Jdi na obsah Jdi na menu

Vítr Bóra - 14.7. až 16.7.

Ve středu 13.července jsme absolvovali nádherný a poučný výlet mikrobusy do pohoří Biokovo za krásného slunečného počasí. Avšak ranní probouzení ve čtvrtek 14.července za silného větru nevěštilo nic dobrého - přichází vítr bóra a do sobotního odjezdu 16.7. se už nevykoupeme...

Pro seznámení s bórou, zde pár základních informací: 

Nejpověstnější vítr na Jadranu je bóra (bura). Nejobávanější je náhlý příchod bóry, opravdu z čistého nebe. Na severním pobřeží bývá bóra častější a divočejší než na jižním. V přímoří se říká, že bóra se rodí v Senji, vdává ve Rijece a umírá v Terstu. Častěji přichází bóra v zimních měsících, kdy trvá i několik dnů. V létě je nejsilnější ve Velebitském průlivu, u mysu Ploča, u Splitu, v zátoce Vrulja u Brely, u obce Žuljana na poloostrově Pelješac. V zimě je nejnebezpečnější oblast Velebitského průlivu.
Vlastnosti bóry: vane na východním pobřeží z pevniny na moře ze severu, severovýchodu a nad mořem naráží na teplý vzduch.

Dodám z vlastního poznání - vítr bora není vítr, který známe z domova, tedy ten, co profukuje, otáčí se, naráží s různou intenzitou. Bora je vítr, který připomíná foukání z obrovského kompresoru - stálý, jednolitý, silný a všude je slyšet jeho strašlivý hukot, který se musí prožít. Pak teprve poznáme, proč byly vydány zákony, které ve dnech jeho působení zakazovaly některé psychicky náročné činnosti, např. práci soudů. Bora také v určitých místech nedovoluje jízdu aut a autobusů v otevřeném prostoru, neboť je schopen s auty doslova pohazovat a pak jsou uzavřeny dálnice a dálniční tunely, jako v našem případě v okolí Zadaru při našem odjezdu, které nás stálo dvě hodiny objížděk.

Kromě procházek po větrném pobřeží a samozřejmě fotografování toho přírodního úkazu, se nic jiného dělat nedalo, navíc se smůlou, že i téměř všechny venkovní restaurace byly zavřeny a k jídlu se daly koupit pouze hamburgery v pouhých třech provozovnách na celém pobřeží Bašky Vody - ostatní neměli odvahu otevírat...

Prožít si přírodní úkaz vítr bora je unikum, které se nepodaří jen tak a už vůbec se nedá naplánovat. Přišli jsme sice o tři dny slunečného počasí, ale není čeho litovat - těch ještě bude, troufám si říci, že kdykoliv, když opět navštívíme Makarskou riviéru. Ale boru jsme si prožili jen jednou. Komu se to podaří ?