Jdi na obsah Jdi na menu
 


4. 3. 2024

RunCzech jde do jubilejní 30. sezony s řadou novinek. Loni jeho běžecké závody přinesly do ekonomiky 775 milionů Kč

 

V loňském roce přilákaly závody RunCzech 76 217 běžců z celkem 126 zemí světa, kterým podél tratí fandily tisíce fanoušků. Závody oceněné známkami World Athletics Elite Label Race sklidily velký úspěch, Alexander Mutiso na Prague International Marathon zaběhl nový traťový rekord (2:05:09), vítězkou úspěšného projektu EuroHeroes podporujícího evropské sportovce a také české regiony se stala Češka Tereza Hrochová, dm rodinná míle přilákala přes 12 000 běžců, Juniorský maraton zapojil přes 10 000 studentů. A dalo by se pokračovat.

V letošním roce si dal RunCzech za cíl přivést k běhání ještě více lidí. Řadu novinek přichystal už pro první velký závod, 24. ročník 1/2Maratonu Praha, který se koná 6. dubna. Kromě navýšeného počtu registrací na 15 500 běžců se bude například nově startovat na Bubenském nábřeží vedle populární lávky HolKa u Holešovické tržnice. Akce, jež je součástí prestižního seriálu evropských půlmaratonů SuperHalfs, se tak co do počtu startujících stane největší hromadnou sportovní událostí v ČR a střední Evropě. A už teď je prakticky vyprodáno. Přihlásit do závodu se dá již pouze prostřednictvím charit – např. Světlušky pomáhající těžce zrakově postiženým, která je hlavním charitativním partnerem půlmaratonu.

1/2Maraton Praha poběží celá řada známých osobností, např. populární herec ze seriálu Smysl pro tumor Filip Březina, dorazí i nejvlivnější sportovní influencerka roku 2023 Lisa Miglioriniová alias thefashionjogger, která má na Instagramu přes 2,3 milionu sledujících. Na jednu z nejhezčích tratí světa se vydá i Španěl Martin Fiz, maratonský mistr světa z roku 1995.

Prague International Marathon se vrací na Staromák

Pozadu nezůstane ani Pražský maraton, kterým to vlastně před 30 lety všechno začalo. Jeho start i cíl se vrací zpět do samotného srdce Prahy na Staroměstské náměstí. Součástí závodu bude opět Battle of the Teams, unikátní koncept, který dělá z ryze individuální disciplíny týmový sport a díky němuž může vyhrát jeden z nejslavnějších maratonů úplně každý. Projekt propojuje elitní běžce s ostatními závodníky, známými osobnostmi, partnery a jako každý závod RunCzech má silný charitativní přesah. Součástí obou pražských závodů je sportovní veletrh Expo, který se koná na Výstavišti Holešovice.

Novinky jsou připraveny i pro regionální běhy. Na Mattoni 1/2Maratonech bude možné zaběhnout si také kratší vzdálenost. V Karlových Varech 10 km, v Českých Budějovicích a v Olomouci 5 km. „Chceme závody zatraktivnit pro celou rodinu. Závodníci se tak nyní mohou krom dm Rodinné míle a Bambini Runu zapojit také do těchto kratších distancí. Vytvoříme tak celodenní sportovní a zábavní festival v centru každého města,“ nastínil Tomáš Mirovský, koordinátor závodů RunCzech. Zájemci o závody se mohou přihlásit na stránkách www.runczech.com.

Padne letos miliarda?

Není to však jen o sportu a individuálních výkonech. Deset závodů v šesti českých městech přineslo podle metodologie CzechTourism celkově 775 milionů korun pro domácí ekonomiku. Pozitivní dopad má organizování RunCzech akcí na malé a střední podnikatele, protože se v místě konání zvýší návštěvnost a poptávka po zboží nebo službách. Jedná se především o oblasti cestovního ruchu, ubytování, gastronomické služby či prodejce sportovního vybavení. 

Podle průzkumu každý účastník přijíždí s doprovodem dvou až tří blízkých, kteří se někde ubytují, stravují se, nakupují. Dále je třeba započítat příjmy pro veřejné rozpočty, odvody daní, ubytovací poplatky. V rámci totálního ekonomického dopadu v multiplikovaných efektech přinesly pražské závody (1/2Maraton Praha, Prague International Marathon, UniCredit Pražská štafeta a Birell Grand Prix Praha) do české ekonomiky 589 milionů korun. 

Celkový ekonomický dopad regionálních závodů (Mattoni 1/2Maratony v Karlových Varech, Olomouci, Českých Budějovicích, Ústí Nad Labem, Liberec Nature Run) je vyčíslen na 186 milionů korun. „Věříme, že se našich závodů letos zúčastní přes 100 tisíc běžců, což by do české ekonomiky mohlo přinést v celkovém součtu více než miliardu korun,“ dodal Capalbo.

Nový přístup do sezony demonstruje RunCzech také pozměněnou kampaní All Runners are Beautiful, v níž díky umělé inteligenci hrají tentokrát prim zvířata. S nadsázkou ztělesňují to, že s RunCzechem může běhat opravdu úplně každý a záleží pouze na odhodlání nazout si boty a rozběhnout se. 

(zdroj tisková zpráva RunCzech)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář