Nespočetné zástupce obrovské skupiny Parmiček
( kaprovitých ryb ) najdeme s vyjímkou Jižní Ameriky ve vodách celého
světa.Patří k nim i studenovodní druhy ryb z Evropy a Severní
Ameriky,které se vesměs pro teplovodní akvaristiku nehodí.
Akvaristé chovají menší Parmičky převážně se subtropů a tropů dálné Asie,ponejvíce z Malajského souostroví a Indie.Většina z nich žije v houfu.Jsou to obvykle ryby nenáročné,mírumilovné,pěkně zbarvené,dovedně plavou a v potravě,kterou převážně zbírají ze dna,nejsou vybíravé.Malá tuková ploutvička Parmičkám chybí.Mnoho Parmiček má podle druhu různý počet vousků,jiné jsou lysé.Rozdíl pohlaví u dospělých ryb je poměrně patrný.Samečci jsou obvykle menší,štíhlejší a vybarvenější.
Parmičky chováme ve středně velkých i velkých nádržích,prosvěltených a běžně osázených,při teplotě do 26 °C.Voda měkká až středně tvrdá,čirá,dno z hrubším a tmavším pískem.Parmičky jsou většinou všežravci,kteří jsou neustále při chuti.Občas vyžadují rostlinnou potravu.
Vodu v nádrži je nutno filtrovat a občas obnovovat.Krmíme radši méně a častěji.Nejlépe se Parmičky cítí v houfu ryb téhož druhu,můžeme je však chovat i společně s jinými druhy Parmiček a Teter,které mají přibližně stejné životní nároky a velikost.
Pohlavně dospívají Parmičky po 6 měsících.Do tření umisťujeme roční kusy,samičku mladší,sameček může být starší.
Množí se podobně jako Tetry.Vytíraní Parmiček je až na určité vyjímky jednoduché.Pro tření připravíme menší až středně velkou nádrž podle druhu ryb,vodu měkkou až polotvrdou,dno může být bez písku.Do vody vložíme trs jemnolistých rostlin,které zatížíme kamenem.Parmičky s chutí požírají své jikry.Proto se dají použít na dno oblázky,mezi které jikry zapadnou a dospělé ryby se k nim nedostanou a jikry nesežerou.Teplotu vody zvýšíme na 24-26 °C,v každém případě o 2-3 °C než byla teplota vody ve společné nádrži.Chovný pár vpustíme do nádrže večer,druhý nebo třetí den ráno nebo dopoledne se ryby obvykle vytřou.
Samečky i samičky Parmiček je lépe chovat několik dní před třením odděleně.Dobře a pravidelně je krmíme různorodou stravou.Výběru chovného páru věnujeme dostatečnou pozornost a do tření volíme samičky mladé,né příliš tlusté,jen znatelně zaplněné.
Před vlastním třením pronásleduje sameček samičku neustálým strkáním tlamkou do bříška.Samička nakonec vyhledá v rostlinách třecí místo,vyčká samečka,který jí těsně následuje,ryby se k sobě nakonec přitisknou,přičemž sameček přehne a zaklesne ocasní násadec přes hřbetí část samičky za hřbetní ploutví,ryby se trhnutím těla oddělí,část jiker se zachytí na rostlinách a část spadne na dno.Jednotlivé třecí akty,při kterých samička vypustí 5-30 jiker i více,se opakuje a celé tření trvá zhruba 2 hodiny.Tímto způsobem se vytírají ryby rodů Barbodes,Danio,Capoeta,Puntius,Tanichtys a další.
Některé druhy Parmiček jsou velmi plodné,např. druhy rodu Capoeta a Puntius mají z jednoho tření i více jak 500 jiker.Závojnatka Carrasius auratus až několik tisíc.
Chovný pár hned po tření odlovíme.Potěr se líhne za 24-36 hodin a po rozplavání 6-7 den se spokojí i s potravou umělou a sešenou.
V prvních dnech života je plůdek choulostivý na náhlou změnu vody a přelovování.Poměrně rychle však roste a po 14 dnech jej můžeme přemístit do rozplavávací nádrže.
Všeobecně platí,že Parmičky nemají pro vytíraní tak vysoké požadavky jako většina Teter.Vyjímku tvoří Razbora klínoskvrná-Rasbora heteromorpha,která vyžaduje vodu měkkou a kyselou,pH 6,2 až 6,4.Razbory klínoskvrnné se vytírají i v menších,né příliš nízké nádrži při teplotě vody 26-28 °C na spodní stranu listů rostlin,otočených bříškem vzhůrů.Jikry jsou lepkavé,asi 1 mm velké,slabě nažloutlé,a je-li nádrž včetně vody čistá,vylíhne se potěr i z jiker,které spadly na dno.Po tření odlovíme chovný pár a nádrž z jikrama zatemníme.
Velmi žádané a oblíbené jsou Parmičky rodu Labeo,především Labeo bicolor-Parmička červenoocasá a Labeo frenatus-Parmička červenoploutvá.
Akvaristé chovají menší Parmičky převážně se subtropů a tropů dálné Asie,ponejvíce z Malajského souostroví a Indie.Většina z nich žije v houfu.Jsou to obvykle ryby nenáročné,mírumilovné,pěkně zbarvené,dovedně plavou a v potravě,kterou převážně zbírají ze dna,nejsou vybíravé.Malá tuková ploutvička Parmičkám chybí.Mnoho Parmiček má podle druhu různý počet vousků,jiné jsou lysé.Rozdíl pohlaví u dospělých ryb je poměrně patrný.Samečci jsou obvykle menší,štíhlejší a vybarvenější.
Parmičky chováme ve středně velkých i velkých nádržích,prosvěltených a běžně osázených,při teplotě do 26 °C.Voda měkká až středně tvrdá,čirá,dno z hrubším a tmavším pískem.Parmičky jsou většinou všežravci,kteří jsou neustále při chuti.Občas vyžadují rostlinnou potravu.
Vodu v nádrži je nutno filtrovat a občas obnovovat.Krmíme radši méně a častěji.Nejlépe se Parmičky cítí v houfu ryb téhož druhu,můžeme je však chovat i společně s jinými druhy Parmiček a Teter,které mají přibližně stejné životní nároky a velikost.
Pohlavně dospívají Parmičky po 6 měsících.Do tření umisťujeme roční kusy,samičku mladší,sameček může být starší.
Množí se podobně jako Tetry.Vytíraní Parmiček je až na určité vyjímky jednoduché.Pro tření připravíme menší až středně velkou nádrž podle druhu ryb,vodu měkkou až polotvrdou,dno může být bez písku.Do vody vložíme trs jemnolistých rostlin,které zatížíme kamenem.Parmičky s chutí požírají své jikry.Proto se dají použít na dno oblázky,mezi které jikry zapadnou a dospělé ryby se k nim nedostanou a jikry nesežerou.Teplotu vody zvýšíme na 24-26 °C,v každém případě o 2-3 °C než byla teplota vody ve společné nádrži.Chovný pár vpustíme do nádrže večer,druhý nebo třetí den ráno nebo dopoledne se ryby obvykle vytřou.
Samečky i samičky Parmiček je lépe chovat několik dní před třením odděleně.Dobře a pravidelně je krmíme různorodou stravou.Výběru chovného páru věnujeme dostatečnou pozornost a do tření volíme samičky mladé,né příliš tlusté,jen znatelně zaplněné.
Před vlastním třením pronásleduje sameček samičku neustálým strkáním tlamkou do bříška.Samička nakonec vyhledá v rostlinách třecí místo,vyčká samečka,který jí těsně následuje,ryby se k sobě nakonec přitisknou,přičemž sameček přehne a zaklesne ocasní násadec přes hřbetí část samičky za hřbetní ploutví,ryby se trhnutím těla oddělí,část jiker se zachytí na rostlinách a část spadne na dno.Jednotlivé třecí akty,při kterých samička vypustí 5-30 jiker i více,se opakuje a celé tření trvá zhruba 2 hodiny.Tímto způsobem se vytírají ryby rodů Barbodes,Danio,Capoeta,Puntius,Tanichtys a další.
Některé druhy Parmiček jsou velmi plodné,např. druhy rodu Capoeta a Puntius mají z jednoho tření i více jak 500 jiker.Závojnatka Carrasius auratus až několik tisíc.
Chovný pár hned po tření odlovíme.Potěr se líhne za 24-36 hodin a po rozplavání 6-7 den se spokojí i s potravou umělou a sešenou.
V prvních dnech života je plůdek choulostivý na náhlou změnu vody a přelovování.Poměrně rychle však roste a po 14 dnech jej můžeme přemístit do rozplavávací nádrže.
Všeobecně platí,že Parmičky nemají pro vytíraní tak vysoké požadavky jako většina Teter.Vyjímku tvoří Razbora klínoskvrná-Rasbora heteromorpha,která vyžaduje vodu měkkou a kyselou,pH 6,2 až 6,4.Razbory klínoskvrnné se vytírají i v menších,né příliš nízké nádrži při teplotě vody 26-28 °C na spodní stranu listů rostlin,otočených bříškem vzhůrů.Jikry jsou lepkavé,asi 1 mm velké,slabě nažloutlé,a je-li nádrž včetně vody čistá,vylíhne se potěr i z jiker,které spadly na dno.Po tření odlovíme chovný pár a nádrž z jikrama zatemníme.
Velmi žádané a oblíbené jsou Parmičky rodu Labeo,především Labeo bicolor-Parmička červenoocasá a Labeo frenatus-Parmička červenoploutvá.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář