Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polsko Kudowa Zdroj

Přes místní hraniční přechod můžete navštívit sousední Polsko.Na Dolním Slezsku je 12 lázeňských míst. Prameny minerálních vod přitahovaly sem davy lázeňských pacientů již od 18. stol.Obrazek

Přijížděli zde králové, knížata, spisovatelé i umělci. Příznivé podnebí, podhorská a horská krajina, pěkné národní parky, četné léčebny a rekreační střediska, hudební akce, to všechno dnes přitahuje lázeňské hosty a turisty. Zdejší minerální vody jsou nejčastěji kyselkami. Mezi největší lázně patří: Polanica Zdroj, Duszniki Zdroj, Jelenia Gora-Cieplice Zdroj, Ladek Zdroj, Swieradów-Czerniawa. Po shlédnutí lázeňských městeček můžete zavítat do krásné přírody.Národní park Stolové Hory-skalní město Hejšovina,Bludné skály-skalní labirynt. Nejvyšší vrchol Stolových hor (919 m). Plochý vrchol je zde skalním městem.Obrazek

 Pokud vystupujete z jižní strany, je na přístupovou cestu placený vstup. Naučná stezka je řešena značkami s čísly - výklad je v průvodci, kterého je možné zakoupit na začátku stezky.

 

ObrazekPo sestupu do města se můžete vykopat v místním

Aqua parku 

 

 

 

Dobrošov

Dobrošov je malá vesnička nad Náchodem, připomínaná poprvé r.1415.Je zde komplex vojenského opevnění z druhé světové války.ObrazekJeden objekt který byl přestavěn na opevnění pro tehdejší vládnoucí stranu KSČ .

Bývalé pracoviště státní bezpečnosti z 80 let.

Asi půl kilometru od vsi se nachází Jiráskova chata s rozhlednou (624m). ObrazekPrvní chata byla na Dobrošově postavena již roku 1895, brzy však přestala svojí kapacitou vyhovovat. 9. ledna 1921, u příležitosti 70. narozenin spisovatele Aloise Jiráska, byl položen za velké slávy základní kámen ke stavbě nové turistické chaty pojmenované na jeho počest. Do základů byla uložena listina Aloise Jiráska s textem: "Bud' požehnána, chato milá, stůj pevně v bouřích všech." Plány na novou chatu vypracoval již v roce 1911 architekt Dušan Jurkovič, který o dva roky dříve provedl zdařilou přestavbu mlýna na turistickou útulnu v Pekle a současně opravoval a modernizoval Bartoňův zámek v Novém Městě nad Metují.

Orlické hory

Pozoruhodně zachovalý krajinný celek tvořený hřebenem Orlických hor, svahy před a za hlavním hřebenem jsou malebným podhůřím.Obrazek Nejvyšším vrcholem Orlických hor je Velká Deštná se svými 1115 m, průměrná nadmořská výška je 789 m. Hřeben a návětrné jihozápadní svahy jsou odlesněné v důsledku působení dálkových imisí. Orlicko horskou brázdou protéká řeka Divoká Orlice, tvořící od Trčkova až po Zemskou bránu státní hranici dlouhou 29 km. Po počátečním poměrně klidném toku proráží bouřlivě horský hřeben a proniká do vnitrozemí v oblasti nazvaném Zemská brána. Vytváří zde hlubokou soutěsku, s obnaženými rulovými skalisky, vysokými až 40 metrů. Jedinečná přírodní scenérie je vyhlášena přírodní rezervací. Hluboká a strmá údolí jsou typická i pro další toky Orlických hor. Zdobnice, Říčka, Bělá, Kněžna, Olešenka a Zlatý potok porušují příkrými údolními svahy zaoblené denudační hřbety a dotvářejí tak charakteristický ráz krajiny. Prameniště těchto řek, ležící na svazích hlavního hřebene, dnes představují ostrůvky nejzachovalejších přírodních biotopů, které sestupují z hor do podhůří lestnatými údolími. V jejich závěrech se nachází celá řada pramenišť a podmáčených horských luk. Srážkově je území nadprůměrné. Fragmenty původních porostů najdeme v národní přírodní rezervace Bukačka a Trčkov a v přírodních rezervacích Sedloňovský vrch, Pod Vrch mezím a Černý důl. Jelení lázeň a U Kunštátské kaple jsou vrcholová rašeliniště se zajímavou květenou a zvířenou. Osobitá krása této oblasti je dotvářena zachovalou lidovou architekturou. 

Údolí Peklo 

 Nádherné pekelské údolí které je dlouhé asi 8km. U potoku Olešenka který se tu vlévá do řeky Metuje,najdete výletní restauraci Peklo, Obrazekza ní rybníček se sochou hastrmana a příjemné prostředí ve stínu stromů a okolních stěn zdejšího údolí. Toto krásné údolí pokračuje až do Náchoda Údolí je poseto chatami osadníků a na cestě směrem do Náchoda se můžete napojit v občerstvením na Ostrovech

Obrazek

 

Zámek Nové město nad Metují

 Novoměstský zámekObrazek s terasovitou zahradou a sochami od Matyáše Brauna by neměl zůstat stranou při plánování vašich výletů do okolí. 

Zámek opočno Renesanční zámek nad údolím Zlatého potoka stavěl český šlechtický rod Trčků z Lípy v průběhu druhé poloviny 16. stol. Velkorysost koncepce a značný rodový majetek byly předpokladem k výstavbě rozsáhlého areálu, rozvíjeného kolem hlavní zámecké budovy s třemi podlažími arkádových lodžií otevřených do obdélného nádvoří. ObrazekUdálosti třicetileté války, spolu s pronikáním nových společenských forem a stavebních slohů, ovlivnily vzhled i vlastnictví areálu. Pro Colloredo-Mannsfeldy se stala potřeba reprezentace hlavní silou ovlivňující dění v zámku. Interiéry byly upravovány v duchu evropského aristokratického prostředí, hospodářsky využívané údolí nahradil nově založený přírodně krajinářský park s romantickými stavbami. Přes veškeré změny, kterými zámecký areál prošel, si dodnes udržel obrovskou historickou a uměleckou hodnotu, ale i značné kouzlo a půvab.K zámku přiléhá členitý přírodně krajinářský park o rozloze 22 ha s mnoha druhy vzácných dřevin, romantickými stavbami.

http://www.opocno.cz/

Náchod

Vysoko nad městem se vypíná majestátní komplex budov náchodského zámku.Náchodský zámek je kulturní dominantou města Náchoda ve východních Čechách. Charakteristickým rysem zámku je gotická válcová věž s arkádovým ochozem, která je vidět z dalekého okolí.Obrazek Kolem zámku je francouzská zahrada z poloviny 18. století a anglický park z 19. století. Zámek byl původně raně gotickým hradem založeným v roce 1254 Hronem z rodu Načeraticů. K významným majitelům hradu patřil český král Jan Lucemburský, který byl jeho majitelem v letech 1316 – 1325. Hrad se v průběhu doby rozrůstal až vzniklo rozsáhlé opevnění. V roce 1544 panství koupili Smiřičtí ze Smiřic. V letech 1566 – 1614 byl hrad přestavěn na renesanční zámek. V roce 1634 se majitelem stal italský šlechtic a vojevůdce císařských vojsk Ottavio Piccolomini, který nechal zámek rozšířit.

  Hronov

Rodiště Aloise Jiráska,letní divadelní festival Jiráskův Hronov.

Obrazek

Broumovské stěny

Skalní město dlouhé 11 km ve směru SZ-JV mezi městy Police nad Metují a Broumovem.
Broumovské stěny patří ke krajinářsky nejhodnotnějším částem území CHKO Broumovsko. ObrazekTvoří přirozený předěl dvou důležitých celků této oblasti - přírodní (a v mnoha případech i historickou) hranici mezi Polickem a samotnou Broumovskou kotlinou. Jsou budovány kvádrovými pískovci středního turonu, jejichž souvrství je ukloněno k jihozápadu. V závislosti na úklonu těchto vrstev jsou svahy směrem do Polické pánve mírné, zato k severovýchodu do rovinaté Broumovské kotliny spadá hřeben příkrými skalními stěnami a prudkými svahy s převýšením i přes 300 metrů.Obrazek Pro tento typický terénní charakter došly Broumovské stěny ke svému pojmenování. Hřbet Broumovských stěn je ve směru SZ-JV dlouhý asi 12 km, na severozápadě počínaje Honským sedlem (589 m n. m.), jímž prochází silnice z Police nad Metují do Broumova. Na jihovýchodě končí sedlem Machovský kříž (669 m n. m.), za kterým geologicky i geomorfologicky shodný terén pokračuje Stolovými horami již na území sousedního Polska.Dále můžete navštívit samotné město Broumov.
  

Teplicko Adršpašské skály

Teplicko Adršpašské skály patří mezi nejkouzelnější přírodní místa okresu Náchod. Jedná se o komplex pískovcových skalních měst, kde můžete spatřit pískovcové věže, hluboké rokle, romantické jezírko. ObrazekK těmto zajímavým místům vás dovede mnoho značených turistických tras, ze kterým nemůžete sejít. Ochrana zdejší přírody je přísná a z tohoto důvodu byly některé trasy zrušeny. Jízda na kole uvnitř skalního labyrintu je přísně zakázána. ObrazekVydáte-li se po základním zeleném okruhu, čeká na vás také plavba na lodičkách po jezírku.

Překrásné scenérie Teplicko Adršpašských skal jsou zaručeným cílem v létě i v zimě.

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

What is a bracing blood power

Ablilexlythito,8. 10. 2018 8:49

Poids est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque temps votre coeur bat, il pompe le sang tout au long vos arteres a la flanerie de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-en-pharmacie-en-ligne/

Measuring Blood Pressure

AAgreehype,30. 7. 2018 8:25

Poids est comment robuste votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque culture votre coeur bat, il pompe le sang par vos arteres a la reste de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-prix-moyen-en-pharmacie/

XEvil is decoding 99% types of captchas

MashaSueta,12. 12. 2017 19:40

Tato zpráva je zde zveřejněna pomocí programu XRumer + XEvil 4.0
XEvil 4.0 je revoluční aplikace, která může obejít téměř veškerou ochranu proti botnetu.
Captcha Rozpoznávání Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, Yandex, VKontakte, Captcha Com a více než 8,4 milionu dalších typů!

Četl jste to - to znamená, že to funguje! ;)
Podrobnosti na oficiálních stránkách XEvil.Net, je bezplatná demo verze.

ano

Georg,1. 5. 2006 8:15

Minul jste se pane povolaním měl jste vydavat časopis LETEM SVĚTEM

Nádhera

Andulka,30. 4. 2006 11:34

Je tu opavdu moc nádherně...

moc pěkné

Martina,30. 4. 2006 11:05

Kdo sem příjde hned ví,jaká místa má navštívit