Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svatý Pavel, první poustevník


Pavel, zakladatel a učitel poustevnictví, se narodil nedaleko Egyptských Théb. Ve věku patnácti let přišel o oba rodiče. Aby unikl Deciovu a Valeriánovu pronásledování a mohl svobodně sloužit Bohu, uchýlil se do pouštní jeskyně. Tam mu potravu i oděv zajišťovala jedna palma a tak žil až do svých sto třinácti let, kdy ho z Božího vnuknutí navštívil devadesátiletý Antonín. Tito dva se potkali, aniž by znali navzájem svá jména, pozdravili se, načež rozpředli dlouhý rozhovor o království Božím. Havran, který po dlouhou dobu Pavlovi nosil polovinu bochníku chleba, dnes, když tito dva spolu hovořili, přinesl bochník celý. 

 

st._paul_the_hermit_fed_by_the_raven-s.jpg

 

 Když havran odletěl, prohlásil Pavel: „Pán nám poslal večeři. Je skutečně milostivý a milosrdný. Po šedesát let jsem denně dostával polovinu chleba, ale nyní, když jsi přišel, Kristus dává svým vojákům dvojitou porci.“ Poté s díkuvzdáním spolu pojedli u pramene, a pak strávili celou noc chválami Boha. Za úsvitu Pavel pocítil dotek smrti a požádal Antonína, aby mu přinesl plášť, darovaný Atanášem, aby ho použil jako přikrývku. Když se Antonín vrátil z cesty, viděl Pavlovu duši vznášet se do nebes, mezi andělské kůry, mezi sbory proroků a Apoštolů.

 

Když Antonín došel k Pavlově cele, našel mrtvé tělo světce v klečící poloze se zakloněnou hlavou a rukama nataženýma směrem k nebi. Když zabalil tělo do Atanášova pláště, dal se do zpěvu žalmů a hymnů křesťanské tradice. Neměl rýč, kterým by vykopal hrob, ale z pouště přišli dva lvi a vyhloubili svými tlapami jámu dostatečně velkou na pochování lidského těla, projevujíce tolik známek smutku, kolik jim jejich přirozenost dovolila. Když lvi odešli, Antonín položil svaté tělo do jámy, pokryl je hlínou a upravil hrob podle křesťanského zvyku. Vzal si na sebe Pavlovu tuniku, utkanou z palmových listů podobným způsobem jako při pletení košů, a používal ji o velkých dnech velikonočních svátků až do své smrti.


Převzato z breviáře Editio XIII

pro Institut sv. Josefa přeložila Nea Marie Kuchařová.

 

Home Made

7. 1. 2016

 
Celý příspěvek | Rubrika: Světlá zóna | Komentářů: 0

Chlapec, který vidí v naprosté tmě

19. 9. 2013

Neuvěřitelné oči dostal do vínku Nong Youhui, malý čínský chlapec, který má schopnost kočičího vidění - tj vidění v naprosté tmě, navíc jsou jeho oči světlé, jasně modré, což je pro asiaty netipické.
 
 
Celý příspěvek | Rubrika: Záhady a mysteria | Komentářů: 1

Co je pravda a co je lež

15. 4. 2013

Co je pravda a co je lež? Vědomí je velmi důležité, protože pravda nepřichází se slovy nebo poznáním. Ale lži ano a jsou jich miliardy. Lidé věří tolika lžím, protože si to neuvědomují. Ignorujeme pravdu, anebo ji zkrátka nejsme schopni vidět.

 
Celý příspěvek | Rubrika: * texty, fragmenty | Komentářů: 1

Losangeleské nepokoje, brutalita, rasismus a... soucit

17. 6. 2012

 

Lidská krutost, rasismus, policejní násilí, černošské nepokoje roku 1992 v Los Angeles...

 
Tisíce lidí nespokojených s verdiktem soudu Rodneyho Kinga páchaly výtržnosti. Mladí černoši zastavovali automobily a napadali řidiče, rabovali obchody a zakládali požáry. První obětí byl běloch, kterého vytáhli výtržníci z jeho náklaďáku a způsobili mu těžká zranění.
 
Celý příspěvek | Rubrika: Temná zóna | Komentářů: 0

Neznámé zvuky Země - ukázky

28. 5. 2012

 Ukázky nahrávek záhadných zvuků. Tyto a podobné nahrávky se objevují na všech světových serverech jako je youtube, google atp. Záznamy pochází převážně z řad amatérů, kteří zvuky nahráli náhodně na mobil.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Záhady a mysteria | Komentářů: 0

Erich von Däniken nejen o roce 2012

20. 2. 2012

"Počátkem mayského kalendáře je 14. 8. 3114 před naším letopočtem, konec kalendáře vede k datu 23. 12. 2012. Ale to samo o sobě nic neznamená. Když kalendář skončí, jednoduše začíná znovu číslem 1, 2, 3, 4,... Mayské tradice říkají, že se někteří bohové vrátí na Zemi. Předpokládám, že se někteří z nich mohou vrátit na naši planetu. Ale nemůžeme si být nikdy jisti termínem."

 

Záhadné zvuky

21. 1. 2012

 V posledních mědících se v různých částech světa ozývají záhadné zvuky, jejichž nahrávky se od konce roku 2011 začaly hojně objevovat na internetu (zejména youtube pod termínem strange sound). Byly zaznamenány na všech kontinentech a ve většině zemí, včetně České republiky a jejich původ je stále neobjasněn. Lidé vypovídají, že zvuky zní jakoby přímo shora z oblohy, nebo z nitra země.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Záhady a mysteria | Komentářů: 6

Mrtví ptáci padající z nebe

9. 1. 2012

Od minulého roku se objevují záhadná úmrtí různých druhů zvířat po celém světě. Umírají náhle, ve velkém množství a bez zjevné příčiny. Přestože vědci vždy uhynulá zvířata zkoumají, nemůžou přjít na to, co takový masivní úhyn zvířat způsobuje.

Podle některých interpretací starého mayského kalendáře by v roce 2012 měl skončit svět, jak ho známe. Je možné, že malé město v americkém Arkansasu již v prvních hodinách nového roku pocítilo první známky této apokalypsy? V průběhu noci tam padaly tisícovky mrtvých ptáků.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Záhady a mysteria | Komentářů: 0

Mrtvé ryby v Norsku

8. 1. 2012

Pláž Kvennes na severu Norska byla na Nový rok zničeho nic poseta tunami mrtvých sleďů. Nikdo netuší, co ryby zabilo. Vědci už mrtvé ryby zkoumají, ale nemohou na to přijít. Spekuluje se o ničivé podmořské vlně, která mohla rybky vyvrhnout břeh. Další lidé spekulují o tom, že ryby zahnal směrem k pobřeží tajemný predátor nebo něco, z čeho šel v hlubinách moře strach.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Záhady a mysteria | Komentářů: 0

Logické klamy

31. 12. 2011

  Vědomé i nevědomé logické klamy bývají jádrem všech podob propagandy. V dějinách myšlení mají vědomé logické klamy dlouhou tradici. Ve starém Řecku byla eristika původně chápána jako umění sporu. Vznikla společně s rétorikou. Eristika se však brzo vyvinula na postupy, jimiž se zdánlivě dal vyvrátit nebo dokázat jakýkoli výrok.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Propaganda a logické klamy | Komentářů: 0