KSČM***Nymbursko jako na dlani

Ke stažení

  • Likvidace cukrovaru Hrochův Týnec v obrazech ke stažení ZDE
  • "Ať žije vláda! . . . . . Ale za svoje."

    ...

    Rychlé info

    2. 3. 2023 od 16 hodin beseda v Malém sále s Kateřinou Konečnou a dalšími
    8. 3. 2023 od 14 hodin okresní oslava Mezinárodního dne žen
    1. 5. 2023 okresní oslava 1. Máje Nymburk od 10 hodin

    Koutek poezie

    Mějme je rádi

    Každý roku začátek, ohlédnem se nazpátek. Abychom si byli jistí, že nejsme jen pesimisti.
    Máme vládu, prezidenta, každému z nich roste renta. Správně jsme se snažili, tak nám všechno zdražili.
    Byli přitom spravedliví. Jenom hlupák se jim diví. Proč chudákům přidávat? Stejně budou nadávat.
    Podle vlastní logiky volí prvky taktiky. Snadněji se přece postí, ten kdo nemá všeho dosti.
    Proto dají sami sobě v této lidsky těžké době. Nač jsou lidu hmotné statky? Zbytečně by dělal zmatky.
    Rádi nesou tíhu moci a činí tak ve dne v noci. Jen když mohou svému lidu přinést v žití trochu klidu.
    Vzali by i větší věno. Bohužel. Je dokradeno. Heslo však zní: „Nepřestat. Chudé lidi potrestat.
    Když nebudou mít žádnou sílu, těžko vyhrabou se z jílu“. A tak mocní svojí pílí míří směle k svému cíli.
    Řekněte. No není hezká, cesta do prdele Česká?

    Sociálně právní poradna KSČM

    poradna@kscm.cz

    Naši odborníci se budou snažit zareagovat na vaše dotazy nejpozději do 7 pracovních dnů.
    Nabízíme vám poradenství v těchto oborech:
    •lidská práva a sociálně právní ochrana dětí
    •občanské právo
    •pracovní a správní právo
    •sociální problematika
    •zdravotní problematika
    •bytová problematika
    •školská problematika,
    sociálně patologické jevy
    dětí a mládeže
    •genderová problematika
    •ekologická problematika
    •finanční poradenství
    •bezpečnostní problematika
    •zemědělská problematika
    S důvěrou se obracejte na odborníky KSČM.
    Upozornění: Tato občanská poradna nemůže v žádném případě nahrazovat kompetence orgánů státu nebo plnit úlohu arbitra.


    Priority volebního programu KSČM

    * Práce pro všechny za spravedlivou mzdu

    * Žádná tolerance k omezování sociálních jistot, důstojný život i pro seniory

    * Investice do lidí, vědy a nových technologií jako základ boje proti krizi

    * Zdravé životní prostředí a trvale udržitelný rozvoj, regulace trhu

    * Bezpečí pro občany, spravedlivý trest za každé bezpráví

    * Demokracie a lidská práva – KSČM pojistkou demokracie

    * Společnost vzdělání a kultury

    * Šance pro mladé na kvalitní život

    * Rovný přístup k informacím a rozvoj informačních technologií

    * Život v míru, bez vojenských paktů, cizích základen a válek


    Karel KRYL

    Karel Kryl

    Demokracie rozkvétá, byť s kosmetickou vadou: ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou, ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes nadělali zrádce. Ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes na dělali zrádce.

    Demokracie prospívá bez nás a pragmaticky, brbláme spolu u píva, jak brblali jsme vždycky, farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky. farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky.

    Demokracie zavládla, zpívá nám Gott i Walda, zbaštíme sóju bez sádla u strejdy McDonalda, král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem. král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem.

    Demokracie panuje od Aše po Humenné, samet i něha v pánu je a zuby vylomené, Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli. Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli.

    Demokracie dozrává do žaludečních vředů, bez poctivosti, bez práva a hlavně bez ohledů, a je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu. A je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu.

    Jdi na obsah Jdi na menu
     

    Mladí komunisté pomohli šumavským lesům

    10. 10. 2011

    V sobotu 8. října 2011 proběhla akce iniciovaná Komisí mládeže za účasti mladých členů KSČM a členů SMKČ v rámci „brigády socialistické práce” sázení stromků na akci Pomáháme zeleným lesům Šumavy, organizované Národním parkem Šumava. Akce se účastnili mladí členové KSČM i z Lysé nad Labem a Milovic.

     

    sumavamladi.jpg

    Na snímku mladí komunisté v lokalitě Prášily.

    Sázení malých buků, jedlí a jeřábů se konalo ve třech lokalitách - v Prášilech (okr. Klatovy), Stožci (okr. Prachatice) a na Modravě (okr. Klatovy), přičemž mladí komunisté se zapojili v prvních dvou jmenovaných a z celkových 60 dobrovolníků tvořili desetinu. Dorazili z okresů Nymburk, Praha-východ, Plzeň-jih a z hl. m. Prahy. Vyjeli jsme před šestou hodinou ranní. Počasí bylo velmi pochmurné, a když jsme se blížili k našemu cíli, začalo sněžit. Po příjezdu na místa jsme podepsali příslušné dokumenty o této brigádě a od lesáků vyfasovali speciální nářadí, které fungovalo jako sekyra a motyka. Akci přijel podpořit i režisér Zdeněk Troška. Bohužel začalo po dvanácté hodině silně pršet, a tak byla akce ze strany Národního parku Šumava ukončena. Přesto dobrovolníci vysadili zhruba 1300 stromečků na holinách vzniklých vykácením smrkového porostu napadeného kůrovcem. Každý dobrovolník byl odměněn pamětním listem a propagačními materiály šumavského národního parku a chráněné krajinné oblasti. Některé zájemce o sázení bohužel odradila nepřízeň počasí.

    Z historie je známo, že začátek devastace Šumavy se datuje už do středověku, kdy došlo nejdříve k vykácení původního porostu a následně k masivnímu vysazování smrkových monokultur, zejména Schwarzenbergy, s cílem maximalizace zisku z následné těžby. Smrky mají tu nevýhodu, že jejich kořeny rostou vodorovně s povrchem země a nízko pod terénem, což mělo za následek rozsáhlé vyvracení stromů v roce 1870 při velké vichřici. Po této události bylo mnoho stromů padlých a dřevorubci je nestačili zpracovávat, takže se do nich dal kůrovec. Avšak jeho systematické lapání, snížilo jeho počty na přijatelnou mez, aby nesežral celou Šumavu. Systematický odchyt se prováděl i později.

    Od r. 1983 byly v Německu vytvořeny bezzásahové zóny, z kterých se kůrovec šířil na naše území. České vlády v opojení „svobodou“ vytvořily také bezzásahové zóny, v kterých se dnes kůrovec hojně množí a šíří.

    Naštěstí Správa národního parku Šumava zahájila systematické přetvoření lesa na porost pokud možno původní skladby, který byl tvořen smíšeným lesem složeným z buků, dubů, jedlí, jeřábů a smrků.

    Domníváme se, že pomoc lesům Šumavy sázením nových stromků ve vhodnější druhové skladbě než byla někdejší smrková monokultura, byla a je nanejvýš potřebná, rozhodně potřebnější než přivazování se řetězy k napadeným stromům a podobné snahy o bránění v jejich kácení. Funkce ochrany přírody a krajiny včetně estetického dojmu bude lépe plnit pestřejší smíšený porost. Odpůrci kácení namítají, že „příroda se o sebe dokáže postarat sama“. Příroda by se o sebe uměla postarat sama, kdyby nebyla člověkem narušena. A tak zbývá na člověku, aby napravoval v přírodě, co dřív zničil. Původní přírodně vzniklý les by si s kůrovcem, požárem, povodní, vichřicí, suchem a jinými kalamitami poradil jistě sám, ale uměle vysázená smrková monokultura nikoli. Stoleté smrky napadené kůrovcem nejsou o nic cennější než zdravé mladé buky, jedle a jeřáby - naopak jsou bezcenné.

    Ochrana přírody by měla být zájmem nás všech, zájmem každého pokrokového člověka. Levičácký argument, že „nemá smysl pomáhat lesům kapitalistického státu“ není ničím jiným než obdobou maloměšťáckého „lesy nejsou moje, co bych tedy pro ně dělal…“ Každý, kdo usiluje o zlepšení životního prostředí, by měl raději jet sázet stromky a čistit lesy a potoky, než vymýšlet argumenty, proč zůstat doma. Antikomunistické povídačky o tom, že komunisté jsou zastánci ničení přírody nebo že přinejmenším jsou k přírodě lhostejní, je třeba vyvracet nejen slovy, ale i činy.

     

    Náhledy fotografií ze složky Sázení stromků na Šumavě

    Komentáře

    Přidat komentář

    Přehled komentářů

    Zatím nebyl vložen žádný komentář