Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rak – Slunce v Raku

 

Jak poznáme Raka

 

    Nejlepší doba pro vyhledávání lidských Raků je při stříbřitém světle měsíce. Obvykle je snazší rozeznat je v noci, když se nastrojení vydají za sněním, obklopeni živou představivostí. Měsíční svit jim neobyčejně sluší. Hodí se k jejich proměnlivým náladám a četným emocím.

    Rakovu povahu snáze pochopíte pozorováním Měsíce za jasné noci někde na venkově. V městském smogu by to asi bylo obtížnější, ale nakonec se můžete podívat do kalendáře. Všimněte si, jak se mění tvar a vzhled Měsíce. Jak se zvětšuje, pomalu dorůstá do dokonale kulaté koule na obloze. Když ubývá, postupně mizí, takže nakonec zůstane jen tenký srpek stříbřitého světla.

    Rakovy měnící se nálady synchronizují s Měsícem, čímž podléhají stejnému záhadnému lunárnímu vlivu, který způsobuje mořský příliv a odliv. Přesto se Měsíc vlastně nemění. Jenom se zdá, že ano. Stejně tak Raci zůstávají stejní lidé během svých euforií i depresí. Tato spolehlivá periodicita - konstantní ve své proměnlivosti - umožňuje Raka lehce poznat, když umíte určit, ve které fázi se právě nachází.

    Poprvé si ho asi všimnete při jeho "šíleném měsíčním smíchu". Je nevyhnutelně nakažlivý. Zaslechnete při něm celý hlasový rejstřík spolu s hlubokým hrdelním podtónem. Hihňá se a zurčí, až nakonec vybuchne v hlasité chechtání, které zní přesně jako dvě stě slepic snášejících dvě stě dokonalých vajec. Je-li Rak v obzvlášť společenské náladě, nebudete mít potíže ho najít. Je to nejzábavnější člověk v místnosti, který se nepřestává smát. Nepředvádí-li se sám, směje se kouskům někoho jiného. Nikdo nemiluje vtipy jako Rak a tato část jeho osobnosti skoro leká, když smích tak nepochopitelně vytryskne z jinak tiché a mírné osobnosti. Měsíční humor vyvěrá z hloubky. Nikdy není mělký nebo povrchní, protože vychází z citlivého pozorování lidského chování. Rak nemusí používat svůj měsíční smích každý den, ale vždy ho dokáže v mžiku vylovit ze staré truhly ve sklepě.

    Tito lidé nedychtí po zájmu veřejnosti jako extrovertní Lvi nebo klaunští Střelci. Pokud je však veřejný zájem těší, mají ďábelský smysl pro publicitu. Nenechte se ošálit jejich skromným vystupováním. V skrytu duše jsou rádi středem pozornosti. Nenajdete Raka, který by vášnivě hledal slávu (nehledá nic s opravdovou náruživostí), ale rozhodně se před ní nebude schovávat. Má mnohem větší sklon se oddat potěšení z aplausu než před ním utíkat. Raci se sice mohou před jistými věcmi ukrývat, ale můžete si být jisti, že uznání k nim nepatří.

    Jste-li člověk, který se lehce nachladí, nezapomeňte si obléknout pláštěnku, kdykoliv přijdete do styku s Rakovou plačtivou, melancholickou náladou. Omotá vás vlhkými dekami, až se budete celí třást. Rak se dovede utápět v depresi hlubší než dno oceánu. Ačkoliv své obavy dobře skrývá bláznivým lunárním humorem, zůstávají přítomné a straší ho ve dne v noci bezejmenným nebezpečím, které na něj číhá ve stinných zákoutích. Pesimismus je vždy nablízku, vždy připravený překazit báječné rozlety fantazie. Když se Rak zbaví dorážejícího vnitřního hlasu, který ho nepřestává varovat, že se ve vesmíru ztratí, dokáže vzlétnout ke hvězdám na pavoučích křídlech své imaginace. Avšak dokud se nenaučí potlačovat strach, je jeho Achillovou patou a zraní ho pokaždé, když se pokouší vzlétnout příliš vysoko.

    Jeho slzy nikdy nejsou krokodýlí. Vytékají z hlubokých řek křehkého zranitelného srdce. Jeho citům můžete zasadit ránu ostrým pohledem nebo hrubým tónem hlasu. Krutost mu buď vžene slzy do očí, nebo způsobí naprosté odcizení. (Je zvláštní, že Raci zřídka dostanou horečku, spíš trpí zimnicí.) Nebude lehké zahlédnout Raka v této náladě, protože když se mu ublíží, uchýlí se do vyčítavého ticha. Někdy umí ránu vrátit s téměř štírovskou pomstychtivostí, ale většinou to udělá vskrytu, nikoliv otevřeně jako Štír, který opovrhuje následky svých činů. Zpravidla se však o odvetu nepokusí a spokojí se s tím, že se stáhne do své ulity. Jakmile jste ho zranili, můžete do něj šťouchat ostrým hrotem celé dny a nedostanete se k němu. Nebude reagovat na zvonění telefonu či domovního zvonku ani nebude otvírat poštu. V období nejistoty, zoufalství a smutku hledají Raci úkryt a samotu. Jako skuteční raci.

    Bývají také mrzutí. Člověk, který vám před chvíli podrážděně odpověděl, když jste se ptali, kolik je hodin, ten co vám málem ukousl hlavu, když jste chtěli podat sůl, byl pravděpodobně Rak procházející obdobím špatné nálady, kdy nenávidí celý svět. Nemá zlost na vás. Je zklamaný životem. Dostane se z toho, až Měsíc vstoupí do nové fáze, a bude zase laskavý a chápavý jako předtím. Podívejte se do novin, kdy začíná další čtvrt, a vyčkejte, až se vrátí příliv.

    Existují dva základní typy Raka. První má hezký kulatý obličej, jemnou plet, široká usmívající se ústa, téměř kulaté oči, celkově poněkud dětský obličej. Vzpomeňte si na Měsíc. To je dokonalý příměr. Druhý typ je běžnější. Nezaměnitelné "račí podoby" si v obličeji okamžitě všimnete. Uvidíte dost velkou lebku, převislé obočí a vysoké lícní kosti. Obočí se zdá být spojené v jakémsi permanentním zamračení, které však kupodivu není nepříjemné, spíš zajímavé. Tento typ má také výraznou spodní čelist a vystupující nebo nepravidelné zuby. Oči má malé a většinou hodně od sebe. Někdy spatříte Raka, který je kombinací měsíčního a račího obličeje, ale každý z nich je tak markantní, že je poznáte jako jedince planetárního vládce Měsíce, narozené ve znamení Raka, i v případě, že jsou smíšení. Někteří z nich jsou nesporně korpulentní, ale velká většina má výrazně hubenou postavu. Končetiny mohou mít v poměru k trupu nápadně dlouhé. Ramena jsou nadprůměrně široká a ruce a nohy jsou buď neobyčejně malé nebo hodně velké. Mnozí Raci mají kolébavou chůzi, když se pohybují rychle. Ženy, ať jsou tlusté nebo hubené, obvykle nosí svetr o pár velikostí větší než sukni, anebo mají absolutně plochou hrud. Tento znak je v obou případech dost nápadný. U Raků ženského pohlaví není tato část anatomie nikdy střední velikosti.

    Všichni lunární lidé mají velice výrazné rysy. V průběhu konverzace se jim tváří mihne na tisíc nálad. Znáte někoho, kdo se někdy zběsile chechtá a hned sklíčeně pláče nebo kdo na vás občas podrážděně vyštěkne a potom se schovává, když se ho dotknete? Chová se k vám obyčejně s jemnou ohleduplností? Jestli je tento člověk nevrlý, a přesto laskavý, fascinující společník s hlubokými studnami tvůrčí představivosti, zřejmě se narodil koncem června nebo v červenci.

    Raci natolik ovládají svou obrazotvornost a jejich nálady jsou tak intenzívní, že je můžete také pocítit. Jejich imaginace se zmocňuje radosti i zoufalství, hrůzy i soucitu, smutku i extáze a rychle si každou emoci ukládá do výborné paměti. Jako zrcadla a fotografické přístroje absorbují tito lidé představy a věrně je odrážejí. Každá zkušenost je vryta do srdce, jako je fotografie zachycena na negativu. Nikdy nezapomenou na.lekce, které jim život uštědřil, ani na lekce, které dějiny naučily lidstvo. Rak má úctu k historii a obvykle je v hloubi duše vlastenec. Historické postavy ho fascinují stejně jako jeho předkové. Často sbírá starožitnosti a minulost v něm vzbuzuje neukojitelnou zvědavost. Svým způsobem je duševní archeolog, který neustále vykopává víc a víc úžasných faktů.

    Je také studnicí tajností. Lidé Rakovi automaticky svěřují svá tajemství, ale jeho citlivě naladěné emoce již stejně odhalily, co mají na srdci. Rakovo soucítění je hluboké a silně intuitivní. Asi neexistuje tajemství, které by zcela neobnažil, má-li o to zájem. Je to však jednosměrná silnice. Vstřebá sice všech.no o vás, ale vy se nikdy nedozvíte jeho skryté myšlenky. Pečlivě své vnitřní pocity chrání před zvědavýma očima. Typický Rak nerad hovoří o svém soukromém životě, ale s potěšením si poslechne o vašem, protože jeho představivost mu umožní doplnit si lehce části, které jste vynechali. Málokdy však soudí. Pouze shromažďuje, absorbuje a odráží fakta.

    I když odráží emoce zpět jako zrcadlo, nevzdá se hmatatelných věcí bez boje. Projděte se po pláži a pozorujte zvyky kraba. Když uchopí nějaký předmět (dejte si pozor, aby to nebyl váš palec u nohy) za žádnou cenu ho nepustí. Radši by ztratil klepeto. Pokud krab klepeto skutečně obětuje, naroste mu nové, takže může znovu svírat věci se stejnou houževnatostí. Budiž vám to poučením, chcete-li Raka donutit vzdát se něčeho, co opravdu chce. Rak nikdy neupustí od objektu, který má rád, což může zahrnovat milovaného přítele či titul nebo zaměstnání nebo věci od starého medailonku k ošoupaným bačkorám s prochozenými podrážkami.

    Zatímco jste na pláži, zapamatujte si další krabovy zvyklosti. Například jak se pohybuje. Vyhlédne-li si váš palec u nohy, nikdy k němu přímo nezamíří. Nejdřív udělá pár kroků dozadu. Potom na stranu. Najednou se bez varování vydá na druhou stranu. Zdá se, že se vždy pohybuje opačným směrem, ale nespustí svůj cíl z očí ani na sekundu. Pokud se ten lahodný palec začne vzdalovat, vyrazí přímo dopředu, a jestli nechcete, aby se vám do něj zaryla klepeta, radši byste měli vzít nohy na ramena. Když krab vidí, že mu hrozí ztráta sousta, na které si brousí zuby, myslí to vážně. Lidský Rak tuto taktiku přesně imituje. Tito lidé nikdy nejdou rovnou po tom, co chtějí. Jejich strategie je pohybovat se jakýmkoliv směrem kromě přímo vpřed. Hrají tuto hru donekonečna, dokud to nevypadá, že jejich výhru shrábne někdo jiný. Potom rychle a chytře vyloží karty - vrhnou se kupředu, pevně sevřou daný objekt a odmítají ho pustit.

    Když mají někomu něco dát, chovají se skoro stejně. Rakovo srdce je příliš citlivé, aby ho nedojala něčí potřeba. Doopravdy mu záleží na druhých a chce pomoci. Ale bude se opatrně držet v pozadí a čekat, jestli se nenajde někdo, kdo se odhodlá k akci první. Proč by měl nesmyslně plýtvat časem nebo penězi, když to není nutné? Teprve když ostatní zdroje selžou a žádná jiná pomoc není v dohledu, Rak zachrání tonoucího v poslední minutě. Dvakrát vás nechá se potopit, ale zachrání vás těsně předtím, než se nad vámi zavře voda potřetí. Je příliš laskavý na to, aby sledoval, jak se topíte, ale rozhodně se celý nezamáčí, když je nablízku plavčík nebo když to vypadá, že ke břehu doplavete sami. Je to sebezáchrana, ne sobectví nebo nedostatek soucitu. Pod tvrdou konzervativní skořápkou je Rakovo srdce měkké. Má však na rozdávání jen určité množství času, peněz a citu a dává přednost tomu je rozdělovat moudře. Jeho konečné gesto bude mnohdy velkolepé a štědré. Přesto v koutku duše považuje za rozumné pozorovat a čekat, než se vrhne do vody. Nikdo ho nemůže vinit z toho, že je impulsivní.

