Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

 

Obrazek

 

 

 

Pamětník odboje obětem za II. světové války.

 

 

 

 

Rozhledna Lázek u Lanškrouna 714 m.n.m.

 

V historii zde vedla hranice a to nejen zemská mezi Čechami a Moravou ale také hranice jazyková a národnostní a o tuto hranici se vedly líté boje.

Aby Lázek zůstal v českých rukou, zakoupila strategicky významný pozemek na jeho vrcholu Národní jednota v Olomouci. V roce 1908 na něm nechala navršit mohylu, kterou zasvětila památce Svatopluka Čecha. O čtyři roky později vedle ní postavila rozhlednu.  Byla to patnáctimetrová věž se zastřešenou vyhlídkou a s malou verandou v přízemí .Otevřena byla při malé slavnosti 28. července 1912.Některým Němcům z Lanškrouna se však české aktivity na Lázku nezamlouvaly. Několikrát to také dali znát, jednou polámáním vysazených líp, jindy zase poškozením rozhledny. Ta musela být proto stržena v roce 1918.

Za první republiky přešel pozemek na Lázku na zábřežský odbor KČST./ klub českých turistů/. Jeho členové si vytkli za hlavní cíl obnovení rozhledny. Uskutečnili mezi sebou a obyvateli kraje sbírku, která jim umožnila úkol splnit. V roce 1933 na Lázku vyrostla rozhledna a s ní i chata obojí dle návrhu architekta Stejskala. Zatím co chata byla zděná, dvacetimetrová věž byla dřevěná a pokryta šindelovými taškami. Slavnostní otevření se konalo 13.srpna 1933.Chata dostala jméno Reichlova na počest hlavního inciátora výstavby. Po roce 1989 přešla chata do soukromých rukou do vlastnictví odborů železničních opraven Nymburk. V turistické sezóně bývá běžně dostupná. V současné době vyrostl zde stožár , základové stanice mobilního operátora, který je zvěrstvem na vzhledu Lázku.

 

 

Obrazek

 

 

S nápadem konat zde setkání levicově smýšlejících lidí ,  přišel po převratu v roce 1990 Josef Kraj ,tehdy vedoucí představitel OV KSČM v Ústí nad Orlicí .

 

Historické fotky ze začátku pořádání této akce, fotky jsou z roku 1992 .

fotky z 1992

                                                                                    fotky-z-1992.jpg

 

Zleva : předseda OV Ústí nad Orlicí Josef Kraj, Prof. Václav Čada, Josef Hájek poslanec ČNR , Jan Novák přemožitel kanálu Lamanche a poslanec FS, Václav Štrait poslanec ČNR, Václav Exner místopř. ÚV a  poslanec ČNR,  Suchý - předseda OV ze Šumperka , Alexander Černý předseda OV Olomouc- poslanec parlamentu , Bohumír Glembek člen OV Ústí nad Orlicí

 

2. fotka 1992

                                                                       2.-fotka-1992.jpg

 

 Předseda OV Josef Kraj a Josef Hájek první a poslední poslanec zvolený za KSČM v okrese Ústí nad Orlicí .

 

---------------------------------------------------------------------------

Letos v roce 2023 se toto setkání uskuteční 5 srpna 2023 od 12 hod.

------------------------------------------------------------------------------

Jako každý rok tak i letos se koná toto setkání. Uskutečňuje se pod názvem "Přátelské setkání Čechů , Moravanů a Slováků u zemské hranice Na Lázku". Letos je to již po 31. Za tuto dlouhou dobu se z tohoto setkání stala tradice, setkávají se zde hlavně občané levicového smýšlení z okresů

Ústí nad Orlicí, Svitavy .

Pohled na okolní krajinu je úchvatný.

 

 

 

5.srpna 2023.

Vystoupení Kateřiny konečné na Setkání na Lázku.

https://youtu.be/sVPxupNA3vQ

Kateřina Konečná předsedkyně KSČM. 5. srpna 2023 - Lázek. vítr a pršelo.

 

Já na začátek bych nicméně ráda řekla, že nás nezastaví ani déšť, ani cenzorské praktiky ministra Rakušana, ani mediální blokáda české televize a ani pseudo politické hvězdičky, které se vždy před volbami vyrojí, aby odčerpaly hlasy. Jediné systémové alternativě, která na naší politické scéně je a tou je KSČM. Myslíte si, že je normální, abychom měli potraviny dražší než v bohatém Německu, kde pracující berou třikrát tolik, co u nás?

Myslíte si, že je normální, aby vrcholoví politici fetovali a ještě si z toho dělali legraci? Zatím co si brněnská primátorka za ODS Vaňková spolu se svým náměstkem usmívají nad čárou pochybného bílého prášku, tak maminkám samoživitelkám v naší zemi chybí jiný prášek. Bohužel ten, bez něhož se neobejdou, mám na mysli ten prací. Zatím co pirátský předseda Bartoš má k dispozici 4 služební vozy.

Celá řada lidí má velké problémy zaplatit jízdenku ve veřejné dopravě, kterou jim mimochodem tato vykutálená vládní partička dvojnásobně zdražila. Zatím co se pirátsky teď už ex náměstek opije na hasičském bále do němoty a pak zmlátí svou milenku za přítomnosti manželky.

Tak hasiči mnohde pracují s nevyhovující technikou. Ministr zdravotnictví se stará o kdejakou kravinu, místo aby sháněl léky, tak nám ordinuje sluníčko. Bylo by to k smíchu, kdyby se nejednalo o hazard se zdravím našich občanů.

Tak si tahle banda dovoluje mluvit o občanech, jako o dezolátech a co jsou potom oni?

Před takovou bandou si musí každý slušný pracující, i důchodce jen odplivnout.

Žijeme totiž v divném státě jeden den říkají vládní politici, že je třeba 3 milionů lidí utáhnout opasky, aby se ušetřilo a v ten samý okamžik na letišti dosedá speciál vezoucí armádě nové americké vrtulníky za 15 miliard.

Co je to za politiky, kteří hlasují pro zvýšení výdajů na zbrojení a byli mezi nimi zástupci ze všech parlamentních stran včetně těch opozičních. Ale lidi berou u huby a nevadí jim, že se většině lidí v naší zemi pod jejich, tak zvanou vládou žije pouze hůř. Co jsou to za lidi, že mají právo říkat, kdo jsme my, my moc dobře víme, kdo jsou oni.

Pro občany vláda totiž připravila jedovatý koktejl v podobě jakéhosi tupého škrtací balíčku, ale nadnárodní korporace, ekonomičtí giganti, zbrojaři, banky, energetici. Ti všichni spí u nás v zemi, v klidu.

Těm se na nic nesáhne a jejich obrovské zisky jim nikdo nevezme. A navíc stovky miliard, které odtékají do zahraničí, to tuhle vládu také nepálí. Vždyť to jsou jejich kamarádíčkové a ti, co trhají v pozadí za temné nitky vrcholové politiky. To je totiž smysl jejich bytí ve vládě, aby bylo dobře těm, kteří je do ní dostali těm, kterým slíbili svou poslušnost a je jim úplně jedno. Jak se žije 90 procentům našich lidí tohoto národa a je jim úplně jedno , že se jim žije hůř a hůř. Já myslím, že by se měli stydět a říkám, jasně hanba jim.

Před několika měsíci jsme byli postaveni před volbou mezi slušností a hulvátstvím, buranstvím a totalitou, jak nám tehdy tvrdila média.

Ano mám na mysli prezidentskou kampaň.

A tak se prezidentem stal slušný člověk, tedy podle nich agent pávek, který neváhal pro svůj vlastní prospěch několikrát obrátit kabát a teď se začíná ta slušnost projevovat za odměnu dostala fleka ústavní soudkyně osoba navázaná na sponzory jeho kampaně. Za odměnu nám všem podepisuje i to, co má pocit, že není ústavně čisté. Protože co kdyby náhodou ta skvělá fialova vláda?

Ta demoliční vláda začala mít problém s tím, jak se chová prostě pán prezident.. Pavel není člověk tak, jak jsme tvrdili jako komunisté, který by jakkoliv změnil situaci v této zemi. Naopak škodí škodí a škodí, ale jeho kámoši, jeho sponzoři, miliardáři a jeho partička se celé další 4 roky budou mít v naší zemi skvělé. Na to nezapomínejme.

Milí občané, nenechte se zviklat ani znechutit. Už příští rok můžeme společně ukázat sílu a vrátit radikální levici mezi hlavní politické proudy, naše vlast, a jsem hrdá, že to mohu říkat na tomto místě, kde se každoročně střetáváme, to potřebuje, říkám jasně pryč s vládou, která své občany posílá nakupovat do zahraničí pryč s vládou, jíž jsou bližší tanky a munice.

Než vlastní občané, pryč s takovou vládou, která chudým bere a bohatým dává pane Fialo, stačilo. Seberte se s madam Pekarovou, Vítem Rakušanem, asociálním Jurečkou, korytařskými Piráty

a táhněte do háje a možná ještě dále.

 

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

oooooooooooooooooooooooooooooo