Jdi na obsah Jdi na menu
 


Soustředění ve Starém Městě

První srpnový víkend jsme nestrávili na Obalovně, ale v objektu bývalé vojenské roty ve Starém Městě u Landštejna. Tuto sutinu nám domluvil náš člen Václav Hasnedl (jen více takových aktivit !).

Budova vojenské roty je dvoupatrová a veliká. Dlouhé chodby ve třech podlažích nad sebou, boční objekt jídelny, temná kotelna a suterén. Ideální prostory pro samostatnou práci psa. Objekt stojí na samotě, je oplocený a patří k němu řada menších budov – garáže, chlévy atd. Sousedí s hustým lesem, místy zcela neprostupným.

Sešli jsme se v sobotu dopoledne a začali jsme intenzivním výcvikem ve dvou družstvech. Jedno v ploše, druhé v sutině. Po výcviku jsme vyrazili do Starého Města na oběd. Výběr z několika restaurací byl šťastný a po výborném jídle následoval výlet k rybníku. Navečer jsme před budovou roty rozdělali oheň a čekali na setmění. Noční výcvik spočíval v hledání dvou figurantů ukrytých v celém prostoru objektu trojicemi psovodů, kteří si museli rozdělit prostor a spolupracovat. Udělalo nám radost zjištění, že psi v současnosti na úrovni jedničkových zkoušek, si s tímto úkolem poradili hravě a ukazují tím, že už se mohou ucházet o vyšší mety.

Původní záměr přespat přímo v hlavní budově roty,( která je velmi zachovalá, má okna i dveře a také relativně čistá), nevyužil nakonec nikdo. Večerní posezení u ohně se proměnilo ve večerní poležení a krásná teplá noc nikoho nedonutila spát pod střechou.

V neděli ráno jsme ve výcviku pokračovali, tentokrát vysloveně podle přání psovodů. Každý sám by měl nejlépe poznat, v jaké je jeho pes formě, jestli je možné mu ještě více „naložit“ anebo jestli potřebuje už jen veselé a motivační zakončení výcviku.

Přestože máme nyní k dispozici v Pelhřimově sutinu Peklo a pohodlné výcvikové středisko, je nutné objekty a prostředí výcviku střídat. Loni jsme vyjeli cvičit do Milovic, letos to bylo Staré Město, musíme v tom pokračovat a hledat nové příležitosti.

 

line-rano-v-sutinach.jpg

po-narocnem-zachranarskem-vycviku.jpg