Jdi na obsah Jdi na menu
 


Je tu naděje, že po odcházejícím papeži intelektuálovi zůstane více než jen latina v liturgické praxi a efemérní šmouha pedofilních skandálů. Třeba jeho encykliky, které dnes, bohužel, nikdo nečte, ale k nimž se za pár let budeme moci vrátit jako ke skutečnému dílu, jež po papeži zůstalo.
 
Končí-li Benedikt XVI. dnešním dnem po osmi letech svůj pontifikát, je namístě otázka, co po něm zůstane. Benedikt měl obtížnou roli. Nastupoval po Janu Pavlu II., který z papežské figury udělal globální, politickou figuru, zejména pak proto, že pochopil význam médií, skrze něž dokázal v symbolických aktech přenášet své charisma a s ním i zvěst víry.
 
Joseph Ratzinger naopak přicházel jako výsostný intelektuál, jemuž je přirozenější psát a přemýšlet než veřejně vystupovat a hrát mediální roli. Odcházející papež se snažil, přesto je jeho mediální výstup spíše rozpačitý a většina lidí si z něj bude pamatovat to, že Benedikt XVI. vrátil do liturgické praxe latinu a že za jeho působení naplno propukly všechny pedofilní skandály, jež kdy katolická církev snad měla.
 
A přesto je tu naděje, že po papeži intelektuálovi zůstane více než tato efemérní šmouha. Třeba jeho encykliky, které dnes, bohužel, nikdo nečte, ale k nimž se za pár let budeme moci vrátit jako ke skutečnému dílu, jež po papeži zůstalo, na rozdíl třeba od Jana Pavla II.
 
Deus caritas est, Bůh je láska, první velká Benediktova zvěst věřícím a světu obsahuje slavnou pasáž o propojení lásky erotické a lásky slitovné, milostivé. Éros bez agapé se neobejdou, oba jsou zdrojem lidského vztahování, jež má centrum právě v Bohu. Jako by Benedikt XVI. rehabilitoval tělesný zápal a viděl konečně lidskou bytost jako celistvou, jednotu těla i duše, jež propojuje duch Boží.
 
Spe salvi, spaseni v naději, je šťavnatým filozofickým pojednáním, v němž se mísí odkazy z Bible s citáty Platóna, ale třeba i s přemýšlením frankfurtské školy Adorna a Horkenheimera, kteří po druhé světové válce hledali nový humanismus bez Boha, jejž Benedikt XVI. pochopitelně odmítá.
 
Caritas in veritate, láska v pravdě, je nejsociálnější papežova encyklika, reagující na ekonomickou krizi a redukci sociálních sítí po celém světě. Probírá se v ní vztah lidí k ekonomické sféře, jež podle odcházející hlavy katolické církve dominuje světu, takže důležitější a podstatnější vrstvy života zůstávají zahaleny.
 
Benedikt připomíná polycentrický koncept rozvoje společnosti, na nějž se zapomíná, a soudí, že prvním kapitálem, který je třeba chránit a ocenit, je člověk, lidská osoba ve své integritě, protože "člověk je přece původce, střed a cíl veškerého hospodářsko-společenského života", cituje papež hlavní dokument II. vatikánského koncilu, Gaudium et spes. Poslední Benediktova encyklika není jen rozborem situace, ale sociálním manifestem, který byl až příliš snadno přeslechnut, ačkoliv argumentace, kterou tu papež předvádí, má sílu přesvědčivosti a podobně jako předchozí Spe salvi i jistou krásu.
 
Papež se v psaní snaží dohnat, co mu chybělo ve veřejném vystupování. Jak píše v encyklice Spe salvi: "... křesťanské poselství nebylo, informativní', nýbrž ,performativní'. To znamená, že evangelium není jen sdělením čehosi, co je možné se dozvědět, ale jde o sdělení, které účinně působí, vytváří skutečnosti a mění život." Totéž by ale mělo platit pro lidi, kteří evangelium šíří. Měli by umět "informaci" proměňovat v "performaci". Benedikt XVI. to dokázal jen jedním způsobem: přemýšlením, jež pro ostatní zůstává zapečetěno v jeho textech. Teď už jde jen o to, abychom je alespoň po jeho odchodu začali číst.
 
