15.-16. hodina Potřeby pro domácnost, zahrádkáře a chovatele
15.a 16. hodina Potřeby pro domácnost, zahrádkáře a chovatele
Nářadí a náčiní pro domácnost
Dělí se podle použití a materiálu na:
Výrobky z plechu a drátu
Kovové stolní náčiní
Dřevěné výrobky
Ruční kuchyňské strojky
Výrobky z plastů a ostatní
Výrobky z plechu - bílý plech
Cedníky, struhadla, formy a plechy na pečení, lisy na těsta, brambory a česnek
Výrobky plechové, lakované
Schránky na dopisy a toaletní papír, odpadkové koše, lopatky na smetí
Drátěné výrobky
Cedníky, koše na smažení, mačkadla na brambory, koše na smažení, metly
Hliníkové slitiny
Paličky na maso,
Kovové stolní nářadí
jsou výrobky, které neslouží k vaření a přípravě jídej, ale používají se k vybavení stolů a servírování při stolování
- z nerezavějící oceli
podnosy tácy, lopatky na dorty, vykrajovače ovoce, šálky na kávu a čaj, soupravy kuchyňského náčiní
- poniklovaná mosaz
džezy
- poniklované železo
vývrtky, louskáčky n ořechy, šejkry, sifonové a šlehačkové lahve
Dřevěné výrobky
- vařečky, kvedlačky, paličky a prkénka na maso, vály, válečky na nudle, ramínka na šaty
- potřeby na praní a žehlení – kolíčky na prádlo, žehlící prkna
Ruční kuchyňské strojky
- mlýnky – na maso, mák, strouhanku
- lisy – na ovoce
- kráječe chleba, nudlí, vajíček,
- váhy – jednodiskové, automatické, osobní
Ostatní nářadí a náčiní pro domácnost
Sáčky na zdobení, stěrky na těsto, mašlovačky, stěrky oken a podlah, příruční pokladničky, ruční zametače koberců, šejkry, stojánky na vánoční stromečky, žebříky
Nožířské zboží
Se rozděluje dle použití, materiálu na:
Jídelní soupravy – vyrábějí se z nerezavějící oceli,mají vysoký lesk, jsou hygienické, všechny díly soupravy jsou stejně zdobené, vyrábějí se lisováním (hliníkové se používají zřídka)
Nože kapesní – charakteristickým znakem je to, že jsou zavírací (menší rozměry). Čepele se vyrábějí z uhlíkové a nerezavějící oceli. Rukojeť bývá ze dřeva, plastů, kovu, paroží, kostí, perleti a podobně.
Funkce – bývají vícefunkční (vývrtka, malé nůžky, pilník, pinzeta, lžička, vidlička, kleštičky na nehty, otvírače lahví a konzerv.
Nože kuchyňské – rozdělení – podle materiálu a použití
Materiály – nerezavějící a uhlíková ocel
Použití – na maso, zeleninu, pečivo, dortové, špikovací
Hospodářské a zahradnické nářadí
Lopaty – Druhy-
na hlínu a písek- špičaté a zaoblené
cestářské – obdélník
na uhlí – obdélník, lichoběžník
topičské – rukojeť ve tvaru D
Rýče - Druhy –
špičaté, lichoběžníkové, s ostřím, zakulacené
Motyky - broušené ostří
Druhy – na jíl, řepu, srdcovité, zahradní
Krumpáče- Druhy - oboustranné, špičák
Hrábě- Druhy-zahradní, na štěrk (těžší a delší), švédské (na listí)
Vidle- kalené a broušené hroty
Druhy-
Na mrvu-2-5ti hroté, zahnuty do pravého úhlu dolů
Podávky-2-4 hroty, na seno
Rycí-pronikají do země lépe jak rýč, na těžší zem
Na řepu-na konci hrotů kuličky, zabraňují napichování řepy
Na štěrk-9 hrotů bez kuliček
Na koks-největší a nejtěžší, 10 hrotů
Kosy a srpy- z kvalitní oceli, vykováno z jednoho kusu plátu oceli
Délky 60-
Srpy-sekání trávy na malých plochách, nabírání obilí do snopů
Drobné zahradní nářadí a náčiní
Okopávačky, malé ruční motyčky, plečky, sázecí kolíky, lopatky, kypřiče, drátěná košťata, postřikovací přístroje a další.