KSČM***Nymbursko jako na dlani

Ke stažení

  • Likvidace cukrovaru Hrochův Týnec v obrazech ke stažení ZDE
  • "Ať žije vláda! . . . . . Ale za svoje."

    ...

    Rychlé info

    2. 3. 2023 od 16 hodin beseda v Malém sále s Kateřinou Konečnou a dalšími
    8. 3. 2023 od 14 hodin okresní oslava Mezinárodního dne žen
    1. 5. 2023 okresní oslava 1. Máje Nymburk od 10 hodin

    Koutek poezie

    Mějme je rádi

    Každý roku začátek, ohlédnem se nazpátek. Abychom si byli jistí, že nejsme jen pesimisti.
    Máme vládu, prezidenta, každému z nich roste renta. Správně jsme se snažili, tak nám všechno zdražili.
    Byli přitom spravedliví. Jenom hlupák se jim diví. Proč chudákům přidávat? Stejně budou nadávat.
    Podle vlastní logiky volí prvky taktiky. Snadněji se přece postí, ten kdo nemá všeho dosti.
    Proto dají sami sobě v této lidsky těžké době. Nač jsou lidu hmotné statky? Zbytečně by dělal zmatky.
    Rádi nesou tíhu moci a činí tak ve dne v noci. Jen když mohou svému lidu přinést v žití trochu klidu.
    Vzali by i větší věno. Bohužel. Je dokradeno. Heslo však zní: „Nepřestat. Chudé lidi potrestat.
    Když nebudou mít žádnou sílu, těžko vyhrabou se z jílu“. A tak mocní svojí pílí míří směle k svému cíli.
    Řekněte. No není hezká, cesta do prdele Česká?

    Sociálně právní poradna KSČM

    poradna@kscm.cz

    Naši odborníci se budou snažit zareagovat na vaše dotazy nejpozději do 7 pracovních dnů.
    Nabízíme vám poradenství v těchto oborech:
    •lidská práva a sociálně právní ochrana dětí
    •občanské právo
    •pracovní a správní právo
    •sociální problematika
    •zdravotní problematika
    •bytová problematika
    •školská problematika,
    sociálně patologické jevy
    dětí a mládeže
    •genderová problematika
    •ekologická problematika
    •finanční poradenství
    •bezpečnostní problematika
    •zemědělská problematika
    S důvěrou se obracejte na odborníky KSČM.
    Upozornění: Tato občanská poradna nemůže v žádném případě nahrazovat kompetence orgánů státu nebo plnit úlohu arbitra.


    Priority volebního programu KSČM

    * Práce pro všechny za spravedlivou mzdu

    * Žádná tolerance k omezování sociálních jistot, důstojný život i pro seniory

    * Investice do lidí, vědy a nových technologií jako základ boje proti krizi

    * Zdravé životní prostředí a trvale udržitelný rozvoj, regulace trhu

    * Bezpečí pro občany, spravedlivý trest za každé bezpráví

    * Demokracie a lidská práva – KSČM pojistkou demokracie

    * Společnost vzdělání a kultury

    * Šance pro mladé na kvalitní život

    * Rovný přístup k informacím a rozvoj informačních technologií

    * Život v míru, bez vojenských paktů, cizích základen a válek


    Karel KRYL

    Karel Kryl

    Demokracie rozkvétá, byť s kosmetickou vadou: ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou, ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes nadělali zrádce. Ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes na dělali zrádce.

    Demokracie prospívá bez nás a pragmaticky, brbláme spolu u píva, jak brblali jsme vždycky, farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky. farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky.

    Demokracie zavládla, zpívá nám Gott i Walda, zbaštíme sóju bez sádla u strejdy McDonalda, král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem. král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem.

    Demokracie panuje od Aše po Humenné, samet i něha v pánu je a zuby vylomené, Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli. Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli.

    Demokracie dozrává do žaludečních vředů, bez poctivosti, bez práva a hlavně bez ohledů, a je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu. A je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu.

    Jdi na obsah Jdi na menu
     

    Rekonstrukce vlády - špatný vtip

    28. 1. 2009

    Rekonstrukce vlády Mirka Topolánka dopadla hůř než špatný vtip. Nešlo totiž o rekonstrukci, ale pouze o posun mocenských pozic, a to k horšímu.

    Po prohraných podzimních volbách premiér, jenž ani sám nevěděl, zda ještě zůstane premiérem, se snažil své spolustraníky uklidnit tím, že obětuje ty, kteří svými rozhodnutími, případně špatnou činností ve vládních funkcích zapříčinili zmíněný propad.

    A protože každá z koaličních stran utrpěla ztráty či přímo jako zelení debakl, doporučil všem připravit změny. Jak lidovci, tak zelení měli vyměnit jednoho z ministrů a ODS další, jejichž počet tehdy byl nespecifikován. Martin Bursík to pochopil po svém a zbavil se nevýrazné Džamily Stehlíkové, jež problémy menšin nedokázala vyřešit a ani nastínit jejich řešení. V případě lidovců to v prvních okamžicích vypadalo na propuštění ministra kultury, nezvládl totiž vypořádání se s církvemi a ani protilidový krok, aby se katedrála dostala do rukou kléru. Jistě, neměl dostatek sil, ale vlivná katolická lobby s patovou situací spokojena nebyla a někdo přece za to musel být pohnán k odpovědnosti. Nakonec střet nepopulárního předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka s ministrem Kalouskem, jenž je pravou rukou premiéra, všemu dal jiný směr. Pokud šlo o ODS, byly tu dvě priority. Především ztrátou funkcí nejvíce postiženého hejtmana, potenciálního konkurenta, středočeského lídra ODS Jiřího Bendla, bylo třeba získat za spojence proti pražskému primátorovi Bémovi, jenž se pokusil Topolánka nahradit. Bendlovo křídlo mohlo na Kongresu ODS Topolánkovi velmi napomoci, aby zůstal ve funkci premiéra. Bylo však třeba Bendlovi něco nabídnout. Koho však obětovat? Los padl na ministra Řebíčka, nejen podle mého nejschopnějšího ministra ODS z celého Topolánkova týmu. Tato transakce, už dohodnutá před kongresem, se Topolánkovi při hlasování vyplatila. Premiér obětoval i Tomáše Julínka, jehož pseudoreformy bezesporu ovlivnily výsledek voleb. Nejnepopulárnější ministr jeho vlády se tedy stal viníkem.

    Noví ministři vlastně znamenají jen upevnění mocenských pozic. Kocáb, který neprošel ani prvním kolem senátních voleb v Praze 1, tak dostal za odměnu ministerské křeslo, ač vlastně nikdy v životě nic neřídil a jeho jedinou politickou zkušeností je odsun sovětských vojsk, jenž stejně zabezpečovali jiní, a jeho tehdejší požadavky, pokud by se uskutečnily, by situaci v roce 1990 jen zkomplikovaly. Cyril Svoboda, přesunutý na Čunkovo místo, které po něm převzal nevýrazný právník Adam Svoboda, je ministerský univerzál. Může, což známe z období popřevratových ministrů, dělat všechno. Všemu rozumí. Právu jako policii, zahraničí stejně jako komunální politice. Má údajně tento resort udělat potřebným, i když v samém prvopočátku Topolánkovy vlády se právě o něm hovořilo, že je na zrušení a jeho kompetence budou přesunuty do ostatních ministerstev. Dnes se už o tom nemluví. Bendl je spojenec, a to je víc než odborník na dopravu. A zdravotnictví? Nemám nic proti senátorce Filipiové, ale její největší zásluhou je, že patří k opozici proti pražskému primátorovi Bémovi a že, ač Pražanka, je stoupenkyní premiéra. To byl jeden z hlavních důvodů, proč bude zodpovídat za resort zdravotnictví. S medicínskými obory nemá nic společného kromě toho, že je pacientka, což potvrdila i prohlášením, že si zanechá na ministerstvu celý Julínkův tým. I poplatky prý zachová, protože je pokládá za první krok reforem ve zdravotnictví. Ostatně v těchto reformách chce pokračovat, ač většina obyvatel jim volbami vyjádřila svůj stop. Ale pokuste se zaútočit na ženu ve vozíku bez toho, aby z vás média neudělala hyenu!

    Topolánek tak jen dokázal, že se z voleb nepoučil. Namísto analýzy skutečných důvodů prohry jeho strany, a koaličních stran vůbec, a následného vyvození závěrů se jen pokouší upevnit svou moc. A rozmístit kolem sebe své věrné a další spojence, kteří s ním budou prosazovat politiku, jež prohrála, aby v posledním půldruha roku vládnutí co nejvíce přerozdělil zbývající společný majetek do soukromých rukou, a tím dále byly rozevírány nůžky mezi majetnějšími a nemajetnějšími vrstvami společnosti. A hlavně, aby splatil své závazky sponzorům volební kampaně bez ohledu na potřeby občanů České republiky.

    autor: Vojtěch Filip, místopředseda PS PČR a předseda ÚV KSČM

     

    Komentáře

    Přidat komentář

    Přehled komentářů

    Zatím nebyl vložen žádný komentář