Jdi na obsah Jdi na menu
 


KAKTUSY

Pro úspěšný růst a kvetení kaktusů je nutné zajistit takové kultivační podmínky, které se blíží podmínkám v jejich domovině.
Sem patří především:


Umisťování kaktusů


K zabezpečení dostatku světla umisťujeme kaktusy na nejsvětlejší stranu, nejlépe vyhovuje jihovýchod nebo jih, pak východ a západ. Sever pro nedostatek světla nevyhovuje. Jsou-li kaktusy přímo v bytě, je nutno je dát co nejblíže k oknu, nebo mezi okna a kde je to možné, umisťujeme je přímo na parapet nebo ve skleníčku před oknem. Kaktusy před oknem vyžadují pro případ nočních mrazíků na jaře přikrýt na noc fólií, kterou musíme zajistit proti větru. Táž fólie chrání kaktusy před nežádoucími dešti. Do takto otepleného stanoviště můžeme kaktusy dát již koncem března - začátkem dubna (podle počasí). Kaktusy v předokenních skleníčcích a za oknem v bytě je třeba zpočátku přistínit, aby se po tmavé zimě prudkým sluncem nepopálily. Při stoupnutí teploty ve skleníčku nad 35°C je třeba větrat. V létě pěstujeme kaktusy na volném vzduchu bez skla.


V zimě umisťujeme kaktusy na suchém stanovišti při asi 12°C, což vyhovuje jak teplým, tak i studeným druhům. Kaktusy buď vyjmeme ze země a zabalíme do papíru, nebo je zimujeme zasazené v květináčích. Pro uskladnění jsou vhodné nevytápěné místnosti, spíže, chodby a suché chladné sklepy. Na zimní stanoviště dáváme kaktusy koncem října až v listopadu, podle počasí a vždy s úplně vyschlou zeminou.


Půda


Nejjednodušší půdní směsí pro kaktusy je 1 díl kompostovky, 1 díl drnovky nebo jílu a 1 díl písku. Přidáme asi po 10% rašeliny a hrubé antuky. Hotovou směs je možné zakoupit v květinářství. Kaktusy můžeme pěstovat i hydroponicky v antuce, nebo perlitu, který je na povrchu zakryt asi 1 cm vysokou vrstvou antuky.


Přesazování


Kaktusy přesazujeme do plastikových květináčů nebo krabic a do předem připravené půdy začátkem března. Kaktusy vyjmeme z půdy a starou půdu z nich odstraníme. Ostrým nožem odřežeme nemocné, zaschlé a příliš dlouhé kořeny. Rostliny pak necháme asi 3-4 dny ležet na suchém a teplém místě, aby se rány zahojily. Rostliny pak sázíme tak, aby kořínky směřovaly kolmo dolů. K zajištění odtoku přebytečné vody dáme předem na dno kus střepu.


Zalévání


Pro zalévání se hodí nejlépe dešťová voda. Není-li k dispozici, používáme odstáté vodovodní vody, přičemž je nejlepší zalévat vlažnou vodou. K rychlé tvorbě kořenů v počátku vegetace je kromě tepla zapotřebí i vlhkého vzduchu. Kaktusy proto asi za 14 dní po přesazení jemně rosíme, čímž jednak smyjeme prach a jednak je nutíme k zahájení vegetace. Kaktusy na počátku vegetace nezaléváme. Asi po 3 týdnech od prvého rosení - podle venkovní teploty - půdu na povrchu květináčů mírně navlhčíme a postupně s dobou přidáváme vodu, až v květnu přejdeme na normální zálivku. Ta spočívá v úplném prolití květináče tak, že přebytečná voda začne odtékat otvorem na dně květináče. Potom necháme půdu úplně vyschnout a znovu zalijeme. Přitom platí, že častější zálivka škodí víc, než když necháme kaktusy na delší čas na suchu. Tak pokračujeme až do poloviny září, kdy začneme zálivku postupně omezovat, zvětšujeme intervaly mezi zaléváním a snižujeme množství vody, až koncem září přestaneme zalévat vůbec.


