Jdi na obsah Jdi na menu
 


6. 8. 2021

MÄKI DVANÁCTÁ V OLYMPIJSKÉM FINÁLE

 

Mílařka Kristiina Mäki si v olympijském finále doběhla pro dvanácté místo. Vítězka patnáctistovky Faith Kipyegonová zaběhla olympijský rekord. Štafeta čtvrtkařů bohužel do finále nepostoupila a skončí patnáctá.

Účast v olympijském finále na 1500 metrů žen je pro českou běžeckou školu velkým úspěchem. O to víc, že se do něj Kristiina Mäki dostala jen sedm měsíců po porodu a díky překonání národního rekordu, který má nyní díky ní hodnotu 4:01.23. V boji s nejlepšími ji však nečekala lehká úloha. Už od prvních metrů za to pořádně vzala Kanaďanka Gabriela Debues-Staffordová, a když ji následně vystřídala Sifan Hassanová, bylo jasné, že se žádná velká taktika konat nebude. Tempo bylo vskutku ďábelské a bylo to vidět i na výsledných časech. Hassanová se však z druhého zlata v Tokiu neradovala. Mezi úspěšné obhájkyně olympijských titulů z Ria se zařadila Keňanka Faith Kipyegonová, která navíc svůj triumf ozdobila novým olympijským rekordem 3:53.11. Výkon Rumunky Pauly Ivanovové ze Soulu 1988 vylepšila o 85 setin. Před Hassanovou se v závěru přehnala i Britka Laura Muirová a mohla se radovat nejen ze stříbra, ale i z nového národního rekordu 3:54.50. Hassanová se musela spokojit „jen“ s bronzem za 3:55.86 a šanci na další zlato bude mít na zítřejší desítce.

Kristiina Mäki tentokrát neměla svůj den a daň si jistě vybrala už i únava. Její finálové úsilí tak stačilo na dvanácté místo za 4:11.76. „Už to na mě dnes bylo moc. Od druhého kola už mi to vůbec nejelo. Bylo znát, že třetí závod v pěti dnech je na mě ještě moc velká nálož. Rozhodně je co vylepšovat. Tušila jsem, že se poběží rychle, takže mě to nezaskočilo. Mezičasy byly ze začátku podobné jako v semifinále, ale já nebyla dnes v takové formě. Šla jsem do závodu s tím, že bych ráda dvě nebo tři soupeřky předběhla. Každopádně jsem si tady dokázala, že nic není nemožné. Dalším cílem je mistrovství světa v Eugene, na které potřebují pořádně natrénovat,“ vyhlíží další vrchol.

(fotografie v původním článku na www.atletika.cz) 

Večerní program osmého soutěžního dne zahájily rozběhy štafet na 4x400 metrů mužů, které byly i s českou účastí. Od startu tentokrát běžel Patrik Šorm a předával Pavlu Maslákovi na sedmé pozici. Nejbližšími soupeři byli našim čtvrtkařům Němci a Britové. Po Maslákovi přebral štafetový kolík Michal Desenský a finišmanovi Vítu Müllerovi předával jako sedmý. Ten v průběhu závěrečného úseku tvrdě hájil pozici před dotírajícím německým finišmanem, a to se mu nakonec podařilo. Od postupu jsme však byli daleko a česká štafeta obsadí patnácté místo. Běhalo se opravdu neskutečně rychle. Však ani nový asijský rekord 3:00.25 nestačil Indům k finálové účasti. Posledními postupujícími byli Nizozemci v novém národním rekordu 2:59.06. Nejrychlejší byli favorizovaní Američané v čase 2:57.77 před Botswanou, která zaběhla nové africké historické maximum 2:58.33.  

Po nevydařeném finále dvoustovky, si Shaunae Miller-Uibová spravila chuť na dvojnásobné trati. Na čtvrtce se jí totiž podařilo úspěšně obhájit olympijské zlato z Ria, když jasně dominovala v kontinentálním rekordu 48.36. Svůj vlastní dva roky starý rekordní zápis z MS v Dohá vylepšila o jednu setinu. Navíc se stala po Francouzce Marii-Jose Perecové teprve druhou ženou, která dokázala na trati 400 metrů obhájit olympijský titul. Dalšího posunutí národního rekordu Dominikánské republiky dosáhla stříbrná Marileidy Paulinová, když proběhla jeden okruh za 49.20. Již desátou olympijskou medaili přidá do své sbírky americká legenda Allyson Felixová. Bronz si zasloužila časem 49.46.

Hned svým úvodním pokusem rozhodla Číňanka Shiying Liu o tom, že se v Tokiu stane olympijskou vítězkou právě ona. V úvodní sérii se její náčiní zapíchlo na 66.34, což by hod, na který nedokázala žádná ze soupeřek odpovědět. Stříbro si vyházela Polka Maria Andrejczyková. Dívka, která v úvodu této sezóny šokovala sedmdesátimetrovým hodem, zapsala v olympijském finále 64.61. Po světovém titulu bere výkonem 64.56 olympijský bronz Australanka Kelsey-Lee Barberová a opět tak ukázala, že se umí k vrcholu sezóny skvěle připravit.

Ve finálovém závodě mužů na 5000 metrů byli nejvíce vidět ugandští běžci. Jakob Kiplimo a Joshua Cheptegei se převážnou část trati starali o tempo a nikoho jiného téměř na čelo nepustili. Zatímco Kiplimo na to v závěru doplatil, Cheptegeiovi zbyly ještě síly, aby byl nejrychlejší v závěrečném finiši a proběhl cílem vítězně v čase 12:58.15. Pro stříbro si doběhl Kanaďan Mohamed Ahmed za 12:58.61 a po stříbru z Ria bere bronz v Tokiu Američan Paul Chelimo (12:59.05). Pod třináct vteřin se dostal ještě čtvrtý Keňan Nicholas Kimeli (12:59.17).

Štafetové finále na 4x100 metrů žen mělo být zejména soubojem mezi tradičními velmocemi Jamajkou a Spojenými státy americkými a tentokrát si tyto dvě štafety oproti posledním hrám v Riu vyměnily. Pro zlato si dosprintovaly Jamajčanky. Čtveřice Briana Williamsová, Elaine Thompson-Herahová, Shelly-Ann Fraser-Prycová a Shericka Jacksonová zaběhla druhý nejrychlejší čas historie 41.02. Rychlejší byly pouze Američanky na olympiádě v Londýně 2012 (40.82). Reprezentantky Spojených států braly stříbro za 41.45 a bronz z Ria zopakovaly Britky v čase 41.88.

Při neúčasti Američanů bylo finále štafety mužů na 4x100 metrů otevřenou záležitosti. Doběh byl opravdu dramatický a vítěz nečekaný. O jedinou setinu se totiž do cíle předklonil dříve italský finišman Fillippo Tortu před Britem Nethaneelem Mitchell-Blakem a sprinteři z Apeninského poloostrova se tak mohli radovat z životního úspěchu v novém národním rekordu 37.50. Pro Marcella Jacobse se jednalo v Tokiu už o druhé zlato. Výsledný čas stříbrných Britů byl 37.51. Bronz získali Kanaďané s Andre de Grassem na finiši za 37.70.

Výsledky

(zdroj www.atletika.cz) 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář