Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kortikoidy PREDNISON a MEDROL a lupus

29. 1. 2008

Glukokortikoidy, kortikoidy:

(úplně na úvod - pro četné dotazy - kortikoidy by neměly ovlivňovat účinnost antikoncepce )

 


  • říká se jim někdy stresové hormony, jsou vyplavovány v org. při stresu (stres je myšleno nějaká velká změna z klidového stavu - třeba velká fyzická námaha, psychický výkon, infekční onemocnění...atd...) a pomáhají jej zvládat
  • jsou to hormony, které vznikají v kůře nadledvin (což je párový orgán, který sedí jako čepice na horním polu obou našich ledvin), nadledviny vypadají takto: Obrazek

 

  • Vylučované hormony nadledvinami (kromě jiných) se jmenují

          kortizol a kortikosteron

 

 


Jejich účinky v těle :

 

Jak kortikosteroidy působí uvidíte na tomto videu(anglicky)

video.about.com/arthritis/Corticosteroids.htm


......obecně by se dalo říct, že zasahují do metabolismu (tuků, cukrů i bílkovin)

mají účinek protizánětlivý (silný) ale i

imunosupresivní  (utlumující imunitu, speciálním způsobem) - tlumí tedy přehnané reakce imunity jako celku, využívá se toho při alergiích, autoimunitě, ale i u léčení nádorů, když se potřebuje pro léčbu utlumit obrana organismu.


 

Naše léky, které užíváme - jsou vlastně synteticky vyrobené látky, které napodobují strukturu přírodních hormonů a v mnoha případech ještě vylepšují jejich působení speciální chemickou úpravou.Utlumují ale vlastní tvorbu těchto hormonů v těle,což se ale dá zvládnout opatrným zacházením s jejich dávkováním a hlavně precizním postupem při vysazování těchto léků (o tom potom a jinde...)


KLIK

/clanky/lecba-lupusu/kortikoidy-v-praxi-a-snizovani-davek____

 

U lupusu SLE se většinou předepisuje:

  •  Prednizon (látka prednison, která se musí potom v těle ještě v játrech upravit na prednisolon, který je plně účinný)
  •  Medrol (látka metylprednisolon, která je už skoro přímo účinná, nemusí se ztrácet dlouhý čas její úpravou v těle /probíhá jen malá úprava v játrech a taky v ledvinách/ a ještě obsahuje navíc skupinu Metyl-Ch3, která zesiluje účinek tohoto kortikoidu - hlavně v plicích, kůži a ledvinách!
  • existují i jiné kortikoidy - treba Dexametazon a Fortekortin, ale ty maji zase jinou molekulu a jinou oblast pusobeni, u lupusu by se pouzivat neměly často, jen výjimečně, protoze se hodne shromažduji v tele a jejich vylučovani je jine...


ObrazekALE: Medrol nemůže být podán dětem, neboť není pro pediatrickou (dětskou) indikaci u nás v ČR registrován!!!!!Takže pro děti jen Prednison.


 

Takže shrnuto: Medrol  účinkuje dřív, má vyšší účinnost ve tkáních a je i silnější.


 

 

 

U Medrolu existuje ještě i vodný roztok, který se používá při infusích (Solu-medrol), který je velmi účinný a doporučuje se potom pokračovat v užívání ústy (perorálně) lékem se stejnou molekulou, což je Medrol

U Prednizonu roztok neexistuje, takže tato výhoda odpadá.


Co je ještě důležité vědět:  ?

 


1.Medrol je silnější než Prednizon, může se ho vlastně užívat méně při stejném účinku na tkáně:

         4mg Medrolu odpovídá 5mg Prednizonu ,

    16mg Medrolu odpovídá 20mg Prednizonu


2.Medrol - metyprednisolon - má méně nežádoucích účinků :

hlavně v oblasti zadržování vody (otoky ve tváři a šíji), vyplavování iontů z těla, nedělá tolik přibývání na váze.

Nežádoucím účinkům kortikoidů a jejich předcházení se budeme věnovat později na této stránce.


3.Existuje větší škála možností pro dávkování Medrolu:

tabletky Medrolu existují po 4,16,32,64 i 100mg... Proto nejsnáze se najde lepší dávka pro pacienta, protože se tablety nemusí půlit a experimentovat s dávkováním.

U Prednizonu existují pouze tablety 5 a 20mg....takže se většinou dává plošně bud moc nebo málo a nese to s sebou vyšší nebezpečí nežádoucích účinků pro pacienta.


