Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výstava v Brně - Leonardo da Vinci

2. 6. 2008

Leonardo da Vinci v Brně

 

Mezinárodní putovní expozice o legendárním malíři a vynálezci Leonardovi Da Vinci která je nyní ve Španělsku odkud bude přivezena do Brna. Tuto unikátní výstavu tvoří mimo jiné víc než 60 originálních listů z díla Codex Atlanticus Leonarda da Vinciho a nejzajímavější pro návštěvníky budou zřejmě funkční modely jeho strojů. Listy kodexu pocházejí z archívu univerzity Accademia dei Lincei a modely strojů jsou zase z Leonardova muzea ve Vinci a také z historických sbírek.

 

Příběh, který tato výstava vypráví, je příběhem Leonardovy skutečné sbírky roztrhaných listů. V druhé polovině 16. století je sesbíral sochař Pompeo Leoni a vlepil je do jednoho velkého alba - Codexu Atlanticus. První listy v kodexu dokumentují techniky použité na konzervaci, hlavní těžiště sbírky však představují výjimečné výzkumy a pokusy, stejně jako krása jeho kreseb coby inženýra a architekta.
Na expozici se návštěvníci dozvědí i různé zajímavosti ze soukromého života Leonarda da Vinciho i o jeho vztahu k významným osobnostem doby či k rodinným příslušníkům. K dispozici jsou ale také statě o jeho matematických a gramatických studiích i jeho hádanky a novely. Jde tedy o příběh, který má za cíl představit význam jednoho z nejvýznamnějších představitelů renesance a současně pohlédnout na jeho osobní život s každodenními problémy, které ho přibližují všem.
Návštěvníci Bratislavského hradu mají také možnost obdivovat modely velkého větroně, tanku či valivého ložiska. Spolu s významem Leonarda a jeho projektů organizátoři poukazují na pokrok, který věda a technika zaznamenala po dobu pěti století od renesance. Předměty na vysoké technologické úrovni, jako například motor Ferrari nebo pohon vrtulníků značky Augusta, jsou vystavené po boku Leonardových studií.


Výstavu bude možné zhlédnout  od 18. června v Brně-Hršpicích.