Jdi na obsah Jdi na menu
 


89.) 13.9.2015, 1:46 - Dopravní nehoda

14. 9. 2015

Krátce před druhou hodinou ranní jsme byli vysláni k dopravní nehodě na železničním přejezdu u Mítkova. Mezi závorami tam uvízlo osobní auto Opel Astra Combi. Jeho řidič nebyl schopen vozidlo odstranit, proto zavolal na linku 158. Bohužel přijíždějící mezinárodní rychlík EN 477 Metropol směřující z Berlína do Budapešti se již zastavit nepodařilo. Strojvůdce v okamžiku spatření vozidla na trati použil rychlobrzdu, čímž stačil snížit rychlost vlaku asi jen o 10km/h. Dle jeho slov jel v okamžiku nárazu rychlostí okolo 70km/h. Vlak před sebou vozidlo tlačil ještě asi 200m než zcela zastavil. Řidič byl v okamžiku střetu již mimo vozidlo a kolejiště. Ve vlaku cestovalo 914 cestujících, nikdo z nich také nebyl zraněn.

Po příjezdu na místo nehody naše jednotka prohlédla vozidlo, zda se v něm opravdu nikdo nenachází, odpojila autobaterii, unikající provozní kapaliny jímala do speciální nádoby a dále zajistila místo nehody. Provoz na trati byl tou dobou již obousměrně zastaven. Na místo dorazila také jednotka HZS Vysoké Mýto a hasiči SŽDC. Dále dorazila PČR a drážní inspekce. Policie si vzala do péče řidiče osobního auta, drážní inspekce se věnovala poškozené lokomotivě a obhlídce trati. Řada cestujících byla tou dobou mimo vlak a část z nich postávala na druhé koleji. Hasiči pomohli průvodčím dostat tyto osoby zpátky do vlaku. Teprve potom mohl být provoz po druhé koleji obnoven. Vlaky zde však s ohledem na probíhající vyšetřování projížděly téměř krokem. 

Ukázalo se, že poškozená lokomotiva již není schopna dalšího provozu, proto byla povolána náhradní z České Třebové. Ta následně odtáhla rychlík i s poškozenou lokomotivou zpátky do stanice Choceň. Poškozená lokomotiva zde byla odstavena. Mezitím dostali hasiči od vyšetřovatelů povolení vozidlo z trati odstranit. Naše jednotka ve spolupráci s HZS Vysoké Mýto a hasiči SŽDC pomocí navijáku odstranila vozidlo z trati. Následně dorazilo na místo kontejnerové auto s rukou ústeckých hasičů, které havarované osobní auto naložilo a odvezlo na žádost policie k bližšímu prozkoumání. Provoz na trati byl obousměrně obnoven v 5:25. Mezinárodní rychlík EN 477 odjížděl ze stanice Choceň směr Budapešť s více jak čtyřhodinovým zpožděním.

 

Technika JSDH Choceň:  TA 1 (MITSUBISHI L200),  CAS 16  (PRAGA NTS)

 

Externí články:

Zprávy aktuálně.cz

Zprávy idnes.cz

Článek na pozary.cz

Reportáž na TN.CZ

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky 89.) 13.9.2015 - DN