Jdi na obsah Jdi na menu

Bruntál - 8.5. a 15.5.

Městu Bruntál jsem při mých pobytech v Jeseníkách v minulých letech nevěnoval žádnou pozornost, dokonce jsem k němu měl podvědomě někdy z dávné minulosti spíše odpuzující vztah. V roce 2015 jsem městem projížděl na cestě do Krnova a vůbec jsem neměl zájem se v něm zastavit a něco poznat. V letošním roce pořádal kulturní referent v lázních zájezd s průvodcem po městě a mě napadlo se přesvědčit o tom, proč je mi to město tak nesympatické. Odjel jsem tedy na odpolední zájezd 8.května a při seznamování se s historií a současným stavem města se můj vztah k němu natolik změnil, že jsem jej začal obdivovat a navštívil ještě jednou sám 15.května. Uznávám, že významnou měrou ke změně mého postoje k městu přispěl osobně průvodce...., který s obrovskou znalostí historie, umění, architektury, osobností a vzájemných souvislostí a vztahů mě dokázal nadchnout pro další návštěvu města, kterou určitě uskutečním při každém pobytu v lázních.    

Město Bruntál, z hlediska institucionálního pravděpodobně nejstarší město na území České republiky, je poprvé zmiňováno v tzv. Uničovské listině krále Přemysla Otakara I. z roku 1223. Z této listiny vyplývá, že Bruntál byl založen kolem roku 1213 jako vůbec první osada s magdeburským městským právem v českých zemích. Tato skutečnost se odrazila ve výjimečném postavení Bruntálu, který byl až do roku 1352 odvolací stolicí pro všechna města s magdeburským městským právem na severní Moravě, mezi jinými i pro královské město Olomouc či pro Opavu. Důvodem založení města byla snaha Přemyslovců zajistit tuto dosud neobydlenou část Jeseníků s jeho rudným bohatstvím pro český stát. Svědčí o tom značně excentrické založení města daleko na sever od hlavní sídelní oblasti, kterým však byla zajištěna převaha Přemyslovců v této oblasti a které zablokovalo kolonizační plány vratislavských biskupů.

Všechnu další bohatou a velmi zajímavou historii je možné najít v odkazu stránek města Bruntálu: 

http://www.mubruntal.cz/historie-mesta-bruntalu/d-934283/p1=14362

Moje fotografie vás provedou jen po některých místech města a je na každém, zda toto krásné město osobně navštíví a možná k němu získá pozitivní vztah.