    Když se konečně pohne k činu, bude se chtít opřít o své nebo vaše zkušenosti. Rak vždy pečlivě zvažuje své akce na základě zkušeností, buď svých nebo cizích. Potřebuje sílu uznávaného precedentu nebo finanční jistotu jako svou základnu. Bojí se podniknout něco na vlastní pěst bez určitého druhu pojistky. Proto také většina jeho podniků končí úspěchem a každá závěrečná akce je v podstatě brilantně zasazenou ránou z milosti. Pochopitelně Raci málokdy spadnou v noci do hluboké jámy. S ohňovým měsíčním znamením nebo s ascendentem v jednom ze znamení ohně mohou občas podniknout riskantní manévr, ale nezdaří-li se, budou nešťastní, že jednali proti svému rozumnějšímu vnitřnímu úsudku. Například vliv Lva nebo Střelce je může dohnat k činu, ale když se po porážce uchýlí zpět ke svému vlastnímu slunečnímu znamení, trpí. Raci mají sklon dumat nad chybami, místo aby neúspěch setřásli a pokusili se znovu, takže chvíli trvá, než využijí další příležitost.

    Muži i ženy Raci milují svůj domov s vážností, která hraničí s uctivostí. Žádný zanícený kněz nikdy nepovažoval svůj oltář za tak posvátný, jako považuje Rak místa, kde si věší klobouk. Asi si u něj všimnete nápisu na zdi "Není nad domov", který jeho dcerka vyrobila ve škole a on jej považuje za neocenitelné mistrovské dílo. Nezapomeňte ho často obdivovat. Domov je pro něj místo, kde žije, miluje, hraje si, sní a cítí se bezpečný. I když možná pracovně procestoval půl světa, nikdy není zcela šťastný bez domácího krbu. Někdy si schválně všimněte Rakova výrazu, když se právě vrátil domů z dlouhé cesty. Vyslovená extáze.

    Nehledě na množství ušetřených peněz se Rak nikdy necítí finančně zabezpečený a bez ohledu na množství lásky, které se mu dostává, potřebuje stále více. Jeho city mu nikdy neposkytnou dostatečnou jistotu, aby mohl polevit ve svém úsilí. Neustále hromadí hmotný majetek v obraně proti nějaké budoucí imaginární pohromě. Někteří Raci dokonce mají pod postelí velké kartonové krabice s jídlem všeho druhu. Pomáhá jim to odhánět noční můry. Asi si myslíte, že trochu přeháním, ale kdy jste se naposledy podívali pod postel nějakého Raka? Nenajdete-li tam konzervy, podívejte se do spíže. Zřejmě objevíte dva tucty konzerv paprikového koření a dvacet osm krabic strouhanky, které koupil ve výprodeji v roce 1943. Na co to schovává? Nemějte tak směšné otázky. Jednou může nastat hladomor. Je na něj připraven. (Noe se musel narodit v červenci. Potopa ho také nezastihla bez kormidla.) Proč nespotřebuje všechnu tu papriku a strouhanku? Odpověď na tuto otázku vyvolává další. Proč nepoužívá těch čtrnáct nových pyžam a téměř stovku vlněných šál, které během posledních let dostal jako dárky? Ještě jsou zabalené v dárkovém papíru. Kdo ví? Třeba plánuje zabalit do nich zvířata, aby jim nebyla zima, až přijde další potopa. Je to možné. Myslí daleko dopředu a živě si pamatuje včerejší katastrofy, i když při nich nebyl.

    Často najdete Raka ve vodě. Když neplave, lyžuje na vodních lyžích nebo se aspoň brouzdá na mělčině. Pokud nemá v horoskopu určitý planetární vliv, který způsobuje obavy z vody, většinu volného času tráví na pláži. Hodně lidí v tomto znamení vlastní čluny. Raději si pořídí malou loď, na které mohou uniknout, než aby si koupili deset barevných televizorů a padesát limuzín. Někteří Raci mají pohádkové jachty, ale blaženě pádlují ke štěstí i na pramici nebo kánoi. Je to jako by měli jakýsi zvláštní tajný sen, který se ztratil někde v hlubokých vodách a oni ho nepřestávají hledat. Nejméně polovina Raků, se kterými se potkáte, budou víkendoví jachtaři. Možná je vábí Měsíc a příliv. Ať je to cokoliv, nikdy nejsou tolik náladoví, když chodí po vlastní palubě v teniskách, které si koupili, když dělali státnice na vysoké škole. (Ať vás ani nenapadne navrhnout, aby si koupili nové. V jedné věci musíte tyhle lidi pochopit. Když je něco staré, má to hodnotu. Když je to nové, je to podezřelé.)

    Rakovy emoce mohou být silnější než jeho fyzická síla. Starosti a obavy mohou vést k tomu, že onemocní, a veselá nálada ho může uzdravit. Často se bojí finančního krachu nebo ztráty někoho, koho citově potřebuje. Je-li ohrožen jeho pocit bezpečí, ať v bance nebo v srdci, může se propadnout do deprese, která podvědomě vyvolá chorobu nebo zranění. Jeho aktivní představivost dokáže být natolik morbidní, že přemění lehkou nemoc ve vážnou nebo chronickou. Když má ponurou náladu, reaguje špatně na pozitivní výroky. Tehdy má sklon si myslet, že s ním málo soucítíte. Ale soucit je to poslední, co Rak potřebuje, když je nemocný, ať si říká, co chce. Pokud si totiž pěstuje melancholii a chmurné představy, přivolává skutečné problémy a bude mu trvat dvakrát tak dlouho se uzdravit.

    Nejzranitelnějšími částmi těla jsou hrudník nebo prsa, kolena, ledviny, močový měchýř a kůže. Hlava a obličej jsou také citlivé, stejně tak žaludek a trávicí ústrojí. Raci v podstatě vynalezli žaludeční vředy. Ale ti, kteří si udrží klid a využijí svého skvělého smyslu pro humor pro překonání nepříjemných nálad, si mohou zachovat dobré zdraví až do vysokého věku. Rakové, kteří chytí štěstí za pačesy a nepustí je, mají sílu lpět na životě se stejnou vytrvalostí, s jakou tíhnou ke starým novinám a chňapkám. Veselost, optimismus a smích užívané denně ve velkých dávkách udrží tělo i duši Raků zdravé. Rak reálně pocítí to, co si představuje. Žádné jiné znamení nedovolí negativním myšlenkám způsobit nemoc jako Rak, ale žádné jiné také nedokáže takové zázraky sebeuzdravení. Je to podivný rozpor a jistě by všem Rakům nesmírně prospělo o něm uvažovat.

    Hodně Raků má rádo zahradničení. Umějí vytvořit krásné zahrádky, které s láskyplnou starostlivostí ošetřují a zalévají. Většina z nich má stejně tak dobře rostoucí bankovní konta, která opatrují se stejnou oddaností. Peníze se Raků drží a jim to dělá dobře. Utrácejí velmi skrovně - mírně řečeno. Dokonce i s impulsivními vlivy v horoskopu si budou udržovat slušnou rezervu pro zlé časy. Když vám řeknou, že jsou na mizině, znamená to, že jim zbývá posledních pár tisíc. Pro ně je to však zoufalá situace. Nikdo nedokáže spravovat finance lépe než Rak (i když Býk, Kozoroh nebo Panna jsou v těsném závěsu). Jsou odborníci na akumulaci jmění, které se pod jejich rukama rozrůstá jako stromy a květiny, které pěstují. Jen málokdy se ztenčí nebo jim proklouzne mezi hbitými prsty a rozhodně je neuvidíte, jak vyhazují peníze oknem jen z čiré radosti, že se jich mohou zbavit. Jejich štědrost předčí jen opatrnost. Když Rak John D. Rockefeller starší rozdával drobné dětem, patrně si myslel, že je neskutečně výstřední, vzrušovalo ho, že tak nezřízeně utrácí, a přitom káže o hospodárnosti. Přesto bude Rak rád cokoliv sdílet s někým, koho má rád, je-li onen dotyčný potřebný. Dítě ho vždy dojme natolik, že se vzdá nějaké částky, ale prodavač, který předraží plechovku fazolí o dva centy, to pořádně slízne.

    Jídlo představuje pro Raky jistotu. Ať ho snědí nebo ne, cítí se bezpečnější, když jim spíž přetéká zásobami. Pouhý hovor o jídle stačí, aby jim zajiskřily oči, a příběhy o hladovění je děsí. Dělají si velké starosti o hladovějící a cítí se zodpovědní za každý prázdný žaludek světa. (Známý, matematik a astrolog Carl Payne Tobey upozornil, že Rak Nelson Rockefeller vedl v samoobsluhách kampaň s politickým sloganem: "Mám o vás zájem.") Mrhání potravinami je pro tuto osobu zločin. Dostanete vždy přidáno podle libosti, ale nezapomeňte všechno sníst.

    Obě pohlaví mají silný mateřský pud. Neustále se snaží do vás dostat teplé jídlo nebo vás pečlivě zabalit, abyste nenachladli. Raci opatrují své přátele a milované jako děti a drží nad nimi ochrannou ruku. Je těžké odhadnout, co působí na city těchto lidí víc - děti, jídlo nebo peníze.

    Rakova citlivá povaha je chráněna tvrdou ulitou. Má dost rozumu se vyhýbat bouřlivým vodám. Polovinu času žije na souši, druhou polovinu hluboko pod vodou. Nosí zářivé, zlatavé nebo lesklé barvy měsíčního světla a schovává své silné emoce pod světle zeleným, lila nebo levandulovým nádechem skromnosti.

    Každý Rak je do určité míry postižen měsíčním šílenstvím. Tito lidé znají tajné místo, kde mezi kosatci rostou dvě lilie a sedm bílých růží. Někdy jim vzpomínka na tuto vzdálenou zahradu přivodí výbuch smíchu. Občas u nich vyvolá smutek a pláč. Při čekání na příliv, který vyplaví na břeh jeho stříbrné sny, Rak trpělivě sbírá smaragdy, perly a měsíční kameny, které jiní ledabyle odhodili do písku.

 

Muž Rak

 

    Je to málomluvný odborník na rozvláčnost a okliky. Není popleta a mluvka. Neočekávejte od tohoto muže, že vám při prvním setkání odhalí duši. Raci se nikdy nesvěřují neznámým lidem a o některých věcech nevědí ani jejich nejlepší přátelé. Poznat dobře Raka vyžaduje hodně času i trpělivosti. A nachází-li se právě v jedné ze svých protivných nálad, nemusíte být zrovna dychtivá ho poznat. Ale nevzdávejte se tak snadno a zkuste to znovu.

    Umí být rozmarný a sukničkář, ale i citlivý a věrný. Jeho zamračené čelo může bez výstrahy rozjasnit něžný úsměv. Jeho mrzuté stížnosti a strohé chování se mohou pomalu proměnit v něžný tón a potom se ozve potlačovaný smích nebo hlasitý, hysterický měsíční chechtot. Když je smutný a zadumaný, máte chuť ho obejmout a zahnat jeho melancholii. Když se blýskne svým důvtipem a intuitivní myslí, hledíte na něj s posvátnou bázní. Jeho obezřelost vám imponuje. Jeho pesimismus vás bude deprimovat.

    Dovede být tak uhlazený, galantní a ohleduplný, že málem čekáte, že vás vyzve k tanci z dob pionýrů na Divokém západě. Není pochyb o tom, že je romantický snílek, přesto však je tak rozumný a praktický, že mu nepřátelé asi za zády přezdívají "suchar". Co si s takovým mužem počnete?

    Pokuste se mu porozumět. Toto nejsou změny osobnosti. Jsou to jednoduše nálady, které přicházejí a odcházejí ze dne na den. Během i mezi jednotlivými náladami je muž Rak stále sám sebou. Jeho povaha se nikdy neodchýlí od své základní formy navzdory měnícím se výrazům tváře. Snažte se mít stále na paměti, že i když se Rakovo chování může zdát neurvalé a povýšené, jeho srdce je měkké a tak plné náklonnosti a citu, že si často připadá příliš zranitelný. V takovém případě se stáhne do své příhodné ulity (kterou s sebou neustále nosí) a na chvíli je bezpečný před vlastními emocemi. Myslíte si, že je skutečný rak, a když se uchýlí do uraženého ticha, vzdáte se. Ale když příště opatrně vyhlíží sluneční paprsky, znovu budete v pokušení se mu dostat na kůži. Naneštěstí tento muž dovede občas pohanět všechno a každého a obklopit vás svou beznadějí. Jindy je zase zábavný jako orangutan, který dostane škytavku. Není divu, že nevíte, jestli ho máte přehlížet, nebo obejmout. Změny Rakovy teploty udivují každého. Nejdřív se chvějete pod jeho ledovým pohledem a potom vás rozpálí jeho oddanost. Nejnesnesitelnější náladu má, když se bojí, že něco ztratí. Třeba vás. Tisíckrát ho ujistěte, že jste jeho. Slova lásky lahodí jeho uším.

    Samozřejmě ho může někdy v noci za úplňku popadnout ztřeštěný záchvat přímo uprostřed něžné scény. Zrovna když se hroužíte do nádherného snu, může chtít, abyste si poslechla jeho oblíbenou báseň. Vzdychnete, opřete se mu o rameno a zavřete oči. A on zakrákorá nějaký nesmysl. Nepochybně vás to vytrhne z vašeho magického rozpoložení, ale úplněk umí provést Rakovým citům pěkné kousky. Myslím tím, že Rak se může chovat jako šílenec, i když je natolik chytrý, že vydělá milion dolarů a udrží si je.

    Jsem ráda, že jsme se dostali k penězům. Vy budete taky. Jste-li typ ženy, která ráda platí nájemné včas, zamilovala jste se do toho pravého. Má rád finanční zabezpečení skoro stejně jako vás. Možná jste mírně ve výhodě, ale můžete bezpečně považovat peníze za hlavního rivala, kterého bude pronásledovat se zanícením a jistým náboženským zápalem po většinu dní (noci mohou poskytnout jiné věci k pronásledování). Není to nejhorší osud, jaký vás mohl potkat. Finance ho fascinují od dětství a spoření je pro něj mnohem přitažlivější než utrácení. Není zrovna lakomý, ale řekněme, že není pravděpodobné, že ho někdy uvidíte, jak si pro pobavení ostatních zapaluje dýmku dolarovou bankovkou. Rakův smysl pro humor se zřídka vztahuje na peníze. Ty pro něj nejsou k smíchu. Patrně dokázal sčítat dřív, než se naučil abecedu, a v jedenácti už si vydělával roznášením novin. Nebuďte překvapená, když zjistíte, že má pořád svou první kasičku, kterou nikdy neotevřel. Cinkání mincí a šustění bankovek mu uklidňuje nervy, ale nebude se svými finančními úspěchy chlubit. Raci málokdy shromažďují peníze pro upevnění svého postavení. Dělají to pro vlastní potěchu. Ve skutečnosti asi bude váš partner své úspěchy v této sféře bagatelizovat. Je jenom "chudý chlapec, který se zkouší uživit, jak nejlépe umí". Dokonce ve vás možná vzbudí takovou lítost, že mu nabídnete, že si pro něj vezmete půjčku v bance. Nedělejte to. Patrně mu část té banky patří.

    Ascendent v ohňovém znamení v něm může vzbudit touhu po výstřednosti, které bude odolávat s obdivuhodnou kuráží. I když občas podlehne a začne utrácet, aby si zlepšil špatnou náladu, nestane se z toho zvyk. Než si začnete mumlat "držgrešle", měla byste vědět, že muž Rak má zajímavou koncepci hospodárnosti. Raději vás vezme do nejlepší restaurace, kde dostane, co si zaplatil, než aby riskoval, že jeho citlivá povaha utrpí tuhými jehněčími kotletami a nevalnou obsluhou v podřadném místě. Myslí si, že kupovat látkový plášť je vyhazování peněz, protože takový norek nebo činčila se léty nošení zaplatí. Konzervativní Cadillac nebo Bentley je podle jeho názoru jistější investice než levné auto, které se znehodnotí, sotva s ním dojede za roh. Kvalita a šetrnost jsou pro něj synonyma. Řekla bych, že vám to vrátí jiskru do očí!

    I ti nejpoetičtější a nejzasněnější Rakové, kteří stráví život ponořeni do hudby či jiných druhů umění, mají pronikavý smysl pro hodnotu peněz. Umělec v tomto znamení třeba maluje v podkrovním ateliéru, ale rozhodně mu nemusíte posílat podporu. Pravděpodobně má mezi trámy schované nějaké cenné papíry. Také své obrazy nikomu nedá zadarmo. Je-li profesionál, prodá je za pěkný obnos. A budou za to stát. Když se Rak do něčeho pustí, míří na vrchol. Má nadmíru uměleckého talentu. Mohla byste navrhnout, aby váš partner vymyslel vánoční přání. Určitě budou krásná, i když je třeba jenom amatér.

    Pokud je opravdový Rak, nebude zrovna nadšen sportovním oblečením. V jeho vzhledu převládá jistá formálnost. Ať už má miliony nebo ubohých pár tisíc, dává přednost konzervativnímu střihu a dobré krejčovské práci. Často má rád knoflíčky do límce (ano, pořád je prodávají - Rakům), francouzské manžetové knoflíky a drahé košile, obvykle bez monogramu (raději je nenápadný). I když vydělává teprve svůj první milion a přechodně nemá moc peněz, boty se mu blýskají a ponožky mu nepadají ke kotníkům. Během nejistého finančního období (které bude jen dočasné) přesto působí dojmem drahé elegance nebo někoho, kdo pamatuje lepší časy. A pokud nepamatuje, brzy bude. Jednoho dne tento muž dostane nemalé sumy peněz nebo bude mít příležitost si je vydělat. Nebude vždy bohatý, ale Rak ve frontě nezaměstnaných je vzácný jako ananas na Sibiři. Jeho tajným sloganem je: "Hra bez práce znamená hubenou peněženku" a on dává přednost příjemně nabité prkenici.

    Doufejme, že si s jeho matkou budete rozumět. Spíš bychom se za to měly modlit. Je skoro jisté, že se často vynoří v jeho řeči poznámkami typu: "Moje matka se nikdy moc nelíčí a je to krásná žena. Nemyslíš, žes to s těmi očními stíny trochu přehnala, miláčku?" Nebo: "Ty používáš zmrazený hrášek a instantní bramborovou kaši? Když jsem byl malý, moje matka pekla domácí chleba." Tento vzor dokonalosti se zřejmě zrovna tak často objeví osobně, když to nejmíň čekáte. "Miláčku, musím zrušit naši dnešní návštěvu divadla. Vezu maminku na pár dní na venkov." Mírně řečeno, muž Rak se může dost rozpakovat sesadit matku z trůnu a korunovat vás na svou novou královnu. Přes občasné tulácké sklony je neobyčejně domácký, a pokud mu matka vytvořila útulný domov, nebude spěchat ho opustit. Raci buď silně lnou k svým matkám, nebo se jim zcela odcizí. Tento vztah nikdy není bezvýznamný. Ti, kteří neuctívají matku, jsou buď adoptovaní, nebo u nich žárlivost na matčinu lásku k otci vytvořila emoční blok. Potom může dojít k nepřirozenému chladu a izolaci.

    U typického Raka je však mnohem častějším problémem velmi těsný vztah. Nemá cenu skrývat životní fakta. Milujete-li tento běžnější typ, budete si muset jeho matku naklonit, a zatímco ji budete zahrnovat komplimenty, zůstanete její sokyní. Není snadné získat si něčí náklonnost a zároveň s ní soupeřit, ale je to strategie, kterou budete potřebovat. Nikdy ji nenechte předstihnout vás ve vaření a domácích záležitostech. Naučte se od ní její citrónový koláč. Bude se mu to líbit, že obě jeho děvčata spolu tak dobře vycházejí. Potom ho nečekaně překvapte a připravte výborné hovězí á la Stroganov podle vlastního receptu. Musíte ho rozmazlovat aspoň tolik, jako to dělávala ona, a to mohlo být hodně. Asi je zvyklý, že ho od malička chovala jako oko v hlavě. Když ho budete obletovat, pravidelně krmit, ošetřovat v nemoci a večer ho budete něžně ukládat do postele, může z něj být velmi roztomilý Rak. Tito muži to nikdy nepřiznají, ale zbožňují, když o ně ženy pečují.

    Mají však také vlastnosti, které mohou ve vašem vztahu vyrovnat skóre. Například budou sami dobří kuchaři. Překvapí vás dovedností uvařit gurmánské jídlo. Když vás tento muž pozve k sobě domů na večeři, obvykle to myslí vážně. Nemusí mít však žádné postranní úmysly, když vás požádá, abyste se podívala na jeho lepty. Typický muž Rak je ctitel vybraných věcí v životě. Rád se baví o kultuře. Může klidně vlastnit nějaké vzácné grafiky nebo aspoň senzační sbírku desek. Pokud se rozhodnete podniknout návštěvu jeho skalní jeskyně bez doprovodu, celkem nic vám nehrozí, protože typický muž v tomto znamení je s ženami ztělesněná galantnost. Bude se chovat jako gentleman, dokud se nepřestanete chovat jako dáma. Tak to bylo za babiččiných časů a pro něj to byly staré dobré časy. (Ta fotografie na krbu je pravděpodobně babička.) Zeptejte se na jeho rodinné předky. S potěšením vám o nich poví. Většina Raků se vyžívá v rodinné historii a rodokmenech. Má rád staré věci od babičky samotné ke stolku z osmnáctého století, který koupil při první cestě do Evropy.

    Když vás bude chtít vyfotografovat, nemusíte hned prchat. Fotografování je běžným koníčkem Raků a jen málo z nich prožije život, aniž by vlastnili aspoň jeden fotoaparát. Samozřejmě může mít Venuši ve Lvu, nebo Měsíc ve Štíru, takže než budete s něčím souhlasit, raději si zkontrolujte jeho horoskop. Jenom mu řekněte: "Já bych hrozně ráda, drahý, ale nebude ti vadit, když nejdřív zavolám svému astrologovi? Potřebuju tvoje narozeniny". Když si bude myslet, že si děláte legraci, hned ho vyveďte z omylu. Povězte mu, že J. P. Morgan téměř nikdy neprováděl obchody na burze, aniž se poradil s astroložkou Evangelmou Adamsovou, která byla vnučkou Johna Quincyho Adamse a pravnučkou Johna Adamse. Kombinace historie a peněz v něm zaručeně vzbudí zájem.

    Tomuto muži může chvíli trvat, než vás pozve prohlédnout si jeho lepty nebo starožitný stůl. Ačkoliv může sem tam lehce flirtovat, často mu trvá celá léta, než se opravdu zamiluje, protože pro něj není lehké najít ženu, která je hodna jeho zájmu. Až ji najde, bude rozkošně sentimentální a zahrne ji dárky i obdivem. Ale má vysoké požadavky. Ne každá dívka jim vyhoví. Většina Raků má strach, že se spálí, a ne bez příčiny. Nefungující vztah, který pro průměrného muže znamená pouze pár týdnů smutku, může být pro Raka katastrofou. Když ho něco odloučí od partnerky, se kterou se sblížil, může se trápit nešťastnou láskou mnoho let.

