Jdi na obsah Jdi na menu
 


  

 

 

SUCHÉ UHLIČITÉ KOUPELE 

(vakové plynové uhličité koupele)

 

!!! Momentálně tuto službu neposkytujeme, další turnus ošetření bude

jaro 2024 (dle počtu objednaných klientů). !!!

 

 

 

  Uhličitá koupel je jednou z nejstarších léčebných a rehabilitačních procedur používaných v lázeňství. Oproti vodním uhličitým koupelím je tato metoda prováděna za sucha v plynové lázni a umožňuje intenzivnější proniknutí CO2 pokožkou.

Zvýšený obsah oxidu uhličitého v povrchové vrstvě pokožky způsobí rozšíření všech cév až po vlásečnice se současným zvýšením obsahu kyslíku v krvi. To má za následek dokonalé prokrvení pokožky, svalstva a všech tělesných orgánů včetně žláz a mozku, dobře okysličenou krví. Důsledkem je zlepšená činnost všech tělesných orgánů a žláz, což vede k všeobecnému posílení organismu, k povzbuzení imunitního systému a sebehojivých schopností těla.

 

 

img090a.jpg

 

Při pravidelném opakování vakové plynové uhličité koupele lze pozorovat:

· dlouhodobé příznivé účinky na cévní a srdeční systém se zvýšeným prokrvením všech tělesných orgánů včetně mozku, se zlepšením zásobování buněk organismu kyslíkem a živinami a zvýšenou detoxikací organismu

· příznivé účinky na hormonální systém

· příznivé účinky na nervový systém, které vedou ke zklidnění nervové soustavy a k potlačení stresů

· příznivé působení na pokožku s výraznými hojivými a kosmetickými účinky

· výrazné snížení až odstranění potíží, které jsou obvykle průvodním znakem klimakteria u žen

Vaková plynová uhličitá koupel je pro klienta velmi příjemná a naprosto bezpečná procedura. Je vhodná pro ženy i muže každého věku a je vhodná i pro děti. Zejména je vhodná pro starší lidi, kteří mohou posílit svůj organismus bez jakéhokoli rizika.

Vakovou plynovou uhličitou koupel lze využít jako samostatnou proceduru, nebo jako vhodný doplněk dalších procedur. Výhodné je její spojení s kyslíkovou terapií, nebo s přístrojovým ošetřením MENTOR - lymfodrenážní ošetření.

 img088a.jpg

Klientům doporučujeme  min10 procedur,

1 - 2 x týdně.

Kůru je možné absolvovat 1 - 2 x ročně.

 

 

Cena:  Suché uhličité koupele:

 

1.

 1 samostatná procedura (+ 45min aplikace)

 ( + 1 vak na proceduru)

 

   440,-Kč

  110,-Kč


   550,-Kč

2.  Balíček 10 procedur ( + 1vak zdarma)  4000,-Kč
3.   Vak na proceduru - každý náhradní    110,-Kč

 

              

 

 

ZÁKLADNÍ PRINCIPY UHLIČITÉ TERAPIE 

 

  Oxid uhličitý je jedním z konečných produktů látkové přeměny probíhající v buňkách živých organismů. Proto je oxid uhličitý lidskému tělu látka vlastní a naprosto přirozená.

Na popud, vyvolaný zvýšeným obsahem oxidu uhličitého v pokožce těla, je v organismu spuštěna řada vzájemně se ovlivňujících fyziologických reakcí, jejichž souhrnným výsledkem je zvýšená dodávka krve do tkání a zvýšená schopnost krve pro transport kyslíku ke všem buňkám a z nich složených tkání. Účinky uhličité terapie lze v zásadě rozdělit do dvou oblastí:

- vazodilatace (rozšíření) cévního systému

- zvýšená dodávka kyslíku do tkání

V českém lázeňství je uhličitá terapie jedním z pilířů pro léčení ischemických a kardiovaskulárních chorob a při doléčování stavů po infarktu myokardu. V odborné literatuře z posledních 20ti let je uváděna a odbornými pracemi doložena druhá, neméně významná oblast účinků uhličité terapie to je zvýšená dodávka kyslíku do tkání.

Zvýšená dodávka kyslíku do tkání a do buněk, z nichž je tkáň složena, umožňuje zvýšenou tvorbu energeticky bohatých látek (adenosintrifosfátů) jejichž následným rozkladem získává tělo energii potřebnou pro všechny činnosti organismu.

Organismus se přelaďuje na vyšší energetickou úroveň, zlepšuje se činnost všech orgánů a tkání produkujících látky tělu potřebné – včetně hormonů a složek imunitního systému.

To je podstata neobyčejné šíře zdravotních účinků uhličité terapie, zejména pak možnosti jejího využití v oblasti regenerace, rekondice a relaxace.

Základními pracovními procedurami uhličité terapie jsou vodní uhličité koupele a suché plynové uhličité koupele.

Suché „VAKOVÉ UHLIČITÉ KOUPELE“ jsou elegantní, zajímavou a téměř všestrannou variantou uhličité terapie, která v sobě slučuje přednosti vodních a plynových uhličitých koupelí, s vyloučením všech rizik dříve používaných procedur uhličité terapie. Současně umožňuje léčení zcela nových indikací.

Podstatou procedury VAKOVÉ PLYNOVÉ UHLIČITÉ KOUPELE je uzavření těla (mimo hlavy) do speciálního vaku, plněného čistým oxidem uhličitým. Podnětem, spouštějícím zdravotní účinky procedury, je nepatrné zvýšení obsahu oxidu uhličitého v pokožce těla.

VAKOVOU PLYNOVOU UHLIČITOU KOUPEL lze použít jako samostatnou proceduru nebo jako vhodný doplněk dalších procedur.

Účinky terapie založené na zvýšené dodávce kyslíku do tkání lze využít při:

- doléčování pooperačních stavů (má analgetické, antikoagulační, tromboprofylaktické, antistresové a hojivé účinky)

- podpoře protizánětlivých a hojivých procesů při poranění pokožky

- podpoře hojení bércových vředů i vředů diabetického rázu

- tlumení projevů lupénky regenerací podkožních vrstev

- tlumení až vymizení potíží menopausy a klimakteria žen zvýšenou tvorbou hormonů v přirozených fyziologických mezích

- odstranění andropausy u mužů se zvýšením sexuální aktivity

- zvýšení imunologické odolnosti organismu

- potlačení stresu a stavu vyčerpání z pracovní činnosti

- tlumení projevů únavového syndromu

- kosmetické regeneraci celého kožního povrchu, docílené zvýšeným prokrvením a výživou podkožních vrstev

- zvýšení fyzické kondice sportovců a urychlení regenerace po výkonu

- prohřátí a prokrvení svaloviny před masáží

- posunutí biologického věku u starších osob

Kontraindikace vakové plynové uhličité koupele jsou:

- těžká anemie a polyglobulie

- těžká srdeční nedostatečnost

- těžká koronární skleróza

- nebezpečné stavy krvácení

 

Vaková plynová uhličitá koupel se na první pohled jeví jako pasivní metoda, při níž pacient leží pohodlně na lůžku a kromě příjemného tepla, uvolnění, zvlhčené kůže a tendence ke spánku nic zvláštního necítí. Ve skutečnosti ale dochází v těle k množství aktivních reakcí a protireakcí, ke zvýšené činnosti metabolismu buněk, ke zvýšené činnosti žláz s vnější i vnitřní sekrecí, k mobilizaci metabolických, humorálních, hormonálních, nervových a psychologických procesů. Tím se řadí vakové plynové uhličité koupele k léčbě, při níž lze jemným způsobem docílit celé řady efektů.

img089a.jpg

Dokud tělo potřebuje svůj zotavovací deficit odstranit, přetrvává u pacienta po proceduře vakové uhličité koupele pocit relaxace či příjemné únavy. U těchto pacientů je vhodné vakové uhličité koupele indikovat častěji – i denně a dlouho (60 až 120 minut) a aplikovat je do biorytmicky ideální doby časného odpoledne nebo časného podvečera. Je to doba nejbližší fázi našeho pravidelného zotavování, kdy se naše tělo energeticky a morfologicky reorganizuje, kdy se organismus hojí a roste, kdy zvyšuje svůj energetický potenciál. Proto naše tělo volí přirozeně ke svému odpočinku noc.

V době, kdy jsou vyčerpané vnitřní buněčné rezervy zotaveny a doplněny, mění se po vakové uhličité koupeli stav únavy naopak ve stav aktivity. Člověk tak získá dostatek sil, které může usměrnit a využít tak, jak potřebuje – na tvořivou duševní práci, k tělesnému i sportovnímu výkonu, nebo k překonávání vnitřních chorobných stavů.

Pro preventivní účely nebo stabilizaci tohoto žádoucího stavu stačí většinou jen 1 aplikace týdně.

Nevhodné jsou pozdně večerní aplikace, po nichž načerpaná a nevyužitá energie vede ke špatnému usínání.

Vaková plynová uhličitá koupel je pro pacienta velmi příjemná a naprosto bezpečná procedura. Je vhodná pro ženy i muže každého věku a je vhodná i pro děti. Zejména je vhodná pro starší lidi, kteří mohou posílit svůj organismus bez jakéhokoli rizika.

 

 

ZPĚT