Propolis.
13. 8. 2006
Je látka živičného charakteru, kterou včely vyhlazují a vyrovnávají částí úlu.Jeho bakteriocidní
a bakteriostatické vlastnosti ovlivňují zdravotní stav včel. Sbírají ho z poupat a větviček vrb, topolů, bříz, olše, z některých bylin a poupat jehličnanů. Velká část propolisů vzniká jako vedlejší produkt při trávení pylu. V obalu pylových zrn se nalézají živičné látky a éterické oleje.
Působení propolisu :
Anestetické – tlumí citlivost a bolest
Antiflogistické – působí protizánětlivě
Antiradiační – tlumí účinky škodlivého záření na organismus
Antitoxické - ruší účinek některých jedů a bakteriálních toxinů
Antivírové - působí proti některým virům
Bakteriocidní – ničí a usmrcuje bakterie
Bakteriostatické – zastavuje růst bakterií
Dermatoplastické – podporuje hojení ran
Fungicidní - ničí a usmrcuje houby a kvasinky
Fungistatické – zastavuje růst hub a kvasinek
Imunostimulační – podporuje vlastní obranné síly organismu