevadila jí ani tvrdá dráha, ani ostré točení oblouků, dokonce ani to, že z boxů opět špatně odskočila a za polem zaostala o několik délek. Ztrátu ještě na protilehlé rovince zlikvidovala, usadila se blízko vedoucích koní a v cílové rovince zdolala o ¾ délky Calabrii i spolufavorita Reneshe.

Na podzim 2009 odešla do napajedelského hřebčína plnit mateřské povinnosti, v předjaří 2010 byla zjištěná březí po Scyrisovi. V létě 2010 změnila majitele (z Orling) na Michala Bláhu, Lužany u Jičína. Více novinek o jejím novém domově na: http://www.kone-luzany.estranky.cz/

29.1.2011 nad ránem se Primče narodila zdravá kobylka. Porod proběhl bez komplikací, odrodila sama. Zpočátku se zdráhala kvůli citlivému vemínku malé dát dostatečně napít, ale brzy se vše urovnalo a matka se o svoji prvorozenou dceru vzorně starala. Bohužel 31.ledna malá uhynula, důvodem mohla být nějaká skrytá vada nebo oslabená imunita.

Jak se měla Primča v roce 2011? Kousek Michalovy zprávy: „Letos chodila své první hubertovy jízdy. Měl sem z toho celkem strach, jak se bude chovat. Na akcích, kde jsou jiní neznámí koně. Byla vzorná. Na prvním hubertu ze začátku trochu zlobila, vyhazovala. Ale měla tam s sebou valacha ze stáje, takže se na něho ,,přilípla" a bylo to celkem v pohodě. Do přepraváku taky vlezla hned a byla hodná i během přepravy, takže jsme byli spokojení. Jinak se i na několika hubertech umístila při závěrečném dostihu. Teď mají koně volno, chodí jen do ohrady a zase domu. Ale moc jim to nevadí. Jinak se má Primča dobře, energie má narozdávání...“

od února 2014 má Primča nový domov na Chomutovsku a majitelka Katka Brunová si ji pochvaluje, že je hodná, šikovná a je to miminko.... Hodně společného štěstí!

Kariéra: http://www.dostihyjc.cz/kun.php?ID=39860    

 

 

LARDEO

 

Ze spojení s Varadarem se v roce 2008 narodil tmavý hnědák bez odznaků Lardeo. Spokojený mládenecký život na napajedelských pastvinách mu v listopadu 2009 skončil a v DS Mladecko se připravuje na dostihovou kariéru. Jsem ráda, že mi o něm Petra posílá pravidelné zprávy a tak vím, že má dostatek temperamentu, což je patrné při práci na lonži, kdy hází zadkem až do oblak. Za asistence staršího a zkušenějšího stájového kamaráda Serama si rychle zvykl na sedlo i jezdce od prosince se pomaličku učí budoucím dostihovým krůčkům.

Leden až duben 2010: Konečně jsem se prokousala všemi novinkami z Lardíkova života. Petra mě pravidelně informuje, takže vím, že začátkem ledna dostal své první podkůvky, pod sedlo začal chodit bez předchozího lonžování. V únoru začal s cvalovkami a prý je šikulka a také krásně pracuje zádí, zbalí hlavu a cválá si… Na konci března měly jeho bláznivé nápady jediný následek – stal se z něho valášek. Podle jezdců, kteří se na něm doposud svezli, je hodný a pracovitý. Po první rychlé práci se rýsovala možnost životního křtu na konci května ve Slušovicích. Další rychlou práci na něm absolvoval Jakub Pavlíček a chválil si ho. Je to raketa a „zbouchal“ i Serama.

Květen až září 2010: v květnu začal fyzičku trénovat i v kopcích a v životní křest si odbyl 3.7. ve Slušovicích, kde pod Janem Vernerem v dostihu IV.kat. na 1.100m doběhl pátý. První start prostál v pohodě a závodění se mu prý zalíbilo. Hned při svém druhém běhání 17.7. v Brně vyhrál! Bohužel byl dostih kvůli technickému zádrhelu později anulovaný. Že nešlo v předešlém případě o náhodu, potvrdil Lardeo 22.8. ve Slušovicích ve IV.kat. na 1.600m. Zvítězil a navíc lehce o 4 délky před Stefanem a Senatorem. Prozatím největšího úspěchu své krátké dostihové kariéry dosáhl den před 120. Velkou pardubickou, když v tamním jedničkovém Zimním favoritovi obsadil skvělé 5.místo!

Zima 2010/11: po dobře odvedeném výkonu v pardubickém zimním favoritovi se Lardík zvedl jak fyzicky, tak psychicky. Zprávy od Petry z prosince: Lardík vyrostl a zmohutněl. Má v sobě jiskru. Stejně optimistické jsou i lednové zprávy. Petra hodnotí: "Lardík má energie na rozdávání. Je na něm znát, že je hodně pošetřený. Každou chvíli se mě snaží shodit, jak je veselý. Roste z něho krásný a hrdý kůň. Škoda, že podle  dosavadních zpráv nebude hlášený do žádného z klasických dostihů. V práci bez problémů uteče Sorentovi. Jakmile se k němu přiblíží, Lardeo přehodí na jinou rychlost a je pryč. Já jenom držím, ale je mi to stejně k ničemu..."

