Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zima 2015

2. 4. 2015

21. 3. 2015

Poslední mazání

      Je doslova symbolické loučit se se sněhem právě v první jarní den. S většinou klíčových účastníků letošní zimy jsme se vydali na poslední mazání do Nového Města v Krušných horách.

  Je pravda, že asi nikdo z nás do poslední chvíle nevěřil, že si ještě zalyžujeme. Ale povedlo se. Našli jsme zbytečky sněhu, na kterých jsme si užili, letos již opravdu naposledy, legraci na "čerchmantských prkýnkách". Dnes už to  vůbec nebylo o rychlosti, kilometrech ani potu. Bylo to o radosti, legraci, zamyšlení za tím končícím i před něčím budoucím. Dokonce jsme si letos "poprvé" udělali pořádnou koulovačku.No, studený sníh za tričkem nám naštěstí nevadí a ani se nikomu nic nestalo. Bitva dokonána..GAME OVER.

              p3210124.jpg

Když se mám zamyslet, kde jsme, musím nejdřív uvést, odkud jsme přišli.

Letošní zima pro nás byla nová. Přišlo období, kdy nám žáci začínají odrůstat do dorosteneckých kategorií. Ukazuje to, že jílovský biatlon ve své členské základně dospívá. Po několika letech se dostáváme zpět do stavu, kdy máme závodníky rovnoměrně rozděleny do všech věkových kategorií. Myslím, že to ukazuje zdravý rozvoj života klubu, protože máme svou budoucnost.

  10. místo v klubové soutěži Českého poháru v biatlonu pro rok 2015. Jsme v první třetině hodnocených klubů.

 Takový je, řečeno ve zkratce, výsledek, kterého jsme letos dosáhli. Je to dobře nebo špatně? Já myslím, že dobře. Je to výsledek, který je reálný. Objevují se v něm všechna negativa i pozitiva, která se stala, nebo která nás potkala. Ukazuje na práci, kterou jsme udělali, i neudělali. Je odrazovým můstkem pro další práci. Věřte, že o tom už teď hodně přemýšlíme.

Jílovský biatlon žije a má svou budoucnost. Díky všem.

Míra 

  

16. 3. 2015

Biatlonová sezóna 2015 je minulostí

       Uplynulý víkend byl  pro nás posledním soutěžním víkendem letošní  biatlonové šňůry. Naposledy jsme se sešli se v jabloneckých Břízkách na Mistrovsví ČR dorostu a dospělých v rychlostním závodě a stíhačce.

Závodu se od nás zúčastnilo stabilní družstvo ve složení Natka, Zdenča, Zdenda, Tomáš, František a Míla. Už v pátek si všichni vyzkoušeli náročnost jabloneckého sněhu. Tušili od začátku, že to nebude jednoduché.

V sobotním rychlostním závodě nejlépe dopadli Míla s Františkem. ( 4. a 5. místo). Dobrý závod zajela i Natka (11.). Komu se ne úplně dařilo byl Tomáš a Zdenda, na nichž se podepsala nedávno prodělaná nemoc. Zdenče se nedařilo zase střelecky.

Do nedělního závodu všichni nastoupili s cílem zabojovat o poslední body do hodnocení klubové soutěže. Možná proto to někomu vyšlo, někomu zas ne. Nejlépe opět dopadli František s Mílou, kteří si dnes prohodili včerejší umístění. O jedno místo si ve startovním poli polepšil Zdenda a Tomáš. Naopak se dnes střelecky nedařilo Natce.

Protože to byly poslední závody, hodilo by se shrnout a zhodnotit teď už uplynulou sezónu. No, vydržíme na konečné výsledky celkového hodnocení klubové soutěže. Je hodně aspektů, které budeme chtít hodnotit.

Nyní před sebou máme zasloužený tréninkový odpočinek a začneme znovu od začátku.

Díky zimo, bylas krásná i náročná

Míra

 

3. 3. 2015

Máme za sebou vrcholy letošní zimy, mistrovské závody žactva, dorostu i dospělých

       Dlužím Vám více informací za uplynulé dva víkendy, proto čtěte pozorně.

 Před koncem února jsme se zúčastnili Mistrovství ČR žactva v Jablonci nad Nisou. Jak jsem uváděl dříve, nominace si vybojovali Matouš a Katka Rychnovští, Eva Fialová a Denisa Švirlochová. Do Jablonce jsme odjížděli s představou o umístěních lehce za polovinou startovního pole, zejména u Evy a Denisy. Všechno však bylo trošku jinak. Na Evě se ukázaly následky týdenního pobytu na školní lyžařském kurzu - no a znáte to. Děcka jsou nevyspalá, vyčerpaná z věčných lumpáren, navíc často nachlazená. Od pátečního tréninku bylo vidět, že Eva není ve své kůži. V sobotu odjela rychlostní závod, ale zdaleka to nebylo ono. Odpoledne zůstala v posteli a na večer ji František odvezl domů - děkuju za to, určitě i ona byla ráda. Ani Denisa nebyla úplně ready, ale to spíš bylo dlouhodobější trénikovou absencí. Bylo vidět, že není úplně vyježděná.

p2210515.jpgp2210528.jpgp2210582.jpg

Velkým bojovníkem se stal Matouš. Má sice stále problémy s technikou jízdy, avšak na trati bojoval jako lev. Svá umístění na hranici 3/4 startovnío pole si zasloužil. Kačka  ukázala zejména v nedělním závodě, že je jí klasická technika tak nějak bližší. A je to dobře, protože klasika je základ. I ona je myslím ,se svým umístěním z nedělního závodu spokojená.

Mám-li zhodnotit naše vystoupení, asi jsem čekal trošku víc. Na druhou stranu to bylo Mistrovství republiky a naši závodníci rozhodně nepatřili k favoritům. Z tohoto úhlu pohledu jsou asi tato umístění odpovídající.

O týden pozdeji, na přelomu února a března jsme zamířili s dorostem a dospělými do Vysočina Arény. Asi jsme se tam všichni těšili, protože jsou tam přeci jen jezditelnější tratě než v Jablonci na Nisou. Ani tady to ale nebylo tak růžové. Ale pojdmě popořadě.

Do závodu nasoupilo celkem 6 jílovských závodníků. Natka, Tomáš, František, Míla a Zdeňka do mistrovského závodu s hromadným startem, k  tomu ještě Hans do  mistrovského závodu akademiků.

Sobotní ráno vypadalo docela dobře, ale.... lehce pofukoval vítr na střelnici, a teplota nebyla úplně z nejnižších. Jinými slovy se ukázala nevýhoda technického sněhu. Na trati sice leželo 50 - 70 cm sněhu, ale díky teplotám vzduchu vysoko nad nulou se jednalo o nespojenou blátivou hmotu, ve které je jízda skutečně obtížná. No co se dá dělat. Podmínky měli všichni stejné.

Největším adeptem na dobré umístění byla Natka. I v náročných podmínkách se jí podařilo dobře odstartovat, po první střelecké položce se pohybovala dokonce na 4. místě. Pak však došlo ke špatné komunikaci s trenérem. Špatně jsem odhadl větrnou situaci na střelnici a nedal Natce potřebný pokyn k korekcii diptru. Čtyři trestná kola byla v té oranici skutečně za trest. Natka po potřebné korekci před poslední střelbou nakonec vybojovala 9. místo, což je v daných podmínkách dobrým výsledkem. I když mohl být mnohem lepší. Poučili jsme se z toho oba. S očekáváním dobrých výsledků jsme ještě vyhlíželi start mužů B, kde nastupovaly naše další naděje > František s Mílou.Jejich start byl naplánovaný na 13:22 - dobu nejvyšší denní teploty. Terén byl opravdu těžký. Bylo to znát na výsledcích všech kategorií. Závod, který normálně trvá kolem 50 minut trval některým borcům až hodinu a půl. František s Mílou nakonec dojeli do cíle na 6. a 7.místě.

_2280696.jpgp2280679.jpgp2280688.jpg

Nedělní závod byl o poznání jiný. Jury rozhodla posunout celý časový program o jednu hodinu dopředu. Tím jsme věřili, že závodní den proběhne v podmínkách dostatečně nízkých teplot a trať vydrží v dobré kondici. To se povedlo. Po ranním nástřelu bylo cítit, že dopadneme lépe než v sobotu, a to se povedlo. Natka dojela po výborné střelbě ( 0 1) na konečném 7. místě. To je umístění, které odpovídá její současné formě. Výbornou střelbu předvedl Hans, který se také díky dvěma trestným okruhům odlepil o konce startovního pole. Navíc se srovnal i technicky a na výsledku  a pohybovém projevu to bylo hodně vidět. O jedno místo si polepšili i František a Míla.

Pomalu se nám blíží konec sezóny, Na programu je poslední ČP žactva v Nové Vsi u Rýmařova. Tohoto závodu se už nezúčastníme, protože je hodně dětí na prázninách s rodiči, Naopak chceme tohoto volna využít s dospěláky na konečnou pířípravu  před poslední soutěží v Jablonci nad Nisou.

Fanděte nám

Míra

15. 2. 2015

Tento týden jsme si nepatrně odpočinuli, ale..

       zdaleka ne všichni. V sobotu se někteří naši sportovci zúčastnili Přeboru ÚJEP na golfovém hřišti na Cínovci. Podle dostupné výsledkové listiny byla účast velice malá, proto věřím, že si naši borci aspoň dobře zatrénovali. Trošku se zamýšlím, proč nás tam nebylo o několik více, zejména proto, že byl tento závod naplánován v rámci tréninkové přípravy!!! Zima přeci bude trvat ještě několik týdnů a trénovat je třeba.

Asi cítíte, že ne všichni závodili jen na Cínovci. Opravdu ne. Po celý víkend probíhal v jabloneckých Břízkách biatlonový SCM Cup (pohár Sportovních Center Mládeže), do něhož je zařazena i Natka Bártová. Na tomto kontrolním závodě soutěži kategorie dorostu a juniorů (věku od 15 do 21 let). V sobotu se jel sprint, v neděli byla na pořadu stíhačka.                 

_2150466.jpg

V rychlostním závodě se Natce docela dařilo a splnila především své očekávání. Se dvěma trestnými koly se dostala na 14. místo. V neděli ji ale právě střelba trošku zradila, takže se v cíli propadla na 18. příčku. Potěšující ale je, že se tentokrát dokázala po sobotním výsledku dobře běžecky připravit i do nedělního závodu, což se jí v pohárových soutěžích této sezóny nedařilo.

Za dva týdny máme první vrchol letošní sezóny v NMNM. Uděláme vše proto, abychom byli s celým družstvem dobře připraveni.

Míra

 

13. 2. 2015

Něco málo ze světa médií

       Podívejte se na pořad Ústecké TV. Krušné hory opravdu stojí za to.

https://www.youtube.com/watch?v=akdtDbtgTds&feature=youtu.be

Míra

 

7. 2. 2015

Po roční přestávce jsme jeli Telnickou patnáctku

       Máme víkend volna. Mnozí si myslí, že budeme na SP v biatlonu v NMNM. Dnes ale ještě ne. Nasněžilo nám a byla by škoda toho nevyužít, tím spíš, že naši kamarádi lyžaři pořádali na telnických tratích tradiční Telnickou 15ku klasickou technikou.

   Většina našich sportovců měla účast povinnou, protože se potřebujeme udržovat v závodním rytmu.. Na závodišti nás přivítalo zářící Slunce, vydrželo celý den. Nejdůležitější byl dnešní den pro Emu, Šímu a Ninu. Byl to pro ně totiž první lyžařský závod. I když uzavírali startovní pole, určitě posbírali mnoho nových zkušeností a zjistili, že před sebou mají ještě hodně práce.

dsc_0008-1-.jpg

Trošku více jsem čekal od Evy, pro níž byla klasická technika vždy tou sillnější. Naopak mě potěšila Verča. Ani ona nemám příliš závodních zkušeností, ale svým 6. místem ukázala, co se v předchozích obdobích naučila.