    Má přirozený ostych se vnucovat, ale jak si je jednou jistý, nedá se snadno odradit. Raci hrají obratně roli romantického milence. Když se vám vyznají a mají naději, že vás získají, jejich opatrnost se přes noc promění ve vytrvalost a bude se vám dvořit upřímný odhodlaný muž, který se nespokojí se zápornou odpovědí na žádnou nabídku, kterou vám učiní. Patrně se vám nacpe do poštovní schránky (obrazně, samozřejmě), bude nocovat na vaší rohožce a bude okupovat váš telefon. Vyklouznout z Rakových klepet není lehké. Pochopitelně asi ani nebudete chtít. Mnoho dívek hledá měsícem ozářený svět, ve kterém by snily, kde by je někdo pevně držel a chránil je před velkým zlým vlkem na zápraží.

    Teď když víte, že se neobléká nedbale ani moc neutrácí, že báječně vaří, má vynikající vkus, hledá staromódní dívku podobnou té, se kterou se oženil dědeček, a že dovede být něžný jako hrdlička (když zrovna nemá kousavou náladu), jakou informaci byste si ještě mohla přát? Jaký je otec? To je nejlepší zpráva ze všeho. Raci jsou všichni v jádru matky. Dokonce i muži.

    Ve skutečnosti tím chci říci, že bude dobrý rodič, protože má mírnou, starostlivou a chápavou povahu, pro kterou jste si ho zamilovala. Bude mít s dětmi nekonečnou trpělivost, bude se opravdově zajímat o každý ukopnutý palec, rozbitou hračku nebo bolavý zub. Na jejich narozeniny bude nosit papírovou čepici, bude dělat šaška pro všechny děti z okolí a bude je bavit mnoho a mnoho hodin. Otcové Raci jsou hrdí na své syny a urputně chrání své dcery. Dokud budou děti malé, bude nejlepší táta, jakého si můžete představit. Ovšem dospívání možná trochu zkalí vody. Chtěl by, aby se o něj milované osoby opíraly věčně, a když projeví známky samostatnosti, na čas se z něj může stát mrzutý Rak, který se bouří proti jejich touze experimentovat s vnějším světem.

    Když bude Henry jezdit venku autem ještě po půlnoci nebo když hezká Lucy zůstane na taneční zábavě déle, než jí dovolil, bude přecházet sem a tam, až prošlape koberec. Vzpomínáte, jak ho zajímají čísla? Použijte obyčejné počty, abyste mu ukázala, kde dělá chybu. "Je to takhle, miláčku. Teď máme dvě děti. Až se vdají a ožení, budeme mít šest nebo osm vnuků, jako dividendy v bance. Šest nebo osm znamená víc štěstí než dva, ne?" (A už jste ho dostala.) "Jsem tak ráda, že se mnou souhlasíš, lásko. Tak a teď nám, prosím tě, řekni, kam jsi schoval Lucyiny svatební šaty, a mohl bys Henrymu zrušit domácí vězení, aby si mohl zařídit svatbu?" Nezkoušejte to za úplňku. Mohl by vás špatně pochopit. Kromě toho žádný Rak nedokáže normálně myslet, působí-li na něj silné lunární vibrace. Je pro něj těžké se vzdát kontroly, ale když mu připomenete, že má pořád vás, povolí.

    To všechno je však budoucnost. Váš momentální problém je zaujmout Raka, aby šel přímo kupředu a brzy vás požádal o ruku, místo aby chytře kličkoval ze strany na stranu a vyhýbal se tématu. Mohla byste předstírat, že ho opustíte kvůli odvážnějšímu muži jeskynního typu. Rak obvykle přestane couvat, když daný objekt - to jste vy - jeví známky úniku. To ovšem vyžaduje najít jiného muže, který by ho probudil. A to může být pěkná otrava, protože vás nespustí z očí.

    Nejlehčí způsob, jak ho přimět, aby vás pevně chytil a přestal si hrát na schovávanou, je zapůsobit na jeho city, které jsou vždy hned pod povrchem jeho kalkulující mysli. Hudba, poezie, květiny, krásné šaty, drahý parfém použitý střídmě, něžná slova a sladké mazlení jsou všechno zbraně, které by měly zlomit jeho už tak slabou odolnost vůči romantice. Nepřehlédněte přímé spojení mezi jeho srdcem a žaludkem. Vystřihněte z časopisu obrázky miminek, nechte sekačku na trávu venku na očích, zkraťte si o pár centimentrů sukně a trochu ho rozmazlujte. Noste náramky z mincí cizích zemí. To udeří na dvě citlivé struny - cesty do vzdálených krajů a peníze. Jednoho večera se náhle impulsivně zeptá, jestli byste chtěla poznat jeho matku. Příští ráno už můžete klidně objednat pozvánky na svatbu a chystat si výbavu. Získala jste srdce náladového muže s tisícem tajných snů - a souhlas jeho matky. Potom se spolu můžete vydat na cesty a tančit za měsíčního svitu. Šťastnou cestu! Nezapomeňte - nikdy nevyhazujte jeho starý klobouk, obnošené tenisky, sbírku známek nebo vysvědčení ze školy. Jsou to jeho poklady. A vezměte si s sebou deštník. Někdy jsou noci deštivé. Mohu vám říct, že vám to v tom činčilovém kožichu moc sluší? Ale jistě. Žena je krásná, jen když je milována - a vy jste.

 

Žena Rak

 

    Nedělejte si iluze. Ze začátku vám bude dělat potíže se rozhodnout, jestli je vaše dívka Rak něžná měsíční víla nebo potřeštěná holka. A nakonec to stejně nebudete vědět.

    V deštivé sezóně vás utopí ve svém smutku. Když se slunce opět vynoří zpoza mraků, odrovná vás smíchem a dojme vás svou něhou. Její nálady se podobají starým němým filmům, kde se prolíná hysterický humor s krvákem a celý příběh doprovází živá hra na piano. Někdy je melodie svižná a veselá, potom se stává melancholická a smutná. Hudba je rozmanitá, aby se hodila k daným situacím, nikdy není monotónní. Tak je to i s dívkou ve znamení Raka. Je trochu bláznivá, trochu smutná a má ohromnou představivost. Také ví, jak uspořit nějaký ten peníz.

    Pochopitelně se jí nemůžete dívat pod matraci, dokud se s ní neoženíte. Potrpí si na skromnost. Ale můžete se vsadit, že tam má starou punčochu napěchovanou bankovkami a mincemi. Možná má Měsíc nebo ascendent v extravagantním znamení, ale i tak bude mít schovaných pár drobných pod květináčem s azalkou nebo v záhybech toho krajkového ubrusu, který dostala před deseti lety k narozeninám a ještě ho nepoužila. Otevřete-li jednu z jejích sbírek poezie, vypadne z ní zmačkaná dolarová bankovka. Žena Rak je schopná vydat se na nákupy a utrácet, když jí někdo ublížil a potřebuje hojivou náplast na svou ránu, ale většinou budou její výdaje značně pokulhávat za příjmy. Vaše úspory ji asi budou neobyčejně zajímat a peníze se stanou oblíbeným tématem konverzace. Pokud žádné nemáte, nebude na vás shlížet s pohrdáním, pokud jste typ muže, který se je snaží získat. Pomůže vám je vydělat a ušetřit, ale když dojde na jejich zbytečné vyhazování, jste v tom sám. Nepřehánějte to, protože jinak uvidí, že vaše společné finanční zabezpečení se rozplývá v nenávratnu. Když této dívce věnujete velmi nákladný dárek a ona řekne: "Neměls to dělat," myslí to úplně vážně.

    Abyste ji přinutil přestat myslet na pojištění, hypotéky, nájemné, účty a bankovní konta, vezměte ji o půlnoci na mořský břeh na procházku za svitu měsíce. Tam bude v nejlepším. Měsíc z ní vytáhne všechny tajné sny a blízkost vody možná odstraní jejích tisíc zábran. Během hodiny se u ní vystřídá celá plejáda emocí. Vyberte si tu, která vám nejvíc sedí, a povzbuzujte ji, aby ji kultivovala. Dovedete-li typickou dívku Raka na pláž za úplňku, nastane u ní podivná přeměna. Ta chladná a odměřená dáma, jakou vídáte za denního světla, nebo dokonce ta rozhihňaná vyzývavá koketa, které si občas všimnete večer v restauraci nebo v divadle, se najednou změní v bytost z jiného světa, kdy jí v očích svítí magnetické paprsky měsíce a uši jí naplňuje podmanivý zvuk příboje. Stane se z ní mořská víla, která se s vámi vznese tak vysoko, jak vám to dovolí vaše fantazie. V devíti z deseti případů to bude fungovat a podesáté jste si asi vybrali novoluní. V tomto případě svého záměru nedosáhnete. Když měsíc ubývá, bude stydlivá a líbezná, ale vy potřebujete úplněk, který v ní probudí skrytý talent. Pod jeho vlivem, odpovídá-li tomu její osobní příliv a odliv emocí, dokáže napsat báseň, složit píseň nebo odhalit závoj zakrývající tajemství, která se filozofové snaží rozřešit už několik století. Přirozeně je v takových chvílích zajímavou společnicí. To přinejmenším.

    Měl byste vědět, že když se do vás zamiluje žena ve znamení Raka, může vám to dát najevo dvěma různými způsoby. Při tom prvním je jemná a ženská, stydlivá, skromná a příjemně se chvěje. Při tom druhém je však poněkud otravná. Použije každý možný trik, aby vám byla co nejblíž. Samozřejmě to může být vzrušující, pokud o ni opravdu stojíte. Ale máte-li jen přátelské úmysly a ona vám schválně tiskne ruku a vroucně vás líbá na tvář zrovna ve chvíli, když kolem kráčí dívka vašich snů, může tato hra značně ztratit na půvabu. Třeba si s ní užijete legraci, ale znám muže, který to udělal, a ta druhá dívka, která to myslela vážně a nezahrávala si, šla dál, aniž se zastavila. On zůstal v klepetech hihňající se Račice. Tento typ ženy může být skutečnou hrozbou pro opravdovou lásku a šťastné domovy. Naštěstí je v menšině. Přesto i jedna dokáže způsobit hodně problémů.

    Jak víte z ostatních znamení, málo žen je dokonalých. Dívka Beran je neustále v běhu a sama si chytá taxíky a mlátí hlavou proti zdi, dívka Střelec šokuje svou prostořekostí, dívka Štír vás může polekat, Blíženkyně je rozmarná, Lvice příliš hrdá - a tak dál. Ženy narozené v Raku normálně nemají žádnou z těchto chyb.

    Nicméně byste si měl zapamatovat, čeho byste se s nimi měl vyvarovat. Nesnáší, když ji kritizujete, výsměch ji hluboce zraňuje a nepřijímá žádné odmítnutí. Jedna, dva, tři. To jsou základní pravidla. Typický Rak váhá. Málokdy je otevřeně agresivní. Budete se k ní muset přiblížit první. Pokud se vůbec pohne, bude to dozadu nebo na stranu. Svou ostýchavou povahou a strachem z odmrštění se tak podobá mužským jedincům tohoto znamení. Znám ženu a muže, oba v Raku, kteří seděli vedle sebe v jejím bytě sedm hodin pod záminkou, že si prohlížejí časopisy. Zatímco jim v tichostí bušila srdce, prolistovali hromadu starých čísel, ranní i večerní noviny a vyluštili několik křížovek. Ani jeden nechtěl učinit první krok.

    Buďte milý k její matce, nebo vám to nikdy neodpustí. Matka je dáma, se kterou podle ní nikdo nesmí zacházet špatně. Smysl pro humor se u této dívky příliš nevztahuje na vtipy o tchyních. A nikdy nečtěte její diář. Stejně má na něm zámek. Raci si rádi udržují tajemství. O zpovědi zrovna nestojí, pokud se ovšem nechcete zpovídat vy.

