Jdi na obsah Jdi na menu
 

Jak zvládat finanční stres a dosáhnout finanční pohody

1. 9. 2023

611bfc47b8879a0d62262250_entrepreneurs-and-their-mental-health-thumbnail.jpg

 

Finanční stres je termín, který mnozí lidé nemusí znát, ačkoli ho mohou prožívat na vlastní kůži. Vyskytuje se v situacích, kdy nemáte pevnou kontrolu nad svými financemi a neustále si lámete hlavu nad tím, jak získat peníze na nečekané nebo běžné měsíční výdaje či dokonce běžnou spotřebu. Péče o vaše finanční zdraví by měla být alespoň stejně pečlivá jako péče o vaše fyzické nebo duševní zdraví.

Jak zvládat finanční stres

Pokud máte dostatek peněz, dobré finanční vzdělání a budujete si finanční rezervu, místo ze stresu z peněz můžete prožívat finanční pohodu. Víte, že vás nečekané situace nepřekvapí a můžete si dovolit i něco navíc. Vaše finanční zdraví je v dobrém stavu a tím pádem necítíte negativní dopady finančního stresu.

Pokud však musíte počítat doslova každý haléř, má to negativní dopad nejen na vaše zdraví, ale také na pracovní výkon nebo mezilidské vztahy. Finanční stres je strašák, který se objevuje, když k financím přistupujete pasivně. To znamená, že ho můžete cítit v případě nedostatečné finanční gramotnosti, ale existují způsoby, jak ji zlepšit.

Vytvořte si zdravé finanční návyky

Prvním krokem je utrácet méně peněz, než kolik dokážete skutečně vydělat. Toho můžete dosáhnout například revizí stávajících smluv a poplatků, kde často ušetříte stovky nebo i tisíce korun měsíčně. Je však také nutné změnit celkové finanční chování.

Z každého příjmu byste měli před začátkem utrácení odkládat část peněz a postupně si tak vytvářet finanční rezervu. Tento krok je důležitý i pro budoucnost, protože vytváření finanční rezervy může pokrýt neočekávané výdaje či úbytek příjmů. Finanční stres může nastat i v případě, že máte dostatek finančních prostředků a staráte se o své finanční zdraví, ale ne úplně komplexně. Do celkového obrázku je třeba zapracovat finanční plán, který je jakousi strategií kopírující vaše cíle a životní plány, které chcete dosáhnout a uskutečnit. Pro toto je nutné se v oblasti financí vzdělávat, případně si nechat poradit od odborníků, kteří vědí, jaké produkty jsou pro vás vhodné a co je třeba upravit nebo změnit, abyste finanční stres nepociťovali.

Dopady finančního stresu jsou v mnoha případech velmi nepříznivé na celkový psychický i fyzický stav člověka. Finanční stres může způsobit problémy se spánkem, duševní nepohodu, snížit pracovní produktivitu a v mnoha případech způsobit problémy v partnerských nebo mezilidských vztazích. Finanční situace a celkové finanční chování je dokonce jednou z nejčastějších příčin rozvodů.

Ideální je dosáhnout finanční pohody. Toho lze dosáhnout, pokud budete mít pod kontrolou všechny své příjmy a výdaje, vytvořenou dostatečnou finanční rezervu, která vás dokáže zabezpečit v mimořádných situacích a budete se schopni komplexně dívat na své finance a spravovat je podle nastaveného finančního plánu. Alespoň tyto hodnoty by vám mohly pomoci dosáhnout dobrého finančního zdraví. Pokud se starost o vlastní finanční zdraví stane součástí vašeho životního stylu, jste na dobré cestě k úspěchu.

Pokud potřebujete poradit s čímkoli ze světa financí, neváhejte se na mě obrátit pomocí stránky s kontaktními údaji a vše spolu probereme.