Jdi na obsah Jdi na menu
 


O víkendu přijdou bouřky. Hasiči radí, jak se při nich chovat

Dle Českého hydrometeorologického ústavu by měly o víkendu zasáhnout naše území bouřky s nebezpečnými doprovodnými jevy.
Hasiči Pardubického kraje doporučují během bouřky nevycházet zbytečně ven. Pokud už se nacházíme venku, tak se schovat. Bezpečný úkryt před bleskem poskytují budovy, zejména velké objekty s ocelovou nebo železobetonovou konstrukcí, obecně pak veškeré stavby chráněné bleskosvodem.
V přírodě se můžeme schovat v hustém lese či například u úpatí vysoké skalní stěny. Naopak se rozhodně neschovávat pod osamělými stromy, převisy nízkých skal, či v menších staveních bez bleskosvodu. Největší nebezpečí zásahu bleskem hrozí při pobytu v otevřeném terénu a na vyvýšených místech, v bezprostřední blízkosti sloupů elektrického vedení, vysokých osamocených stromů nebo vodních ploch.
Jelikož je blesk silný elektrický výboj atmosférického původu, velké nebezpečí hrozí při koupání či plavbě v loďce, příliš bezpečné není ani telefonování, či práce s elektrickými a plynovými spotřebiči.
Za bouřky venku nepřenášejte kovové předměty (ani deštník!!) – fungují totiž jako bleskosvod. Ačkoliv za bouřky si většinou na nedostatek větru nemůžeme stěžovat, není vhodné ani pouštění draků. Při pobytu v přírodě během bouřky neutíkejte ani se neschovávejte pod osamocenými stromy, v obou případech by vás blesk mohl zasáhnout.

Převzato z webu HZS Pardubického kraje

 

31. 07. 2008