Kdo se ukázal nejvíc, byl asi dorost. Zdenda vyhrál, Natálka byla 2. v mladších a Aňa ve starších dorostenkách. Naopak mě moc nepotěšila naše nejzkušenější část. Více jsem čekal od Honzy a Tomáše. Asi mě tolik nevadí jejich umístění, ale spíš časová ztráta na závodníky, kteří je porazili, o to spíš, že měli nemalou ztrátu i na svého trenéra.

Doufám, že se příští sobotu ukáží v tom správném světle na Přeboru ÚJEPu v Tisé.

Zítra se těšíme do NMNM na stíhačky světové elity v biatlonu.

Míra

 

26 .1. 2015

V Letohradu s Ondrou Moravcem

      No, ono to nebylo jen s Ondrou. Byli jsme tam především soutěžit.  Jako před rokem: žactvo, Letohrad a klasická technika. Nachumelila nám i čerstvá peřina a byla to paráda.

  Pátečním trénink byl trošku obtížný.. Umělý sníh je náročný na mazání stoupacími vosky, proto nám lyže klouzaly. Trénink ale splnil svůj. A ano,.... jezdil s námi i vzor spousty kluků a holek, Ondra Moravec, který zde před SP v NMNM trávil týden volna.

aaa.jpg

Sobotní ráno bylo polojasné, my jsem ale měli jasno v tom, že nás čeká vytrvalostní závod na 5 nebo 6 km. Mazání jsme trefili výborně a v náročných stoupáních dětem lyže jeli podle našich představ. I střelecky se nám dařilo. Proto jsme nezapadli a téměř všichni se umístili podle našich představ. Velké holky ( Denisa, Káťa, Majda) se ve výsledcích pohybovaly kolem 2/3 výsledkové listiny. Lukáš se bezpečně odpoutal od konce výsledků a ukázal, že klasika je mu milejší.

Odpoledne jsme se trošku projeli a procvičili si úseky trati, které nám dopoledne dělaly potíže. Těšili jsme se na nedělní sprint, protože děcka cítila, že se chtějí zlepšit.

I v neděli se nám podařilo výborně namazat. I když byly možná tajné cíle dětí vyšší, jako trenér jsem spokojený, že obhájila své pozice ze sobotního závodu.

Za tři týdny nás čeká Mistrovství ČR v biatlonu žactva v Jablonci na Nisou. Svou účast si pro letošní rok stejně jako vloni vybojovali 3 závodníci (Matouš Rychnovský, Eva Fialová a Káťa Rychnovská). Nejen oni se dál budou připravovat. I ostatní totiž mají před sebou ještě nejen jeden pohárový závod, který se bude konat na začátku března v Nové Vsi na Rýmařovsku.

Jo a Františku, děkuju za pomoc. Věřím, že s námi příště pojedeš zase :)

Míra

 

26 .1. 2015

Jablonecké zápolení 

      Zima je sice pořád taková nemastná a neslaná, závodní sezóna je ale v plném proudu. Po týdnu stráveném na blátě jsme s dospěláky vyrazili do jabloneckých Břízek. V sobotu byl na programu vytrvalostní závod, sněhové podmínky nás ale přibrzdili a nakonec se jel v sobotu i neděli sprint. 

Konečně jsme prolomili naše střelecké neúspěchy.  Natce pomohla pouze jedna minutá rána v kombinaci s výborným běhmem k 6. místu. V něděli se svojí výbornou střelbou přidali i Tomáš, Míla a František.. I oni tak dosáhli na svá letošní maxima.. Je to vidět především v průběžném bodovém hodnocení jak závodu jednotlivců, tak i družstev..

p1250009.jpgp1250013.jpgp1250023.jpg

Dorost a dospělí těď mají před sebou 4 týdny času k přípravě na pokračování pohárových závodů Mistrovstvím republiky a dalším pohárovým závodem. Tento čas musíme jednoznačně využít ke zlepšení fyzičky, protože upřímně - i přes dobré výsledky nám v Jablonci nám kapku chyběla.

Za týden Vám přineseme další zprávy ze žákovskch závodů v Letohradu.

Míra

 

18. 1. 2015

Volný víkend? Na to u nás není čas 

      Třetí lednový víkend jsme měli volný. Nemohli jsme ho využít jinak, než intenzivní přípravou. Nejprve jsme plánovali krátký tréninkový kemp v Jablonci na Nisou. Nakonec jsme ale s 12 sportovci odjeli do Jáchymovského Eduardu.

                                      p1180001.jpg

Potřebovali jsme svůj klid ke komplexní přípravě. Myslím, že se to povedlo. Všichni účastníci absolvovali dle mého soudu minimálně 2 velikce kvalitní komplexní tréninky. Sami se na sobě přesvědčili, že se zlepšují ve všech směrech. Jak na běžecké části, tak i na střelnici. Uvidíme, co předvedeme v dalších závodech. S dospělými za týden v Jablonci nad Nisou, za dva týdny se žactvem v Letohradu.

Fotografie z našich ackí sledujte v našich albumech ( https://picasaweb.google.com/lh/myphotos ) a zde samozřejmě i naše výsledky.

Stále ve sřehu

Míra

10. 1. 2015

Nové Město na Moravě - letos již podruhé 

      Po týdenní pauze jsme se vrátili do Vysočina arény v Novém Městě na Moravě. Biatonový potěr se tu sešel na svém I. kole Českého poháru v biatlonu. Jílovský oddíl tu reprezentovalo šest jilovských žáčků.

Všude okolo vládla obleva, nás to ale nezastavilo, protože na závodních tratích je připravena mohutná vrstva umělého sněhu. Sobotní program nám sliboval dopolední rychlostní závod a odpolední biatlonový kros. Dopoledne však silně pršelo, proto se Jury rozhodla přesunout celý program  na odpoledne. Této časové úpravy využili k tréninku zástupci našich dorosteneckých a dospěláckých kategorií, kteří tu byli jako doprovod. Trénink byl sice náročný, ale poctivý. Dlouho jsme se ždímali a sušili v mazací buňce.

No ale odpoledne se počasí umoudřilo. Proběhl krátký nástřel, který nám komplikoval jen silný vítr. Potom už nastoupili své závody Matouš Rychnovský, Eva Fialová, Lukáš zámečník, Denisa Švirlochová, Majda Trajerová a Káťa Rychnovská. Každému se dařilo trošku jinak. Nikdo ale nepromarnil svůj závod. Všichni splnili očekávání, které jsem v hloubi duše měl. Stále to ještě zdaleka nebyly vavříny, přesto naše děcka ukázala, že umí něco nového a chtějí závodit. Co rád zdůrazním je 19. místo Evy - to byl opravdu nečekaný výsledek, protože Eva jezdí nenápadně, ale bylo vidět, že rychle.

_1100015.jpgp1100030.jpgdsc_0125.jpg

Sobotní pozdní odpoledne a podvečer bylo takovým dobrodružstvím. Na programu byl totiž vložený závod v biatlonovém krosu. Ne, nebylo to klasický letní biatlon, ale naopak překážková dráha pro jízdu na lyžích. Závodníci zde absolvovali různé dovednostní úkoly. Kupříkladu slalom z kopce, do kopce, krátký skok, podjíždění překážek, couvání, přejezdy umělých nerovností a podobně, to vše samozřejmě na čas. Všechny vyjmenované prvky rozvíjí dovednost jízdy na lyžích, upevňuje jejich stabilitu. No a co by to bylo za biatlon, kdyby si u toho také nevystřelili. Dobrodružstvím bylo i umělé osvětlen, protože, přátelé, večer, pod světly lamp, vidíme nejčasněji v televizi hvězdy světového biatlonu, v čele s našimi kamarády.

Tady nešlo ani a výsledek, ani o pořadí. Byla to hromada legrace, srandy, dětského smíchu a nových zkušeností. I ti slabší lyžaři byli hrdí na to, že si zkusili něco ne zcela obvyklého a dokázali se při tom bavit.

V neděli byl na programu závod s hromadným startem. Vítr zase tropil neplechy, ale  to k tomu patří. Na střelnici jsme nechávali více nesestřelených cílů, toho hlavního cíle ale dosáhli téměř všichni. A to zlepšit nebo udržet své umístění z předchozího dne. Nejvýraznějšího zlepšení dosáhli naše Béčka - Eva s Matoušem. Oba si vzali k srdci připomínky  a rady po prvním dni. Eva nakonec dojela na krásném 16. místě, Matouš byl 37. I ostatní však posunuli své hranice a potvrdili, že sobotní výsledky nebyly náhodné.

Přesto před sebou máme další práci a přípravu. Zima je ještě stále, aspoň doufám, na svém začátku.

Díky děcka, byl to  zážitek. A jedeme dál.

Míra

 

5. 1. 2015

Dočkali jsme se prvních závodů této zimy

      Konečně. Zima začala. Sněhu není nikde dost, ale myslím, že jsme na sněhu strávili již dost času. Dosud jsme absolvovali jedno týdenní soustředění na Fichtelbergu, dorost a dospělí se rozhodli strávit loňského Silvestra v dalším tréninkovém kempu v Novém Městě na Moravě.

   Druhý zmíněný byl tak trošku dobrodružný týden. Byli jsme svědky, jak se rodí hory sněhu. Sněhové děla je chrlila přímo před očima. Bylo úžasně po těchto horách jezdit a dovádět. I to patří ke získání obratnosti a jistoty na lyžích. Potom přijede rolba a hora sněhu je pryč. Stane se z ní několik set metrů kvalitní běžecké tratě. Podívejte se na naše fotky a uvidíte.

   Toto soustředění bylo důležité i proto, že jsme se konečně dostali ke spojení lyžařské a střelecké přípravy, což bohužel v našich podmínkách dělat nemůžeme. Kromě toho jsme začali rozvíjet rychlost, dbali jsme přitom na techniku a stabilitu. Věřili jsme, že jsme dobře připravení a těšili jsme se na víkendové závody.

   Těžko hodnotit v několika větách naše víkendové výsledky. Je pravdou, že někteří jedinci výrazně překvapili. Byla vidět dřina, kterou věnovali své přípravě a dokázali ji prodat. Výrazného zlepšení oproti minulému roku dosáhl především Tomáš Trpišovský. Dokázal výborně zúročit snad vše, co se přes léto a v přípravném období naučil. Byl přesvědčený a bojovný. To, že se v nedělním závodě pohyboval kolem poloviny startovního pole je pro něj jistě další motivací. Výrazného pokroku dosáhl i Zdenda. I on se rozhodl bojovat. I když se mu zejména v neděli tolik nedařilo na střelnici, nevzdal to. Naším nejúspěšnějším byl však František. Nestačila mu sobotní bronzová medaile, tak si v neděli dojel pro stříbro. I on byl přesvědčený o své jízdě. Byl rozhodnutý prát se až do cíle. Navzdory větrné loterii na střelnici se mu dařilo i střelecky. Nebylo nic, co by ho zlomilo. Výborně Františku.

p1030347--1024x576-.jpg

   Na druhou stranu byli i sportovci, kterým se tento závod úplně nevydařil. Nevím, jestli je svázalo startovní číslo na prsou, ale zdaleka to nebyly ani výsledky, které dokáží jezdit při tréninku. No, nedá se nic dělat. Máme před sebou další přípravu a další závody. S dospěláckými kategoriemi pojedeme 24. - 25.  ledna do Jablonce nad Nisou.

Sledujte naše fotografie na https://picasaweb.google.com/lh/myphotos

nebo též televizní zprávy http://www.ceskatelevize.cz/sport/nejnovejsi-videa/297034-cesky-pohar-v-biatlonu-zacal-zavody-v-novem-meste/ - poznáte, kdo je v záběru české televize?