    Vaše kráska je posedlá obavami. Má strach, že není dost hezká, že není dost chytrá, že není dost mladá nebo dost stará. Ani když má postavu jako Venuše Milétská, obličej jako trojská Helena a mozek jako Aristoteles, nic se na tom nezmění, stejně se bude cítit méněcenná. Ujistěte ji, že je mladá, krásná, zasnoubená a že má vás. Když jí to řeknete asi tak dvacetkrát za den, možná to začne trochu účinkovat. Její nálada se změní průměrně čtyřikrát do měsíce s každou měsíční fází včetně malých výkyvů dvakrát denně - podle přílivu a odlivu. Do jisté míry je předvídatelná jistým nepředvídatelným způsobem. Může vás tím fascinovat, ale zároveň tak neuvěřitelně rozčilovat, že máte chuť ji praštit. V jedné ze svých nejčernějších nálad může mít dokonce obavy, že není dobrá kuchařka, což je naprosto směšné, protože proti typické ženě Raku vypadá francouzský šéfkuchař jako seržant, který sloužil v kuchyni na vojenském cvičení. Tato žena nemá v oblibě konzervy a mražené polotovary. Raději sama vyloupá hrášek z lusků a upeče vlastní buchty. Její maso se jen rozsýpá, brambory jsou jako dech, zelenina křehká a šťavnatá a všechno završí pohádkovým jahodovým džemem. Ženy narozené v Raku mají ke sporáku velmi přátelský vztah. Její nejoblíbenější místností bude kuchyň (za ní hned následuje dětský pokoj). Bude se o vás starat jako kvočna o kuřata a vám se to patrně bude moc zamlouvat. Většině mužů to dělá dobře.

    Kromě neoprávněných pochybností o svém kulinářském umění také může mít strach, že ji dost nemilujete. To by mělo být pro každého chlapa s krví v žilách lehké napravit. Dokazujte jí to - tak často, jak budete chtít. Bude nádherně vstřícná. Rozpozná totiž signál, který jí pomůže odstranit pocit méněcennosti. Může tím však vyvstat další problém. Po pravdě řečeno, když získáte ženu Raka, může být trošičku sveřepá jako například, že se vás nevzdá do konce života. To není tak špatné. Existují muži, kteří jsou hladoví po takové věrnosti. Pokud jste měl to štěstí, že jste získal tento druh lásky, nikdy se vám nebude nedostávat jídla ani náklonnosti. Ten potřeštěný smích, který se bude ozývat, pro vás bude třeba také zdrojem zábavy. Její svérázný humor vám bude tím vzácnější, když pomyslíte na všechny ty sarkastické sirény s cynickými vtipy a pokryteckým smíchem.

    Zahrávat si s city této dívky je krutě nespravedlivé, protože vás bude milovat, ctít, poslouchat a občas trochu zlobit s upřímnou oddaností. Proč byste v ní měl rozdmýchávat takovou lásku, když nemáte v úmyslu ji opětovat se stejným zanícením? Vzpomeňte si na její houževnatost. Třeba s ní budete jen nezávazně flirtovat, ale potom budete mít potíže to skončit, protože ona neuslyší závěrečný hvizd. City ženy Raka nejsou nikdy povrchní. Jakmile vlastní muže nebo čajový šálek, jsou její jednou provždy.

    Ačkoliv neohromí vaše přátele lichotkami a temperamentem, určitě vám bude imponovat svým kouzlem. Červencové ženy dávají své city najevo jenom nejbližším lidem. Až budete chodit s dalšími dívkami a porovnáte je s ní, možná přiběhnete zpátky k vašemu ženskému Rakovi a budete ji prosit, aby vás zase pevně chytila.

    Nejzapeklitější věc je nedovolit jí, aby se stáhla do své bytelné račí ulity, kterou má vždy po ruce. Je tak citlivá, že i nepatrná neúmyslná poznámka ji může ošklivě poranit. Není lehké poznat, kdy se najednou stane zranitelná vůči skrytým významům. Jednou večer jí řeknete: "Máš nádherné vlasy," a jí vstoupí do očí slzy. Proč? Protože minule jste naznačil, že její vlasy vypadají příšerně. Tyto ženy dovedou být velice nedůtklivé. Hodně pláčou. Mějte vždy po ruce čistý kapesník.

    Osoby ženského pohlaví narozené v Raku nemusí být nutně skrblíci, ale mají ve zvyku všechno šetřit. Dalo by se říct, že je to jakési vnitřní nutkání. Zřídka vyhodí kusy provázku, knoflíky, sklenice, plechovky, manžety nebo staré střihy na šaty. Jak můžete říci, že ta vaše už nikdy nebude potřebovat útržky lístků do divadla, vybledlé milostné dopisy a použité sáčky čaje? Jednou v nepředvídatelné budoucnosti může potřebovat vypálené pojistky, které schovává v šuplíku spolu s rozbitými vánočními ozdobami. Neptejte se jí, jak využije dvě stě punčoch a rukavic, které už dávno nejdou do páru. Určitě je použije! Tohle není děvče, které by bylo milé k někomu, kdo propálí díru v památečním povlaku, který kdysi vyšila prateta Matylda. Vše pro ni má sentimentální hodnotu včetně neplatných šeků z roku 1952 a skautských odznaků. Věcí, které jí patří, si považuje a žárlivě je střeží. To samozřejmě zahrnuje i vás. Není ani tak žárlivá. Spíš má vlastnické sklony. V tom je trochu rozdíl.

    Ženy zrozené ve znamení ohně někdy protestují proti životním zklamáním, ale dívka Rak si obvykle myslí, že nemá cenu se vzrušovat, protože tím stejně nic nezmění. Když není po jejím, možná někde v koutku o samotě prolije pár slz, ale její normální reakce je založit ruce a trpělivě čekat, až se všechno zase samo dá do pořádku. Trpělivost je jedna z jejích nejlepších vlastností. Avšak když je deprimovaná, budete muset najít způsob, jak ji z toho dostat. Zkuste ji zachytit, než se propadne příliš hluboko. Svým způsobem chce, abyste ji opatroval. V Rakově povaze je zakořeněná touha být trochu rozmazlován milovanými osobami. Zoufale potřebuje vědět, že bez ní nemůžete žít, a někdy bude dělat divy, aby vzbudila vaši lítost a ochranářský instinkt, jen aby se ujistila, že pro vás hodně znamená. Nechce toho od vás mnoho, když tolik dává na oplátku. Nedejte se však oklamat její slabostí během těchto epizod. To nemohoucí dítě, které hledá objetí vašich silných paží, aby ji ochránily před tím studeným krutým světem, je dokonale schopno postarat se o sebe samo, pokud musí. Když se pohádáte a vaše dívka na vás kouká vlhkýma, polekanýma očima, vzpomeňte si, že až odejdete a budete bezpečně za rohem, osuší si slzy, pustí si desku a klidně začne uklízet. Samozřejmě nemůžete vyloučit, že někdy je její deprese namísto typické račí prosby o soucit opravdová. Tehdy raději zůstaňte doma, poslouchejte s ní hudbu a něžně ji držte za ruku.

    Tato žena je schopná nesmírných obětí pro ty, které miluje. Statečnost, kterou nedokáže zmobilizovat k překonání vlastních obav, zazáří v plném lesku, když někdo z jejích blízkých potřebuje, aby byla silná. Jde-li opravdu do tuhého, nikdy vás nenechá na holičkách, a v té chvíli vám bude připomínat spíš gigantickou skálu než křehký měsíční paprsek. Pro své děti bude také zdrojem síly a útočištěm. S citlivým pochopením jim pomůže najít cestu. Budou k ní lnout a teplo její lásky jim vytvoří domov bohatý, pohodlný a jasný jako palác, i když je to jen chatrč. Až se narodí děti, možná se vám bude věnovat o trochu méně. Rak ovládá mateřství, víte. Stále pro vás zbude dost místa, ale budete muset trochu ustoupit. (Bezdětná žena v Raku bude svým nahromaděným mateřským citem milovat zvířata nebo přátele a tato zvířata i kamarádi budou mít velké štěstí.) Své potomky bude krmit jako ptačí holátka pokaždé, když otevřou pusu, a jejich strava bude vždy teplá a výživná.

    Nic není pro její rodinu dost dobré. Když dítě kýchne, uloží ho do postele a nalévá ho horkým čajem s léky a kuřecím vývarem, dokud není dost velké a odolné. Potomek této matky se nevyhne nošení tlustého svetru za studených večerů, šály a palčáků, když padá sníh, nebo galoší, když prší. Takové dítě musí mít hodně silnou vůli, aby bojovalo proti Rakově péči. Také musí být dost odolné, aby se nestalo rozmazleným. Často je pro ně krutá rána, když vyjde do světa a zjistí, že není pro každého středem vesmíru. Taková nesmírná oddanost mu poskytuje nádhernou peřinu bezpečí, do které se může zachumlat, když je realita moc drsná, ale také ho může učinit abnormálně závislým na domově a neschopným vidět vlastní chyby. Často je nemožné rozpoznat, jestli matka Rak, sama přiváže své děti k zástěře nebo jestli zavážou uzel ony samy. Bude schovávat všechny jejich písemky ze školy a hrdě rozvěsí neumělé kresby po zdech. Rodič v tomto znamení s fotografickou pamětí si dokáže vybavit první krok dítěte dlouho potom, co vylétlo z hnízda. Ten odlet může být dost bolestný. Ženy Raci se nerady vzdávají dětí ve prospěch jejich manželských partnerů. Mají tendenci držet děti příliš pevně a příliš dlouho a myslí si, že pro ně nikdo není dost dobrý. Někdy musí budoucí nevěsta nebo ženich muže nebo ženy s rodičem narozeným. v červenci projít všemi možnými zkouškami, než jsou přijati.

    Kdysi jsem znala matku Raka, která vyzvedávala svého malého syna každý den ze školy. Než k ní přišel, vždycky vyletěl ze dveří jako raketa a hned několikrát oběhl školní dvůr. Jednou ji doprovázela sestra, a když chtěla chlapce chytit, matka ji zastavila. "Ne, nech ho," řekla tiše. "Jenom potřebuje vybít energii. Až se vyběhá, vrátí se k nám." Nakonec k ní chlapec došel, vzal ji za ruku a řekl: "Pojď domů, mami. Mám hlad."

    To shrnuje přístup matky narozené v Raku ke všem formám lásky a hlavně k manželství. Je to její zvláštní druh vlastnictví, který je neotřesitelný, ale nikdy agresivní. V hloubi duše ví, že jakkoli daleko se zatouláte na cestě za svým snem, vždy se vrátíte a ona na vás bude trpělivě čekat. V jejích očích bude stále tajemný měsíční svit, jak si jej pamatujete, kuchyň bude příjemně vonět kořením a ona se vás zeptá, jak jste se měl. Pokud se vám nevedlo a cítíte se bídně, bude vám vyprávět vtip, aby vás rozesmála. Potom vám naplní žaludek, a když se uvolníte, jemně zažene vaše starosti rozumnou radou a humorem. Později, u hořícího krbu, se podíváte do jejího klidného obličeje a znovu se budete ptát sám sebe: "Je to skutečně měsíční víla z nějaké mlžné zahrady, nebo pomilováníhodná praštěná holka?" Ale odpověď se nebude zdát příliš důležitá.

 

Dítě Rak

 

    Zapište si to, abyste si to zapamatovala a nebyla překvapená každý den: vaše dítě Rak bude měnit nálady tak často, jako mu měníte plenky. Pro vašeho potomka je to podivný nový svět. Budou ho fascinovat lahodné věci k jídlu a pití a budou se mu líbit všechny ty barevné obrázky, které procházejí před jeho bystrýma očima a nesmazatelně se mu vrývají do paměti. Všechno, co zažije, zůstane s ním. Až zestárnou a zešediví, děti ve znamení Raka si budou pamatovat s neobyčejnou přesností každý pocit, který prožily.

    Jedna z nejmilejších žen Raků, které jsem kdy znala, se narodila v Evropě, a když byla nemocná, zpívala doslova ruské ukolébavky, které slýchávala jako dítě, ačkoliv přišla do Ameriky před půl stoletím. Většina z nás by byla šťastná, kdyby si pamatovala alespoň melodii nebo slova písně "Spi, děťátko, spi".

    Od rána do večera toto dítě zaznamenává vše, co vidí a slyší. Pro pozemské dospělé je těžké ho následovat na jeho měsíční horu snů a doprovázet ho, když se brodí průzračnými proudy své představivosti. Jeho emoce jsou bohaté, barevné a rozmanité, ale přesto může být osamělé.

    Hra s těmito dětmi může přinést spoustu legrace. Jsou to zábavná malá stvoření s komickými výrazy a výmluvnýma očima. Jejich rysy se neustále vraští pláčem, kroutí grimasami nebo roztahují smíchem. Je zajímavé tyto změny pozorovat, i když si často můžete přát, abyste dokázala uhodnout, kdy se začnou hihňat nebo kdy se jim při poslechu neobvyklé hudby, kterou slyší každé dítě Rak, vloudí do očí charakteristický vzdálený výraz.

    Tyto děti mají větší potřebu. citu než chlapci a dívky ve znamení Ryb. Mnohem více než u jiných dětí je nejsilnějším vlivem u dětí narozených v Raku již od raného věku vždy domácí prostředí. Od narození až skoro do dospělosti jsou tyto děti silně závislé na reakcích svých rodičů a sourozenců. Vaše dítě je možná příliš ostýchavé, aby vyjádřilo svoje vnitřní přání, ale tajně touží po tom, aby bylo laskáno, objímáno a zbožňováno. Když se mu nedostane pozornosti od rodiny, příbuzných a přátel, může ho to úplně zlomit. Mám dobrou přítelkyni, která se narodila v červenci. Jednou jsme pozdě večer hovořily u ní v kuchyni (kde jinde?) o jejím dětství. Řekla mi: "Když jsem byla malá holka na základní škole, rodiče mi dávali kapesné deset až patnáct centů na týden. Ale já jsem je nikdy neutratila. Šetřila jsem je, abych mohla udělit cenu." "Za co?", zeptala jsem se. Přes její nádherně tvárné rysy se mihl melancholický výraz: "No, vždycky na konci každého měsíce jsem nabídla padesát centů kamarádce, která se ke mně chovala nejlíp." Nejdřív mě to pobavilo a chtěla jsem jí připomenout, o kolik cukroví a věcí přišla, když dala celé kapesné za laskavé chování, ale něco v jejích očích mě zarazilo.

    Přestože se vaše dítě může v dospívání stát krátce rebelem bez příčiny, v útlém věku je s ním většinou lehké pořízení. Jeho vnitřní svět je pro ně velmi reálný a vydrží si samo hrát celé hodiny. Dokonce může mít neviditelného kamaráda, kterému říká Boris nebo Betty, který mu pomáhá péct pískové dorty, sázet imaginární květiny nebo si hrát na kovboje nebo Indiána. Boris i Betty jsou zdvořilí a poslušní. Vždy nechají malého Raka vyhrát a podřídí se jeho touze být hodným vůdcem bez reptání. Někdy tito vymyšlení kamarádi zmizí na několik týdnů, ale vrátí se ve chvíli, kdy skutečný kamarád ze školy nebo ze sousedství raní jeho city nebo je příliš sekýrují. Ač je většina Raků tichá a poddajná, Rak je kardinálním slunečním znamením vůdcovství. Navzdory své citlivosti a jemnému chování nejsou Raci následníci jiných. Mají značnou dávku nezávislého myšlení a individualismu.

    Vyvíjí-li se váš potomek jako typické červencové dítě, prosadí si svou a bude trochu rozmazlený. Nejvíce oleje dostane vždy vrzavý pant. Nebude zrovna vrzat, ale když je ignorován nebo se s ním nevlídně zachází, může být pěkně ubrečený. Povídejte mi o slzách! Toto dítě dokáže prolít potoky a zatopit pokoj. Je to jako kdyby někdo nechal otevřené kohoutky vodovodu. Jestli všechna ta vláha nezíská vašemu malému Rakovi soucit a pochopení, které potřebuje pro zdravý citový vývoj, vyroste z něj bezcitný dospělý s prázdným srdcem, neschopný dávat či přijímat lásku, který hledá samotu, utvoří si jen málo opravdových přátelství a ve stáří se stane poustevníkem.

    Máte-li v péči tak citlivé dítě, je skutečně nezbytné se s ním smát i plakat a tišit jeho obavy. Bude jich mít celou řadu. Vaše vlastní dítě nemusí mít každou z uvedených, ale určitě jich pár bude. Může mít strach spát ve tmě bez rozsvícené lampičky, z ohně a zápalek, z rychlých aut a hlasitých zvuků. Může se bát neznámých lidí, velkých zvířat, ostrého světla, jídla, které nikdy neochutnalo, hromu a blesků.

    Hodně malých Raků propadá depresi, když prší. Jarní nebo podzimní přeháňka dovede s jejich povahou dělat divné věci. Najednou třeba mají chuť napsat báseň, namalovat obraz nebo složit hudbu. Jindy zase mají nutkání strčit hlavu pod peřinu, kde se viditelně klepou.

    Takové děti vyžadují hodně citu, aby se mohla rozvinout jejich schopnost milovat a tvořit. Dostanou-li ho ve formativním věku, pomůže jim vyrůst v trpělivé, velkorysé, vnitřně sebevědomé a vnímavé osobnosti. Jsou-li jim však pozornost a pochopení upírány, jejich přirozená citlivost a soucit se mohou zdeformovat v sebelítost a trpké, tiché sebezpytování. Pokud není jejich strach potlačen v raném stadiu, může se změnit v nelogické předsudky a nenávist. Z citově zakrnělých Raků se někdy stanou podezřívaví prchlivci, často pomstychtiví a dokonce se sebevražednými úmysly. V nejlepším případě vedou tito náladoví a nešťastní muži a ženy smutný, jednotvárný život, pokud se jim nepodaří se ponořit do budování finančního impéria nebo rozvíjení skrytého nadání. Obojí dokáže milosrdně nahradit lásku a náklonnost, kterých se Rakovu něžnému srdci nedostávalo v době, kdy bylo nejzranitelnější - v dětství.

    Nemohu dostatečně zdůraznit, že tyto citlivé děti si dovedou představovat, že jim bylo ublíženo nebo že si jich nikdo nevšímá, ačkoliv k tomu nikdy nedošlo. Je třeba je přesvědčit, že jsou hodné, chytré, hezké, milované a chtěné. Mnozí rodiče toto cítí, což je důvod, proč je tolik malých Raků doma natolik hýčkána, že když potom jako dospělí objeví svět, který nebere jejich osobní přání v úvahu, jsou z toho šokováni. Není divu, že tolik dětí narozených v Raku s láskou vzpomíná na maminku a prakticky jí vybudují svatostánek. Nikdo o ně už nikdy nebude tak pečovat. Hlavní otázka u tohoto dítěte vždy stojí tak, jestli na ně být přísná a duševně ho pokřivit, nebo mu všechno dovolit a zkazit je. Najít střední cestu není nikdy lehké a tento problém vám může způsobit nejednu bezesnou noc. Hlavní pravidlo je: neberte to tak vážně. Láska si většinou najde cestu. Nejlepší formulí je staromódní výprask, když si to dítě zaslouží, a spousta objetí a polibků a fyzických projevů lásky ve všech ostatních případech.

    Ve škole jde chlapcům a dívkám v tomto znamení nejlépe dějepis. Je to tím, že díky své obrazotvornosti dokážou uvěřit, že byli na místech, kde v minulosti proběhly události, o kterých čtou v učebnicích. Kdyby se Paul Revere, Thomas Jefferson nebo Abraham Lincoln mohli vrátit a vyprávět svoje příběhy, asi by je nepopisovali s větší barvitostí, než užívají mladí Raci při líčení dějů zašlé historie. Je to, jako kdyby opravdu viděli bitvu u Lexingtonu či podpis Deklarace nezávislosti. Stěží existuje podrobnost, kterou by si nedovedli představit. Je snadné pochopit, proč mnohé z těchto senzitivních dětí skončí na jevišti, stanou se uměleckými fotografy nebo si vybudují úspěšnou kariéru v hudbě nebo výtvarném umění. Učitelé si občas stěžují, že tito studenti jsou svéhlaví či zasnění, ale málokdy jsou tyto vlastnosti tak výrazné, že by působily skutečné problémy. Mohou však přehánět. Chlapec třeba popisuje, jak ho v lese napadl nebezpečný medvěd, aby vysvětlil pár škrábanců, které utržil při pádu z verandy. Dívka zase může smutně líčit, jak ji krutí rodiče zamkli bez večeře, ačkoliv došlo v rodině jen k malé rozepři. Pár pohádek se však dá očekávat, vezmeme-li v úvahu silné duševní zážitky, které u dětí s takovou fantazií vzbudí čtení dobrodružných příběhů. Když je Rak namísto smyšlené tragédie opravdu raněn, většinou zůstane zticha a nechce o tom mluvit. Existuje staré čínské přísloví: "Ten, kdo opravdu trpí - nemluví."

    Stejně jako dítě ve znamení Vah dovedou děti Raci pořádně zvýšit rodinné výdaje na stravu a není pro ně neobvyklá přezdívka "tlouštík", protože si hojí raněné city jídlem. Ty, které jsou nervózní a zádumčivé, si zase mohou vysloužit přezdívku "hubeňour". Nejlépe je se u Raků přezdívkám vyhnout. Neměli by se nikdy škádlit.

    Většina mladých Raků se těší na placenou práci a často hledají ve své čtvrti různé pomocné práce. Vaše dítě začne brzy sekat trávu, hrabat listí a hlídat děti. Bude vracet prázdné láhve, věšet prádlo, pomáhat popelářům, prodávat limonádu u silnice a cokoliv jiného, co mu vynese pár drobných. Většinu z těchto vydělaných peněz ušetří. Brzy ušetříte i vy - na jeho kapesném. Zřejmě si bude schopno vydělávat podstatně dřív než jiné děti a bude na to hrdé. Rozhodně nebude příliš zatěžovat vaši peněženku. Tyto děti si často vydělají i na vysokoškolská studia. Chlapci jsou zdravě zvídaví ohledně dění v obchodním světě. Dívky budou ve finančních záležitostech také zdatné, ale kromě toho stráví hodně času hraním s panenkami a pečením cukroví, protože se připravují na budoucí poslání matky.

    Dítě Rak vás bude bavit svými vtipy a nakažlivým smíchem. Dokáže dělat legrační grimasy a skoro všechno se mu zdá humorné. Pokud to bude možné, přidělte mu malý kousek půdy, kde si bude moci pěstovat rostliny. Bude ustarané, když někdo z příbuzných onemocní, když nastanou v rodině finanční potíže nebo když budou mít sousedé nebo přátelé problémy. Tyto děti mají v oblibě knihy o hrdinech, kteří podstoupili hodně útrap, aby mohli vykonat velké skutky, a budou zvlášť ohleduplné ke zvířatům. Pokud se však krutě zachází s nimi, mohou tuto krutost dál přenášet nebo spíš odrážet na menší jedince, než jsou oni. Někdy také mohou být dost protivné, ale takové nálady zřídka trvají déle než několik hodin a potom je vystřídá jejich roztomile potrhlý smích.

    Když večer zhasnete v jejich ložnici, zřejmě budete jako jiní rodiče přemýšlet o dni, kdy ta hlavička, která pořád vykukuje zpod deky a chce ještě napít, bude chybět. Až ten legrační Rak s obrovskou fantazií odkráčí jinam a založí si vlastní rodinu, dům ztichne a nebude se v něm ozývat jeho smích ani pláč. Zapomene? Jestliže se narodil koncem června nebo v červenci, tak ne. Léta budou utíkat a on se možná bude plavit po vzdálených mořích, ale můžete klidně nechat jeho pokladničku na prádelníku nebo dceřinu hadrovou panenku na okně. Vaše dítě se mnohokrát vrátí domů - aby se zde setkalo se vzpomínkami a vrátilo se do minulosti. Nehledě na to, jaká vzdálenost ho od ní dělí, ať žije kdekoliv, cestu domů vždy najde. Mějte pro ně připravenou mísu s cukrovím.

 

Podřízený Rak

 

    Je vždy příjemné, když pro vás pracuje Rak, protože opravdu pracuje pro vás. Nepracuje pro slávu nebo nějakou vágní chiméru a nezastaví se každý den v práci jenom proto, že se mu líbí sekretářka. Nikdy nepovažuje své zaměstnání za prostředek, jak vyjádřit své ego, nebo zábavný způsob, jak strávit čas mezi přestávkami na svačinu. Pracuje z nejprostšího důvodu na světě. Bezpečí. Což samozřejmě znamená výplatu.

    Mělo by vám být od začátku jasné, že obálka s výplatou pro Raka musí být z elastického materiálu, aby se mohla stále rozpínat. Jak v průběhu času získává víc zkušeností, projeví svou loajálnost a prokáže talent a schopnosti, bude očekávat víc peněz. Jeho příjem se vždy musí rovnat výkonu a jeho výkon nepřestane růst. To se bude muset odrazit na výplatě, jinak udělá něco, co se příčí jeho povaze - opustí zaměstnání a jde jinam. Pro Raka nikdy není lehké něco opustit - kartáčky na zuby, stará blahopřání, tkaničky do bot, ponožky, dívky, vypsané propisovačky nebo zaměstnání. Jakmile zatne svá klepeta, nedokážete je otevřít. Materiály použité při formování jeho charakteru byly spolehlivost a vytrvalost a rozhodně se jimi nešetřilo. Dobře mu slouží při ctižádostivém stoupání k úspěchu. Na cestě sice může občas trochu zakolísat, když se zajiskří a někdo urazí jeho city, ale to vše bude bezpečně skryto pod tvrdou skořápkou vytčeného cíle. Navzdory zjevné mírnosti je Rak kardinální znamení, což znamená, že je zrozený pro zodpovědnost - aby vedl, ne aby byl veden. Klidně se podřídí šéfově disciplíně, je-li to nutné, ale nikdy nezapomínejte, co je za jeho ochotou přijímat rozkazy bez námitek. Když Rak poslušně slouží, ve skutečnosti slouží vlastním zájmům. Jeho zaměstnání náhodou představuje důležitou cihlu ve velké stavbě, kterou buduje. Jakmile bude tato masivní konstrukce dokončena, převezme vládu do svých rukou. Jinými slovy, míří na vedoucí místo. Ani na okamžik na to nepřestane myslet. Z pochopitelných důvodů byste na to neměli přestat myslet ani vy.

    Jeho motivací ke kladení cihel a cementu zpravidla není touha po moci. Prestiž ho tolik nestimuluje jako Kozoroha nebo Berana. Rak je poháněn touhou shromažďovat peníze a získat neotřesitelnou pozici autority z jiných důvodů. Potřebuje vědět, že má jistou budoucnost, aby mohl konečně polevit a žít tam, kde je jeho srdce - v minulosti. K tomu jsou třeba peníze. Starožitnosti nejsou zrovna levné, stejně jako rozlehlé staré domy a vybrané večeře. Sbírání starých autogramů vyžaduje také hodně peněz a krásné rámy pro portréty předků rovněž nejsou zadarmo. Dobré hi-fi přístroje k poslechu klasické hudby stojí nemalý obnos. Kromě toho podřízený Rak možná potřebuje značné sumy na podporu příbuzných, kteří se k němu v době nesnází nastěhovali, anebo jeho potomek potřebuje víc peněz z různých důvodů. Navíc Raka pronásleduje nespočet obav, skutečných i imaginárních. Dohromady tvoří složitou síť dotírajících pochybností a pocitů méněcennosti, které autorita a vedoucí pozice utlumí, stejně jako novokain utiší bolest.

    Potřebuje ještě něco. Náklonnost. Přirozeně to není vaše zodpovědnost. Přesto pomůže být si toho vědomi. Jednoho dne mu třeba místo zvýšení platu potřesete rukou nebo mu vřele poděkujete. Nebude to v žádném případě náhražka za peníze, ale může to přispět k jeho rozhodnutí ještě chvíli zůstat. Uznání Raka uchlácholí, ale nikdy úplně nenahradí jeho sentimentální vztah k bankovnímu kontu.

    Takže to nepřehánějte a nezvykejte si mu říkat: "Rocky, kamaráde, nemůžu ti teď zaplatit, kolik si zasloužíš, ale šíleně tě miluju." Může si totiž špatně vyložit váš motiv. To znamená, že si bude myslet, že nejste upřímní.

    Buďte stejně obezřelí i v případě podřízených Raků ženského pohlaví. Mohly by vás také špatně pochopit. Žena Rak se k cizím lidem chová ostýchavě a nesměle, ale rozezná mužský zájem na míle daleko a s ohromující rychlostí. Je-li svobodná, objeví se jí v očích něžně vlastnický výraz a budete mít co dělat, abyste se vymanili z oprátky. Je-li vdaná, zmrazí vás pohledem nebo se na vás tak osopí, že se propříště budete chovat s patřičným respektem. Poskytněte vašim Rakům náklonnost, ale zkuste zůstat neosobní. Vím, že to je jako rčení: "Pověste si šaty na smuteční vrbu, ale nechoďte blízko k vodě", ale tak to je. Vhodnou strategii budete muset vymyslet sami.

    Symbol domova vstoupí nějakým způsobem do života těchto zaměstnanců stejně jistě jako v díle Raka Stephena Fostera Můj starý dům v Kentucky. Matka vaší sekretářky narozené v Raku se může často stavit pro dceru, aby spolu poobědvaly, a žena Rak, která celá léta spolehlivě pracovala v obchodním domě, najednou odejde, protože její syn je nemocný nebo má potíže a potřebuje ji. Jestli je obchodník narozený v červenci svobodný mládenec, jistě bude rád cestovat (pokud někdo v době jeho nepřítomnosti každý den zavolá jeho matce, jestli něco nepotřebuje). Ale jestli je ženatý, asi se mu nebude líbit, když bude muset jet na služební cestu nebo když ho požádají, aby obětoval dovolenou kvůli naléhavým obchodním záležitostem.

    Máte-li podřízeného Raka, který se právě rozvádí nebo se rozešel s partnerem, je to problém, který může narušit pracovní prostředí na celé týdny. Tito lidé šíří mrak stísněnosti po celém pracovišti. Je-li to žena, objednejte na dámskou toaletu dvojnásobné množství papírových kapesníků. Bude propadat návalům pláče a zřejmě stráví nemálo času u soudu. Soudce jí přiřkne pořádné alimenty, nebo to schytá. Pokud je ve hře výživné na děti, bude asi potřebovat volno celý měsíc. To, že ji opustil partner, je dost těžké samo o sobě, ale hrozba ztráty finančního zabezpečení v ní vyburcuje houževnatost do krajnosti. Raci obou pohlaví nesou rozvrácený domov velmi těžce. Nejlepší, co můžete udělat pro záchranu Rakova domova, je pověsit v každé kanceláři na stěnu nápis: "Domov je tam, kde je srdce". Hned pod něj zavěste vzácné mince na pozadí modrého sametu ve stříbrném rámu. Unikla vám pointa? Jim ne.

    Pokud si chcete s podřízeným Rakem o něčem promluvit a chcete jej na to patřičně naladit, pozvěte ho na oběd nebo na večeři. Raci zbožňují lidi, kteří je pozvou na jídlo. Nejenže to znamená, že nebudou muset platit účet, ale dobré jídlo je pro ně výrazem bezpečí. Jen si všimněte, jak mu zasvítí oči. Nemusí být zrovna velký jedlík, ale je mnohem spokojenější a klidnější, když má kolem sebe spousty jídla. Rozhodně ho vezměte do nejlepší restaurace ve městě. Má rád luxus, zvlášť když za něj nemusí platit.

    Tito lidé jsou pilní pracovníci. Můžete si být jistí, že budou za všech okolností solidní a spolehliví, kromě jednoho případu. Rak je vodní znamení a lidé narození ve třech znameních vody mají v oblibě tekutiny ve všech formách. Jisté aspekty planet při narození mohou vést k tomu, že jedna z těchto forem působí problémy. Raků oddávajících se nadměrnému pití není sice mnoho, ale pokud narazíte na červencového zaměstnance, který plní pracoviště svým bláznivým smíchem příliš často nebo který bez ustání prolévá melancholické slzy, zřejmě pije o přestávkách něco silnějšího než kávu. Nemyslete si hned, že každý ve znamení Ryb, Štíra nebo Raka se rád dívá sklenici na dno. Je pravda, že tito lidé častěji utápějí své stesky než ostatní, ale to je celková statistika týkající se milionů lidí, kterou nemůžete použít, když posuzujete člověka individuálně. Většina Raků, se kterými se potkáte, bude střízlivá. Dokonce tolik, že si asi budete přát, aby se trochu uvolnili nad sklenkou něčeho ostřejšího.

    Svou práci berou vážně a sebe samé ještě víc. Račí smysl pro humor je vřelý a plný porozumění pro lidskou povahu, ale pokud něčí vtipy zasáhnou Rakovo citlivé místo, mohou ho těžce ranit. Nejlepší je nechat vyprávění anekdot na nich. Díky jejich laskavému srdci a vnímavosti není pravděpodobné, že by někomu ublížili pod pláštíkem legrace. Typický podřízený Rak nebude kolem sebe trousit humorné poznámky v pracovní době, ale když ho vezmete na večeři, budete se smát od aperitivu k dezertu. Tito lidé dovedou být fascinující společníci - nejsou-li zrovna v ponuré náladě, kdy procedí asi tak jedno slovo za hodinu. Dovedou krásně trucovat, ale také hovořit s magnetickou silou a lehce ovlivnit vaše city prostřednictvím schopnosti hrát to na lidi.

    Raci cítí věci. Nikdo nedokáže být něžnější a chápavější, když potřebujete přítele, a nikdo neumí být protivnější, když mají podezření, že jim někdo chce něco vzít, ať v citové oblasti nebo v materiální. Když mají přečerpané bankovní konto, dovedou se zarputile mračit celé hodiny, a když si myslí, že je někdo chce připravit o zaměstnání, mohou se chovat dost dětinsky, což je však jen předehra k boji o vlastnictví na život a na smrt. Oběť dokonce ani nemusí tušit, že byla vyhlášena válka, dokud jedna strana nevyhraje. Rači mají víc tajností než J. Edgar Hoover, James Bond a Sherlock Holmes dohromady. Zřídka oznamují svoje úmysly dopředu a téměř nikdy neprozradí svoje myšlenky, kromě těm, kdo jsou jim natolik blízcí, že této důvěry nezneužijí.

    Rak si vede dobře na každém místě, kde může využít svých přirozených schopností. Často je úspěšný v obchodu, reklamě, výrobě a nákupu pro velké sítě obchodů. Mnoho Raků přitahuje pečení, konzervování, balení a distribuce potravin. Umění (malování nebo sochařství), návrhářství, bytová dekorace, hudba, muzea, psaní, účetnictví, nemovitosti, dětské oblečení, sociální služby, herectví a režisérská práce, fotografování, zahradničení, přednášková činnost, vyučování, bankovnictví, ropný průmysl, komerční a zásilková činnost a politika jsou všechno typické sféry zaměstnání Raků. K nim se řadí i správa hotelů nebo restaurací, vedení divadel a zprostředkování půjček.

    Vaše zaměstnankyně ve znamení Raka miluje děti, muže, květiny, dobře vytopené kanceláře, zdvořilost, romantiku, vaření, filmová představení, knihy a peníze. Je citlivá, přístupná vlídnosti, zodpovědná a neobyčejně schopná. Je náladová.

    Dokážete rozlišit samičku a samce krabů na pláži? Obě pohlaví jsou citlivá a zasněná, přesto rozumná a praktická jako bavlněné spodní prádlo. Pokud vás povinnosti odvádějí z pracoviště častěji, než je vám milé, budete rádi, že jste je přijali. Hrozně rádi na všechno dohlížejí.

 

Nadřízený Rak

 

    Když jste se dozvěděli o Rakově smyslu pro humor, asi máte dojem, že kancelář nadřízeného Raka je ohromně zábavné místo, kde chybí jen konfety a šampaňské. Zaměstnanci budou všichni čestní a spolehliví lidé a jejich šéf je komik s vtipnými průpovídkami. Je to jako chodit každý den pracovat do nočního klubu. No - ne tak docela.

    Pokud pracujete pro televizního nebo filmového komika, to všechno může platit, ale kdekoliv jinde raději setřeste konfety z ramene, narovnejte si kravatu a zapomeňte na vtipy. S tím vážným, pracovitým vedoucím není moc legrace. Jeho humor v práci může obsahovat cokoliv od smíchu nad sebejistým konkurentem, který si natloukl nos, k potlačovanému uchechtnutí, když ho požádáte o zdvojnásobení platu, dřív než dokážete, že si to zasloužíte. Obě tyto situace mu vyloudí na tváři široký úsměv. Nic jiného moc veselí nevzbudí. Pod jeho obchodnickým výrazem a sněhobílou košilí sice stále vězí smysl pro humor, ale v práci ho použije málokdy. Valnou část smíchu si zde schovává pro lidskou komedii omylů nebo aby rozptýlil něčí nervozitu, a bude to laskavý smích. Sedm hodin a čtyřiapadesát minut z osmihodinové pracovní doby však bude bez legrace, ne-li pochmurných.

    Nechci vás polekat. Jde jen o to, že u šéfa Raka budete mít zaměstnání jistější, když dohlédnete na to, abyste měli na kalhotách puky, rovnou pěšinku a bystrý mozek, místo abyste dali k dobru pár fórů a spokojeně hráli druhé housle. První housle, na které se snažíte zapůsobit, si za svým naleštěným mahagonovým stolem s fotografií matky na jedné straně a celé rodiny na druhé dávají od legrace pohov. Dovedete si představit, co by se stalo členovi kabinetu prezidenta Calvina Coolidgea, kdyby uprostřed zasedání vytáhl tento vtip: "Kdo byla ta dáma, se kterou jsem vás viděl včera večer?" Znám jednoho zaměstnance, který udělal vážnou chybu, že poskytl významnému klientovi nepříhodnou informaci. Když ho za to nadřízený Rak povolal k zodpovědnosti, přičemž mínil být vlídný, muž vesele prohodil: "Šéfe, upřímně lituju své stupidity, a když mi dáte pár dnů, určitě vymyslím několik perfektních výmluv!" Zřejmě by udělal terno ve vaudevillu starých časů, ale vedoucího nepotěšil a dostal padáka.

    Doufejme, že budete mít prospěch z toho velkého vejce, které onen zaměstnanec snesl při svém posledním představení. Šéf Rak je v práci jen za jedním účelem. Vydělat peníze. Tečka. Peníze. Jsou vyrobené z černozeleně potištěného papíru a v horních rozích mají různá čísla, která značí, kolik moci, prestiže a přepychu si za ně koupíte. Dostanete je za usilovnou práci. Čím víc pracujete, tím víc dostanete takových papírků a s většími čísly v horních rozích. To je jeho račí filozofie. Bylo by dobré, kdybyste ji přijali za svou.

    Takže si myslíte, že je trochu nudný, co? Kdyby se třeba trochu víc uvolnil a nepotíral tak přísně zahálku a vytvořil přátelštější atmosféru, nejenže by byl úspěšnější, ale také šťastnější. Napadlo vás to? Podívejte se do Kdo je kdo v obchodu a průmyslu. Nejvíc se tam vyskytují letní data narození a červenec jasně vede. Potom se podívejte na jména Raků na konci kapitoly Jak poznáme Raka. Něco musí dělat správně.

    Pokud jde o sféru Rakova podnikání, nejvíc je ve svém živlu v obchodování - ať s koňmi nebo s cennými papíry - a s čímkoliv mezi tím. Dovede skvěle odhadnout, co lidé chtějí, a dodá jim to se značným ziskem.

    Vize peněz ho možná odvedla od vzdělání, které zamýšlel, a vypracoval se sám. Jestli ne, můžete bezpečně vsadit svou měsíční výplatu, že během studia na vysoké škole pracoval na poloviční úvazek a část výdělku si ukládat stranou. Co říkám na vysoké škole! Tento člověk začal vydělávat ve věku šesti nebo sedmi let, kdy chodil do obchodu na rohu pro mléko a chleba a za každou cestu své milující mamince účtoval dva centy. Zeptejte se ho, kdy získal své první placené zaměstnání. Asi vás to bude šokovat. Ale zvýší to vaši vážnost v jeho očích. Bude vás respektovat a zapamatuje si, že vám to správně myslí. Mimochodem, dejte si na jeho paměť pozor. Má ji objemnou jako slon. Nadřízení Raci málokdy něco zapomenou. To zahrnuje čas, kdy přijdete do práce, kdy odejdete a kolikrát jste během pracovní doby šli na toaletu. Ale také si bude pamatovat večery, kdy jste pracovali přesčas, nebo když jste strávili celý víkend v práci a pomáhali mu připravit důležitou smlouvu. V těchto případech budete spravedlivě, dokonce štědře odměněni.

    Ačkoliv možná zdědil majetek a reputaci, Rak nemá ve zvyku odpočívat na rodinných vavřínech. Musí dokázat, že umí získat bohatství sám. Přesto není chamtivý. Je účastný a dobročinný, ale není naivní. Dobročinnost pro něj začíná doma. Jeho rodina je na prvním místě. Potom následuje jeho podnik. A potom jste na řadě vy - a kdokoliv jiný. Nikdo není tak velkorysý, když si to příjemce zaslouží a když se nemá kam obrátit o pomoc. Tehdy udělá Rak gesto - a bude stát za to. Jen si pamatujte, že bezohledná spekulace má k upřímné dobročinnosti daleko. Rak má měkké srdce, ale ne mozek.

    Ve skutečnosti je váš šéf velmi citlivý, jemný člověk a v podstatě nejistý. Úspěch tlumí jeho vnitřní obavy, proto se o něj tolik snaží. Když mu někdo ublíží, což se může stát mnohem častěji, než si uvědomujete, stáhne se do své pevné ulity. Je to také Rakova obrana, když nedostane, co chce, a často to působí k jeho prospěchu. Raka, který zalezl do ulity, lidé litují, a často mu hodně slíbí, aby ho zase vylákali ven.

    Existuje hodně nadřízených žen ve znamení Raka. Skoro každá svobodná žena Rak, kterou potkáte, někdy v životě pracovala nebo šéfovala. I když je zamilovaná, její práce je často lásce rivalem. Pouhé city jí totiž nestačí k pocitu zabezpečení, i když si někdy myslí, že ano. Štěstí se pro všechny Raky skládá ze dvou věcí - peněz a náklonnosti, a to stejným dílem. Žena Rak pravděpodobně nesnáší domácí práce. Pokud jste slyšeli něco jiného, je to díky jejímu vztahu ke kuchyni. Tyto ženy by ve skutečnosti mnohem raději soutěžily ve světě mužů, než aby se plahočily s hadrem po bytě a dennodenně smýčily a čistily. Nerady to přiznávají a jejich domovy jsou obvykle útulné, ať jsou uklizené nebo ne, ale nelíbí se jim být v domácnosti. Náklonnost a ochrana, kterých se jim přitom dostává, jsou sice příjemné, ale bez leštěnky na nábytek se klidně obejdou. Ve většině případů se ženské nadřízené moc neliší od mužských, kromě jedné výjimky. Nenosí kalhoty a bílé košile s vázankou. Nosí vlídné úsměvy, aby zakryly něžné srdce a odhodlanou mysl, což završí ženským a romantickým oblečením.

    Všichni nadřízení Raci umí dobře odhadnout vaše pocity. Pochopí vše, co řeknete, s obdivuhodnou přesností. Kromě toho vycítí význam toho, co jste nevyslovili, což je značně nepříjemné, takže si dávejte pozor. Zřídka jsou samotáři. Když zrovna procházejí mrzutou nebo deprimovanou náladou, mohou se tak někdy chovat, ale normálně se obklopují lidmi. Samota většině Raků nahání strach, kromě těch, kteří ji vyhledávají v důsledku hlubokých ran, jež utržili v raném životě, a i ti jsou o samotě nešťastní, přestože si to nemusí uvědomovat.

    Pracovat pro nadřízeného Raka vám prospěje. Naučíte se od něj za jeden měsíc víc než za rok od jiných šéfů. Nejdůležitější věc, kterou se naučíte, je ohleduplnost. Tento vedoucí dokáže prosadit svůj zájem a nedá se lehce oklamat, ale je spravedlivý. Jedna věc je hrát o všechno s vlastníky akcií, druhá využít nevinného. V zásadě je to vlídný a slušný člověk, ve kterém krutost a neštěstí vzbuzuje hlubokou účast. Zdvořilost a soucit pro něj nejsou staromódní slova. Jsou součástí jeho morálních zásad. Jsou-li vaše úmysly upřímné, vaše motivy čestné a vaše srdce čisté, bude za vámi stát i ve chvílích nesprávných rozhodnutí a osobních problémů.

    Rak vyčkává trpělivě a vytrvale s očima na stopkách. Jeho mysl je bystrá a praktická, ale srdce je ponořeno do snění a tyto sny jsou stejně magické jako svit měsíce, který na něj působí. Třeba ho vyšlou na vzrušující cestu kolem světa nebo ho inspirují k výstavbě prosperujícího průmyslu, jehož zisk podporuje vědecký výzkum ve prospěch lidstva. Každý sen je však postaven na solidních základech. Jeho poezie je nádherná, ale vždy dává smysl.

    Pokud jde o ty vtipy, vyprávějte mu je při obědě, ne v pracovní době. Jsou-li o obyčejných lidech a mají dobrou pointu, zasměje se. Tehdy poznáte, jaký doopravdy je. Pozorujte jeho oči a uvidíte, že tenhle smích je jasnou a statečnou odpovědí na vnitřní obavy a bolest, kterého se odváží jenom trpělivý Rak s citlivým srdcem a tvrdou skořápkou.

 

Rak podle narození ve třech dekanech

 

Narození v 1. dekanu (22.6.-1.7.) podléhají vlivu Měsíce. Mají bujnou fantazii, dobrou paměť a vytříbený vkus. Jejích fantazie však překračuje všechny meze. Vyznačují se též jistou pedanterií. Mimořádná citlivost jim působí obtíže. Většinou jsou hospodární a vytrvalí. V této dekádě rovněž vládne Venuše, jež dává Ráčkům sklon k emocím, posiluje v nich mateřské i otcovské city a občas je vede ke smutku až pesimismu. Tito Ráčkové mnoho dokáží!

 

Narození ve 2. dekanu (2.-12.7.) jsou pod patronací Merkura. Jsou mnohem fyzicky odolnější, než jejich starší sestry a bratři, bývají velmi hrdí, rozhodní, podnikaví i odvážní. Velice rádi cestují. Mají současně literární i řečnický talent. Rovněž pěvecký, herecký a léčitelský. Morálně slabší lidé narození v tomto období mohou být i mimořádně mstiví a bezohlední a to tehdy, když jim osud zamíchá špatné karty. Jejich život bývá neklidný a často proměnlivý. Ale umí!

 

Narození ve 3. dekanu (13.-22.7.) jsou pod přímým vlivem Měsíce, jsou nejméně odolní, mají slabý charakter a příliš se strachují o své blízké. Bývají bojácnými snílky se sklony k hysterii. V jejich životě rovněž často dochází ke změnám. Mají sklon k mysticismu, k umění i ke sportu. Dokáží se vlastní pevnou vůli vybičovat k nejvyšším výkonům. V mládí nebývají příliš šťastní. Jejich osud se zlepšuje až s přibývajícími léty. Kdo si počká, ten se dočká!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

college essay thesis y34wbc

(GregoryMum, 5. 4. 2023 8:26)


You've made your position quite nicely!!
good opening sentences for college essays https://domyhomeworkformecheap.com how to write an application essay https://helpwritingdissertation.com

rak,nepochopitelné znamení

(Pavel Maxmillián, 20. 4. 2008 20:33)

Všechna znamení se mi zdá, že chápu, jenom tohle prostě nepochopim...rak