Vyšlo 28. 2. 2013. Autor: Petr Fischer
 
Teď slíbený odkaz na půlhodinku vysílání ČRo2 http://prehravac.rozhlas.cz/audio/2838566pokud ne přímo tady, tak snad http://www.rozhlas.cz/praha/jaktovidi/_zprava/v-patek-jsme-se-ptali-vaclava-maleho--1181456
 
A náááásleduje ještě „diskuse“:
 
anonym 28.2. 16:14 I takto církev získávala majetek.....
http://vtipy.netroof.eu/data/images/ovecky.jpg Odpovědět Označit příspěvek jako nevhodný
      
 Čenda Ludvík 28.2. 16:02 Tak nevím
Loučení s papežem provází obrovské davy věřících, kteří provolávají oslavná hesla, mávají transparenty atd. Jsem zvědav, jestli se takové pozornosti někdy dostane například vědcům, kteří naleznou nějaký nový lék na rakovinu. Myslím, že by si to zasloužili nesrovnatelně víc, než starý pán, který neudělal pro lidstvo nic víc, než že ve své funkci dodržoval nějaké zavedené rituály. Odpovědět
      
 David 28.2. 14:11 poděkování českého bratra
Benediktovy texty jsou opravdu skvělé! Díky panu Fischerovi za pěkné laudatio.
      
 Ivan Nový 28.2. 11:57 Konkurentem evropské civilizace je Islám, který si předsevzal ji zničit,
takže katolická církev se musí vrátit k tradicionalizmu, a ne obrátit se k modernizaci, protože běžná evropská populace, zvláště mladí, kteří teprve budou přicházet na svět, bude přirozeně tíhnout k jistotám, které jí poskytne v duchovní oblasti Islám, protože jistotu poskytuje jen totalita, a svoboda je pro mnohé obtížná. Tedy budou-li mít na výběr reformovanou liberální katolickou církev a rigidní Islám, vyberou si Islám.
      
 Ivoš 28.2. 11:42 Úroveň
Dlouho se zdálo, že prastarý hierarchický princip uspořádání katolické církve i způsob volby její hlavy a dalších představitelů je beznadějně zastaralý a nesnese srovnání s dynamickou demokratickou formou správy. Myslím, že nyní je tomu jinak. Nikdy za dobu existence moderní demokracie nebylo její skóre vůči staršímu systému tak špatné jako dnes. Není ani stabilní, ani spravedlivá, ani důstojná a zdá se, že už ani dost funkční a přitažlivá. Byl to nejen kapitalismus, ale i demokracie, ačkoliv nám to dnes už tak ani nepřijde, co triumfovalo nad mocnými autoritářskými politickými režimy. A nyní se v osobě odcházejícího Benedikta XVI. zdá, že lákadla demokracie, její přednosti pohasínají. Cirkus se točí dál a je stále jasnější, že krize církve a krize našeho systému jsou sice spojené nádoby, konzervativní papež však dává autentičtější a solidnější nabídku než konzervativní vlády. Také jeho odchod to dotvrzuje. Odchod žádného z "věrozvěstů" trhu a růstu růstu srovnatelný pocit nevyvolá.
      
 petrph 28.2. 15:14 ve skutečnosti je to ale proto
Že církev se vzdala všech pravomocí i zodpovědností, které ve společnosti historicky měla-a předala je onomu "demokratickému systému". Církev už nezodpovídá ani za společenskou morálku,ani za dodržování společenských pravidel, ani za školství, ani za zdravotnictví, ani za sociální systém podpory chudých,ani za nějakou jednotnou spojující ideologii ve společnosti, ani se nijak už neučastní na řízení státu...atd... Zůstala jen instituce oddělená od státu, která se s ním nemusí nijak srovnávat, ani není nutné jí nějak potlačovat či posuzovat a ani mu není nebezpečná-ani komunistům nestála za to aby jí zlikvidovali....
      
 Kat 28.2. 11:31 Je mi líto
V hubě svátost, v kalhotech pedofilie, v kapse hamižnost.
Kdo potřebuje k životu berličku,- prosím ,- tuhle ne.
      
 ADAM 28.2. 13:57 Re: Benediktův tichý odkaz
zAKOMPLEXOVANÝ JEDINEC , který v životě nemůže mít radost z ničeho......hodnocení člověka , který snad sám trpí nějakou úchylkou ......ale nejsem tu o to abych někoho soudil je mi moc líto tuto osobu a doporučuji ať se nechá léčit......hezký den všem a radost do duše i z maličkostí
      
 Enzo 28.2. 11:53 Re: Benediktův tichý odkaz
Kate,
kdyby takovýmhle jednoduchým a povrchním způsobem někdo, kdo Tě vůbec nezná, zhodnotil Tebe jako člověka a Tvoje dílo, asi by se Ti to nelíbilo. Respektuji však Tvůj způsob vnímání.
      
