Jdi na obsah Jdi na menu

                      Lezení Kutná Hora 13.dubna - Pexeso a Venca

Na mohutnou plotnu Hlavní stěny v údolí říčky Vrchlice kousek od Kutné Hory jezdíme tradičně jednou do roka na jaře. Cesty jsou dobře odjištěny nýty (sem tam starý kruh) a nově i lepené borháky a tak na jarní rozlézání ideální oblast. 

Obrazek

A když je pěkné počasí, tak jak ho udělá Jarda, je úspěšnost lezecké akce zaručena. Před pár lety jsem sháněl nějakého novějšího průvodce, protože starý Nepískovcové skály ČR (1.díl-zelený) už jsou neaktuální, ale místní správce P.Mundil mi decentně sdělil, že nemá zájem o jeho veřejné šíření. Trochu ho jako správce i chápu, ale dobré lezecké terény se stejně neschovají a lezci si je najdou. 

Obrazek

Je nás lezců hodně a takhle dopadlo i po objevení Fr. Mezerou v součastnosti hodně navštěvované Roviště a slyším ho jako dnes jak nám před 15lety říkal: "kuci o téhle oblast moc nemluvte!" . Na poslední schůzce OVK Praha a Střední Čechy se nově účastnil jako člen za Kutnohorsko P.Novák a možná se to změní, protože objednával nové borháky na přejištění a časem snad přibudou v databázi skalních oblastí ČR i cesty zde na Hlavní stěně. To by byl servis. Jen je škoda, že nás nebylo více a místa v autě bylo. Dokonce jsme kontaktovali Kačku, která byla na chalupě v Chotouni a vloni s námi zde lezla, ale letos nám dala košem. 

p+v.jpg

 Kačko ahoj !

Lezlo zde sice více lezců, ale plotna je široká a tak nejméně místa bylo na zaparkování auta přímo pod skalami. Podle pravidel silničního provozu je vjezd ke skalám zakázán s dodatkovou cedulí neplatí pro chataře, ale nedodržuje se to. Většina cest se pohybuje v pětkové stupni obtížnost i když se najdou i těžší místa, např. menší levá hladká plotna a mírně převislé výlezy nad ní, pilíř v pravé části... 

Obrazek

Všechny cesty jsou jednodélkové v průměru s 6 jištěními a na slanění stačí 60m akorát. Pravidelně jsme lano stahovali a lezli stylem RP,Flash, ale dost se tady leze s horním i když tady to opravdu není vhodné a ideálně odjištěné pro nácvik lezení na tom horším konci lana. Odkaz na akci Kutná Hora 2007, Kutná Hora 2006

                                                                                                                                                             zapsal VencaObrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Kutná Hora 2008

Komentáře

Přehled komentářů

Andrej - Otevří očí a vnímej.

Tohlensto si s manželkou povídáme furt. Když jedeme na bežky nebo pěší túru. Vona nádherně vnímá přírodu a já přitom couvám. aŠ.

Venca - Otevři oči a vnímej

Rozdíl ve sportovním lezením, boulderingem, rychlolezením, drytoolingem... a dalšími moderními disciplínami a klasickým horolezectvím, alpinismem, himalájismem... je velký a narůstá. Já, na rozdíl od tebe to chápu a čas ukáže kolik vydrží tradice. Já osobně nic neodsuzuji, jen si myslím, že jen honba za výkonem (suchá čísilka v žebříčkách) ochuzuje horolezce o další rozměry činnosti zvané horolezectví (např. vnímání přírody) třeba při tom škrábání se do kopce.

Andrej - Stávkuju!

Dal jsem si měsíční lezecké volno. Písmenka a čísla mne momentálně nezajímají. Tak jak dlouho lezež ty,to tě asi nedohoním. Ale nechápu škrabat se na nějakej kopec a ještě dávat pozor, aby mne (a nejenom mne) nepřizabil nějakej šutr. Ten pocit bych si nechtěl dát do řebříčku výkonností. Ráno nejdu do zaměstnání, ale do práce. Tvrdě makat. Ale ta nevíš co to je. aŠ.

Venca - Slez už z tý střechy Donalde!

Andreji, s tebou se překrásně polemizuje. Já si nic nevsugerovávám, tam tě zařadí tvé okolí aniž to nějak ovlivníš. Rád bych se vydával za mladocha se strakatejma kalhotama a s pytlíkem na zádech. Nejde to! To PC se snažím rovnoměrně prokládám lezením. A až to budeš dělat , myslím to lezení, tak dlouho, jako já tak pochopíš, že to není o nic neříkajících písmenkách, číslicích, ale o vnitřních pocitech a ty se nadají jen tak přenést do žebříčků výkonnosti. Je to na delší příspěvek, ale musím jít makat.

Andrej - Ale sejde.

Hlavně si přestaň vsugerovat, že jsi nějakej klasik. Dostal jsi se k PC? Udělej něco pro to, ať se dostaneš k lezení. Pochopitelně já už začínám chápat, že ty už konečně víš co je to OS, Flash, RP, PP a snad to poslední je RC? aŠ.

Petr - Že by další Alkazar?

Tak to jsem rád, že jsem byl na křivoklátsku, tam nebyla ani noha a parkoviště prázdný. Teda kromě toho magora s motorovkou a Arnoldovýho psa, co na něj furt kňafal.

Klubový metodik v ilegalitě - Upřesním to, sorry

Já ti to říkám, nepi-to, nepij-to, nechlastej! Doufám, že se ta poznámka nedotkne Dana (Laciny), jinak se správně říká ožralý jako Dán (příslušník národa vypitků). A těď k těm stylům. Jelikož jsme lezli i nové cesty, tak tam mělo být OS a PP Flash. Andreji, na tom stylu mně tak nesejde, hlavně že si zalezeš a baví tě to.

Andrej - Nerozumím

stylum RP, Flash. Jinak dobrá připomínka (osvěžení)jedné oblasti. Jelikož jsem ožralý jako Dan nebudu dál komentovat. Gut climbing. aŠ.