Sezóna 2011: Lardeo začal tím nejlepším způsobem – dvakrát vyhrál, nejprve ve čtyřkovém a posléze v trojkovém dostihu dlouhém 1.800m na dráze ve Slušovicích. Pokaždé s velkým přehledem. V srpnu se jeho další kroky ubíraly mezi vytrvalce, ale ve dvojkovém testu na 2.200m stačil na 4.místo. Prodloužení distance mu nesedlo a tak se v září vrátil na mílové tratě, v Brně doběhl blízko třetí za Gloushkem a Nezbedou. Sezónu ukončil trojkovou „osmnáctkou“ na slušovické dráze 8.místem.

Sezóna 2012: první start sezóny se odehrál v Brně 21.dubna. V mílovém dostihu III.kat. doběhl po nepříznivém průběhu pod ž.J.Pavlíčkem jako 7. ze 12 startujících. Do vítězné formy se vrátil 5.července ve Slušovicích, když v dostihu III.kat. na 1.700m pod ž.J.Chaloupkou po tuhém boji o ¾ délky porazil Divokou Kočku. Na www.dostihovy-svet.cz se píše: 9. dostih - Nejlepší koncovku měl Lardeo. Pořadí: 1. Lardeo (ž. Chaloupka, trenér Míček, DS Mladecko), 2. Divoká Kočka, 3. Panáček, 4. Rolling Ocean, 5. Nuevo. Výrok: 3/4 - 2 3/4 - 1 3/4 - 2 1/2. Čas: 1:49,97. Šestiletý ryzák Panáček začal udávat ostré tempo okamžitě po startu i když měl nejvyšší startovní číslo. Aktivita Panáčkovi vydržela až do cílové roviny, kdy se dostala dopředu Divoká Kočka, ale nejvíce sil měl v posledních metrech výborně finišující Lardeo s Jiřím Chaloupkou. "Šel dobře, ale chvíli mu to trvalo než se rozešel, musel jsem ho rozjezdit, potom jsem se držel na čtvrtém až pátém místě. Když jsem zatáčel do cílové roviny, za normálních okolností už bych vytahoval ven, ale teď jsem zůstal, čekal jsem, že se to otevře a ono se to podařilo," sdělil Chaloupka k rozhodujícímu momentu dostihu. Trenér Milan Míček byl maximálně spokojen. "Klobouk dolů před Jirkou Chaloupkou. Zatím je u nás dost tvrdo, a tak nešel zatím žádnou pořádnou práci, proto jsem nevěděl, co můžu čekat, ale Jirka Chaloupka to zvládl mistrovsky." Pro Lardea, specialistu na moravské dráhy, to bylo desáté životní vystoupení a vybojoval čtvrté vítězství. Pro Chaloupku to byl jubilejní desátý triumf. Páté místo vybojoval pod ž.J.Chaloupkou ve Slušovicích 15.září ve trojkovém dostihu na 1.800m. I poslední start (III.kat., 1.800m) sezóny 2012 absolvoval v sedle s J.Chaloupkou ve Slušovicích, kde po boji o délku doběhl druhý za vítězným Sebastianem. Petr Malík pro Galopp-Reporter napsal: „Stejně jako před čtyřmi týdny se na domácí dráze prosadil tříletý hnědý valach Sebastiano. V dramatické koncovce dostihu porazil slušovického specialistu Lardea, který udával tempo ve druhé polovině klání, v první polovině se o tempo starala Dzazzil s Dušanem Andrésem.“

Sezona 2013: v prvním startu této sezony obsadil pod J.Chaloupkou 7.místo z 11 startujících ve Slušovicích v III.kat. na 2.900m. 5.7. se do Slušovic vrátil, opět s J.Chaloupkou v sedle a do dostihu totožné kategorie i vzdálenosti. Obsadil 5.místo. 21.9. v Lysé LARDEO vedený J.Chaloupkou lehce o 4 délky zvítězil ve III.kat. na 2.400m.

Sezóna 2014: 10.5. Slušovice III.kat.,2.900m, ž.J.Pavlíček = 5.místo, další slušovický start 2.8. v dostihu III.kat. na 1.800m pod ž.M.Havelkovou = 7.místo. Poslední start sezóny nedopadl dobře - 4.října doběhl ve Slušovicích pod ž.J.Pavlíčkem v rovině III.kat. na 2.200m sedmý z osmi startujících.

Sezóna 2015: LARDEO v prvním letošním startu v Chuchli 7.6. s J.Sovkou neuspěl. V dostihu IV.kat. na 2.400m doplatil především na nejvyšší váhu v poli a skončil až devátý. V Mimoni 12.7. se svěřenec MVDr.Petra Kantka umístil ve IV.kat. na 2.400m pod ž.J.Vernerem na 2.místě. 8.srpna LARDEO skončil v Lysé ve IV.kat. na 2.200m s ž.J.Vernerem na 4.místě. 23.8. v Netolicích se neprosadil a dostihu IV.kat. na 2.400m doběhl bez světlejšího momentu jako poslední. Nevedlo se mu ani ve Slušovicích 19.9., kdy ve IV.kat. na 1.800m pod J.Sovkou stačil pouze na 8.místo.

Sezóna 2016: V květnu majitelé Lardea v plném tréninku nabízeli k prodeji.

Sezóna 2017: Nakonec zůstal ve stávající stáji a do dostihového dění se vrátil 22.4. v Brně, pod ž.J.Pavlíčkem v dostihu IV.kat. na 2.200m doběh 6. z 10 startujících. Na dráze se objevil po delší přestávce. Ve slušovickém dostihu V.kat. na 2.200m se mu pod žk.D.Liškou vůbec nevedlo a doběhl 10., poslední.

 

Kariéra: http://www.dostihyjc.cz/kun.php?ID=43009