Jdi na obsah Jdi na menu
 


Premenstruační syndrom a SLE

17. 3. 2008

 

POTRAVNÍ DOPLŇKY PRO ZMÍRNĚNÍ PMS SE ZAMĚŘENÍM NA FYTOTERAPII
Zpracovala: Mgr. Renata Dvořáková 17.2.2006 Pardubice

PREMENSTRUAČNÍ SYNDROM (PMS)

Příznaky PMS
Premenstruační syndrom (PMS) je velmi rozšířený a obtížný problém, se kterým se pravidelně potýká přes 50 % menstruujících žen.

PMS je definován jako soubor psychických a fyzických příznaků nepříjemných pro ženu, které se objevují před obdobím menstruace a ustupují s nástupem menstruačního období.
Fyzické příznaky zahrnují retenci vody - nejčastěji bývají postižena prsa a to bolestivým napětím, zvětšením objemu a zvýšenou citlivostí (60-80 % žen), otoky dále postihující oblast podbřišku, oční víčka, prsty a kotníky. Často bývá zvýšená hmotnost až o 1 kg, pocit těžkých nohou, cyklická bolestivost varixů nebo zhoršení hemorhoidálních obtíží. Trávicí potíže se projevují nadýmáním, průjmy, či naopak zácpou, pocitem na zvracení, bulimií (zejména zvýšená chuť na sladké). Na kůži se zhorší akné, případně ekzém, ve zvýšené míře se objevují poševní mykózy. Časté je také srdeční bušení. Mezi neurologické příznaky patří bolesti hlavy, závratě a migrény. Nejčastějšími psychickými příznaky jsou emoční labilita, neklid, agresivita, podrážděnost, úzkost a deprese. V některých případech je PMS tak výrazný, že se mění i osobnost ženy.

Příčiny PMS
Etiologie PMS je stále nejasná.

Odborníci dnes klasické příznaky PMS vysvětlují periodickou změnou v hladině hormonů ženského těla, kdy v tomto období menstruačního cyklu dochází k nerovnováze v produkci estrogenů a progesteronu.

Objevují se i názory, že PMS může být způsoben neschopností progesteronových receptorů vázat tento hormon. Pro hormonální teorii svědčí i fakt, že PMS se nevyskytuje v době těhotenství a mizí v menopauze, rovněž při užívání orální antikoncepce popisuje řada žen úlevu. Předpokládá se, že v etiologii PMS mají důležitou úlohu i neurotransmiterové systémy – serotoninový a GABA. Existuje i mnoho teorií, ve kterých se hovoří o vlivu diety a prostředí, či o vlivech sociálních, psychologických a genetických. Bylo též prokázáno, že mnoho žen má výraznější premenstruační obtíže z důvodu zablokované páteře v oblasti inervace oblasti břicha a pánve (ztuhlé svaly, uskřinuté ploténky apod.).

Ovlivnění PMS 
Terapie PMS má celou řadu podob.

Zdá se, že nejúčinnější je úplné potlačení ovulace , např. orální antikoncepcí, či hormonální léčba progesteronem a progestiny.

Proti psychickým příznakům se aplikují antidepresiva, lze užívat nejrůznější protizánětlivé léky s analgetickým účinkem Taková léčba se ovšem neobejde bez vedlejších účinků a navíc žádný konkrétní lék nevyřeší souhrn všech výše vyjmenovaných příznaků.

Osvědčilo se podávání zvýšených dávek vápníku (1200 miligramů denně), kdy dochází k výrazné redukci (až o polovinu) všech symptomů PMS. Lékaři úspěch vápníku vysvětlují hlavně jeho schopností regulovat hladinu hormonů. Užíván je také vitamín B6 (pyridoxin).

FYTOTERAPIE PMS

Syntetická léčiva mohou napomáhat především v náhlých případech, avšak jejich nadměrné užívání při bolestech hlavy, změnách nálady a obtížích vyvolaných hormonálními změnami způsobuje zbytečné namáhání našeho organizmu a nese s sebou mnoho vedlejších účinků, které mohou být příčinami dalších obtíží. Lépe než nadměrným užíváním léků proti bolestem a velmi silných estrogenových přípravků mohou ženy řídit své přirozené cykly a bojovat proti příznakům premenstruačnímu syndromu pomocí léčivých rostlin.

Někteří fytoterapeuti jsou zastánci používání pouze přírodních zdrojů, a proto považují snahu farmaceutického průmyslu najít "aktivní složky" v rostlinách (jež se poté extrahují či vyrábějí synteticky a užívají v lécích) za nedostatečné.

Důvodem je skutečnost, že působení léčivých rostlin jako komplexu celé řady účinných látek v jedné rostlině se mnohdy v příznivém smyslu liší od účinků jednotlivých izolovaných přírodních látek nebo chemických léků.

V mnoha případech umožňují rostliny bezpečnější a účinnější léčbu než izolované složky. V důsledku bohaté obsahové skladby mají byliny mimořádně široké spektrum účinku, což je velmi výhodné, protože takový prostředek zasahuje na více místech najednou. To je důležité zejména v těch případech, kdy není zcela přesně zjištěna příčina problému.

Pupalka dvouletá (Oenothera biennis)


Pupalka je významným zdrojem polynenasycených mastných kyselin, především kyseliny linolové a gamalinolenové (GLA), které tvoří strukturální složku buněčných membrán, zúčastňují se mnohých metabolických pochodů a jsou prekurzory prostaglandinů, tkáňových hormonů stimulujících a regulujících různé tělesné funkce. Nejvýhodnějším zdrojem těchto kyselin je pupalkový olej tlakově extrahovaný pomocí CO2, který obsahuje 80-96 % esenciální prostaglandinotvorné GLA (výtěžnost při klasickém lisování za studena se pohybuje pouze kolem 10-16 %). Polynenasycené mastné kyseliny chrání játra a cévy, zvláště při ateroskleróze a angině pectoris. Zlepšují paměť, imunitu a hormonální funkce, snižují tukové zásoby a hlavně hladinu cholesterol, jsou prevencí před infarkty, cévními mozkovými příhodami, podílejí se na úpravě tlaku. Pravidelné užívání pupalkového oleje odstraňuje premenstruační napětí a menstruační bolesti. Dlouhodobé užívání pupalkového oleje snižuje obecně pohotovost organismu k alergickým reakcím, s velkým úspěchem se podává i ekzematikům - atopikům. Pupalka vylepšuje kvalitu vlasů a nehtů, pomáhá vyčistit pleť i u těžších forem akné a zmírnit projevy lupénky.




Brutnák lékařský (Borago officinalis)


Hlavní účinnou složkou brutnáku lékařského jsou polynenasycené mastné kyseliny - kyselina linolová a kyselina gama-linolenová (GLA), které jsou přirozeným prekurzorem mnoha důležitých látek. Nejvýhodnějším zdrojem uvedených účinných látek je brutnákový olej tlakově extrahovaný pomocí CO2, který obsahuje až 20 % esenciální prostaglandinotvorné GLA (výtěžnost při klasickém lisování za studena se pohybuje pouze kolem 6-10 %). Brutnák pomáhá zmírňovat premenstruační napětí a mastodynii (bolest a napětí v prsou), osvědčuje se při metabolizaci nasyceného podkožního tuku při obezitě, při snižovaní hypertenze a hladiny glukózy, dále při atopických ekzémech, lupénce, alergiích, při jaterních či hormonálních poruchách i klimakterických potížích. Uvádí se příznivý účinek při kardiovaskulárních poruchách a degenerativních změnách nervového systému. Jako silný antioxidant je vhodný pro regeneraci stárnoucího organizmu, prevenci změn v důsledkustresu a prevenci vzniku rakoviny.




Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum L.)


Třezalka je vytrvalá bylina posetá malými tmavými tečkami, což jsou siličné žlázky obsahující hypericin. Toto červené barvivo se zapojuje do procesu buněčného dýchání, základního procesu přeměny látek v energii. Třezalka patří mezi tzv. všeléky, to znamená, že je v podstatě univerzální léčivkou. Kromě hypericinu obsahuje třísloviny, organické kyseliny, silici, barviva, provitamin A. Třezalka je především rostlinným antidepresivem - zlepšuje náladu, odstraňuje stres, napětí a pocity úzkosti a strachu, aniž by utlumovala, je důležitou bylinou pro celý nervový systém. Pomáhá též při špatné činnosti žaludku, žlučníku, jater i ledvin, zlepšuje krevní oběh, užívá se i při revmatismu, ischiasu, astmatu, při problémech v klimaktériu. Třezalku ovšem nelze doporučit bez výhrad - hypericin zvyšuje u citlivých jedinců fotosenzibilitu. Třezalka také může zlepšovat funkci jater a tím snižovat účinnost některých skupin léků (antikoagulancia, imunosupresiva, kontraceptiva).

