Pivo :o)
PIVO
Začnu tím nejdůležitějším a hlavním, což je výroba piva. Pivo se vyrábí tak, že se slad rozdrtí na sladový šrot, tento šrot se smíchá s vystírací vodou, směs se postupně zahřívá až na 75°C, tímto procesem vznikne sladina. Sladina se začne vařit s chmelovými preparáty ve velkých kotlích, výsledým produktem je mladina. Dále se mladina schladí a tím se oddělí hořké kaly. Teď na řadu přichází kvašení, to probíhá v prostorách nazývanych spilka, je to vlastně velká místnost kde jsou velké tanky (bazénky) ve kterých kvasí mladina. Tento proces trvá 5-7 dní, podle toho, kolika stupňové pivo chceme, maximální teplota mladiny v tancích je 11°C.
Nakonec je pivo přesunuto do ležáckého sklepa kde probíhá dokvašování a zrání piva v ležáckých tancích chlazených na 1°C, používají se specialní kvasinky které kvasí i při takto nízkých teplotách. Proces dokvašování trvá asi 3 týdny. Nakonec přichází filtrace piva, nejdříve se odstraní kalící částice, poté následuje odfiltrováni složek které mohou způsobit zákal v budoucnu. Poté už pivo čeká plnění do láhví nebo sudů a pak cesta k nám na stůl.
Ve světě je široká nabídka piv, mohou být světlá, polotmavá, tmavá, řezaná, s pěnou bez pěny, hořká, sladká, různě barevná, kyselá, karamelová.
V České republice se dělá spíše ječné pivo.U nás je nejoblíbenějším a nejvíce vyráběné pivo světlé,ležák.Pivo může být i pšeničné to je velmi oblíbené v Bavorsku a Belgii, u nás se pšeničné pivo vyrábělo do 18. století dnes už ne.V Belgii můžete narazit na pivo typu Lambik je to kyselé pivo připomínajicí Vermut,na Gueuze ten vznikne smícháním 2/3 mladého Lambicu a 1/3 starého Lambicu.V Irsku narazíte na piva Stout které má velmi hustou pěnu, temnou barvu a hořkou chuť praženého ječmene.V Německu potkáte známý weizen, nebo piva kölsch a altbier která maji lehký ovocný nádech.
Komentáře
Přehled komentářů
NO JA SEM STRASNY PIVAR A TO OBR PIVKO SE MI MOC LIBI.
ZVLADLA BIS VIPOCITAT KOLIK PIV BI SE DO NEJ VESLO?
DIK
PISNI MI NA ICQ PRES ŠARULINECKU
HEHHE DIK ALE NEMUSIS
TO JE SKWELE_X
(HOFM_I, 19. 1. 2008 23:49)