Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

 

 

 

 

 

Český fousek

 

     Chovatelská stanice „z Kyjovic“ byla založena v roce 1989, kdy v ní začala působit první chovná fena Cira od Koťbacha (linie II – Považie), kterou jsem dovezl od pana Milata z Brušperka.

 

 

     Tato fena dala 3 chovné jedince. A to Adara z Kyjovic, který byl prodán jako všestranný pes do Francie a dvě chovné feny Bety a Besy z Kyjovic. Besy byla později prodána do okresu Vyškov, kde dala několik vrhů štěňat (chovná stanice „z Rostěnic“) a Bety zůstala doma. Úspěšně absolvovala PZ, LZ a MDrK, vše v I. ceně.  Tím se Bety z Kyjovic  stala druhou chovnou fenou a dala rovněž 3  jedince, kteří byli zařazeni do chovu, a to Heidy a Heru z Kyjovic (první se prosadila v chovu na Přerovsku a druhá působila na Jesenicku) a psa Jacka z Kyjovic. 

 

 

     V roce 2000 jsem si koupil štěně – fenečku Eru z Rostěnic  po feně Besy z Kyjovic a psu Salto vom Lingenauer Holz, což je německý krátkosrstý ohař, který byl z rozhodnutí výboru Klubu chovatelů českého fouska vybrán a připuštěn na výše uvedenou fenu z důvodu osvěžení krve a zlepšení povahových vlastností českého fouska jako plemene. Tuto fenu se mi podařilo uchovnit. Měla 6 vrhů a dala  chovného psa Marca z Kyjovic, který působil v Mikulově na jižní Moravě a chovné feny Lola a Meggy z Kyjovic, které působily ve východních Čechách. Na jižní Moravě působil taky chovný pes Lord z Kyjovic, který bohužel v roce 2010 uhynul. Dále chovnou fenu Pam z Kyjovic, která je v okrese Nový Jičín. Z vrhu R jsou po Eře taky dva chovní jedinci, a to Rita z Kyjovic, která zůstala doma a dále chovný pes Ricky z Kyjovic, který byl v Ostravě. Její poslední vrh byl Vrh S a z tohoto vrhu byla na jižní Moravě chovná fena Sissi z Kyjovic a chovný pes Sam z Kyjovic, a v Beskydech chovný pes Salto z Kyjovic. Dne 8. 10. 2016 v 16,5 letech Era zemřela. 

 

     O české fousky z chovné stanice „z Kyjovic“ projevili zájem i cizinci, a tak se z jejich přítulnosti a práce mohou těšit i chovatelé v Polsku, Rakousku, Itálii, Slovensku, Belgii, Francii, Španělsku, Holandsku, Švédsku a USA.

 

 

 

     V roce 2005 přibyl do chovné stanice pes Ogar z Březové stráně (linie VII – Zborov), kterého se mi v roce 2006 podařilo po splnění všech podmínek zařadit do chovu. Všestranné zkoušky absolvoval s počtem 482 bodů. Po Ogarovi jsou chovní jedinci Rita a Ricky z Kyjovic, a také Storm Venaticus Major, která působí v chovu v Holandsku.

 

     V roce 2008 se po Eře z Rostěnic a Ogaru z Březové stráně narodila Rita z Kyjovic. Nechal jsem si ji doma, abych pokračoval v chovu s přilitím krve krátkosrstého ohaře. Rita hned z prvního vrhu dala dvě chovné feny Tinu z Kyjovic (Uherskohradišťsko) a Taru z Kyjovic, která je na Jesenicku u stejného majitele jako byla Hera z Kyjovic. Z druhého vrhu je nyní uchovněna fena Ute z Kyjovic (Uherskohradišťsko) a chovný pes Uran Z Kyjovic (Zlín). Jejím posledním vrhem byl vrh A, tam jsou chovné dvě feny  Annie z Kyjovic a Angie z Kyjovic, která je u nás doma a stala se pokračovatelkou chovu.  A Rita si mohla užívat zaslouženého odpočinku. V červnu 2019 odešla navždy.

 

    

 V roce 2009 jsem si z Čech přivezl hnědou fenku Celii de Jean Baptiste. Fenku jsem v roce 2011 uchovnil. Dala čtyři vrhy. Hned z jejího prvního vrhu jsou uchovněny dvě feny, Vendy z Kyjovic (Východní Čechy) a Vera z Kyjovic (Polsko). Z dalšího vrhu je uchovněna fena Wega z Kyjovic a pes Wigo z Kyjovic. Dalším uchovněným jedincem je pes Zart z Kyjovic, který zůstal v naší stanici. Z jejího  vrhu B jsou už teď uchovněny tři feny - Bonny z Kyjovic, Britany z Kyjovic a Brixie z Kyjovic. V letošním roce 2018 se nám podařilo uchovnit fenu Corru z Kyjovic, která bude pokračovatelkou chovu.

 

 

 

 

Anglický kokršpaněl

 

 

 

    V roce 1993 bylo do chovné stanice koupeno štěně anglického kokršpaněla, zlatá fenečka Neli Akcezal, která po splnění podmínek a zařazení do chovu dala zlatou fenu Fleur z Kyjovic, z které se později také stala chovná  fena a tato dala černého chovného psa Irona z Kyjovic. V roce 2004 jsem chov anglických kokršpanělů v chovné stanici „z Kyjovic“ ukončil a nadále jsem se věnoval pouze chovu českých fousků.

 

 

 

 

 

Níže jsou přiloženy fotografie těchto psů: Adar z Kyjovic, Bety z Kyjovic, Besy z Kyjovic, Lola z Kyjovic, Ogar z Březové stráně, Neli Akcezal, Fleur z Kyjovic

 

 

 

Beagle - bígl

 

 

 

    V roce 2007 přibyla do mé chovné stanice trikolórní fenka bígla Otylka z Loňského léta. V roce 2008 se mi ji podařilo uchovnit. V roce 2009 se narodila první štěňata. V lednu 2015 se narodil šestý a její poslední vrh bíglů.

 

V roce 2011 se Otylce z Loňského léta narodila fenka Conny z Kyjovic, tu jsme si nechali doma a nyní v roce 2013 je i ona zařazena do chovu. V současné době má odchovány 4 vrhy. Do chovu se podařilo zařadit fenku Cherry z Kyjovic a nyní v roce 2018 jsme si po ní nechali fenku Iris z Kyjovic. Uchovněn byl rovněž její bratr Ikar z Kyjovic.

 

Iris z Kyjovic se po splnění všech podmínek chovu stala chovnou fenou a v roce 2020 porodila svá první štěňátka. 

 

Maďarský ohař krátkosrstý 

 

 

    V roce 2013 jsme se rozhodli pořídit si fenu maďarského ohaře. Jelikož jsme chtěli fenku ze země původu plemene, našli jsme si štěně přímo v Maďarsku, v chovatelské stanici Vandabanda, kousek za Budapeští. Fenka se narodila 16.7. 2013, jmenuje Vandabanda Baba a říkáme ji Kaira. V roce 2015 po absolvování všech podmínek se nám podařilo Kairu uchovnit. Odchovala 4  vrhy štěňat. Doma zůstala z jejího posledního vrhu fena Daffi z Kyjovic.

 

Náhledy fotografií ze složky Historie chovatelské stanice

 

 

Portrét




Poslední fotografie


Kontakt

Chovatelská stanice Z KYJOVIC

PAVEL HERMANN
MARTINA JAROLIMOVÁ

742 91 VELKÉ ALBRECHTICE 46

tel. 00420739078755

p.hermann@seznam.cz


Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>