V době velkých letních veder dochází u kaktusů k tzv. letní stagnaci, kdy jsou rostliny v klidu a špatně snášejí zálivku. Prodloužíme intervaly mezi jednotlivými zálivkami na 10 až 14 dnů nebo v těchto dnech nezaléváme vůbec. Plnou zálivku provedeme až při ochlazení. Na jaře a na podzim zaléváme ráno, aby případná voda na tělech rostlin oschla, v létě zaléváme večer, kdy těla rostlin ochladnou. Od října do března nezaléváme vůbec.


Každý zkušenější kaktusář své kaktusy pěstuje za trochu jiných podmínek - ať už je to pozměněné složení zeminy, způsob zimování, zálivky, nebo i hnojení atd. Proto je vhodné výše uvedený návod na pěstování kaktusů brát jako orienační.

KAKTUSÁŘSKÝ KALENDÁŘ
Leden

je měsíc při kterém kaktusy přečkávají svůj zimní klid. Uprostřed růstového klidu nemají kaktusy větší nároky než občasnou prohlídku zda nezmrzly, neuschly či se nevytahují.
Ůnor

je věnován přípravám na jaro, přesazní, prohlídce a čištění rostlin.
Březen

je měsíc přesazování, objeví se i první květy, je to čas všeobecného probouzení. Se zálivkou však opatrně - co neuschlo, může shnít - zato pozor na jarní slunce, stínění je nutné. Vysévat lze za okny nad ústředním topením, či ve vytápěných , výsevních zařízeních.
Duben

přivádí rostliny do růstu, květů přibývá, zvýšíme zálivku a je čas výsevu. Sbírka může být přemístěna do pařenišť, předokenních skleníčků apod.
Květen

je doba květů a plného růstu, dostatečné zálivky, větrání, kontroly výsevů, roubování a vegetativního množení.
Červen

je prodloužený květen, zbavený prací, které již byly vykonány. Kdo dříve vyséval, může semenáčky pikýrovat.
Červenec

se svými vedry je příčinou stagnace růstu. Když omezíme zálivku, je to vhodný čas pro přesazování a pikýrování. Počasím i pěstitelskou činností je mu podobný
Srpen

, kdy rostlinám dopřáváme ranní rosu a kdy úbytek květů je postupně nahrazován zrajícími plody. Konec srpna je začátkem podzimní vegetace, která vrcholí v
Září

označovaném měsícem zrání. Rostliny vytrňují, plody dozrávají. Strach před mrazíky je zatím zbytečný, stačí pouze omezit zálivku, a to se tím více vztahuje na
Říjen

, kdy kaktusy dostanou poslední dávku vody v roce, jsou ošetřeny proti škůdcům a opatřeny tak, aby byly způsobilé k zazimování. Sběr plodů je poslední prací než přijde
Listopad

- první měsíc zimního klidu a sucha. Vhodná doba pro praní a třídění semen. Pro tuto činnost je vhodný i
Prosinec

- druhý měsíc zimního klidu. Péče o kaktusy se omezuje pouze na kontrolu jejich stavu.

moje pěstované kaktusy: 
Coryphanta pectinata  Mammillaria brauneana  Parodia saint pieana 
Eriocactuc leninghausii  Mammillaria collinsii  Parodia tarabucina 
Eriocereus trollii  Mammillaria matudae v. multispina  Pseudolobivia ? 
Gymnocalycium baldianum  Mammillaria prolifera  Rebutia albiflora 
Gymnocalycium denudatun cv. Šuba  Mammillaria mazatlamensis  Rebutia spinossisima 
Gymnocalycium mihanovichii  Notocactus ottonis var. multicostatus  Rebutia violaciflora 
Lobivia backebergiana  Notocactus ottonis var. vencluianus  Sulcorebutia flavisima 
Lobivia binghamiana  Notocactus uebelmanianus  Sulcorebutia glomeriseta 
Lobivia famatimensis  Parodia mutabilis  Thelocactus bicolor 
Lobivia hertrichiana  Parodia mutabilis var. sanguiniflora    

 

Náhledy fotografií ze složky kaktusy