Jdi na obsah Jdi na menu

Co je to doména a jaké jsou její výhody

Pokud si objednáte vlastní doménu, tak budete moci provozovat své stránky na adrese např. www.nazev-vasich-stranek.cz. Vybrat si můžete libovolný název, který ještě není obsazen. Je dobré dodržovat několik pravidel při výběru domény. Zároveň také získáte e-mailové adresy s doménou ve tvaru vasejmeno@nazev-vasich-stranek.cz.

Například ukázkový web eStránek www.ukazka.estranky.cz běží na doméně třetího řádu, protože jsme si nezaplatili službu „Doména druhého řádu + email“. Kdybychom si tuto službu zaplatili, mohli bychom náš web provozovat na doméně druhého řádu, což je třeba www.skprerov.cz. Ta by byla pro návštěvníky lépe zapamatovatelná. Navíc bychom pro kontakt nemuseli používat e-mail novaktruhlar45@gmail.com, ale s doménou bychom získali i e-mailové adresy ve tvaru novak@skprerov.cz.

Výhody domény druhého řádu

Kromě toho, že jsou domény druhého řádu snadněji zapamatovatelné (návštěvníci si jistě lépe zapamatují skprerov.cz než delší ukazka.estranky.cz), také působí reprezentativněji. Pokud chcete provozovat stránky nabízející nějaké služby, třeba firemní web, web živnostníka atd., doporučujeme vám služby domény druhého řádu využít. Web jako celek bude působit důvěryhodněji, když bude mít „svou“ doménu. Pokud si chcete například vést osobní blog nebo jen sdílet fotografie, doménu druhého řádu nutně potřebovat nebudete.

Jak koupit doménu druhého řádu

Určitou nevýhodou domén druhého řádu je snad jen to, že většina „pěkných“ názvů je již zabraná. To znamená, že si ji už někdo registroval před vámi. Samozřejmě není možné, aby dva lidé měli doménu se stejným názvem. Musíte tedy hledat, až najdete doménu, která je volná k registraci.

Jak zjistit, zda je doména volná

Přihlaste se do svého účtu na estranky.cz, jako byste chtěli provést úpravy na vašem webu. V hlavním menu klikněte na „Nastavení“. Na stránce vyberte kartu „Rozšířené“ a klikněte na položku „Doména“.

domena1.png

Zobrazí se vám stránka pro ověření domény. Napište název, který byste chtěli, bez diakritiky a interpunkčních znaků, použít můžete pouze pomlčku, a z menu vedle tlačítka „Koupit“ vyberte požadovanou koncovku (například cz, com atd.). Jakmile najdete volnou doménu, zobrazí se vám tabulka, viz následující obrázek:

domena2.png

Když si doménu koupíte, bude vaše. Nikdo si nebude moci registrovat stejnou. Za doménu se platí roční poplatek a to vždy na rok dopředu. Pokud jej platit přestanete, o doménu přijdete a ta bude opět uvolněna k registraci jinému zájemci.

Vybrané domény jsou drahé zboží

Většina „pěkných“ domén je zabraná. Dá se s nimi totiž velmi dobře obchodovat. Třeba doména dovolena.cz se v roce 2010 prodala za 10 milionů korun. Další zajímavé prodeje najdete na webu WebAdresy.cz.

 

Komentáře

  1. Jiří - Návštěvnost
    21. 2. 2017 9:48

    Dobrý den,
    mám u Vás již 10 let webové stránky a přemýšlím o vlastní doméně 2.řádu.
    Chci se zeptat zda zda tento přechod nějak neovlivní návštěvnost na stránkách.
    Současná návštěvnost je docela dobrá. Co na to vyhledávače?

  2. eStránky.cz - Re: Návštěvnost
    21. 2. 2017 10:00

    Dobrý den, přechod na vlastní doménu druhého řádu neovlivní návštěvnost (vyhledávače). Doménu druhého řádu nastavíme jako primární a pokud někdo zadá původní název s "estránkami", tak jej přesměrujeme na doménu druhého řádu. O návštěvníky nepřijdete.

  3. Jirka - Dotaz
    9. 5. 2012 14:06

    Dobrý den
    Provedl jsem platbu, za jak dlouho bude domena aktivní a kde se to dozvím, že už je aktivní?

    Díky za odpověď.

  4. Pavla - Dotaz
    6. 5. 2012 20:45

    Dobrý den,
    Máme již vytvořené www stránky + doména druhého řádu. Libí se nám Váš program, chceme si stránky předělat (komerční program) ale doménu si nechat. Jak to bude s platbama? Vám předpokládám budeme platit webhosting a doménu stavajícímu provozovateli? Stávající služby máme zaplacené do listopadu tohoto roku, chceme abychom plynule přešli na Vaše služby. Jak postupovat?

  5. eStránky.cz - Re: Dotaz
    8. 5. 2012 17:39

    Pokud již doménu druhého řádu vlastníte jsou dvě možnosti. Buď ji převést do naší správy (platil by jste u nás jak program, tak i doménu). Nebo si ji ponechat u svého stávajícího registrátora a provedlo by se tzv. Nasměrování domény druhého řádu, kterou máte vedenou u jiného registrátora viz. odkaz http://napoveda.estranky.cz/tema/nasmerovani_domeny u nás by jste v tomto případě platil pouze program.

  6. Jana - Přesměrování domény
    1. 5. 2012 11:55

    Dobrý den,
    zakoupila jsem si eShop a chtěla bych přesměrovat doménu na IP adresu. Nemám v tomto směru žádné zkušenosti a netuším, co mám dělat, prosím o radu.
    Předem děkuji Jana

  7. eStránky.cz - Re: Přesměrování domény
    2. 5. 2012 9:36

    Pošlete prosím Váš požadavek na naši technickou podporu (podpora@estranky.cz). Děkujeme.

  8. Häusler - Doména
    1. 5. 2012 15:11

    Už jsem si to přečetl níže. Omlouvám se a dotaz je už vyřešenej.

  9. Häusler - Doména
    1. 5. 2012 15:09

    Dobrý den, vytvářím si zde své internetové stránky. Zatím to jen zkouším a jsem spokojenej. Měl bych jeden dotaz a to: když si zaregistruji zde svoji novou doménu, převede se mi zde již udělané stránky na novou doménu?
    Nerad bych to dělaql znovu.
    Děkuji za informaci Häusler Aleš

  10. Václav - Jak na přeposílání pošty?
    28. 4. 2012 17:01

    Dobrý den,
    je fajn, že k doméně 2. řádu nabízíte i poštovní účty. Jak se mám ale k došlé poště dostat jinak, než přes vaše webové rozhraní? Je možné zprávy došlé na takovou adresu u vás přeposílat na mou vlastní, třeba na Gmailu? Děkuji.

  11. eStránky.cz - Re: Jak na přeposílání pošty?
    30. 4. 2012 16:19

    Požadavek na přesměrování prosím pošlete na podpora@estranky.cz. V outlooku se dostane k poště přes POP3 i IMAP. Děkujeme.

  12. Martin - koupe domeny
    16. 4. 2012 16:40

    dobry den,
    mam u vas stranky, napriklad.estranky.cz, v pripade ze si zaplatim nekomercni program a k tomu domenu. Znamena to, ze tyto stranky se pak prehraji na napriklad.cz a budou fungovat na teto nove domene?

    Diky

  13. eStránky.cz - Re: koupe domeny
    16. 4. 2012 19:03

    ano, přesně jak píšete. Na nové doméně druhého řádu vám poběží stránky s tím, že když někdo zadá původní tvar neco.estranky.cz, tak se doména nasměruje na doménu druhého řádu.

  14. Michal - Domény
    12. 4. 2012 22:53

    Zdravím, dnes jsem provedl platbu i za doménu. Za jak dlouho budu mít doménu+maily k dispozici, abych tam mohl přesměrovat stránky na estrankách ? Děkuji, s pozdravem

  15. Michal - Re: Domény
    13. 4. 2012 11:04

    Už je vše ok, dotaz ruším :-)

  16. Honza - Jak na to ?
    12. 4. 2012 0:27

    Dobrý den,
    mám vlastní doménu i webhosting. Bohužel, synek, který mi vše zařídil už nemá čas na to, aby mi se stránkami pomohl. Jde o ryze nekomerční, osobní stránky. Zajímalo by mne, jaké jsou podmínky pro to, abych si mohl stránky vytvořit podle vašich šablon. Tedy spíš kolik by to stálo ? V ceníku, ani v popisu na vašem webu jsem podobnou alternativu nenašel.
    Předem díky za informaci.
    Honza..

  17. eStránky.cz - Re: Jak na to ?
    12. 4. 2012 12:37

    Dobrý den,
    vlastníte -li doménu druhého řádu, tak to není problém. Stačí si pouze u nás stránku založit a zakoupit si nekomerční program, který na rok stojí 504 Kč včetně daně. Údaje pro nasměrování poskytneme ZDARMA přímo ve Vaší administraci. Prosím podívejte se na tento odkaz: http://napoveda.estranky.cz/tema/nasmerovani_domeny

  18. A.M. - Doména
    6. 4. 2012 16:47

    Dobrý den,

    jde mi o tohle :-) Mám vlastní doménu (tzn. že ji nemusím kupovat) a chtěla bych ji mít na estrankach v podobě domény druhého řádu např. www.domena.cz místo www.domena.estranky.cz ? Je to možné?

    Pochopila jsem, že nabízíte doménu druhého řádu za nějaký roční poplatek, ale moc jsem z toho nevyčetla, jestli je to možné provést u domén, které nebyly zakoupeny přes vás...

    Děkuji za odpověď :-)

  19. Silent - Domény
    31. 3. 2012 23:36

    Přeji dobrý den,
    Jen bych se chtěl zeptat, zda neexistuje šance na získání doménu druhého řádu bezplatně. V současné situaci totiž nemohu moc s penězi hýbat..
    Děkuji i za odpověď, Silent

  20. Mona - Doména
    28. 3. 2012 18:40

    Dobrý den,
    ráda bych se zeptala na pár věcí ohledně domény a hostingu.
    Mám webové stránky /cca 1 rok/-placenou verzi na estránkách.
    Pokud nemám doménu, znamená to, že mé stránky nikdo nenajde ve vyhledávači, krom těch, kteří název mých webovek znají /např.z vizitky/?
    A jak je to s webhostingem?
    Něco jsem si přečetla z info na webu, ale potřebovala bych to vysvětlit asi více polopaticky, jsem trošku nižší ročník a toto nás ve škole opravdu neučili :).
    Děkuji M.


1 2 >