 Kat 28.2. 12:02 Čest, etika slušnost
Nejen v hubě.
To je dostačující, děkuji.
Stále platí A.
      
 petrph 28.2. 11:27 a není právě to ta největší chyba totoho papeže?
Zda bylo správné v době kdy propukaly skandály ohledně pedofílie kněží-a co je ještě horšího, jejich ututlávání ze strany církve,se věnovat zvěstováním " o propojení lásky erotické a lásky slitovné, milostivé"..Patrně už stejně jako většina mocných ztratil vědomí osobní zodpovědnosti za svůj úřad. Což se projevilo i dnes
http://zpravy.ihned.cz/svet-evropa/c1-59415000-benedikta-xvi-ceka-posledni-den-v-cele-katolicke-cirkve-vecer-vrtulnikem-odleti-do-letniho-sidla
Večer odletí vrtulníkem do letního sídla"-kdo mu pak uvěří jeho kázání o pokoře a meditacích?
 
Mimochodem,kromě již dřívějších medializacích o pedofílii kněží, otřásá dnes Vatikánem skandál ohledně jeho banky, která se(opět) podílí na praní špinavých peněz. Nebylo by od papeže poctivé aby i toto veřejně přiznal a proto odstoupil(když už to nehodlal řešit)? Když je za krkem policie, to pak "ze "zdravotních důvodů" odstupuje každý zkrachovalý politik či neschopný manager,Když totéž udělá zástupce Boha na Zemi, je to směšné
      
 Ivan Nový 28.2. 12:25 Jediné špinavé peníze v Evropě,
jsou peníze vybrané na daních.
      
 Enzo 28.2. 11:43 můj názor
Papež jako každý jiný člověk na vysoké pozici v nějaké hierarchii nemůže být zodpovědný za každého jedného člověka v organizaci. K pedofilii v církvi se vyjádřil jasně a udělal všechno, co mohl, aby to bylo přešetřeno a vinníci byli vydáni soudní spravedlnosti.
Myslím si, že odvézt papeže do jeho nového příbytku vrtulníkem je z bezpečnostního hlediska nejrychlejší, nejlevnější a nejjednodušší způsob. Přece jenom se možná najdou i lidé, kteří by ho rádi i zabili.
O skandále vatikánské banky téměř nic nevím, ale očekával bych konkrétní obvinění zodpovědných kontrolních zložek, policie nebo soudu, nevím. Zatím jsou to jenom drby z bulvárních deníků.
      
 petrph 28.2. 12:44 každý člověk na vysoké pozici
Je zodpovědný za jednání své instituce.Je to na něm aby si vybral své přímo podřízené pracovníky kteří pak vybírají ty nižší, atd.je na něm aby nastavil kontrolní procesy a zpětné vazby.Asi je rozdíl když dojde k jednomu izolovanému případu kdy někdo flagrantně porušil předpisy-a nešlo tomu zabránit-a je rozdíl desítky případů z celého věta,v dlouhých časových období.Bohužel,musíme si příznat že nešlo o to že by nějaký pedofil-kněz znásilnil dítě a to hned běželo na policii.Většina takto postižených dětí muselo mlčet a žít i v blízkosti svého trapitele,než se odhodlali až v dospělosti porušit "autoritu církve.Což je těžká vina církve a pro očistu bylo uděláno málo-a ani Benedikt XVI. pro to mnoho neudělal-jak je psáno zde "
http://zpravy.ihned.cz/svet-usa/c1-59351680-verici-se-bouri-kardinal-potrestany-za-pedofilii-smi-volit-papeze
 
Pokud jde o obvinění v případu Vatikánské banky-vatikánští vysocí duchovní hodnostáři mají diplomatickou imunitu,čili policie mnoho nezmůže.Papež by mohl Odpovědět
      
 Enzo 28.2. 11:12 papežovo dílo
Encykliky Benedikta XVI jsou pro mne opravdovým pokladem. Doporučuji i jeho další díla, jako "Úvod do křesťanství" a taky "Ježíš Nazaretský". Jestli si chcete udělat obrázek o tom, co je to křesťanství, přečtěte si právě díla Benedikta XVI, zvláště doporučuji ůtlou brožurku "Spe salvi" o naději. Pak pochopíte, jak nesmírně moudrý je Joseph Ratzinger. Kniha je zdarma jako pdf tady: http://www.paulinky.cz/Knihovnicka/Encyklika-Spe-salvi-papeze-Benedikta-XVI
      
 anonym 28.2. 13:52 Dílo Josepha Ratzingera
a) velmi souhlasím.
b) děkuji za ten odkaz.