Jdi na obsah Jdi na menu
 


20 věcí které můžete udělat pro přírodu

11. 2. 2008

20 věcí, které můžete udělat pro přírodu

 

Obrazek1. Podporujte místní zemědělce a drobné živnostníky. Jídlo vypěstované na druhém konci světa se do supermarketu nepřeneslo telekinezí, přiletělo letadlem, přeplavilo se lodí, dovezlo nákladním autem, v nejlepším případě připutovalo po železnici. Ať již svou dlouhou cestu absolvovalo jakkoli, bylo při jeho přepravě vytvořeno velké množství zdraví škodlivých emisí a skleníkových plynů. Sledujte kalendář sezónní zeleniny a kupte si raději domácí jablka než banány z Asie.

2. Vyhýbejte se vodě v plastových lahvích. Těžba surovin pro výrobu umělých hmot jakož i jejich zpracování, přeprava a likvidace je extrémně nákladný luxus. Noste s sebou ven vlastní láhev. Pokud vám nechutná voda z vodovodu, zkuste ji přefiltrovat.

3. Zamyslete se nad tím, zda byste nemohli jíst méně masa.

4. Pokud z nějakého důvodu jezdíte autem, udržujte svůj automobil v dobrém stavu. Nafouknuté pneumatiky, výměna oleje či filtrovacích zařízení snižují množství škodlivin vypouštěných z vašeho auta a snižují spotřebu. Jezděte pomaleji a s klidem, nejvíce pohonných hmot spálíte při rozjíždění a změnách rychlosti vůbec.

5. Pokud si pořizujete auto, pořiďte si takové, které má malou spotřebu.

6. Ze svého letošního itineráře vyškrtněte jeden zpáteční let.

Obrazek 7. Jezděte na kole – do práce, po práci, na návštěvu, na nákup.

8. Pokaždé, když měníte žárovku, kupte raději úspornou.

9. Vysaďte ve svém okolí strom. Vypadá to pateticky, ale strom v průběhu svého života může asimilovat tuny uhlíku. Pokud ho vysadíte příhodně, může vám stínit za horkých dnů, sloužit jako hromosvod apod.

10. Ujistěte se, že vaši myčku na nádobí, pračku či sušičku zapínáte, když jsou opravdu plné. Tato pomocná domácí zařízení jsou velkými konzumenty energie.

11. Pokud si pořizujete nový elektrospotřebič, řiďte se energetickým štítkem vypovídajícím o spotřebě energie i vody, případně dalšími značkami (Energy star).

12. Vypínejte ze zdi všechny elektrospotřebiče, které zrovna nepoužíváte – rádio, počítač, televizi, tiskárnu apod. Elektrospotřebiče v režimu stand-by spotřebovávají energii.

13. Prádlo perte za nižší teploty a sušte na šňůře či ramínku. Pračka při programech s nižší teplotou nespotřebuje tolik energie, přitom vypere většinu nečistot. Sušením prádla na šňůře (místo v sušičce) předejdete jeho zmuchlání.

14. Pokud si pořizujete bydlení, sáhněte po menších prostorech. Zamyslete se, kolik prostoru opravdu potřebujete.

15. Investujte do úspor energie ve svém stávajícím obydlí (izolace stěn, dobrá okna) a do ekologického způsobu vytápění.

16. Zrušte předplatné novin a čtěte své oblíbené zprávy na internetu. Nepodporujte tisk a roznášení letáků.

Obrazek17. Vyhýbejte se jednorázovým obalům. Nahraďte plastikové sáčky a nákupní tašky těmi, co si přinesete s sebou a opakovaně používáte. „Ačkoli mnohé supermarkety v USA plastové tašky recyklují, jedná se stále o velmi náročný proces“. Kupujte produkty bez obalů, případně v obalech, které se ve vašem okolí dají recyklovat. Recyklujte.

18. Kupujte si starší věci, které mají historii. Navštivte bazar, second-hand nebo bleší trh.

19. Požadujte zelenou energii (tj. energii, která vznikla částečně z obnovitelných zdrojů).

20. Volte své zástupce s ohledem na jejich zájem na zlepšování životního prostředí!



Odkazy:
Desatero domácí ekologie (Ekologický institut VERONICA)
12 věcí, aby byl váš život v roce 2008 "zelenější" (Univerzita v St. Luis, Washington), anglicky
100 věcí, které můžete udělat pro přírodu (Sustainable environment for quality of life), anglicky

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář