- Pudink - nepřipálí se, když dno a strany hrnce před vařením vymažeme máslem
- Sýr neteče - sýr při smažení nevytéká, když ho obalíme 2x v trojobalu a dáme na 1/2 hodiny do mrazáku
- Bramborové knedlíky v prášku - knedlíky vylepšíme, když přidáme vařené brambory, sůl, strouhanku a máslo (ramu). Na 1/2 sáčku knedlíků (25 dkg) dáme 3 středně velké brambory, špetku soli, 1 lžíci strouhanky a 1 lžíci másla. Nastrouhané brambory, sůl, strouhanku a máslo rozmícháme se směsí na knedlíky, přidáme vodu (o 3 lžíce méně) a dále pokračujeme podle návodu. Z tohoto 1/2 sáčku uvaříme 3 knedlíky, které jsou velmi dobré.
- Knedlíky - (bramborové, ovocné i houskové) vaříme v páře. Do hrnce dáme asi 2 cm vody, přivedeme k varu, vložíme pařák na knedlíky, na něj rozložíme mokrou utěrku a položíme připravené syrové knedlíky. Hrnec přiklopíme, konce utěrky přeložíme přes poklici a vaříme bez odkrývání dobu, jako když je vaříme ve vodě. Po uplynutí doby poklici odklopíme, utěrku vezmeme za rohy a knedlíky přeneseme na prkénko. Zkusíme překrojit jeden knedlík nití, zda je vařený, když není, vrátíme je s utěrkou zpět do hrnce a dovaříme.
- Bramborové knedlíky - lépe se krájí - po uvaření je potřeme slabě tukem, nebo je krátce ponoříme do studené vody
- Chutný vývar - slepičí vývar získá vynikající chuť, když v něm povaříme feferonku
- Kečup - když nemůžeme dostat hustý kečup z lahve, stačí zastrčit brčko až na dno sklenice, do lahve se dostane vzduch a kečup vyteče
- Med - když dáváme med do těsta, tak namočíme lžíci do kuchyňského oleje a med krásně ze lžíce sklouzne
- Máslo - když potřebujeme namazat máslo na chleba a je tuhé z ledničky, krájíme ho škrabkou na brambory
- Řízky - naklepáváme v mikrotenovém sáčku, naklepeme jednu stranu, otočíme sáček a naklepeme druhou stranu
- Pikantní řízky - chuť řízků vylepšíme, když je před obalováním potřeme rozetřeným česnekem nebo pikantní hořčicí
- Párek - při ohřívání nepraskne, když ho vložíme do kastrůlku a přelijeme právě se vařící vodou, přikryjeme pokličkou a necháme 15 minut stát
- Mleté maso - lépe se spojí a bude šťavnatější, když přidáme 1 velkou nastrouhanou syrovou bramboru
- Palačinky - budou krásně nadýchané, když do těsta přidáme sodovku nebo 2 lžičky rumu a těsto necháme asi 1 hodinu odpočinout
- Česnek - když se špatně loupe, vložíme stroužek na okamžik do vroucí vody, pak se snadno vymáčkne
- Citron - když potřebujeme jen několik kapek šťávy, citron nekrájíme, jen propíchneme párátkem a z otvoru vymačkáme potřebné množství šťávy
- Těsto - při přípravě těsta použijeme místo části másla zakysanou smetanu (asi 2/3), těsto bude jemné a nadýchané
- Přesolená polévka - povaříme v polévce rozšlehaný bílek nebo plátky syrové brambory. Bílek i brambory před podáváním vyndáme
- Ořechy - dobře se v robotu nasekají, když k nim přidáme 2 lžíce pískového cukru
- Listové těsto - se nestáhne, když ho rozválíme a několikrát propíchneme vidličkou. Bude dobře listovat, když ho necháme asi 1/2 hodiny v klidu, pak těsto potřeme rozšlehaným vajíčkem a použijeme k pečení
- Křupavá pečeně - když chceme mít křupavé kuře, kachnu nebo husu, potíráme ji při pečení černým pivem
- Bábovka - když nejde vyklopit bábovka z formy, položíme na obrácenou formu utěrku namočenou ve studené vodě, bábovka se odlepí a dobře vyklopí
- Rajčata - dobře se loupou, když ve slupce nařízneme malý křížek a rajče vložíme na okamžik do vařící vody
- Květák - z květáku vyplave hmyz, když ho vložíme na 15 minut do slané vody. Při vaření odstraníme zápach, když dáme do vody 1 bobkový list.
- Květák obalování - připravíme si 2 misky s uzávěrem. Do jedné dáme strouhanku. Do druhé misky uděláme těstíčko z vajíčka, hladké mouky, soli a mléka. Krátce povařený květák dáme do těstíčka, misku uzavřeme a protřepeme, přendáme do misky se strouhankou, zase protřepeme, vyndáme a můžeme smažit
- Švestky a třešně - při zavařování nepopraskaji, když je před vložením do skleniny propícháme párátkem
- Sáček na zdobení - vyrobíme ze silného igelitového sáčku, když ustřihneme růžek a do otvoru vložíme hubičku na zdobení
- Smažení - aby strouhanka při smažení neopadávala, přidáme do rozšlehaných vajec několik kapek oleje
- Pečivo - starší pečivo potřeme na horní straně olejem, posypeme podle chuti (hrubá sůl, kmín, mák, sezamová semínka), dáme na plech a v troubě 5 min. rozpečeme při 170 stupních
- Mléko - škraloup se neutvoří, když do hrnku teplého mléka nebo kakaa vložíme kostku ledu
- Cibule - při krájení neslzíme, když nůž namáčíme do studené vody
- Ryby - obalujeme těsně před smažením, jinak obal zvlhne a při smažení z porcí opadává
- Maso a ryby - rozmrazujeme v mléce, zmizí příchuť mražených potravin a maso bude jemnější
- Papriky - naplníme snadněji, když masovou náplň dáme do silnějšího igelitového sáčku, ustříhneme růžek a tlakem na sáček naplníme do paprik
- Koblihy - při smažení dáme do tuku syrové plátky mrkve, tuk se méně přepaluje
- Sýr - nastrouháme lehce, když struhadlo potřeme olejem. Okoralý sýr zvláční, když ho namočíme do mléka
- Topinky - nenasáknou tolik tuku, když je před smažením postříkáme trochou vlažné vody
- Vejce - při vaření nepraskne, když ho před začátkem vaření posypeme lžičkou soli
- Pomeranče a grepy - se snadněji oloupají, když je vložíme asi na 3 minuty do vlažné vody
- Polévka - když potřebujeme více zahustit již hotovou polévku, tak nastrouháme syrovou bramboru, přidáme do polévky a vše krátce povaříme