Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vítáme vás,
na této stránce bychom vám chtěli přiblížit osud náš a našich svěřenců - nechtěných, opuštěných kočiček, které byly nemilosrdně vyhozeny a z nichž většina pochází z místního kravína.
Jsou mezi nimi koťátka, nemocné kočky, ale i kočičky už velice staré. Tato zvířata neměla to štěstí jako ostatní a narodila se tam, kde o ně nikdo nestál, kde je nikdo nechtěl. Nemají domov.

ObrazekUživit je a zajistit alespoň základní veterinární péči pro takovou smečku je velice náročné.


Touto cestou vás prosím - pokud uvažujete o tom, že si pořídíte novou kočičku, prosím podívejte se do naší nabídky - všechny tyto kočičky jsou očkované a kastrované - nebo se za námi stavte. Nějakou kočičku si určitě vyberete. Tyto kočičky zoufale touží po vlastním pelíšku, trošce toho jídla, ale hlavně po tom, aby je měl někdo rád a věnoval se jim. I když se říká, že kočky jsou svéhlavé, dokáží být i neskonale vděčné.Obrazek
Pokud si kočičku z jakéhokoliv důvodu vzít nemůžete a přesto po nějaké toužíte, nabízíme vám možnost virtuální adopce, kdy přispíváte na určitou kočičku a samozřejmě se na tu „svoji“ kočičku můžete kdykoliv přijít podívat.
Pokud vám není lhostejný osud těchto opuštěných koček a chcete pomoci, prosíme vás o malý příspěvek v boji proti nespravedlnosti lidského světa vůči zvířatům, v tomto případě kočkám. Velmi vám předem děkujeme za finanční či materiální podporu (krmivo, veterinární prostředky), budeme vděčni za každou konzervu či granulku.
A samozřejmě děkujeme i za „pouhou“ účast s těmito nádhernými tvory.

V současné době máme v našem domácím depozitu téměř 90 kočiček.

 

Něco o nás...

 

Jsme parta obyčejných lidí, malý zapsaný spolek velkých milovníků zvířat, kterým není lhostejný osud odložených, týraných a vyhozených kočiček.

Jak jsme začínali...

V roce 2002 jsme začali krmit opuštěné kočky v místním kravíně.

Kočičky končí v místním kravíně a teletníku, kam je lidé vyhazují, když se pro ně stanou nechtěnými a nepotřebnými. Když jsme začali, žilo zde přes třicet vyhublých, zdivočelých a nemocných koček. Nejčastěji zde končí nechtěná koťata od nevykastrovaných koček. Koťata ve věku, kdy měla být ještě několik týdnů u své kočičí mámy. Odtržena od mámy, vyhozena z bezpečí domova. Jsou ve stresu a nešťastně sedí, rozhlíží se a brečí.Obrazek

Dospělá zvířata jsme začali léčit, pravidelně krmit a pomalu ochočovat. Trvalo to dlouho, kočky naprosto ztratily důvěru k lidem. Kočičky jsme nechávali postupně kastrovat a přemísťovat do domácího depozita.

Vypiplali jsme velké množství nemocných a opuštěných koťat. Náš domov se stal depozitem a jediným bezpečným útočištěm pro tato bezbranná zvířata.

V depozitu je v dnešní době okolo 90 už vyléčených a vykastrovaných kočiček.

CO DĚLÁME?

ObrazekZdivočelé kočky částečně ochočíme, odchytíme.

Kočičky, které jsou odchyceny, jsou umístěny do karantény. Když je vše v pořádku, zhruba po týdnu je kočička zbavena parazitů, později očkována a kastrována. Poté je umístěna do depozita mezi ostatní kočičky - a zároveň nabídnuta na internetu, hledáme pro ni nový domov.

Inzerujeme na internetu.Snažíme se šířit osvětu ohledně nutností kastrací.

 

Po vyléčení kočky KASTRUJEME – kočičky přibližně v 6 měsících a kocourky okolo 12. měsíce.

5 pádných důvodů proč nechat kočku vykastrovat

Kočičí množení ve formátu.JPG

  1. Snížení rizika infekce a zranění. Virus FIV a leukémie koček jsou pro kočky nebezpečné nákazy, které ohrožují jejich život. Jsou přenášeny slinami. Když se kočky perou, možnost přenosu nákazy je větší. Vykastrované kočky se tolik netoulají, nebrání své území a neperou se s ostatními kočkami. Proto pravděpodobnost poranění a přenosu infekce slinami je minimální.

  2. Nevykastrovaný kocour si značkuje své území silně páchnoucí močí. Bude to dělat jak v domě, tak na zahradě a v sousedství. Často zmizí na celé týdny a vrátí se poraněný, někdy s infikovanými ranami. Většina koček, které skončí pod koly aut, jsou nekastrovaní kocouři!

  3. Již půlroční kočka může zabřeznout. Může mít až tři vrhy za rok, leckdy po 5 až 6 koťatech. To znamená, že každým rokem je třeba najít až 18 nových domovů pro koťata od jedné kočky.

  4. Kastrace není příčinou tloustnutí koček. Pouze nadbytečné překrmování vede k nezdravému tloustnutí. Vykastrované kočky neztratí schopnost lovit myši. Vykastrované kočky se drží blízko domova, tam se cítí být v bezpečí. Jsou také přítulnější.

  5. Není nutné, aby kočka měla před kastrací koťata. Z psychického hlediska ji ztráta mateřství nepoškodí, ze zdravotního jí prospěje, neboť sníží riziko onemocnění karcinomem reprodukčních orgánů na minimum. Z finančního pohledu je nákladnější březí kočku a potom i koťata krmit než zaplatit za kastraci.

Po kastraci je kočička ponechána v klidu 7 - 10 dní.

ObrazekLÉČÍME

Prostředí, ve kterém jsou tyto kočičky nuceny žít - plísně, prach a zima - je naprosto nevhodné, a tak se není co divit, že kočičky onemocní. Trpí častými záněty dýchacích cest, záněty očí, záněty ledvin. Dochází i k úrazům. Takové kočičky je potřeba odchytit a neprodleně začít léčit. Dostávají antibiotika, vitamíny. Pravidelně s nimi navštěvujeme naši paní doktorku.

 

OČKUJEME - očkováním je možno předejít různým kočičím nemocem.

Vakcinujeme pouze zdravá zvířata.

Zásadou je před vakcinací provést základní vyšetření - měření teploty, kontrolu sliznic, mízních uzlin a poslech hrudníku. Při zjištění jakékoliv odchylky zvíře nevakcinujeme, protože bychom tím zhoršili jeho zdravotní stav a snížili účinnost vakcíny. První očkování je potřeba za tři týdny zopakovat – revakcinovat. Poté se očkuje vždy jednou ročně. Více na www.kockaapravo.cz

 

ODČERVUJEME

Existuje přinejmenším 6 různých druhů střevních červů parazitujících u koček. Dokonce i kočky žijící pouze v domácnostech mohou pozřít vajíčka červů a infikovat se. Jak? Vajíčka červů jsou přenášena kontaminovanou půdou a chovatel si je může přinést do bytu na botách. A kočky, jak je známe, tak milují očichávání a olizování všeho, co pochází z venku! Někteří červi jsou poměrně častí – patří k nim například tasemnice Dipilydium caninum, která dorůstá délky okolo půl metru. Jiní červi, jako jsou měchožilové, jsou méně častí a mnohem menší. O to více jsou nebezpeční pro lidské zdraví. Venkovní kočky je nutno odčervovat jednou za čtvrt roku.

 

ObrazekINFORMUJEME

Snažíme se lidi informovat o nutnosti kastrace koček z důvodu rizika nechtěného zabřeznutí. Vyvěšujeme a roznášíme kastrační letáky.

Kočky je potřeba kastrovat včas kvůli nekontrolovatelnému množení.

 

POMÁHÁME

Snažíme se pomáhat starým a nemajetným občanům, kteří mnohdy také přikrmují a starají se o různé kočičí komunity žijící na zahrádkářských koloniích. Alespoň občas rozvážíme krmení, zajišťujeme odvoz na veterinu.

 

ObrazekNAŠE CÍLE

Hledáme nové domovy pro opuštěné kočičky, snažíme se získávat nové členy, příležitostná depozita, kde by mohly kočičky žít do doby, než se najde nový majitel.

Zajišťujeme rozsáhlejší informační akce.

Jsme odkázáni na drobné dary lidí - kočkomilů, nemáme žádného sponzora. Snažíme se jednat s městem Polička o příspěvku opuštěným kočkám. V loňském roce město přispělo  částkou 3000 Kč, tato částka však pokryje jen malé procento měsíčních výdajů, naše náklady jsou mnohonásobně vyšší.   Většinu výdajů tedy hradíme z vlastních výplat.

 

CHCETE NÁM POMOCI?

Budeme vděčni za jakoukoliv pomoc. Opuštěných kočiček je a stále bude mnoho. Podrobnosti v rubrice Pomozte nám.

