Jdi na obsah Jdi na menu
 


22. 8. 2023

JÍCHOVÁ 17. PŘI PREMIÉŘE NA MS

 

Velmi solidní českou stopu zanechala v průběhu čtvrtého finálového večer na MS v Budapešti překážkářka Nikoleta Jíchová, která obsadila v nabité konkurenci sedmnácté místo. Rozdávaly se čtyři sady medailí.

Jedinou českou zástupkyní v rámci čtvrtého večerního bloku na mistrovství světa byla Nikoleta Jíchová, která zaklekla do bloků druhého semifinálového běhu na 400 metrů překážek. Závod se jí po technické i rytmické stránce vyvedl lépe a výsledkem bylo šesté místo v nabité konkurenci a druhý nejlepší kariérní čas 55.01. Za osobním rekordem z MČR zaostala jen o třináct setin. Olympijský limit však svěřenkyni Jindřicha Šimánka opět těsně unikl, takž u ní v cíli panovaly smíšené pocity. Nicméně při své premiéře na světovém šampionátu obsadila velmi lichotivé sedmnácté místo. Finále bylo opravdu daleko, protože na něj bylo potřeba běžet pod 54 vteřin. Poslední postupující Italka Ayomide Folorunsová musela k účasti v elitní osmičce zaběhnout národní rekord 53.89. Nejrychlejší byla Američanka Shamier Littlová za 52.81. Pod 53 zaběhla také Nizozemka Femke Bolová (52.95).

(video v původním článku na www.atletika.cz)

AMERICKÉ PŘEKVAPENÍ V DISKAŘSKÉM KRUHU

Američanka Valarie Allmanová v posledních letech světovému disku převážně dominuje, ale titul světové šampionky jí stále uniká a počkat si na něj bude muset minimálně další dva roky. Po bronzu z Eugene si odveze z Budapešti stříbro. Ani špičkový výkon 69.23 jí totiž ke zlatu nestačil. Přemožitelku měla stejně jako před dvěma lety překvapivou. Byla jí její reprezentační kolegyně Laulauga Tausagová, která si v ten pravý moment dokázala vylepšit své kariérní maximum o více než čtyři metry až na 69.23 a mohla se tak radovat ze své první velké medaile. Bronz brala obhájkyně zlata z Eugene Číňanka Bin Fengová za 68.20.

Už v rozbězích na 100 metrů překážek byl k vidění nový nejlepší světový výkon této sezóny. Obstarala ho Američanka Kendra Harrisonová, která vylepšila dosavadní čas krajanky Nii Aliové o šest setin na 12.24. Zároveň se také jedná o čtvrtý nejhodnotnější výkon historie na této distanci. Rychleji běžela pouze světová rekordmanka Tobi Amusanová, sama Harrisonová a Bulharka Jordanka Donkovová. Devynne Charltonová se s ní vytáhla k novému bahamskému rekordu 12.44.

KIPYEGONOVÁ POTVRDILA SVOU DOMINANCI NA PATNÁCTCE

Keňanka Faith Kipyegonová potvrdila, že je skutečnou královnou světové patnáctistovky. Ani při finálovém závodě v Budapešti nenašla přemožitelku, když proběhla cílem vítězně v rychlém čase 3:54.87 a získala tak už svůj třetí titul světové šampionky na této trati. To však nemusí být na letošním MS v jejím podání vše, protože se chystá závodit i na pětce a usilovat o běžecký double. Stříbro vybojovala Etiopanka Diribe Weltejová která v cílové rovince odolala útoku Nizozemky Sifan Hassanové a stala se tak vicemistryní světa v čase 3:55.69. Hassanová si bronzem spravila chuť po nevydařené desítce, kde čtyřicet metrů před cílem v boji o zlato upadla. S tratí si poradila v čase 3:56.00.

TAMBERI ZKOMPLETOVAL SBÍRKU MISTROVSKÝCH TITULŮ

Italský showman Gianmarco Tamberi získal poslední velké zlato, které mu v jeho bohaté titulů z velkých mezinárodních akcí chybělo. V Budapešti svedl parádní souboj s Američanem JuVaughnem Harrisonem, když se oba úspěšně přenesli přes 236 centimetrů. Tamberi však měl lepší zápis, což mu přisoudilo nejcennější kov. Harrison však mohl být spokojen i se stříbrem, jelikož se jedná o jeho první velkou medaile. Na olympiádě v Tokiu i na MS v Eugene skončil pod stupni vítězů. Další tři borci pak skočili zdolali 233 centimetrů. Bronz připadl vítězi předešlých tří světových šampionátů Mutazi Essovi Barshimovi, jenž tak zkompletoval medailovou sbírku z MS. Má totiž doma ještě stříbro ze světového šampionátu v Moskvě 2013.

BAKKALI OPĚT POKOŘIL GIRMU

Ve finále mužského stýplu proběhl očekávaný duel mezi suverény této disciplíny Etiopanem Lamechou Girmou a Maročanem Soufianem El Bakkalim. Girma se v něm rozhodl pro dlouhý finiš, což se mu v závěru nevyplatilo. Bakkali se ho zvládl udržet a v poslední dvoustovce byl jasně lepší. Úspěšně tak obhájil zlato z Eugene v čase 8:03.53. Girma se musel už potřetí za sebou na světovém šampionátu spokojit se stříbrem za 8:05.44. Jako třetí finišoval nejlepší z Keňanů Abraham Kibiwott za 8:11.98.

Výsledky

(zdroj www.atletika.cz) 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář