Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kouzlo domácích barů PDF Tisk E-mail
30. 07. 2007
ImageChcete-li strávit příjemný večer či jen tak posedět s přáteli a netísnit se v obývacím pokoji, nebo si sami jen tak relaxovat při šálku čaje nebo sklence lahodného sektu, nemusíte kvůli tomu, ani běžet do vinárny či hospůdky. Máme pro Vás řešení: Co takhle domácí bar?

Máte-li dům, je to jednodušší, prostor se určitě najde mnohem lépe než v menším bytě, ale i zde už se více myslí na společenské soužití uživatelů bytu.

Jak začít. Nejprve si rozmyslíme k jakým účelům bude domácí bar sloužit, pokud bude hlavně pro osoby žijící v bytě, přizpůsobíme bar jejich představám a hlavně racionálnímu využití. Pokud má bar reprezentovat a bude více sloužit účelům pro návštěvy, musíme přizpůsobit jeho design i použitelnost právě návštěvám. Zapomenout byste neměli také na praktičnost nového koutu. Dostatek úložného prostoru pro skleničky a barmanské pomůcky vám ušetří spoustu času a nervů. Výborná je přitom i poloha v blízkosti dřezu, lednice nebo mrazáku, aby bylo vše potřebné po ruce.

 

ImageDobře vybavený bar

Když už jsme se rozhodli pro soukromý bar, měli bychom ho správně vybavit. Chybět nemá chladnička na nápoje, výrobník ledu, místo na alkoholické i nealkoholické nápoje, hrnky a skleničky. Neprohloupíme, budeme-li mít po ruce menší myčku na nádobí, dřez a kuchyňské náčiní pro přípravu rychlého občerstvení.

Jsou li-tyto základní náležitosti zajištěny, pak zbývá doladit barové posezeni k úplné dokonalosti. Aby hosté při první návštěvě neutekli, musíme myslet také na jejich pohodlí. Současný trh nabízí nebývalé množství barových stoliček od moderních až po tradiční kusy. Na co si dát při výběru pozor? Nezanedbejte místo na nohy. Bar by měl být vystavěn tak, aby poskytl dost místa i ve spodní části. Na židlích by se mělo hostům sedět dobře, opěradla jsou nezbytná, přestože je mnohdy na barových židlích nenacházíme.

ImageJe zřejmé, že v malé místnosti nebudeme bar instalovat doprostřed kuchyně. Umístění ke stěně bude v takovém případě ideální. Pokud vám ale možnosti dovolí využít více místa, instalujte svůj bar volně do prostoru. Jednak jej půjde využívat z obou stran a jednak vytvoříte funkci jakéhosi prostředníka mezi těmi, kdo na baru sedí a mezi těmi, kdo připravují pohoštění. Barman či hospodyňka nebudou muset odbíhat do kuchyně, ale mohou obsluhovat hosty přímo v centru dění.

 

 

Pár užitečných čísel na závěr

Výška pracovní desky má mít od podlahy 860 - 900 mm, expediční deska 1 150 mm. Pult má být hluboký 600 mm, současně by jej mělo jít upravovat podle potřeby. Expediční deska by měla zasahovat asi 250 mm do prostoru hosta, aby pod ní vznikl prostor na nohy. Barová židlička by měla být vysoká asi 760 mm

 

ImageFinanční stránka pořízení baru.

Bar pořídíme za pár korun,pokud se spokojíme s malým prostorem a párem barových židlí. Pokud však chceme mít reprezentativní místo,musíme sáhnout hlouběji do kapsy. Musíme se zaměřit na materiál,zvážit v jakém stylu chceme bar mít a čím bude vybaven. Přesto dáme pozor, aby i designérsky vydařené kousky byly stabilní. Výrobci nabízejí židle s nápaditým řešením nohou, sedáků i opěradel. Někdy mohou posloužit jako stolek i opěradla. A právě funkčnost takových židlí oceníme hlavně doma. Materiál je vhodné volit z kvalitních dřev např. dub, buk, mořených a s odolnou povrchovou úpravou. Bar je možno navrhnout a zhotivit například i v kombinaci kovů a kvalitních dřev s patinou a přizpůsobit hygienickým a ergonometrickým požadavkům.

Tak ted už vám jen zbývá sednout si a zamyslet se,kde si příště vypijete svůj oblíbený šálek čaje.

 

Autor: Monika Zemanová

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kuchyně sektorová nebo zakázková?

PDF Tisk E-mail
08. 10. 2007
I když je někdy kuchyně zejména mladými lidmi odsouvána, kdesi na okraj zájmu, nikdy zcela z našeho zájmu nemůže zmizet. Možná právě vy přemýšlíte nad rekonstrukcí kuchyně či se teprve zabydlujete a právě dnes pohovoříme o tom, jakou kuchyni zvolit.

