Jdi na obsah Jdi na menu
 


hudba

23. 4. 2007
 







Hudba jsou zvuky, které můžeme tvořit vlastním hlasem či hrou na nástroj. Na první hudební nástroje lidé hráli již před více než 35 000 lety, kdy foukali do lastur nebo do dutých mamutích kostí. Dnešní nástroje jsou o mnohem složitější. Zvuky, které vydávají, mohou být vysoké nebo nízké:rozlišujeme je podle výšky tónu. Způsob, jímž jsou zvuky uspořádány, se nazývá melodie. Střídáním dlouhých a krátkých tónu vzniká rytmus. Dobrý hudebník dokáže zahrát tutéž melodii tak, že jednou zní loudavě až ospale, podruhé hlasitě a živě.

Notové písmo: hudba se zapisuje zvláštním jazykem, v němž jsou místo slov noty. Zde jsou noty písničky,,Přichází nevěsta“.

Zvuky po drátech:elektronické nástroje ve skutečnosti téměř není slyšet. Když zabrnkáš na ocelové struny elektronické kytary, rozechvějí se. Snímače pod strunami změní toto chvění ve slabé elektrické signály, které zesilovač zesílí a nakonec je reproduktor přemění ve zvuky.

Svět hudby:Každá země či oblast má svůj vlastní hudební styl a lidé hrají na nejrůznější nástroje. Hudba, již v té které zemi tradičně hrají místní obyvatelé, je lidová hudba.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář