Ořechové rohlíčky
Suroviny:
- 24 dkg moučkového cukru
- 13 dkg mletých ořechů
- 13 dkg jemné strouhanky
- 1 vejce
- 1 bílek
- krém:
- 1/2 l mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 12 dkg cukru
- 25 dkg másla
- mleté ořechy nebo kakao
- poleva: čokoláda
Postup: všechny suroviny na těsto zpracujeme, vyválíme na plát a formičkou vykrájíme rohlíčky, které přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.
V polovině mléka rozmícháme pudinky s cukrem a nalijeme do druhé poloviny vařícího se mléka. Za stálého míchání 2 minuty povaříme. Necháme vychladnout, občas zamícháme. Máslo vyšleháme a postupně přidáváme studený pudink. Nakonec přidáme ořechy nebo kakao.
Krémem naplníme sáček s trubičkou a ozdobně nastříkáme na vychladlé rohlíčky. Dáme ztuhnout do ledničky a pak vrchní část máčíme v čokoládové polevě.
Banánky
Suroviny:
- 45 dkg polohrubé mouky
- 22 dkg másla
- 12 dkg moučkového cukru
- 1 vanilkový pudink
- 2 žloutky
- zavařenina
- čokoládová poleva
Postup: máslo, cukr a žloutky utřeme do pěny a vmícháme mouku smíchanou s pudinkem. Těsto necháme v chladu odpočinout. Potom protlačíme těsto přes masový mlýnek se šablonou asi na 5 cm tyčinky. Upečeme ve středně vyhřáté troubě. Slepíme marmeládou a namáčíme v čokoládě.
Věnečky s perličkami
Suroviny:
-
25 dkg moučkového cukru
-
žloutky ze 3 natvrdo uvařených vajec
-
1 syrový bílek
-
dřeň z 1/2 vanilkového lusku
-
25 dkg másla
-
40 dkg hladké mouky
-
2 lžíce citronové šťávy
-
barevné cukrové perličky
Postup: vařené žloutky protlačíme sítem, ušleháme do pěny s čerstvým bílkem, 10 dkg moučkového cukru a vanilkovou dření. Přimícháme změklé máslo, mouku a vypracujeme těsto. Dáme chladit do ledničky asi na hodinu. Na pomoučeném vále vyválíme 3 mm silný plát. Vypichujeme věnečky průměru 6 cm. Přeneseme na papírem vyložený plech a pečeme při 200 °C asi 12 minut. Z 15 dkg moučkového cukru a citronové šťávy utřeme polevu. Vychladlé věnečky potřeme touto polevou a posypeme cukrovými perličkami.
Rumové rohlíčky
Suroviny:
-
2 1/4 hrnku hladké mouky
-
3/4 hrnku moučkového cukru
-
2-3 lžíce rumu
-
1/2 kostky másla
-
6 žloutků
-
na špičku nože prášku do pečiva
-
vejce na potření
-
krystalový cukr na posypání rohlíčků
Postup: prosátou mouku promícháme s práškem do pečiva a cukrem. Přidáme žloutky, rum, změklé máslo a vypracujeme těsto. Pokud je těsto moc tuhé přidáme lžíci rumu nebo mléka. Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme v ledničce odpočinout. Z těsta odkrajujeme stejně velké kousky, tvarujeme z nich rohlíčky, přeneseme na papírem vyložený plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme krystalovým cukrem a upečeme do růžova.
Slepovaná srdíčka
Suroviny:
-
21 dkg másla
-
6 dkg hnědého cukru
-
kůru z 1 citronu
-
špetku soli
-
30 dkg hladké mouky
-
5 lžic smetany ke šlehání
-
20 dkg malinového želé
-
moučkový cukr
Postup: změklé máslo, cukr, kůru a sůl ušleháme do pěny, postupně přidáme mouku a smetanu. Těsto zabalíme do fólie a chladíme 2 hodiny. Vyválíme tenký plát, vykrájíme srdíčka, uprostřed poloviny z nich vykrájíme malé srdíčko. Pečeme na plechu vyloženém papírem při 180 °C asi 12 minut do zlatova. Celá srdíčka potřeme želé a přiklopíme srdíčkem s otvorem. Hotové pocukrujeme moučkovým cukrem.