S třezalkou tedy velmi velmi opatrně!!!




Kozinec blanitý (Astragalus membranaceus)


Rostlina původem z Číny. V dnešní době se kozinec používá především při terapii ženských obtíží. Pomáhá upravovat příznaky PMS, klimakterické problémy, hormonální nevyváženost, neplodnost i frigiditu. Známý je také schopností dodat tělu množství vitální energie při vyčerpanosti. Kozinec pomáhá též při léčbě kašle a nachlazení, chřipkových onemocnění, impotence, zánětů ledvin, Parkinsonovy choroby a pro posílení centrálního nervového systému.



Andělika čínská (Angelica sinensis)


Andělika čínská (též „korejský žeň-šen“) se používala již v 6. století př. n.l. především v Číně a Japonsku zejména při léčbě ženských onemocnění díky jejímu pozitivnímu vlivu na zvýšení tvorby progesteronu a na relaxaci svalstva dělohy při menstruačních křečích. Odstraňuje návaly horkosti a další klimakterické příznaky, rovněž pomáhá proti vysušování poševní sliznice. Dále se používá pro posílení krevního oběhu, proti zácpě, anemii, hypertenzi, diabetu, plicním chorobám, onemocnění ledvin a pro celkové posílení lymfatického systému. Za zmínku také stojí její antibiotické účinky. Má pozitivní vliv na fyzickou a psychickou aktivitu, zejména v období zvýšené námahy a při vyčerpaní, urychluje regeneraci organizmu, udržuje optimální hladinu glukózy a pozitivní efekt má i na sexuální aktivitu.




Benedikt lékařský (Cnicus benedictus) 


Benedikt lékařský byl velmi úspěšně používán v Evropě již od středověku jako lék proti bolestem hlavy, horečkám a ženským obtížím. Vyrovnává hladinu ženských hormonů, odstraňuje křeče a bolesti při menstruaci, zmírňuje bolesti hlavy a depresivní stavy spojené s PMS. Mezi jeho další příznivé účinky patří posílení organismu v průběhu těhotenství a podpora laktace. V historii se dále používal při léčbě žloutenky, ledvin, žlučníku, zažívacích problémů, špatné funkce jater, migrén, poruch mozku a paměti a senility.




Přeslička rolní (Equisetum arvense) 


Tato rostlina se používá jako přírodní sedativum při bolestech a nespavosti a pro uvolnění nervového napětí, zmírňuje pocity únavy a úzkosti, je tedy velmi vhodná pro prevenci psychických problémů spojených s PMS. Je známa také jako jeden z nejlepších přírodních prostředků pro uvolnění svalů při svalovém napětí a křečí hladké svaloviny. Dále je tato rostlina doporučována při bronchitidě, astmatu, revmatismu a dně.




Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale)


Pampeliška pochází původem z Řecka, ale daří se jí poměrně dobře téměř v každých podmínkách, což umožnilo její rozšíření téměř do celého světa. Pampeliška je především známa svými příznivými účinky na játra, vzhledem k vysokému obsahu hořčin má schopnost ovlivňovat průtok žluče, také čistí krev a pomáhá udržovat stabilní hladinu glukózy. Pampeliška je výborným přírodním zdrojem draslíku, což určuje její velmi dobré diuretické vlastnosti. Díky vysokému obsahu sodíku, vápníku a dalších přírodních solí zajišťuje elektrolytickou rovnováhu. Výše uvedené vlastnosti předurčují pampelišku ke zmírňování symptomů PMS, především retence vody.



 
Máta peprná (Menta piperita)


V posledních několika letech byla objevena její schopnost stimulovat produkci lidských hormonů a nyní se používá pro přípravu mnoha prostředků na vyrovnání dysbalance ženských hormonů. Tato rostlina obsahuje mimo jiné diosgenin, látku s podobnou strukturu jako steroidní hormony estrogeny a proto se řadící mezi fytoestrogeny. Má příznivé účinky při odstraňování obtíží spojených s PMS, zejména nepravidelné a bolestivé menstruace, křečí a nervového napětí. Účinné látky obsažené v mátě mají též spasmolytický efekt na gastrointestinální trakt. V minulosti byla tato rostlina rovněž používána při léčbě zažívacích potíží, plynatosti, onemocnění jater a močového ústrojí, při vyčerpanosti, nevolnosti, neklidu a revmatismu. Máta pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a rovněž hypertenzi.




Drmek obecný (Vitex agnus castus) 


Extrakt plodů stromu Vitex agnus castus se používá při terapii PMS. Jeden z nejčastějších premenstruačních syndromů - premenstruační mastodynie (bolest a napětí v prsou) je způsobena zvýšenou sekrecí prolaktinu v premenstruačním období. Dopaminergní součásti rostliny Vitex agnus castus působí snížení hladiny prolaktinu, čímž významně ovlivňují premenstruační mastodynii a pravděpodobně i další symptomy PMS, především psychickou nevyrovnanost.




Vilcacora (Uncaria tomentosa) 
Peruánská liána je "zázračnou" bylinou, která se v poslední době stala předmětem výzkumu mnoha světových lékařských kapacit. Je známa po celém světě jako Uňa de Gato nebo Cat´s Claw (kočičí dráp). Pozitivní účinky Vilcacory jsou opravdu široké: od protizánětlivých a antimikrobiálních obecně, přes adaptogenní až po antimutagenní. Kromě problémů menstruačního cyklu i problémů menopauzálních je doporučována při akné, astmatu, problémech gastrointestinálního traktu typu Crohnovy nemoci, žaludečních vředů, gastritid, divertikulóz, hemoroidů, dále při infekčních onemocněních, napadení parazity, candidózách, artritidách, hypertenzi a problémech kardiovaskulárního systému. Nejdůležitější skupinu biologicky aktivních látek tvoří alkaloidy, cenné jsou i další farmakologicky aktivní substance, například polyfenoly, steroly, glykosidy kyseliny chinolinové, terpeny a jejich deriváty. Za vlastnosti příznivě ovlivňující PMS je pravděpodobně nejvíce zodpovědný alkaloid hirsutin, který uvolňuje hladkou svalovinu, čímž snižuje krevní tlak, působí proti křečím a má znecitlivující vlastnosti. Přípravky obsahující Vilcacoru jsou však používány hlavně při poruchách imunitního systému (alergie, revmatoidní záněty kloubů) a jako podpůrná terapie při nádorových onemocněních (zmírňující následky chemo a radioterapie).

Více ZDE:

www.lupusinky.estranky.cz/clanky/rostliny-prospesne-u-lupusu




Sója luštinatá (Glycine max) 


Sojové izoflavonoidy jsou nejvýznamnějšími fytoestrogeny – hormonům podobné látky rostlinného původu, které mají schopnost vázat se na estrogenové receptory a narušovat tak funkci endogenních estrogenů v organizmu. Pro tento efekt jsou významnými z hlediska snižování výskytu hormon-dependentních typů nádorů (rakovina prsu, dělohy), protože potlačují nežádoucí estrogenové aktivity, které se mohou spolupodílet na tvorbě těchto nádorů. Sójové izoflavonoidy představují přírodní náhradu estrogenů bez vedlejších nežádoucích efektů a účinně pomáhají při zvládaní komplikací spojených s PMS a klimaktériem.




Smldinec (Dioscorea villosa, Wild Yam) 


Smldinec je u nás zatím ne příliš známá rostlina, jejíž účinek je významný pro dosažení optimálního množství a rovnováhy ženských pohlavních hormonů estrogenů a progesteronu. Účinná látka diosgenin má podobnou strukturu jako steroidní hormony estrogeny a proto se řadí mezi fytoestrogeny. Smldinec napomáhá regulaci menstruačního cyklu a je též účinný při zvládaní komplikací spojených s PMS a klimaktériem.


Další rostlinou je Maca - peruánská bylina (Lepidium meyenii walp)

Maca jako alternativa hormonální terapie.

Whole World Botanicals, PR Newswire New York,NY (July 11.2002).

 Každoročně hledá více než 6 milionů žen ve Spojených státech další možnosti, jak eliminovat nepříznivé příznaky menopauzy.Jihoamerická bylina Maca se zdá být dobrou alternativou k hormonálním terapiím (HRT) které zvyšují riziko onemocnění rakoviny prsu, srdečních chorob, mrtvicí a krevních srážlivostí.
Tato potravina je používána místními domorodci jako medikament po celá staletí.Maca je zde používána při hormonální nerovnováze, nepravidelné menstruaci, nízké plodnosti a při příznacích menopauzy, která zahrnuje návaly horkosti, ztrátu energie, pohlavní apetence a deprese.
Rostlinné steroly obsažené v Mace fungují jako katalyzátory pomáhající tělu vytvářet svou vlastní vysokou úroveň hormonů a to přiměřenou věku a pohlaví osoby, která ji užívá.
Vědecké studie prokázaly, že Maca je efektivní pro použití na předmenstruální syndrom (PMS) a také při symptomu menopauzy.Ředitel léčebného centra v Beth Israel nemocnici v N.Y. Dr.Warshovský konstatoval, že minimálně 50 % jeho pacientek s problémem menopauzy používá Macu a daří se jim velmi dobře.Máme velké úspěchy s používáním Macy jako potravinového doplňku, při ukončení hormonální terapie u žen ze zdravotních důvodů.

C.Watson,M.D. ze Santa Monici, která je specializovaná na ženské zdraví vyhodnotila využití Macy po šesti letech takto:?dala jsem svým pacientkám na výběr buď přírodní hormony, nebo Macu.Obě verze jsou z lékařského hlediska úspěšné.Ti, kteří si vybrali Macu dodala, však udělali neobyčejně dobře...

Více o rostlině MACA a WILD JAM najdete ZDE:

www.lupusinky.estranky.cz/clanky/rostliny-prospesne-u-lupusu/maca_-wilde-yam___co-maji-spolecneho_




Výše uvedený výčet rostlin příznivě ovlivňujících symptomy PMS samozřejmě není úplný, při výběru byla dána přednost rostlinám často se vyskytujícím v doplňcích stravy nabízených na českém trhu. Existuje celá řada dalších léty osvědčených rostlin, které rovněž pomáhají zmírňovat některé z příznaků PMS (např. kontryhel obecný, řebříček obecný, hluchavka bílá, prvosenka jarní, kokoška pastuší tobolka, mochna husí, rdesno ptačí, maliník obecný, kuklík městský, routa vonná a další).

Vzhledem k tomu, že každý organizmus je individuální a na konkrétní fytoterapii bude reagovat jinak, jsou zde široké možnosti uplatnění a výběru optimální kombinace přírodních látek pomáhajících řešit tento rozšířený a v dlouhodobé perspektivě řešitelný problém.

ŽIVOTOSPRÁVA PŘI PMS

Obecně platí, že byliny pracují pomaleji než konvenční léky, účinné látky v nich totiž nejsou tak koncentrované. Byliny ovšem posilují i přirozené ozdravné schopnosti těla, pacient proto často pociťuje zlepšení relativně brzy. Také u fytoterapie však platí, že člověk se musí chtít uzdravit a být ochoten pro své zdraví udělat něco víc, než si pouze pasivně a bezmyšlenkově konzumovat doporučený prostředek. Nezbytností se tak jeví především celková úprava životosprávy:

Týden až dva před očekávanou menstruací omezte solení, vyhýbejte se kofeinu (i v čokoládě), alkoholu a zvýšenému příjmu cukru.
Nikdy nevynechávejte jídlo, jezte častěji v menších dávkách, aby hladina cukru nekolísala.
Pro zlepšení funkce trávicího systému a zmírnění nadýmání jezte dostatek vlákniny.
Zařaďte do jídelníčku sojové produkty, údajně mají schopnost ovlivnit hladinu estrogenu a tak zmírnit některé příznaky PMS.
Zvyšte příjem vápníku, nejlépe ve spojení s hořčíkem a vitaminy skupiny B (zejména B6). Pokud nepostačí jako zdroj vaše strava, lze použít suplementy.
Dbejte na pitný režim - dostatečný přísun tekutin pomůže omezit retenci vody. Lze vyzkoušet i přírodní diuretika (vitamin C, speciální bylinkové čaje apod.).
2-3x týdně se po dobu 25-30 minut věnujte sportu, doporučují se hlavně aerobní aktivity.

Citováno doslovně z těchto stránek:

http://nakupujeme.cz/dedekkorenar/index.php?switch=dk/detail&idktg=39858&id=204174

 

Náhledy fotografií ze složky Motýli