4.Při předpokladu  dlouhodobého užívání kortikoidů u nějaké nemoci se má vždy uvažovat v prvé řadě o Medrolu, protože méně poškozuje pacienta a je účinnější.


5.info o Medrolu:

http://www.lekarna.cz/medrol-16mg-50x16mg-b-tablety-1/

http://www.pfizer.cz/files/spc/pharmacia/medrol/Medrol_SPC.pdf


6.info o Prednisonu:

http://www.lekarna.cz/prednison-5leciva-20x5mg-tablety/

http://www.zentiva.cz/default.aspx/cz/productwide?Kod=02963&DetailType=detail&Type=10


7.Medrol nemůže být podán dětem, neboť není pro pediatrickou indikaci (podávání dětem) u nás v ČR registrován 


 

Takže vlastně my holky s lupusem bychom měli mít "jakoby" automaticky právo na Medrol?

Kdo jej nemá, může se na základě těchto informací třeba zeptat PROČ?

Samozřejmě každý organismus je trochu jiný a nežádoucí účinky se mohou vyskytnout tak i tak, ale je potřeba o nich vědět, neděsit se jich předem, ale naopak aktivně přispívat k jejich oddálení nebo přímo bránit jejich vzniku. Proto je lepší než  odmítat  užívání kortikoidů, zvážit, jestli jejich přínos pro tělo není větší než to riziko, které číhá při neléčení SLE.

Kdo si přečte dál, dozví se víc!....


 

 

 

 

Které dávky kortikoidů jsou nízné, střední, vysoké ???

TADY JE TABULKA:

dávky platí pro Prednizon

 

Dávka Milligramy
nízká menší než 10 mg denně
střední  od 11 do 40 mg denně
vysoká  od 41 do 100 mg denně

dávky po přepočtu u Medrolu

Dávka Milligramy
nízká menší než 8 mg denně
střední  od 8 do 32 mg denně
vysoká  od 33 do 96 mg denně

 


Nežádoucí účinky glukokortikoidů v těle:


1.oblast žaludku  Obrazek 

protože kortikoidy mohou snížit obranyschopnost sliznice žaludku, hrozí riziko žaludečních a dvanácterníkových vředů, hlavně když užíváte ještě navíc i léky proti bolesti - NSA (ibuprofen atd...)tak se tento efekt sčítá!

 

Je nutné vědět: pokud užíváte kortikoidy a v minulosti jste měli vředy, ihned na to upozorněte lékaře a máte právo na šetrnější lék proti bolesti - například Celebrex nebo Movalis které snižují riziko, že se vředy vrátí a vy můžete dále užívat kortikoidy beze strachu a ještě mít poměrně účinný lék proti bolesti.

CO DELAT proti bolesti žaludku a prevenci vředů?

preventivně užívat tak zvané ochranné léky na žaludeční sliznici: jmenují se různě, ale hlavním zástupcem je omeprazol - HELICID a jiné

Mini-rada:Když ten lék užijete při večerním užívání léků, ráno už bude jejich dobrá hladina připravená na ochranu, protože ráno se kortikoidy užívají v jediné ranní dávce...


 

2.oblast metabolismu tuků:

hlavně velké dávky kortikoidů mohou zamíchat pořádkem mezi tuky a způsobit větší tendenci k aterosklerose, tuky se při ev.ztloustnutí ukládají více na břiše a trošku mohou hubnout nohy...

CO DELAT?

  • dieta s menším obsahem tuků to spraví, hlavně pozor na takzvané "skryté tuky".v mase,salámech a tak...,
  • nechat si měřit u lékaře hodnoty tuků v krvi (nejen cholesterol, ale i HDL,LDL a vLDL hodnoty, které dají obrázek celkového hospodaření s tuky v těle...)

 

3.oblast očí:

kortikoidy také někdy Obrazekmohou zvýšit nitrooční tlak a urychlit některé procesy v oku - může vzniknout tendence k zelenému nebo šedému zákalu, ale při pravidelných kontrolách na očním se riziko minimalizuje...já chodím 1x za rok

CO DELAT?

chodit na oční kontroly alespoň 1x za rok preventivně


 

4.oblast metabolismu cukrů:

zase hlavně větší dávky kortikoidů udělají paseku mezi cukry a někdy se může stát, že se zvýší hladina cukrů v krvi a lékař napíše : tendence ke streoidnímu diabetu ( to je druh cukrovky způsobený užíváním větších dávek kortikoidů)

Kolísání hladin cukrů v těle se projevuje obvykle větším hladem, který se musí zahnat...(já mu říkám vlčák...ale pozor na něj, nepřejídat se u nej, počkat až po najedení dorazí nfo o plném žaludku do mozku a je to v pohodě...)...a taky velkou chuti na sladka jidla...nekdy je chut i nekontrolovatelna!

...nelekejte se, dá se se vším také něco dělat:

CO DELAT?

když se dávky kortikoidů sníží, většinou se stav upraví -zvýšený cukr v krvi (glykemie)klesne, hlad nás tolik nemučí..., a my mezitím omezíme cukry ve stravě, koupíme si nějaké umělé sladidlo, jíme častěji a malé dávky -5-6x denně, můžeme i potravní doplnky zařadit, které snižují -respektive stabilizují -cukr v krvi:

se skořicí např

Diaskor www.medaprex.cz

Glukon www.aspczech.cz

Unilakt se skořicí http://www.prozdravi.cz/unilakt-se-skorici.html

                          http://www.hmh.cz/prodUnilaktSkorice.asp

s chromem: souhrn přípravků najdete na několika stránkách TADY:

http://www.lekarna.cz/shop.php?action=search&txt_search=chrom&page=1&producer=0&amount=12&dtype=list


 

5.oblast Obrazekvzhledu :

někdy se stane, že člověk na vysokých dávkách kortikodů začne otékat v obličeji a sílí mu hlavně horní polovina těla( šíje, ruce ).....teda podle mých zkušeností hlavně po Prednisonu, já měla i 64mg Medrolu delší dobu a nikdy jsem nepřibrala ani se nezměnila v obličeji...). Tomu otoku v obličeji se říká "měsičkovitý obličej"  a zase se snížením dávek pomine. Z kulatého měsíčku se stane srpeček....

Voda, zadržená v těle - ten otok, preferuje oblicej a horni část trupu, ale také břicho - hlavně zase jeho dolní část.

Tyhlety stavy jsou způsobeny zadržováním vody v těle,velmi malý podíl mají opravdové tuky a stav se upraví,až Vám lékaři po zlepšení stavu sníží dávky kortikoidů.


To je JISTOTA! 

CO DELAT?

je lepší žádat raděj Medrol, u něj se to většinou nestává, právě proto, že nezadržuje tolik vody v těle...nebo počkat, až se Váš lupus umoudří a povolí snížení dávek...


 

6.oblast tlaku krve 

...může se někdy mírně zvýšit Obrazeknebo kolísá!!!!

CO DĚLAT?

u lékaře Vám pravidelně tlak měří a trvalejší změny tlaku jsou spojeny taky spíš s vysokými dávkami kortikoidů, takže se není potřeba znepokojovat...Kdyby neklesal, lékař předepíše léky na zvýšený tlak.

Pozor na zvýšení tlaku, kterým se projevuje i aktivní lupus...takže tohle , prosím, hlaste, jakékoli změny v oblasti krevního tlaku - nejen trvale zvýšený ale i skákající tlak, doktoři si stím už potom poradí!


 

7.snížení hladiny kalia (draslíku K) v krvi - hypokalemie 

CO DĚLAT?

nechat si u lékaře měřit kalium - draslík v krvi (stačí jednou za pulrok...třeba) a poctivě dodávat kalium do těla ( hodně ho obsahují merunky -kompotované i sušené,banány, ovoce obecně (hlavně sušené!)a luštěniny a zelenina.

Potraviny ve kterých je draslík K kalia najdete zde:

http://www.ledviny.cz/infopac/kalium.html


Dodávání kalia ale dělat pod kontrolou, protože nedostatek i nadbytek kalia jsou nebezpečné pro srdíčko.Nic se nemá přehánět....

Jak a proč je důležitý draslík  v těle se dozvíte TU:

http://www.solen.cz/pdfs/lek/2006/05/11.pdf

http://vitainfo.cz/eshop/detail.php?idzb=30


 

Povídání o důležitosti kalia K  v našem těle  v kostce jsem pro Vás udělala na této stránce:

/clanky/lecba-lupusu/role-drasliku-u-lecby-kortikoidy


 

 

8.oblast Obrazeknálad 

můžou nastav sklony k depresím nebo střídání nálad, předrážděnost nebo naopak apatie, méně časté jsou euforie...poměrně časté zase poruchy spánku!!!

Když se přidají k tomu i hormonální "ženské vlivy" -většinou premenstruační náladovo- a je to k nevydržení...to znáám, moc dobře...:o(((

CO DĚLAT?

KLIDNĚ SE SVĚŘIT LÉKAŘI, protože KAŽDÝ OBVODNÍ LÉKAŘ MÁ MOŽNOST NAPSAT ANTIDEPRESIVA A POKUD TO NEBUDETE CHTÍT ŘEŠIT PRÁŠKAMA, VĚZTE, ŽE SE ZASE SITUACE UKLIDNÍ, AŽ SE LUPUSÍK DOSTANE POD KONTROLU A DÁVKY SE MOHOU SNÍŽIT A BUDE ZASE DOBŘE...

 


9.oblast různých Obrazekzměn na těle : 

strie( zvýšená jemnost kůže a rozvolńování vaziva v kůži),

akne,

potíže se šlachami ( zase z důvodu zvýšení křehkosti vaziva...pozor v tomto případě na rychlé starty a tím pádem Achilovu šlachu!!!),

hirsutismus ( zvýšený růst chloupků....ale taky to s sebou nese zlepšení kvality vlasů, teda většinou,a zase musí lupus být v klidu a nepostihovat třeba vlasové cibulky...).Takže všechno zlé může být zároveň pro něco dobré....

jemnost kůže se projevuje také častým tvořením modřin i po velmi malém podnětu


10.oblast kostí --- to jsem si nechala skoro nakonec: OSTEOPOROSA!

               

Kortikoidy při těch všech funkcích, které mají ve smyslu plus pro nás ( účinky proti zánětu a zběsilé imunitě ...) v těle také mají některé funkce minus: třeba že zabraňují efektivnímu vstřebávání vápníku - Ca do těla a ve vysokých dávkách mohou i způsobit vylučování vápníku - Ca z kostí.

Proto je při dlouhodobém užívání hlavně středních a vyšších dávek kortikoidů zvýšené riziko vzniku OSTEOPOROSY,hlavně u pacientů, kteří už předtím /před zařčátkem léčky kortikoidy../neměli kostní hmotu v pořádku a hustotota jejich kostí nebyla dobrá...To se dá vyšetřit DENZITOMETRII.

Když užíváte kortikoidy, mělo by vyšetření Denzitometrické vyšeho ošetřujícího lékaře VELMI zajímat!

 

Obrazek

 


Informace-odborné-o osteoporose u SLE:

http://209.85.129.104/search?q=cache:Mu5R5QyHuWkJ:www.sav.sk/journals/rheum/full/rh297b.pdf+lupus&hl=cs&ct=clnk&cd=218&lr=lang_cs

 

Osteoporosa obecně!!!!

www.osteoporoza.cz


CO DĚLAT? 

informovat se o stavu vašich kostí - metoda se jmenuje DENZITOMETRIE (jinak se osteoporosa zjistit neda...to si pamatujte...), preventivně užívat vápník Ca (nejlépe spolu s Zn -zinek a Mg -hořčík a taky vitamínem D- ten je v kapkách), jíst kvalitní jídlo s vápníkem a taky SE POHYBOVAT!!!

 INFORMACE O TOM POHYBU se moc neví, ale když se nebudete pohybovat, je vam prdlajs platny, i když budete do sebe ladovat vápník v jakémkoli stavu, protože pohyb pomáhá zabudování vápníku do kostí!!!!!

Takže chvála pohybu v boji proti osteoporose (viz v menu kapitola se stejným názvem...)!


Info o kostech, porose a denzitometrii:

www.osteo-forum.cz

www.osteoporoza.cz

https://www.zdravcentra.cz/cps/rde/xchg/zc/xsl/3626_2757.html


Diskuse-okopirovane z jedne z nich..bohužel nevím ze které...


Mám málo vápníku v krvi- mám jíst hodně mléčných výrobků?

Existuje plno lidí, kteří nemají rádi mléko či dokonce trpí nesnášenlivostí laktózy čili mléčného cukru. V takových případech se někdy objevují obavy z nemocí, které se vyskytují při nedostatku vápníku ve stravě - tj. z nadměrné kazivosti zubů, měknutí a řídnutí kostí. Avšak ani lidé, kteří nepřijímají žádné mléčné výrobky, nemusí trpět nedostatkem vápníku, když zajistí jeho přísun z jiných zdrojů.Používáme výrobky z kozího a ovčího mléka, sójového mléka, která bývá obohaceno vápníkem. Z nemléčných zdrojů najdeme vápník v máku, luštěninách, sardinkách, lískových oříškách, mandlích, sóje, špenátu, ovesných vločkách, černém chlebu.

Nejsou to zdroje zanedbatelné. Kupříkladu šlehačka obsahuje 80 mg vápníku ve 100 g, smetana 106 mg. V máku najdeme 1400 mg, v sardinkách 350 mg, v lískových oříšcích 300 mg vápníku ve 100 g. !!!

Pokud máme člověka, kde předpokládáme větší nebezpečí možnosti řídnutí kostí, lze použít i některé preparáty obsahující vápník. Naše lékárny nabízejí nepřeberné množství potravních doplňků. Vždy by se však mělo jednat o vápník z organických zdrojů.Velmi vhodná je kombinace vápníku, hořčíku a zinku (takové tři mouchy jednou ranou...), které se při vstřebávání i působení v organismu nádherně doplnují.

Aby nedocházelo k onemocněním spojeným s nedostatkem vápníku je dobré vyhnout se nadměrné konzumaci kyselinotvorných potravin ( cukr, bílá mouka, káva, coca-cola, maso), protože při překyselení organismu dochází k uvolňování vápníku z kostí a zubů, jelikož je použit v tzv. nárazníkovém systému k neutralizaci nadměrné kyselosti.




 

 11. oblast infekce  Obrazek

protože kortikoidy na jedné straně utlumují imunitu jako celek, tak na druhé straně můžou propuknout infekce snadněji a mohou být i maskované (protože "ostraha" organismu není prostě bdělá)...proto nepodceňujte jakékoli "jinakosti" ve vašem těle a vždy hlaste lékaři, který o vás pečuje, že se něco děje.

Dobré je se soustředit na: 

  • močové cesty (pálení a řezání při močení)
  • dýchací cesty
  • dásně a zuby
  • kožní infekce a opary!!!- virová onemocnění jsou obzvláštní "potvůrky" 

Podrobněji zde,zkratka:

 /clanky/nejcastejsi-otazky-a-odpovedi/akutni-i-chronicke--infekce-u-lupusu

Obrazek 


Nežádoucí účinky kortikoidů jinde na netu:

www.linkos.cz/pacienti/lecba/farma3.php


 

Takže na závěr slova jedné paní docentky Obrazekjako shrnutí:

Kortikoidy nejsou nebezpečné léky s mnoha nežádoucími účinky, ale jsou to život zachranující léky a mnoha nemocným život zlepšující, kortikoidy mohou velmi pomáhat, když to "s nimi umíme"!!!  (je to jako s atomovou energií...vše je zneužitelné...říkám já.....)

V rukou lékaře, který se kortikoidů bojí a neumí s nimi zacházet, se stávají nebezpečnou zbraní...ale kdo dodržuje pravidla správné léčby, jsou mu kortikoidy velmi ku pomoci.


Ta pravidla jsou:

1. když dlouhodobě kortikoidy, tak Medrol (má méně nežádoucích účinků)!


2. při užívání se bojuje proti vzniku nežádoucích účinků a průběžně se kontrolují oblasti jejich možného vzniku - něco dělá lékař na kontrole a něco můžeme sami (viz odstavce CO DELAT?...viz výše v textu)


 

3. dávkování se upravuje podle laboratorních hodnot a stavu pacienta "na míru"


4. velmi vhodné je takzvané "střídavé"dávkování -  střídat vyšší a nižší dávky, poskytne se tím možnost zareagovat nadledvinám, aby se taky podílely na výrobě kortikoidů...


5. kortikoidy se vysazují velmi postupně, nikdy naráz - existují speciální schemata snižování dávek...hlavně POMALU!


Více na:

www.lupusinky.estranky.cz/clanky/lecba-lupusu/kortikoidy-v-praxi-a-snizovani-davek____


6. při infekcích a ev.operacích (stresové situace) se musí zvýšit přechodně dávky kortikoidů, protože tělo samo nezareaguje na stres ....nezapomente, že tělo má utlumenou vlastní tvorbu hormonů nadledvinek právě podáváním léků s obsahem kortikoidů, musíme tělíčku tedy pomoct zvnějšku přechodným zvýšením dávek!


  

Více na:

www.lupusinky.estranky.cz/clanky/nejcastejsi-otazky-a-odpovedi/akutni-i-chronicke--infekce-u-lupusu_-pozor_


                    

 

 

Obrazek

Obrazek

Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Vlci