Kokosové hrudky
Suroviny:
-
5 dkg másla
-
12,5 dkg cukru
-
1 vanilkový cukr
-
3 kapky rumové tresti
-
3 kapky mandlové tresti
-
1 vejce
-
12,5 dkg polohrubé mouky
-
2 zarovnané lžičky kypřícího prášku
-
1 lžíci mléka
-
33 dkg strouhaného kokosu
-
4 bílky
Postup: máslo ušleháme do pěny, přidáme oba cukry, obě tresti a mícháme, až se vytvoří kompaktní směs. Přidáme vejce a 1/2 minuty mícháme. Smícháme mouku s kypřícím práškem, prosijeme a s mlékem a 25 dkg kokosu postupně zamícháme do směsi. Vytvarujeme kuličky o velikosti vlašského ořechu a dáme na 2 hod. do chladu. Každou hrudku namočíme do rozšlehaného bílku, obalíme v kokosu, dáme na plech vyložený papírem a pečeme při 180 °C asi 12 minut.
Kakaové ořechy
Suroviny:
-
1 2/3 hrnku hladké mouky
-
3/4 hrnku moučkového cukru
-
4 lžíce kakaa
-
3/4 kostky másla
-
na špičku nože prášku do pečiva a mleté skořice
-
1 vanilkový cukr
-
polohrubá mouka na obalení těsta
-
kakao a vanilkový cukr na obalení cukroví
-
tuk na vymazání formiček
-
náplň:
-
1/2 hrnku nastrouhaných ořechů
-
1/2 hrnku moučkového cukru
-
1/2 hrnku mléka
-
1/2 kostky másla
-
2-3 lžíce rumu
Postup: mouku promíchanou s práškem do pečiva smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, kakaem a skořicí. Přidáme změklé máslo a vypracujeme těsto. Z těsta odkrajujeme stejně velké kousky a tvarujeme z nich kuličky. Kuličky obalíme v polohrubé mouce, vtlačujeme je do tukem vymazaných formiček, dáme na plech a ve středně vyhřáté troubě upečeme.
Ještě teplé ořechy vyklopíme z formiček. Vychladké spojíme náplní a obalíme ve směsi kakaa a vanilkového cukru.
Na náplň spaříme ořechy a cukr horkým mlékem, směs promícháme a necháme vychladnout. Poté do ní vmícháme nakrájené změklé máslo, rum a utřeme do hladka.
Banánky 2
Suroviny:
-
50 dkg hladké mouky
-
2 sáčky vanilkového pudinku
-
2 sáčky banánového pudinku
-
37 dkg hery
-
20 dkg moučkového cukru
-
1 vejce
-
2 žloutky
-
1/2 balíčku prášku do pečiva
Postup: všechny suroviny smícháme v těsto a necháme v ledničce odpočinout. Na masovém strojku s nástavcem protlačíme těsto na 6 cm kousky. Přeneseme na plech s pečícím papírem a upečeme asi při 180 °C. Necháme vychladnout, slepujeme marmeládou a konce máčíme v čokoládě.
Kolečka s ořechovou pěnou
Suroviny:
-
2 hrnky hladké mouky
-
1 hrnek moučkového cukru
-
4/5 kostky másla
-
kůru z 1/2 citronu
-
1 vejce
-
na pěnu:
-
1/2 hrnku pískového cukru
-
balíček nastrouhaných jader lískových oříšků
-
2 bílky
-
1/2 tabulky nastrouhané čokolády
-
1 lžíce kakaa
-
1/2 lžičky mleté skořice
Postup: mouku promícháme s cukrem, citronovou kůrou, přidáme vejce a studené, na malé kousky nakrájené máslo a zpracujeme těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme asi hodinu v chladničce odpočinout. Pak z těsta vyválíme plát silný asi 3 mm, vykrájíme kolečka a dáme na plech vyložený pečícím papírem.
Na pěnu ušleháme z bílků tuhý sníh, zašleháme cukr a vmícháme čokoládu promíchanou s oříšky, kakaem a skořicí.
Do středu každého kolečka položíme pomocí dvou lžiček kopeček pěny a ve středně vyhřáté troubě pečeme do zlatova, asi 15 minut. Upečená kolečka musí být křupavá a sněhová pěna měkká.
Mušlišky
Suroviny:
- 20 dkg hladké mouky
- 20 dkg hery
- 1 vejce
- trochu mléka
- ořechová náplň: 10 dkg strouhaných ořechů, 10 dkg moučkového cukru, 1 vejce, 1 žloutek, trochu rumu,
Postup: z uvedených surovin zpracujeme těsto, které rozválíme na 2 mm tenkou placku a vykrájíme kolečka. Na každé kolečko dáme lžičkou ořechovou náplň. Naplněná kolečka přehneme napůl, okraje přitiskneme a dáme na plech s pečícím papírem a pečeme v mírně vyhřáté troubě. Ještě teplé obalíme v moučkovém cukru.