Jdi na obsah Jdi na menu
 

Opakování - Kampaň Nový svět: Těžká voda - Hronov 22.-24.10. 2010

23. 10. 2010

 

Batmanův report a hodnocení:

 

Report:

Sraz na akci byl v 18:00 v pátek, nicméně jsem se domluvil s Krťou - organizátorem naší strany (AČR) že bych přijel dřív, abych stihl postavit "ležení" před setměním, takže jsem dorazil na místo srazu už cca na 17. Poté jsme se přesunuli na místo základny, které bylo stejné jako minule, což bylo sice riskantní z důvodu snadnějšího objevení, nicméně z hlediska pozice, bránitelnosti (předpřipravené pozice) a faktu, že se začíná stmívat po šesté večerní to bylo řešení nejlepší. Postavil jsem kvalitní přístřešek (sebechvály není nikdy dost) a pak sem si dal večeři. Během této doby dorazila trojice Red, Forest a Pítrs (za zkomolené nicky se případně omlouvám) a tak se náš počet zdvojnásobil na neuvěřitelné číslo 6ti lidí :) Po setmění jsme se slezli u kluků ve východním palpostu a krátili jsme si čas kecáním při čekání na možný kontakt - věděli jsme, že nepřítel vyslal průzkumníky do prostoru, kteří měli za úkol lokalizovat naší základnu.

Cca mezi 22. a 23. hodinou jsme si všimli asi 50-60m východně od palpostu probliknutí baterky - nepřítel se tak velmi hloupě prozradil. Okamžitě jsme zalehli a vyčkávali, co se bude dít dál. Postupem času se průzkumníci nepřítele přesunovali blíž a blíž k naší pozici, až se jeden dostal nevědomky v záři měsíce k nám asi na 10-15 metrů. Forest ho neomylně a přesně zasáhl svou manuální záložkou. Nato zasažený vystřelil a tak Krťa neponechal nic náhodě a pokropil ho dávkou ze svého miminka. Boj se rozhořel, zbylí průzkumníci (asi 3) nás začali osvětlovat baterkami a pálit, my jsme samozřejmě palbu opětovali. Najednou mě zasáhli do ruky a tak mě Krťa pohotově ošetřil, podruhé jsem už ale štěstí neměl, protože jsem chvíli na to schytal dávku do ruky a boku a tak jsem s reflexkou odkráčel bokem. Dobojovalo se pár minut poté a zjistili jsme bilanci střetu: 2 mrtví na naší straně a 3 na jejich, 4tý průzkumník se pravděpodobně stáhnul.

Po chvilce zevlování v reflexce volal Máca, že už dorazil a tak jsme ho jeli vyzvednout. Další úkol byl naplánován na 3. hodinu noční a to lokalizovat piloty sestřeleného nepřátelského vrtulníku a zajmout je i s bednou, kterou převáželi. Po krátkém spánku jsme vstali a vyrazili na cestu. Na místo dopadu jsme se vydali v 6ti lidech a dorazili jsme tam pár minut po signálu, že vrtulník spadnul. Místo bylo označeno tyčinkama s chemickým světlem. Ihned, jak jsme se k nim dostali, piloti spustili palbu z automatických zbraní a okamžitě jednoho nebo dva z nás zlikvdovali. Přeživší palbu opětovali a jednoho pilota se nám podařilo zabít a druhého zranil - nicméně už v tu dobu se z protilehlé strany ozýval střelbou nepřítel, který přišel piloty zachránit. Na náš vkus tam byli nějak podezřele brzy. Jelikož nepřítel disponoval větší palebnou silou a hlavně kvalitními svítilnami, tak nás, zbývající bojující 2 lidi, vcelku rychle zdecimoval. Ve 4 jsme se mrtví vydali zpátky do základny, 2 lidi byli nezvěstní. Později jsme se dozvěděli, že se stáhli, pronásledovali nepřítele do jejich základny a tam jim udělali noční překvapení :)

Po návratu na základnu, cca kolem 4. noční jsme šli spát. Na hlídky jsme se vy*rali s rizikem, že nás nepřítel v noci nebo ráno překvapí a zneškodní, což se také samozřejmě stalo. Probudil mě šramot probral jsem se, začal potichu lovit škorpíka, kterýho jsem měl ve spacáku, najednou se ozvala cca metr ode mě dávka, zdálo se mi, že naprázdno - prozradil jsem se zvukem rozepínajícího spacáku. Optal jsem se nepřítele, zda mě zasáhl, nebo zda mu to nestřílelo, nepřátelé z neznámých důvodů mlčeli, tak jsem se otočil čelem k nim - což byl impulz pro dalšího, aby mě po celé délce těla zkropil dlouhou (dost zbytecne) dávkou kulí. Naštěstí jsem byl silně oblečen a ve spacáku, tak jsem to ani moc necítil. Máca ji dostal okamžitě taky. Rachot střelby zburcoval Foresta, který vyskočil se svou M4kou ale hned ji koupil taky, další 2 spící byli rozstříleni podobně jako já.

Po tom, co kolem mě utichla střelba jsem vylezl ze spacáku a koukám jako puk, že mi zmizela zbraň, co jsem měl položenou vedle sebe. došlo mi, co to bylo za šramot vedle mě, co mě probudil - jeden nepřítel mi vzal zbraň, pokusil se mě zastřelit, ale nepodávalo mu to, načež s mou zbraní odcházel zatímco to do mě pustil další. Šel jsem tedy hledat do okolí s předpokladem, že mi ji někde schovali. Po asi 10 minutách a pročesaném terénu v okruhu cca 50 metrů (nakonec mi pomáhal hledat i Máca) mě napadlo, že ti kokoti mi se zbraní odešli k nim na základnu a tak jsme s Mácou vyrazili za nimi. Poté co jsme tam dorazili jsme ji taky, za bujarého pokřikování na mou osobu, našli v ruce jednoho z dotyčných. Dále mi bylo sděleno, že mi to nestřílí, že prý mám asi vybitou baterku, což mě teda dost nasralo. Že vezmou zbraň spící osobě je moje chyba, že jsem spal, nicméně s tím, že se u toho, jak mi ji vezmou, probudím, zastřelí mě a pak s ní odejdou už je podle mě hodně za mezí - mrtvolám se prostě zbraň nebere, alespoň jsem to nikde v republice na žádném airsoftu různých druhů nezažil... a nakonec střílet s cizí zbraní, o který nevím vůbec nic jak funguje/nefunguje atd. navíc když je ráno pod nulou a zbraň je promrzlá je už tak za mezí že musím prohlásit že dotyční to přehnali.

Vrátili jsme se s Mácou rozladění zpátky na základnu. Další úkol byl v 9:00 vyzvednout posily v lomu, který se nacházel až v druhé půlce mapy. Vyrazili jsme ve 4 lidech - Mike, Krťa, Já a Máca. Po cestě jsme obešli nepřátelskou základnu a dostali se na místo určení, kde již byla většina lidí připravena. Po pár telefonátech dorazil i Petr obtěžkán neuvěřitelným zavazadlem plným samých zbytečných věcí jako byl třeba stan :) Vydali jsme se zase zpět, cesta proběhla bez problémů, kontakt s nepřítelem nastal až u naší základny - nepřítel by nucen se stáhnout. Nyní byl náš počet (přišel ještě zbytek 4.pzpr, který přijel už v noci a operoval v lese) asi 16-18 lidí. Následoval brífink, při kterém byl zpozorován blížící-se nepřítel. Rozvinuli jsme okamžitě obranu a po krátké přestřelce byl nepřítel opět nucen se stáhnout. Zde jsem zaznamenal svůj jediný potvrzený zásah (kolegou vedle) za hru - nicméně ho nepřítel nejspíše necítil, nebo si jinak nevšiml, protože se otočil a stáhl se za krycí palby s kolegy zpět.

Po brífinku jsme se rozdělili do několika skupin, naše měla za úkol hlídat základnu a čekat na útok nepřítele, který měl přijít a zneškodnit naši radiostanici, další skupiny byly vyslány na průzkum mezi námi a NEVB základnou. Po nějaké té hodině jsme se nakonec útoku dočkali - jeho předzvěst byla když přišli mrtví spoluhráči, kteří byli předsunuti. Útočníků bylo asi 15, postupovali přímo a v řadě a vzájemně svůj postup kryli krycí palbou na cokoliv podezřelého - shrnu to rychle: sfoukli nás 6 bránících jak svíčku, dostali nás všechny a rychle a my jsme zneškodnili pouze 3 útočníky, což je velmi žalostné skóre.

Po zničení naší radiostanice jsme už neměli co ztratit (respektive co hlídat) a tak jsme se vydali po refreshi na útok. Naše skupina chtěla zaútočit na NEVB základnu ze severu, což se nepodařilo, protože jsme neodhadli vzdálenosti a při finálním odpočinku před útokem jsme zjistili, že jsme tak blízko nepřátelské základny, že jsme byli nejen zpozorováni, ale rychle zahnáni na útěk do blízkého smrčí. Přesunuli jsme se smrčinou na pozice západně od NEVB základny, opatrně jsme se přiblížili a měli v úmyslu zaútočit. Přesunem jsme ale ztratili hodně času a mezitím se setmělo. Vyčkali jsme na pozicích, dokud nezačalo být něco vidět v měsíční záři a pak jsme se potichu vydali na zteč. Naše vyčkávací pozice byla asi 25-30m od rozvaliny bunkru, která byla součástí NEVB základny. Nepřítel už o nás věděl delší dobu, čehož jsme si byli vědomi, ale náš útok měl posloužit jako krycí manévr pro útok kluků z 4.pzpr, kteří měli v úmyslu zaútočit z protější strany. Z 6ti útočících jsme byli poměrně rychle 4 zabiti a stáhli jsme se zpět na základnu. Dvou nezvěstným, jak jsme se později dozvěděli, se podařilo infiltrovat mezi nepřítele a několik jich zneškodnit, dokonce Mike málem odvedl vědátorku Helgu, která ho ale nakonec zastřelila, protože byl nedůsledný a byl na ní moc hodný :).

Po refreshi jsme se vydali s Krťou "na lov", ozbrojeni pouze škorpikama a klackem imitující nůž. Obešli jsme potichu nepřátelskou základnu a začali se  k ní přibližovatt zezadu. Po cestě jsme narazili na hlídku, která nás ale nezpozorovala, ačkoliv prošla asi 2,5 metru od nás a svítila kolem baterkou. Posledních 100 metrů přiblížení trvalo přes půl hodiny, prakticky jsem celou tu vzdálenost přelez počtyřech, abych nezpůsobil ani troškku hluku a neprozradil se tak. Nakonec se nám podařilo přiblížit se asi na 1,5 metru od nepřátelského opevnění u rozvalin bunkru. Tam však spustil nepřítel palbu na Krťu, který ležel asi 3 metry napravo ode mě. Dávka vyšla naprázdno, nevyletěla ani kule, Krťa toho využil, překulil se a z boku pokropil nadvakrát celý bunkr, kde bylo asi 5 lidí polobdících, polospících. Chíli na to se však ozvala dávka z rozvalin a Krťa ji schytal naplno. Využil jsem situace a pozice a přesunul jsem se na roh rozvalin, odjistil škorpa, nakouknul, zpozoroval 2 nepřátele asi metr a půl ode mě, namířil, vystřeli a... netrefil, protože mi vyletěla jen jedna kule - mimo a zbytek se zadusil na hopu - proklatá zima. Přebil jsem v domění, že mám prázdný zásobník a opět nic, konečně mě napadlo povolit hop-up. Přesunul jsem se, ale než jsem stačil vystřelit, tak jsem byl při přesunu zasažen. Přes tento můj neúspěch to byl celkově vcelku vydařený záškodický útok. Vrátili jsme se na základnu a šel jsem si lehnout.

Ráno jsme vstali na útok, chvílí pršelo ale při přesunu přestalo. Přiblížili k nepřátelské základně (znovu od jihovýchodu, jako v noci). Přiblížili jsme se a zjistili jsme, že místo NEVB základny ovládá průzkum - kluci z 4.pzpr. Jelikož jsme byli na místě všichni (velká část sil NEVB odjela v sobotu večer - údajně že je to nebaví), provedli jsme závěrečné zhodnocení hry (cca 9:00) a vznesli připomínky. Pak už jsme jen šli na naši základnu, sbalili se a přesunuli k autům a hajdy domů.

 

Mé subjektivní hodnocení:

 

Zápory akce:

  • Chování lidí na straně NEVB - uzmutí a snaha střílet z mě zbraně, u některých jedinců bylo pozorování arogantní chování a blbý kecy, zbytečně dlouhé dávky do ležících/spících
  • Předčasný odjezd mnoha lidí z NEVB, nutno podotknout že minule byl, narozdíl od teď, předčasný odjezd lidí z AČR velmi negativně přijat ačkoliv si myslím, že jsme měli tenkrát daleko pádnější důvody
  • Nevyrovnané počty na stranách

Klady akce:

  • Lidi na straně AČR, pohodoví, nekonfliktní, rozumný
  • Pěkný terén
  • Dobrej scénář
  • Snaha organizátorů a poměrně dobře zvládnutá organizace

Batman

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Předpověď na víkend

(Batman, 18. 10. 2010 8:06)

Počítejte s tím, že předpověď je momentálně 6°C a přeháňky, které mohou být sněhové. Berte to jako částečný survival ;)

Re: Předpověď na víkend

(Luckyno, 20. 10. 2010 16:06)

Batmane... +6 a -10 je poněkud rozdíl:-)

Re: Re: Předpověď na víkend

(Batman, 20. 10. 2010 16:19)

Co to žvatláš ty šmoulo, zas chceš bejt zajímavej viď?

Předpověď Náchodsko na pocasi.cz:

pátek 6-1°C den, -2 noc, zataženo s přeháňkama, vlhkost vzduchu 72%

sobota až 8°C den, polojasno, vlhkost vzduchu 53%

Předpověď ČHMÚ pro kraj Královéhradecký na pátek 22.10.2010 a sobotu 23.10.2010:

Situace: Po přední straně brázdy nízkého tlaku vzduchu nad západní Evropou
a Severním mořem k nám začne proudit teplejší vzduch od jihozápadu až jihu.

Počasí v pátek: Ráno a dopoledne skoro jasno až polojasno, ojediněle mlhy
nebo nízká oblačnost. Během dne od severozápadu přibývání oblačnosti.
Nejnižší noční teploty 0 až -3 stc. Nejvyšší denní teploty 7 až 10 stc.
Vítr mírný jihozápadní 3 až 6 m/s.

Počasí v sobotu: Převážně oblačno, přechodně až polojasno. Ráno místy mlhy
nebo nízká oblačnost a ojediněle mrholení. Nejnižší noční teploty 2 až -1
stc. Nejvyšší denní teploty 8 až 11 stc, při déletrvající nízké oblačnosti
kolem 5 stc. Vítr mírný jižní 2 až 5 m/s.

Re: Re: Re: Předpověď na víkend

(Luckyno, 21. 10. 2010 20:15)

možná jsem chtěl narazit na to aby se lidi pro sychr pripravili na nizsi teploty aby se pak nedivili jako my v unoru...

Nemuzu

(Mišák, 20. 10. 2010 11:00)

Mam sraz s klukama ze skoly v jedny moooc pekny chaticce:-)

Účast

(Pája, 20. 10. 2010 10:14)

Nejedu jsem v práci...

Změna nejedu

(Radar, 18. 10. 2010 16:15)

Na akci nejedu Mám zánět středního ucha...

Nejedu

(Luckyno, 17. 10. 2010 20:07)

musim jet do trutnova se psem takze to nedopadne...

...

(Máca, 5. 10. 2010 12:42)



http://lk.outer.cz/uklid2010/ No nevim, nevim, ale na Prasák občas taky jezdíme a myslím si že bychom taky mohli vypomoct.
Takže je na zváženou zda-li se prostě šáfovi neomluvit a nejít vypomoci do Hradce.

Re: ...

(Batman, 5. 10. 2010 14:08)

Koukal jsem na to, ale domlouváním a organizováním ohledně Těžký vody atd. jsem strávil dost času... a vzal jsem si to, co se týče našeho týmu, jak se tak říká, "na triko"... takže já na ni určitě jedu...

Odjeli jsme už z první Těžký vody tak se nebudu po potvrzení účasti omlouvat z druhý... to se radši omluvím Absinthovi a půjdu na nějakej jinej úklid, co sem četl budou 2 do roka nebo tak nějak...

Re: ...

(Radar, 5. 10. 2010 19:17)

Já souhlasím z Batmanem Už jednou sme tu akci "Vzdali" tak by sme si to opakování neměli nechat ujít...

Účast

(Batman, 29. 9. 2010 12:06)

Jedu určitě

ucast

(Bomber, 29. 9. 2010 9:44)

bohuzel nejedu jsem v praci

Úcast

(Máca, 28. 9. 2010 18:22)

No pojedu ale na místo dorazím nejříve v 23.00..