Jen malý přehled, pro ty, kdo nestihli rozhovor sledovat :-)
Maminka je velmi dobrá kuchařka. Pamatuji si, že jsme bydleli ve 4. patře a já když jsem šel ze školy, tak jsem už v druhém patře cítil, co bude k obědu. Pokaždé jsme měli teplé jídlo. Měl jsem rád všechno, to brácha byl ten vybíravý. Nesnáším snad asi jenom kapustu :-)
V Iránu se dost vaří omáčky s rýží a zeleninou a v Kuvajtu jsou to podobná jídla, ale jsou to hodně grilované věci. Podle rýže se pozná kuchař, vaří se hodinu a půl. Je to zvláštní druh rýže, která se neslepí a nevznikne taková ta kaše.
Suroviny:
2 (malé) cibule
stroužek česneku
1/4 z velké sklenice (1/2 l) čočky
3 x více rýže než čočky
350 g mletého hovězího masa
rajčatový protlak
sojová omáčka
arabské koření
sůl, pepř
olivový olej
1 kostka Masoxu
Postup:
Cibuli a česnek nakrájíme na malé kostičky. Na pánvi rozehřejeme
olivový olej, osmažíme cibulku "do zlatova". Poté přidáme maso, které
jsme zatím okořenili (sůl, pepř, arab. koření, sojová omáčka) a přidali
česnek. Maso na oleji osmažíme. Přidáme rajský protlak a celé
promícháme. Po celou dobu přípravy necháme namočenou čočku v horké
vodě.
Do velkého hrnce dáme rýži, čočku, hotové maso z pánve, kostku Masoxu a
celé zalijeme vodou (voda by měla sahat cca 2 cm nad celou směs). Pod
pokličkou vaříme na mírném ohni. Hotové podáváme na talíř s bílým
smetanovým jogurtem.
Zdroj:
http://www.rozhlas.cz/praha/recepty/_zprava/651740