Jdi na obsah Jdi na menu

Nové hrady

Obrazek 19.04.09 - Výlet na zámek Nové hrady
Náš letošní jediný dubnový výlet jsme zacílili na zámek Nové hrady nedaleko Litomyšle. ObrazekHned po vysoupení z auta na parkovišti bylo zřejmé, že na zámku se v posledních letech usilovně pracuje. Od roku 1997, kdy jej koupili Kučerovi z Prahy, prochází rozsáhlou rekonstrukcí. A tak dnes zvenku září novou bílou fasádou a uvnitř se cítíte čistě a příjemně.
Pochopitelně jsme si nemohli nechat ujít prohlídku interiéru, kterou ve vstupní hale zahajujeme výkladem průvodce o historii zámku. Poté stoupáme do I. patra, kde si prohlížíme Hlavní sál, nahlížíme do soukromé jídelny, knihovny a manželského apartmánu. Odtud opět sestupujeme do přízemí, kde jsou jednak exponáty z výstavy nábytku a jednak původní místnosti služebnictva.
Po shlédnutí interiéru jsme se vydali do zadní části zámku, kde majitelé v původním špýcharu vybudovali První Obrazekčeské muzeum cyklistiky. Jak prostředí, tak exponáty opravdu stojí za to. Původní Obrazekšpýchar je 4 patrový - v přízemí jsou historická kola, první je vyhrazeno letům okolo 2. světové války, ve 2. patře (který byl v době naší návštěvy zatím uzavřený) jsou především závodní kola a horní (podkrovní) patro je interaktivní (přičemž otevřené má být od 5. května). Zajímavé bylo náhodné setkání s majitelem Kučerou, který sám (!) připravoval závodní expozici.
ObrazekZ muzea jsme vysoupali ještě o něco výše do kopečka za zámkem, kde jsou stáje. Nakrmili jsme šťovíky 3 krásná hříbata. Od nich jsme cestou zpátky zkoukli přírodní amfiteátr, ve kterém se občas hraje divadlo nebo zahradní koncerty. Podívali jsme se do zahradního klacisistního altánku a pak už se druhou stranou okolo zámku došli zpátky k autu a vyrazili k domovu.
Výlet rychlý, pěkný, slunečný - kéž by takových bylo víc.