Listový závin s mletým masem
Pro 10 lidí (nebo pro 5 – oběd a večeře J)
1 balíček listového těsta (2ks)
1 menší cibule
1 menší pórek
2 rohlíky
2 vejce (1 do těsta, 1 na potření)
2 středně silné mrkve
400g sterilovaného hrášku
200g cihly
kousek brokolice
trochu mléka
olivový olej
sůl, koření na mletá masa nebo jiné koření
no a samozřejmě mleté maso - asi 1/2 kg
Na olivovém oleji zpěním cibuli a pórek a přidám mleté maso, osolím, posypu kořením na mletá masa a míchám. Mezitím udusím mrkev a brokolici. Když je maso opečené, sliji z něj přes síto vypečenou šťávu (pozor, nevyhazovat!) a dám chladnout.
Zatím rozklepnu do velké mísy 1 vejce a rozkvedlám jej s trochou mléka, nakrájím rohlíky a namočím je. Nakrájím mrkev a brokolici na příhodné kousky, aby byla mozaika na průřezu pestrá a nastrouhám si sýr.
Po vychladnutí masa se vrhnu na nejdůležitější proces, smíchání ingrediencí. Dělám to rukou. Jednak protože se to tak dělá pohodlněji a dvanak protože do toho přidávám tak trochu energie a lásky k dílu ;-) Takže. Nejprve rukou rozčvaňhám ty rohlíky, aby z nich byla … no… pomalu kaše. Pak vsypu maso a smíchám. Proto dávám maso chladnout, aby mě nepálily prsty :-D. Ochutnám, případně dosolím a vsypu ostatní ingredience, tzn. hrášek, mrkev, brokolici a strouhaný sýr.
Rozválím jedno listové těsto, rozložím na něj polovinu směsi, zatočím jako štrůdl a přendám na plech. To samé zopakuji ještě s druhou půlkou. Obě nohy potřu rozkvedlaným vejcem.
Zapékám cca ¾ hod. na 180˚C.
Podávám s vařeným bramborem. Omastím je tím slitým výpekem a posypu čerstvou petrželkou.
Následující den lze také výborně použít jako studená svačina.
Dobrou chuť.
Komentáře
Přehled komentářů
Tak tohle je nápad za všechny peníze, okamžitě zapisuji do kuchařky a už ho nepustím z ruky. Díky!!! Báječné, snadné, lehké, chutné, prostě super. Kam na to chodíte?
boží
(Kateřina, 29. 10. 2008 21:54)