Obrazek

 

 

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

5238,5

(VALENTINALADA, 26. 1. 2011 12:38)

LHGHIJGJGJGŮJSX,M-.

TAKÉ MÁM MALÉ DEPOZITUM DOMA

(MARCELA, 31. 1. 2010 15:31)

JSEM MOC RÁDA ŽE JE VÍC NÁS,KTEŘÍ SE SNAŽÍME POMOC ZUBOŽENÝM A OPUŠTĚNÝM KOČIČKÁM Z ULICE,MÁM V DEPOZITU 10 KOČIČEK,A MŮŽU NAPSAT ŽE TADY JE TO HROZNÉ,LIDI NEPOMŮŽOU,ANI FINAČNĚ ANI MATERIÁLNĚ ČI S KRMENÍM,VŠE JE NA MĚ A ÚTULKU BONA U ČESKÉ LÍPY,MOC PŘEJI AŤ VÁM JE LÉPE,LIDÉ VÁM POMÁHAJÍ A KOČIČKY AŤ NAJDOU TEPLÝ PELÍŠEK U MILUJÍCÍCH LIDÍ A MISTIČKU PLNOU DOBRÉHO PAPÁNÍ,PŘEJI MNOHO ÚSPĚCHŮ A DĚKUJI ŽE JSTE...MARCELA,www.kocky-valterice.estranky.cz

veľa šťastia

(nonina3, 26. 1. 2010 10:19)

Veľa šťastia a elánu do dalšej záchranárskej práce vám prajem a dakujem za tieto úžasné stvorenia, že pre ne robíte takto veľa...:D

hodně štěstí

(Zdena, 14. 8. 2009 12:49)

Mám doma malé depozitum,tak vím,jak náročná práce to je,přeji hodně štěstí a hodně lidí,co vám pomohou...a děkuji za ta stvořeníčka...

kocky

(verca, 14. 2. 2009 11:09)

Hodně štěstí!

(Krajníkovi, 29. 10. 2008 14:01)

Přejeme Vám mnoho lásky, kterou kočičkám dáváte a budeme se snažit každý měsíc nějak přispět k lepšímu životu všech kočiček, o které se staráte.

Jste úžasní!!!

(Míla Odvářková, 28. 8. 2008 21:24)

Čirou náhodou(hledala jsem Jičín-město pohádky a nějak jsem našla v následných odkazech tyto stránky)jsem vás objevila a teď hltám a hltám informace, články atd. Sama mám doma 3 kočky, ačkoli jsem původně zuřivý kynolog, jednoho nalezence, jednu britskou kočičku, která po zdravotní kastraci přestala být doma snášena svými soukmenovci a musel se jí najít nový domov, a jednu polobritskou kotěcí slečnu z Aukra. Smekám před lidmi jako vy, kteří se dovedou takto starat, zachraňovat a pomáhat o jakéhokoli slabého potřebného tvora. Já těch příležitostí v paneláku moc nemám, přesto jsem v průběhu doby vzala domů spoustu nalezenců, zachránila, vyléčila a našla nový domov či vypustila zpět do přírody(cca 6 psů, 7 kočiček, divokého zajíčka pokousaného lasičkou, opuštěnou mladou hrdličku, havrana, z hnízda vypadlého holuba...). Ale to jsou jen prkotinky proti takovéto soustavné širokospektrální péči, fakt klobouk dolů. Zaujalo mě to o to víc, že z Poličky pocházím, mnoho let jsem tam bydlela a ke zmíněnému kravínu jsem chodila léta na kynologické cvičiště. Jelikož do Poličky jezdím jednou v měsíci na víkend k matce, trošku by mě lákalo se na kočičky do depozitu podívat, janže by mě to lákalo začít přemýšlet, že bych ještě mohla nějakou..., ale ono je fakt na panelákový byt už těch zvířat dost: 2 psi, 3 kočky, 1 králík a 3 křečci(ještě nedávno 5). Takže mnoho úspěchů, radosti a lidí, chtějících vašim kočičkám poskytnou nový domov. mila.odvarkova@centrum.cz

souhlas

(lenka, 25. 5. 2008 18:11)

Zdravím,souhlasím s článkem paní Alice. Držím vám i kočičkám pěsti.

Jste úžasní

(alice.oppova@atlas.cz, 15. 5. 2008 16:25)

Mnohokrát vám děkuji za záchranu, léčení, vakcinace a kastrace opuštěných kočiček. Děkuji za obětavou péči o malinká koťátka. Děkuji za hledání láskyplných domovů pro tyto oběti lidské nezodpovědnosti. Smýváte tím hříchy světa. Kéž by takových bylo více!