Design jdou ruku v ruce s vybavením a zařízením, nejmodernějšími trendy a než tedy u kuchyňských sestav měřit a složitě počítat každý centimetr, který nám stejně nakonec někde chybí nebo přebývá, je lepší se svěřit do rukou odborníka – truhláře nebo kuchyňského studia.

Současné trendy preferují snadnou dostupnost jednotlivých věcí i kuchyňských pomocníků, tudíž máme kuchyni snadno a prakticky zařízenou.

Nejprve si musíme udělat představu o funkčnosti naší kuchyně. Musíme se dobře rozhodnout, jestli si vybereme sami nebo si necháme poradit odborníkem. Samozřejmě tu hlavní úlohu při výběru, mají finance a prostor.

Při každém řešení dispozice linky je potřeba zabezpečit dostatečný komunikační prostor a plynulost pracovních činností a pohodlnost pohybu.

V této fázi rozhodování vám doporučuji konzultaci s architektem nebo stavebním inženýrem, pokud se chystáte pořídit kuchyni ve vlastním domě či úplně novém bytě.

V dalším případě se vyplatí navštívit kuchyňské studio, nechat si případně zhotovit návrh a cenovou nabídku.
V dnešní době je nepřeberné množství kuchyňských sektorových částí, které si můžeme doma po pečlivém uvážení, postavit sami, jako stavebnici.

Kdo však trvá na dokonalosti nechá si svou kuchyni zhotovit na zakázku. Cenové relace jsou různé, to musí každý sám nejlépe zvážit, kolik peněz chce do své kuchyně vložit.

Podstatné pro naši spokojenost a pohodlný pohyb v kuchyni je dodržení ergonomických zásad, protože jinak budeme neustále někde do něčeho narážet či se něčemu vyhýbat, rohům, skřínkám nebo nedosáhneme na police. Vzhledem k tomu se nutně musíme rozhodnout včas, zda si tedy pořídíme kuchyni sektorovou, kde budeme při sestavování improvizovat, nebo si necháme kuchyni udělat na zakázku a budeme si jisti naprostou přesností a dokonalostí.

U většiny sektorových kuchyní můžeme počítat s výraznou jednoduchostí a čistými liniemi. Některé jsou zase maximalistické a mají vytříbené spojení moderních materiálů. Dalším faktorem pro výběr kuchyně je beze sporu právě materiál, kvalita a v neposlední řadě barva.

Dále dbáme na pracovní prostor, ten si právě většinou necháváme dělat na zakázku, dále úložné prostory, typ dvířek u skříněk, opět na zakázku máme větší možnost výběru a rozhodování. Ať se rozhodnete jakkoliv, vždy mějte na paměti, že kuchyně musí sloužit vám, vaší každodenní potřebě a vy se v ní musíte cítit skvěle.

Autorka: Monika Zemanová

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Líbí se nám kuchyně, máme starou a chceme novou. Jak na to a jak rekonstrukci financovat? PDF Tisk E-mail
24. 08. 2007
ImageKuchyně je "srdcem" celého bytu. A to i ta paneláková, v níž se mnohdy nedá ani otočit. Všechno lze ovšem změnit. V případě panelákové kuchyně je nejlepším řešením radikální rekonstrukce.  Ideální řešení u kuchyní je do tvaru "L" případně do "U". Méně se nachodíte, vaření je zde mnohem pohodlnější než u klasické rovné linky.

Na co si dát pozor při rekonstrukci kuchyně
 - poraďte se s architektem. Největší chyby při zařizování bytů se totiž dělají právě v kuchyních, protože se zde musí vyřešit spousta problémů včetně technických. Mluvte s ním nejen o svých finančních možnostech, ale hlavně o způsobu života.
 - "neopisujte" od sousedů. I sebelepší návrh nelze automaticky přenést do jiné rodiny, protože zde mohou být jiné životní zvyklosti.
 - pokud to vyhovuje stylu rodiny, vyplatí se opticky zvětšit kuchyň zrušením alespoň části příček.
 - udělejte si finanční plán, zda zvládnete celou rekonstrukci včetně kvalitních spotřebičů najednou. Pokud ne, vyměňujte nebo si pořizujte spotřebiče postupně. Při rekonstrukci však s nimi už počítejte, aby se nemusely dělat dodatečné úpravy.
 - zvažte pečlivě uspořádání nábytku a spotřebičů, jejich rozmístění by mělo odpovídat logickému řazení jednotlivých pracovních zón.
 - nezbytností je digestoř, jejíž výkon odpovídá rozměrům kuchyně.
 - vybírejte spotřebiče s takzvanou nízkou energetickou náročností a malou spotřebou vody, a to s ohledem na vývoj cen v této oblasti, ověřte si, zda máte v bytě pro nové spotřebiče dostatečný příkon elektrického proudu.
 - součástí kuchyně nebo obývacího pokoje má být velký jídelní stůl.
 - nezapomeňte na vhodné osvětlení všech pracovních ploch

 

ImageKde na to vzít a nekrást - například takové stavební spoření
Stavební spoření je jedním ze způsobů, jak si do budoucna zajistit finanční rezervu. Spoříte určitou dobu, po kterou navíc získáváte státní příspěvek. Po uplynutí této doby si můžete peníze vybrat, nebo spořit dál až do výše cílové částky. Výhodou stavebního spoření je především možnost úvěru a to řádného nebo překlenovacího. Úvěr je poskytován na všechno, co se týká řešení bytových potřeb. Stavební spoření si může založit každý, kdo má trvalé bydliště v České republice. Smlouva vás zavazuje ke splácení určité částky, kterou si se stavební spořitelnou dohodnete. Za uzavření smlouvy si spořitelny účtují poplatek, většinou ve výši jednoho procenta z cílové částky. Velkou výhodou stavebního spoření je takzvaný státní příspěvek. Jednoduše vám stát každý rok spoření přispěje určitou částkou. V současné době činí státní podpora až 4.500,-Kč za rok (tato suma je vám na účat stavebního spoření připsána jen v případě, že za rok naspoříte 18.000,-Kč). Stavebních spoření můžete mít klidně dvacet, záleží jen na vás, státní podporu ale můžete získat jen k jedné smlouvě.

Protože kuchyně je dlouhodobou investicí, vyplatí se investovat do kvality. Abychom se dokázali při výběru zařízení kuchyně dobře rozhodnout, měli bychom být alespoň přiměřeně informovaní. V kuchyňských nábytkářských programech se totiž novinky objevují ve velmi svižném tempu a nabídka na trhu je dnes tak široká, že orientovat se v ní není snadné.

ImageMožností na inspiraci při řešení současné kuchyně je opravdu mnoho. Opírají se o změny v přístupu k prostoru kuchyně jako takové, změny v její velikosti, v půdorysném tvarování kuchyňské linky a ve vybavení přitažlivými a špičkovými výkonnými technickými přístroji. Současní pomocníci v kuchyni v podobě ledniček, mrazáků, drtičů, varných panelů, mikrovlnných troub a podobně ulehčují dlouhé a pracné činnosti v kuchyni. Navíc zefektivňují pobyt v kuchyni každé zaměstnané ženě.

Proto je velmi nutné na počátku myšlenky vědět, zda na to máme čas, nervy a samozřejmě finance. Je lepší se poradit s odborníkem, aby později pobyt v naší vysněné kuchyni nebyl trestem.

Autorka: Monika Zemanová

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kuchyně či kuchyňský kout? PDF Tisk E-mail
09. 08. 2007
ImagePokud se nastěhujeme do bytu, je nám více či méně kuchyně předurčena. Avšak ne každý se s tím spokojí. Domácí kutil pozorným okem odhadne, kde co zbourat či naopak přidat a pak můžou začít stavební úpravy. Máme-li to štěstí, že si postavíme dům sami je vyhráno, tam se již předem domluvíme na úpravách s architektem, všechny podrobnosti dohodneme nebo si poradíme samostatně. Ale zajímá nás, kdo udává trend, jaké velikosti má kuchyně být. Nebojte se, nikdo. Musíme si sami určit, zda-li bude kuchyně naším teritoriem či jen místnůstkou na rychlou přípravu jídla.

Malá kuchyňka

Pořekadlo, co je malé, to je milé, platí i o kuchyních. Ani v jejich případě nemusí být malý prostor handicapem. Ovšem za předpokladu, že chybějící metry čtvereční nahradíte skutečně racionálním uspořádáním a vybavením. Dříve, než přistoupíte k zařizování malé kuchyně, měli byste si uvědomit, co skutečně potřebujete a bez čeho se naopak můžete obejít. Ani malá kuchyň se neobejde bez dřezu, pracovní a varné desky, trouby, chladničky a dnes již ani mikrovlnné trouby, případně myčky nádobí. Velmi však záleží na umístění těchto komponentů. Bez nadsázky je třeba počítat s každým centimetrem.

