Jdi na obsah Jdi na menu

Tower Bridge

Tower Bridge: oficiální web

ObrazekPoslední a zároveň i první most na Temži je právě Tower Bridge. Je jedním z nejmladších mostů, ale zároveň patří i mezi symboly Londýna. Klame svojí neogotickou architekturou. Byl jako jediný zvedací most postaven podle návrhu Horace Jonese a Johna Wolfe-Barryho a otevřen až v roce 1894. Jeho pohyblivá mostovka mezi dvěma vysokými věžemi se v současnosti otevírá několikrát za den. Jméno Tower bridge má podle pevnosti Tower, u které se nachází. Most bývá často nesprávně nazýván London bridge - to je ovšem hned další most proti proudu. 
 
V 19. století se ve východní části Londýna začal více rozvíjet průmysl, a tak bylo třeba nového mostu, který by ovšem zároveň nebránil lodím ve vplutí do přístavu - neboť Londýn je přístavní město. Byla vyhlášena veřejná soutěž a sešlo se mnoho návrhů, některé byly i dost kontroverzní.

Most je honosným výtvorem viktoriánské architektury. Ve věžích je skryt mechanismus, jímž se otvírá most, aby pod ním mohly proplout velké lodě. Věže tvoří ocelová kostra v kamenném plášti a spojují je dvě lávky, jež musely být v letech 1919-82 uzavřeny, protože si je oblíbili sebevrazi a prostitutky.

Uvnitř dnes sídlí Tower Bridge Experience s interaktivní výstavou oživující historii mostu. Z lávek se otevírá nedherná podívaná na řeku a nezapomeňte nahlédnout i do strojovny s parním strojem, který poháněl zvedací mechanismus až do roku 1976, kdy byl elektrifikován.
 
Ačkoli lodní doprava není tak frekventovaná, tak má stále přednost před silniční dopravou. Tato skutečnost málem způsobila diplomatický incident, a to když prezident USA Bill Clinton se svou kolonou zůstal stát před mostem, který se právě začal zvedat.
 
Navíc se už párkrát stalo, že most zůstal v otevřené pozici zaseknutý. To díky dálkovému ovládání, které je poruchové.
 
* perlička: kdysi se jeden double-decker rozhodl překonat Tower bridge právě ve chvíli, kdy se most začal zvedat; nestihl to a zůstal zaseknut uprostřed mostu, který byl už částečně natolik zvednutý, že autobus byl předním koly na jedné půce mostu a zadním na druhé, bohužel neexistuje žádná fotka...