Při výběru elektrospotřebičů je třeba volit subtilnější typy. Například myčky nádobí se dnes vyrábějí již o šířce pouhých 45 cm. Co se týče úspory místa, je rovněž výhodnější koupit si multifunkční robot než několik elektrospotřebičů, které zvládají pouze jednu funkci. Pokud v malé kuchyni i stolujete, volte rozkládací či sklápěcí stůl. Co se týče židlí, měli byste se poohlédnout po typech s mělčím sedákem nebo bez opěradla. Do skutečných mini-kuchyní jsou nejvhodnější stohovací či skládací židle.

Velký prostor

ImageSpojení kuchyně, jídelny a obývacího pokoje do jednoho prostoru patří mezi stále vyhledávanější dispoziční řešení v bytech či rodinných domech. Nabízí totiž opticky celistvý prostor, v němž se rodina schází. Nejlepší moderní kuchyně je ta, která plní individuální potřeby jejich obyvatel, zatímco čistý obytný prostor zůstává zónou klidného odpočinku i společenské zábavy.

V současnosti se stává kuchyně plnohodnotným prostorem v bytě. Kuchyni budujte na míru své peněžence, snům, životnímu stylu i vkusu. Pak se kuchyně stane skutečným srdcem Vašeho domova. Jsou módní minimalistické, strohé tvary bez ozdob, pískované sklo, kovy s dokonalou povrchovou úpravou a kuchyňské plasty nové generace. Praktické a módní je zásuvkové uspořádání kuchyně a magnetické otvírání dvířek namísto úchytek,vestavěné spotřebiče s dvířky v designu celé kuchyně, prostě dokonale praktické technické řešení kuchyně umožňující co nejpohodlnější obsluhu.

Klasickou a jednoduchou variantou je rozmístění kuchyňské linky podél jedné stěny, využívá se především u úzkých malých kuchyní, minimální šířka od zdi ke zdi musí být alespoň 180 cm. Praktičtější a nápaditější variantou je umístění linky po obou protilehlých stranách. Je vhodná do kuchyní širokých minimálně 240 cm a dlouhých 300 cm. Ideální uspořádání kuchyně představuje rohové -jedině tak lze plnohodnotně využít celý prostor, aniž bychom se příliš naběhali. Pokud ovšem máme dostatečně prostornou kuchyň, můžeme zkusit luxusní variantu U - kuchyňskou
linku využívající tři stěny. S ní se nám otevírá svět dispozičních možností a hraní si s jednotlivými kuchyňskými komponenty. Rozměry celé sestavy by měly začínat na 240 x 240 cm, prostor mezi rameny linky by měl být alespoň 120 cm.

Kdo nechce spojit kuchyni s obývákem a chce ji mít oddělenou, měl by z tohoto důvodu zvážit pořízení širších posuvných dveří, které mohou bez problémů zůstat otevřené po dobu přenášení nádobí a jídla. Standardní otvíravé dveře se šířkou 80 centimetrů budete otevírat loktem, protože máte plné ruce!

Naopak, kdo se rozhodne pro kuchyni spojenou s obývacím pokojem, může zapojit celou rodinu do příprav, jak vaření, tak stolování. Podobně vyřešíme i samostatný jídelní kout. Pokud to velikost bytu dovolí, určitě nechte pro jídelní kout dostatečné místo, a to podle počtu osob, které tam budou stolovat. Počítejte však i s návštěvami. Dominantou prostoru může být velký jídelní stůl.

Ať už se rozhodnete pro, jakoukoliv variantu, vždy myslete na to, že do svého domova se musíte vracet rádi a nesmí se Vám stát, že hned při otevření hlavnich dveří na Vás padne deprese a úzkost.Rozmýšlejte dobře a svůj dům či byt budujte s láskou.

Autorka: Monika Zemanová

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kachlová kamna v centru Prahy? PDF Tisk E-mail
07. 08. 2007
ImageAno, nešálí Vás zrak. V mé kuchyni v Praze se nachází tento skvost z počátku první republiky, který ještě nedávno sloužil svému účelu. Nyní prochází rekonstrukcí a zůstane již jen jako replika. V dnešním přetechnizovaném světě a množství požadavků na ekologii se již nevyplatí nějak experimentovat - centrum Prahy. A tak, jako má někdo doma bez počet úložných skříněk, já mám místo nich kachlová kamna. Řekněme si něco o historii kachlových kamen, o jejich používání.

Technika a princip

Kachlová kamna je topidlo určené k pravidelnému vytápění. Je možné je koncipovat jako „rychlá“ nebo „akumulační“.

První případ jsou např. kamna teplovzdušná, obsahující vestavěnou kamnovou vložku, což je obdoba vložky krbové, tedy uzavřené topeniště, obvykle z litiny (s vnitřním šamotovým vyložením), které je samo o sobě spotřebičem dodávajícím výkon a samostatně odkouřeným přes teplovzdušný výměník do komína. Teplo získané spalováním předává přes svou stěnu do dutiny mezi ním a kachlovým pláštěm. Z této dutiny je teplo odváděno do prostoru výdechovými kachlemi, kovovými mřížkami nebo jinými výdechovými prvky a
může být rozvedeno do dalších místností buď přímo sousedících nebo o patro výš položených. Zde je potom výdech realizován tělesem, které může mít i podobu dalších samostatných kamen nebo malé výdechové lavičky. Teplo z takto postavených kamen je předáváno především konvekcí vzduchu, tedy jeho prouděním, podstatně menší část je předávána sáláním kachlového pláště. Jde o otevřený teplovzdušný systém stejně jako u krbů.

ImageDruhým možným způsobem jak dosáhnout rychlého náběhu topení jsou kamna s malou akumulační hmotou, která teplo získané z topeniště předávají do místnosti sáláním skrz kachlový plášť, ten ale nemá vytvořenu sílu umožňující výraznou akumulaci. Povrch pláště může mít stejně jako u kamen teplovzdušných menší plošný rozměr než u kamen  akumulačních (viz.dále), protože využívá vyšších teplot na povrchu a předá tedy menší plochou (menším počtem kachlů) potřebný výkon do místnosti. Zástupci kamen s menší akumulační hmotou jsou veškeré kachlové kuchyňské sporáky, které velkou část získané tepelné energie předávají do místnosti plotnou, která nemá akumulační schopnost prakticky žádnou.

 

Existuje ale také velmi důležitá kladná vlastnost sálavých kachlových kamen, o které se veřejnost často nedozvídá. Sálavé teplo dodávané kachlovými kamny je totiž velmi příbuzné teplu, které nám dává slunce – primárně neohřívá vzduch, ale především objekty, kterými prochází (až ty potom sdílejí své teplo s okolním prostředím, tedy se vzduchem). Kachlová kamna sáláním prohřívají předměty, tělesa i osoby v jeho okolí. Při nízké povrchové teplotě kachloví, která nezpůsobuje přepalování prachu, jeho víření ani vysychání sliznic, tak poskytuje pocit tepla, který je cílem každého vytápění. Proto jsou kachlová kamna tím nejvhodnějším topidlem pro alergiky, astmatiky a osoby s náchylností k respiračním chorobám.

 

ImageNevýhody konvekčního vytápění jsou známé již dávno, ale vzhledem ke komfortu, který nám nabízí jsme ochotni podstupovat rizika. Kachlová kamna však mají velkou výhodu v tom, že se dá tento nepříznivý jev kladně ovlivnit tak, že se při stavbě použije o stupeň větší futrování, které i v kombinaci s litinovou kamnovou vložkou příznivě změní poměr mezi množstvím tepla předávaného konvekcí a sáláním. Kamna tak neztratí mnoho ze své pohotovosti a přitom poskytnou dostatek sálavého výkonu při nižších povrchových teplotách. Ještě výraznějšího akumulačního efektu lze dosáhnout kombinací teplovzdušné kamnové vložky s keramickými kouřovými tahy – takto vzniknou potom kamna kombinovaná.

ImageNejznatelnější nevýhodou otevřených teplovzdušných systémů je způsob vytápění, kdy je využíváno konvekce. Konvekce je v tomto případě proudění ohřátého, ale i nasávaného studeného vzduchu. Pohyb vzduchu má za následek nerovnoměrné prohřívání místnosti a tedy rozdíly v jednotlivých jejích částech. Teplý vzduch přirozeně stoupá ke stropu a po ochlazení opět klesá k zemi, odkud je znovu nasáván do topidla. Z tohoto důvodu může vznikat tzv. „pocit studených nohou“, kdy dýcháme teplý vzduch, ale máme pocit chladu, protože je zima od nohou. To vede k tomu, že se uchylujeme k větší intenzitě topení, dosahování vysokých teplot na plášti vložky i kamen, s čímž souvisí samozřejmě i větší spotřeba paliva, více obsluhy a v neposlední řadě nepříznivé zdravotní důsledky jako vysychání nebo přepalování částic prachu, které poté opět dýcháme.

 

ImageTak jsem Vám představila jeden malý skvost a zároven Vám poskytla nápad k
zamyšlení: "Co kdyby jste si něco takového pořídili?"

 

Autorka: Monika Zemanová

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

skvělé

Terka,8. 5. 2008 22:41

Moni,to je fakt super. Moc pěkně vytvořené.